George R. R. Martin-Pesma Leda i Vatre

Martin jeste razvukao knjigu,i gledao da zaradi dodatnu kintu,ali opet kad pogledate odradio je odlican posao-Ko je poceo sa citanjem PLiV-a nece bataliti serijal,cak i da mora da ceka par godina za nastavak.
Knjige imaju taj element iznenadjenja gde se na kraju svakog poglavlja desi nesto veoma zanimljivo,neocekivano,a to retko koji pisac epske fantastike moze da odradi u tolikom broju u nekoj knjizi.
Ono sto stvara razliku izmedju ovog serijala i drugih(Tolkinov Univerzum) je upravo taj balans kod likova,nisu potpuno losi i dobri,vec veoma realisticni..

I ne postoji neka prava borba izmedju dobra i zla,sve kuce imaju svoje mane i vrline i neke prednosti sto stvara razliku kod njih,pa tako svaki covek moze da zavoli jednu,a zamrzi drugu kucu zbog nekih stvari,dogadjaja i sl.

Martin jeste razvukao knjigu,i gledao da zaradi dodatnu kintu,ali opet kad pogledate odradio je odlican posao-Ko je poceo sa citanjem PLiV-a nece bataliti serijal,cak i da mora da ceka par godina za nastavak.
Knjige imaju taj element iznenadjenja gde se na kraju svakog poglavlja desi nesto veoma zanimljivo,neocekivano,a to retko koji pisac epske fantastike moze da odradi u tolikom broju u nekoj knjizi.
Ono sto stvara razliku izmedju ovog serijala i drugih(Tolkinov Univerzum) je upravo taj balans kod likova,nisu potpuno losi i dobri,vec veoma realisticni..

I ne postoji neka prava borba izmedju dobra i zla,sve kuce imaju svoje mane i vrline i neke prednosti sto stvara razliku kod njih,pa tako svaki covek moze da zavoli jednu,a zamrzi drugu kucu zbog nekih stvari,dogadjaja i sl.

Isti element imaju i sve španske serije tzv. sapunice. :roll: Jednostavno to i jeste trik. Da napraviš nešto o šta će se ljudi otimati da čitaju. Ovo drugo je sasvim tačno, nema nekih univerzalno dobrih i univerzalno zlih likova. Martin je odradio fantastičan posao upravo u razvoju likova. Ne naravno na nivou jednog Dostojevskog ali opet voema dobro. Međutim, opet mu i tu zameram, na kraju ih je ubacio previše, gomilu čak i ne mnogo bitnih. Knjiga bi bila znatno bolja da se koncentrisao na izvestan broj (kako je prvobitno i zamislio), a onda ih do detalja razvio kroz njihove avanture. Ovako to sve liči na veliku epsku sapunicu.

Ono što je Tolkin maestralno uradio u Gospodaru, a što se teško nazire ispod površine romana je njegova simbolika i metaforičnost. A toga ima dosta. Fantastična priča je samo okvir u koji je Tolkin smestio mnogo toga.

Isti element imaju i sve španske serije tzv. sapunice. :roll: Jednostavno to i jeste trik. Da napraviš nešto o šta će se ljudi otimati da čitaju. Ovo drugo je sasvim tačno, nema nekih univerzalno dobrih i univerzalno zlih likova. Martin je odradio fantastičan posao upravo u razvoju likova. Ne naravno na nivou jednog Dostojevskog ali opet voema dobro. Međutim, opet mu i tu zameram, na kraju ih je ubacio previše, gomilu čak i ne mnogo bitnih. Knjiga bi bila znatno bolja da se koncentrisao na izvestan broj (kako je prvobitno i zamislio), a onda ih do detalja razvio kroz njihove avanture. Ovako to sve liči na veliku epsku sapunicu.

Ono što je Tolkin maestralno uradio u Gospodaru, a što se teško nazire ispod površine romana je njegova simbolika i metaforičnost. A toga ima dosta. Fantastična priča je samo okvir u koji je Tolkin smestio mnogo toga.

Potpuno se slazem da je Martin poceo da nepotrebno razvlaci (to posebno vazi za poslednju knjigu).
Ipak ono sto je na viem nivou u odnosu na tolkina je upravo ta karaktegorizacija likova. kod Martina na postoje idealno losi i idealno dobri likovi, svako ima svetla i mraka u sebi i to je ono sto cini citav serijal znatno realisticnijim. Tolkin je naprotiv tu izvrsio prilicno jasnu podelu na apsolutno dobre i apsolutno zle sto po meni smanjuje kvalitet dela (da se razumemo visoko cenim i Tolkina).

Potpuno se slazem da je Martin poceo da nepotrebno razvlaci (to posebno vazi za poslednju knjigu).
Ipak ono sto je na viem nivou u odnosu na tolkina je upravo ta karaktegorizacija likova. kod Martina na postoje idealno losi i idealno dobri likovi, svako ima svetla i mraka u sebi i to je ono sto cini citav serijal znatno realisticnijim. Tolkin je naprotiv tu izvrsio prilicno jasnu podelu na apsolutno dobre i apsolutno zle sto po meni smanjuje kvalitet dela (da se razumemo visoko cenim i Tolkina).

Da zato što se Tolkin dosta vodio novim zavetom kada je pisao Gospodara, pa je srazložno tome njegov univerzum izrazito bipolaran. Imaš sile dobra sa jedne i sile zla sa druge. Martin se prvenstveno vodio realnim istorijskim događajima te su njegovi likovi više ljudski mego mitološki, dok je kod Tolkina obrnuto.

Hm...msm da je Martin i pre najavio oko 5-6 delova PLIV-a,slazem se malo je preterao sa likovima,ali sta je tu je,nazad nema...Kvalitet PLIV-a,po meni je,u tome sto on nije pisao klasicnu EF,jer dosta dobro je upleo stvarnost i fantastiku(Ja jos nisam naisao na to,da se vec u prvom delu eleminise glavni lik,a kasnije i jos njih,to nema u spanskim serijama :) )
Kao sto Paganko rece Igra prestola se nece zavrsiti,sem ako tudjini ne probiju Zid i ne pojedu sve,pa upravo ce se to i desiti,samo sto nece pojesti bas sve :) ,dakle nekako ce strusiti Zid i krenuti juzno i prava zima ce konacno doci.Vesteros je slab da se suprostavi,pa tu nastupa Deneris sa zmajevima i Azor Ahai,Stanis nije pravi,onda ostaje Džon.Brendon ce postati novi Zidar,mislim da ce Zid dici nanovo u znak secanja na stari, obnovice Zimovrel(dok zivi drvo-srce zivi i Zimovrel).Zmaj ima 3 glave: Deneris,Džon za treceg ne znam,nisam citao Ples.To je moja dugorocna prognoza,voleo bih da cujem ove sto su procitali Ples.(Cekam nas prevod,jer hrvatski je odvratan) :D

Poslednja izmena:
Slazem se sa dosta toga sto je gosn Paganko reko, knjige su dobra zabava, Martin ima svojih blistavih trenutaka u profilisanju likova, sve te ideje uzete u iz istorije su lepo ukomponovane, plus malo "odrasliji" pristup temi i tako dalje, ali nije to neko cudo od pisanja.
Jednu stvar koju mi danas ne znamo kada govorimo o kvalitetu PLIV je koliko ce serijal da bude trajan. Da li ce za 20, 30, 50, 70 godina i dalje da se cita ili ce da se pojavi neko zarazniji i da ga potisne u zaborav.
Meni ne smeta veliki broj likova, mada ga jeste razvuko, al ni to ne bi bilo strasno da je drzao malo bolji tempo i zavrsio serijal. Ne slazem se da je spanska serija doduse, uzmite Anu Karenjinu i citajte po jedno poglavlje svakih mesec dana, pa ce i to da deluje ko spanska serija. Na kraju krajeva ovakve knjigei i treba da budu zarazne.
U kjizi postoji definitivno borba dobra i zla (Beli hodaci-sile mraka i haosa) samo jos nije u prvom planu zasenjena je borbom oko prestola.
Tako, i ja nesto da dodam.

Ja mislim da ce kuca Targarjena da bude na vlasti na kraju...Serijal je sjajan,samo me nervira sto toliko dugo cekam peti nastavak.Ceo serijal sam procitao po nekoliko puta i jos mi nije dosadio..:-)))Ne zameram nista piscu,naprotiv odusevljava me kako pise..nekom je mozda malo previse detaljan sa likovima,ali ja to volim.Dzon je Regarov sin,Tirion ce biti treca zmajeva glava,a Bren ce Vladati Zimovrelom.Arja ce postati ubica,ali ce se vratiti u Zimovrel.Ono sto me stvarno zanima je sta ce biti sa Rikonom,nema ga otkad je otisao sa Osom divljankom.Dzejmi ce ubiti Sersei,imam takav osecaj...A Sansa ce naplatiti Maloprsticu za svo zlo koje je naneo kuci Starka...

Ja mislim da ce kuca Targarjena da bude na vlasti na kraju...Serijal je sjajan,samo me nervira sto toliko dugo cekam peti nastavak.Ceo serijal sam procitao po nekoliko puta i jos mi nije dosadio..:-)))Ne zameram nista piscu,naprotiv odusevljava me kako pise..nekom je mozda malo previse detaljan sa likovima,ali ja to volim.Dzon je Regarov sin,Tirion ce biti treca zmajeva glava,a Bren ce Vladati Zimovrelom.Arja ce postati ubica,ali ce se vratiti u Zimovrel.Ono sto me stvarno zanima je sta ce biti sa Rikonom,nema ga otkad je otisao sa Osom divljankom.Dzejmi ce ubiti Sersei,imam takav osecaj...A Sansa ce naplatiti Maloprsticu za svo zlo koje je naneo kuci Starka...

Mislim da ni sam Martin pojma nema kako će to da se završi...

To su sve pretpostavke,i videces da ce ispostaviti da su netacne,jer Martin nastoji da iznenadi citaoce..A te internet teorije su opstepoznate ,i mislim da je cak i on cuo za njih :)

Dzon=Regar+Lijena teorija je po meni moguca,ali glupa..
Svaki covek je gresan,i to je Martin hteo realno da pokaze,ali ako ispadne da je Ned bio odan ceo zivot,bilo bi glupo,ipak je napravio jednu gresku time sto je napravio kopile :D
a opet,Dzon lici na njega cak i previse,iako kontam da je Ned u bliskom srodstvu sa lijenom,ipak mislim da mu je on otac.

Mislim da ni sam Martin pojma nema kako će to da se završi...

Negde sam procitao da je Martin objavio da tacno zna kako ce da se zavrsi :D
nadam se da je to negde zapisao,u slucaju da umre da mozemo ipak da saznamo xD

To su sve pretpostavke,i videces da ce ispostaviti da su netacne,jer Martin nastoji da iznenadi citaoce..A te internet teorije su opstepoznate ,i mislim da je cak i on cuo za njih :)

Dzon=Regar+Lijena teorija je po meni moguca,ali glupa..
Svaki covek je gresan,i to je Martin hteo realno da pokaze,ali ako ispadne da je Ned bio odan ceo zivot,bilo bi glupo,ipak je napravio jednu gresku time sto je napravio kopile :D
a opet,Dzon lici na njega cak i previse,iako kontam da je Ned u bliskom srodstvu sa lijenom,ipak mislim da mu je on otac.

Negde sam procitao da je Martin objavio da tacno zna kako ce da se zavrsi :D
nadam se da je to negde zapisao,u slucaju da umre da mozemo ipak da saznamo xD

Bolje bi mu bilo, bolje... :twisted:

Mada kontam da onda zapravo ima krajnju tačku B, polaznu tačku A i tačku M u kojoj je sada. I nema pojma kako da dođe do B... :)

Ne slazem se, citajuci ovu zadnju knjigu sticem utisak da debeli polako postavlja figure za konacan obracun i coup de grace koji dolazi u naredne dve knjige. Odnosno posto znam kako se zavrsava "Ples" :p tvrdim: "shit is about to hit the fan".

Ja sam procitala knjigu, ali mi kraj uopste nije jasan..Ko su "oni"(da ne pisem konkretno jer vecina nije procitala knjigu). :DD Imam utisak da sam nesto preskocila dok sam citala sve knjige. :D

on ima smernice kako knjiga treba da se zavrsi. u slucaju da umre da moze neko da zavrsi. kao i tocak vremena sto su drugi zavrsavali posle smrti pisca. a igra prestola je veoma neizvesna, veliko je pitanje ko ce sesti na presto. citam 2 deo Gozbe za vrane i ne mogu da naslutim. mislim da je Deneris u svakom slucaju veoma blizu prestola. msm nije mi prvi favorit ali tako mi se cini. inace zelim da vidim sto vise mrtvih Lanistera sto pre :)

Back