George R. R. Martin-Pesma Leda i Vatre

khmmm...zanr...ozbiljno...neozbiljno...
ima tu i solidno napisanih...ok, odlicnih stvari...
ocu rec nije Martin bas neki reprezentativac...
ono je ono...osrednji scenarista...
jer...zanra su se primali razni; od Ursule do...Lukjanjenjka...pa pobogu, zato i citamo...
zar ne? misim, ne citamo valjda zbog Martina...? ooo... : )))

inace, ovo zadnje je bilo bash onako...dosadno
bolje da je ipak jos koju godinu sjedio i razmisljo i tako....:lol:

o ukusima se naravno, ne raspravlja :).
citamo ono sto nam drzi paznju i sto nam u dovoljnoj meri prija.
naravno da ima odlicnih EF knjiga i odlicnih pisaca za taj zanr...kao i onih manje inventivnih...
sustina je da ne vidim razlog za mjolnirovim tolikim nipodastavanjem martina i jordana...na kraju, mjolnire, papir se reciklira pa bogkojinepostoji ne mora da zali...

naravno da ima odlicnih EF knjiga i odlicnih pisaca za taj zanr...kao i onih manje inventivnih...
sustina je da ne vidim razlog za mjolnirovim tolikim nipodastavanjem martina i jordana..

Džordanov prvi roman je plagijat u rangu Mača Šanare....Nepotrebno razvučena radnja na 14 romana(potpuno nepotrebno),dugi i nepotrebni opisi.....Valjda je htio da imitira Tolstoja il šta već...

EF je većinom šund,prave se megalomanski serijali itd...
I skoro svaki je na isti kalup....

Čast izuzecima(Patrik Rotfus)

Čoban iz neke ruralne vuko.jebine saznaje da ima neku moć i da mu je zadatak da uništi zlo...

Dok me PLIV podsjeća na scenario španske serije sa radnjom u Srednjem vijeku pretočen u roman...Invetivnost nula....Bilo je spletki u srednjem vijeku? ...Vau,nisam znao,svaka čast...

Mada našao sam s kim ću se raspravljati,vjerovatno ti je Salvatore vrh književnosti :roll:

Poslednja izmena:
Džordanov prvi roman je plagijat u rangu Mača Šanare....Nepotrebno razvučena radnja na 14 romana(potpuno nepotrebno),dugi i nepotrebni opisi.....Valjda je htio da imitira Tolstoja il šta već...

Čoban iz neke ruralne vuko.jebine saznaje da ima neku moć i da mu je zadatak da uništi zlo...

Dok me PLIV podsjeća na scenario španske serije sa radnjom u Srednjem vijeku pretočen u roman...Invetivnost nula....Bilo je spletki u srednjem vijeku? ...Vau,nisam znao,svaka čast...

pa i mac sanare je u sustini plagijat tolkina...ipak...zanimljivo ga je citati u teen godinama...i kad omatoris - sa dobrim vibracijama se secas kako ti je bilo zanimljivo dok si citao o alanonu itd...i sanarini serijali ti postanu dragi...

sto se tice razvucenosti serijala...pa dobro...mora i pisac da zaradjuje...

Pa sto citas onda. Ako je sve bljak, fuj, plagijat, ovo, ono...

U svakom knjizevnom kao i umetnickom pravcu mogu se naci primerci sunda i neukusa, sto najcesce ne znaci da to smanjuje vrednost tog knjizevnog pravca, vec samog autora. Epsku fantastiku smatram veoma vaznim delom knjizevnosti, najstarija znana pisana dela npr. Ep o Gilgamesu imaju sve elemente epske fantastike, zatim Odiseja, Ilijada . . .
Btw. nisam ovde duuugo bio, dosao sam da vidim sta je novo na forumu, odusevio sam se sto se ova tema ovako dobro razvila ((:

sustina je da ne vidim razlog za mjolnirovim tolikim nipodastavanjem martina i jordana...na kraju, mjolnire, papir se reciklira pa bogkojinepostoji ne mora da zali...

pa sad...o ukusima se mozda i ne raspravlja
no, moja...opaska se na to nit ne odnosi...:lol:

Pa da pljujes samo Martina u redu. Nego pljujes sve redom. Ako ne volis EF citaj ljubavne romane ili nesto drugo.

Tako je, ako si mu rekao. :)
Ovo je mesto gde bas dolazimo da hvalimo Epiku i da je "Uzdizemo do nebesa", zato jer smo fanovi.
Ako ti se epika ne svidja i ako nisi fan, onda nema potrebe ni da dolazis ovde, ni da potcenjujes nekog autora,
a ne verujem ni da si neki knjizevni strucnjak da bi imao puno pravo da ocenjujes neko delo.
Mozes samo da iznosis svoja misljenja sa naglaskom na to da su "tvoja misljenja", a ne da ubacujes neke stroge kritike kao da si veliki
knjizevni kriticar.

Ovo je mesto gde bas dolazimo da hvalimo Epiku i da je "Uzdizemo do nebesa", zato jer smo fanovi.
Ako ti se epika ne svidja i ako nisi fan, onda nema potrebe ni da dolazis ovde, ni da potcenjujes nekog autora,
a ne verujem ni da si neki knjizevni strucnjak da bi imao puno pravo da ocenjujes neko delo.
Mozes samo da iznosis svoja misljenja sa naglaskom na to da su "tvoja misljenja", a ne da ubacujes neke stroge kritike kao da si veliki
knjizevni kriticar.

mda...ako si mu reko...sta smije, sta ne smije...
i gdje treba ici, a sta treba zaobilaziti
kako ne bi nagazio u...stogod...:rotf:

Mada našao sam s kim ću se raspravljati,vjerovatno ti je Salvatore vrh književnosti :roll:

E braaaaate:eek::eek::eek:
sve si to procitao a ne dopada ti se. Sta si ti neki mazohista.

knjizevni kriticar.

Ako si ti meni rekao šta smijem a šta ne smijem :lol:

Si ti tab lično možda? :lol:

Poslednja izmena:
Zahvaljujem. :)
Samo razmenjujemo misljenja, ne brini se, nece biti nikakve rasprave. :)

Ma opušteno, žustra rasprava je sasvim u redu, al bolje da kažem odmah, pre nego što se nekom "otkači" lajsna... :lol:

Elem, da lanem i ja koju: Ka ste ih pomenuli obojicu, i Džordana i Martina, pa mogu da proširim čak i na druge pisce, je to što za njih kvantitet znači kvalitet. Što je nešto obimnije i duže to bolje. Evo da dam primer, a da nije iz književnosti: to su serije koje se nastavljaju iz sezone u sezonu do beskonačnosti, t.. dok ima publike koja bi to gledala, a ekipa koja ih pravi zarađivala. Na kraju se ceo serijal obesmisli do granice apsurda, finansiranje ukine, i serija prekine bez nekog kraja. Suprotnost ovome je "vađenje iz naftalina" uspešnih serijala, a onda razmazivanje i rasplinjavanje radnje nepotrebnim (i često više nego lošim) nastavcima. Tipičan primer su nastavci Hronika Dine i Letopisi Tomasa Kovenanta Nevernika.

Martin je po meni preterao. Uvideo je da to donosi dobru zaradu i siguran sam, tačno sračunato odlagao izadanje nastavka, dok ne stigne serija, kako bi na kraju prdao što više primeraka. Drugo, rasplinuo je radnju bespotrebnim uvođenjem novih nebitnih likova baš kao u gore pomenutim sezonskim serijama. On je tu u povoljnijoj poziciji: njegovi likovi ne mogu da odbiju uloge, prerastu, spremni su na sve što njegovo pero zamisli. Tako on može razvući knjigu koliko god hoće, a i tema mu ide na ruku. A u tome je prilično uspeo obzirom da se upetljao i umrsio u sopstvenu knjigu do besvesti. Čak i kad jednom dovrši delo, možemo čekivati da će da nastavi da piše. Igra prestola nikad ne može da prestane, a pare ležu sa svakom novom knjigom. Sem ako tuđini ne provale preko zida i pojedu sve. Ili im se ona crvena kometa ne sruči na glavu. Nesreća je dakle što dotični ne umeju da odvagaju gde je mera između kvaliteta i kvantiteta, i zarade koja zavisi od oba. Na žalost druga dva obično pojedu ovo prvo, ili ga barem znatno umanje.

Zbog toga je bog otac epske fantastike upravo ono što jeste: pisac prema kojem se svi ostali upoređuju i vagaju. Jer njegov Gospodar Prstenova traje tačno onoliko koliko treba.

Back