Geografija

Dok čekamo odgovor na pitanje o oblacima - gle bruke, niko ne zna ništa da napiše ni o jednoj vrsti pojave koja nas tako često pokriva na nebeskom svodu - evo još jednog pitanja, koje se blagovremeno postavlja, kako idemo u susret Novoj Godini:

U koliko navrata i koliko puta se Nova Godina dočekuje u Rusiji?

Kapirate li koliko prostranstvo zauzima ta zemlja i koliko vremenskih zona ima u njoj? Dakle?

Dok čekamo odgovor na pitanje o oblacima - gle bruke, niko ne zna ništa da napiše ni o jednoj vrsti pojave koja nas tako često pokriva na nebeskom svodu - evo još jednog pitanja, koje se blagovremeno postavlja, kako idemo u susret Novoj Godini:

U koliko navrata i koliko puta se Nova Godina dočekuje u Rusiji?

Kapirate li koliko prostranstvo zauzima ta zemlja i koliko vremenskih zona ima u njoj? Dakle?

Ja mislim da ima 10 vremenskih zona znaci 10 doceka nove godine. Zanimljiva cinjenica da je Rusija poznata kao zemlja u kojoj nikada ne zalazi sunce. Taman kada na zapadu padne mrak svice na Kamcatki

Ako ima 11 vremenskih zona,dakle 11 doceka Nove Godine............... :D valjda

Da, tako je. Ima 11 vremenskih zona i Nova Godina se dočekuje 11 puta, na svaki sat između 13 i 23 časa po našem, srednjoevropskom vremenu. I to u dva navrata 31. decembra-1. januara i 13.-14. januara, pošto je ogromnim delom nastavaju pravoslavni rusi i ostali koji to poštuju.

Evo dopunskog pitanja: gde Nova Godina dolazi prvo, a gde poslednje u Rusiji?

Da, tako je. Ima 11 vremenskih zona i Nova Godina se dočekuje 11 puta, na svaki sat između 13 i 23 časa po našem, srednjoevropskom vremenu. I to u dva navrata 31. decembra-1. januara i 13.-14. januara, pošto je ogromnim delom nastavaju pravoslavni rusi i ostali koji to poštuju.

Evo dopunskog pitanja: gde Nova Godina dolazi prvo, a gde poslednje u Rusiji?

Prvo tamo na Kamcatki poslednje tamo negde oko Moskve

E pa nije baš tako, nego ovako: prvo dolazi na Čukotsko poluostrvo u 13 časova po našem vremenu. U isto vreme, Nova Godina dolazi i na Novi Zeland. Poslednje dolazi u Kalinjingrad na Baltičkom moru, u 23 časa po našem vremenu. Na Kamčatku stiže kada je 14 časova po našem vremenu, a u Moskvu u 22 časa.

Evo novog pitanja (pa Nova Godina dolazi, da vidimo kada će je ko dočekati, za razliku od nas): koliko puta se Nova Godina dočeka u Sjedinjenim Američkim Državama, ko tamo nju dočeka prvi, a ko poslednji?

Pošto na moje poslednje pitanje i dalje nema odgovora, a budući da je Nova Godina već blizu, evo odgovora na njega od mene:

U Sjedinjenim Američkim Dražavama, Nova Godina se dočekuje 7 puta, jer ima 7 vremenskih zona. Prvi je dočekuju stanovnici atlantske obale, u 6 časova ujutru 1. januara po našem vremenu, poslednji na zapadu Aljaske tačno u podne 1. januara, opet po našem vremenu.

Rusija i SAD tako postaju dva kraja sveta, gde se Nova Godina dočeka prva i poslednja.

Back