Генетичка генеалогија II

Da. Haplogrupa kod pojedinca nikako nema veze sa fizičkim izgledom ali na velikom uzorku tj. u genetskoj slici na velikom uzorku mora da pokaže neku vezu.
Mene čudi i što kod nas nema nekog procenta "egzotične" hg vezane za Cigane jer realno ima ih u Srbiji barem 10%. Najverovatnije nisu testirani i živeli su u getima, izolovano, nisu se mešali sa Srbima.
Čak i da su više testirani Cigani nisu Srbi i njihovi rezultati se na računaju među etničke Srbe, kao ni rezultati ostalih manjina. Na Poreklu su najavljivali akciju testiranja srbijanskih Cigana na Y DNK, ali izgleda da se odustalo od toga. Svojevremeno sam se zgrozio da hoće besplatno da testiraju Cigane, a npr. za krajiške Srbe nikad nije postojala akcija besplatnog testiranja. Krajišnici su se pojedinačno testirali iz zbog džepa (na stotine njih do sad). Sumnjao sam da neki EU fond stoji iza te namjere da se bave genetikom Cigana. Možda znaš da u određenim zapadnim centrima moći postoji nakana da se ciganizuje Srbija tj. da se Srbi unište tako što će ih biološki progutati/zamjeniti Cigani. Na tome se radi već par decenija. Zato EU finansira i politički gura inicijative poput inkluzije Roma, dekade Roma i sl. Pored toga zapadnieveropske zemlje pogotovo Njemačka već podugo Cigane iz čitave Evrope uvaljuju Srbiji, a naša vlast (ona žuta i ova sadašnja) moraju da ih primaju i ćute jer Njemci ekonomski drže Srbiju u šaci.

Arheogenetička istraživanja su pokazala da je tokom rimskog perioda Balkan dobio solidan anadolsko-levantski genetički upliv. Rimljani su na Balkan dovlačili Anadolce i Levantijce. Dolazak tih ljudi je bila glavna demografska promjena u odnosu na na predrimski period. U ratovima protiv Rimljana stradalo je puno Balkanaca (naročito Ilira) od rimskog mača, a još više od bolesti i gladi koje su izazvali ratovi. Kad su Rimljani ispostavili vlast falilo je radne snage pa su zbog toga dovodili ljude iz drugih delova carstva a najviše iz Anadolije i sa Levanta. Testirano je više uzoraka sa zapada Balkana sa bivšeg lirskog prostora iz kasnog rimskog perioda i svi su autosomalno pomjereni ka Bliskom Istoku u odnosu na uzorke iz predrimskog perioda. Uzorci iz predrimskog perioda liče autosomalno na sjeverne Italijane, Špance i Portugalce, a oni iz kasnog rimskog perioda su nalik južnim Italijanima zbog anadolsko-levantskog upliva. Predrimskoi Balkanci i oni iz kasnog rimskog perioda ili ranog srednjeg vjeka su različiti autosomalno. Rimska vladavina je značajno promenila autosomalnu genetički sliku većine Balkanaca, kao i seoba Slovena kasnije još više. Na autosomalnim kalkulatorina anadolsko-levantska genetika pristigla u rimskom periodu se označava najčešće kao Roman Imperial. Tog rimskog imperijalnog (anadolsko-levantskog) genetičkog upliva imaju svi današnji balkanski narodi, kod Srba je 15-16%, kod Albanaca oko 18%.

Tako da uplivi u fozionomijama koji vuku na Anadoliju, Kavkaz i Levant a koji se mogu naći kod današnjih Balkanaca (najviše kod Grka i Albanaca) nisu posljedica turskog upliva ili turskih silovanja niti nekih novijih migracija, genetika koja to produkuje je došla na Balkan još u doba Rimljana.
Kod hrvatskog fudbalera Joška Gvardiola je očito Roman Imperial upliv uzrokovao da mu fizionomija bude nalik levantskoj, iz očito iz istog razloga srpski glumac Milan Milosavljević liči na Jermena https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Milan_Milosavljević

@SeverZapad @suave @Demagogic
Ovde ima i malo romskog upliva među Albancima, ako je to prosek.
Mislim da to ima smisla što si rekao, kod Srba se to ne vidi zato što je ipak znatno veća količina "severne" genetike maksimalno ublažila taj levantsko-anadolijski fenotp ( ajd da ga tako nazovem).
Kod Albanaca se to dosta vidi jer kod njih je dominantna istočma tračka i "rimsko-levantska" genetika, to je okvirno preko 50% njihove genetike, dok Ilirska i Slovenska predstavljaju manji deo, da kažemo 50:50.
Kod Srba tračka i imperial rome ne prelaze 25-30% autosomalno.

Ovde ima i malo romskog upliva među Albancima, ako je to prosek.
Mislim da to ima smisla što si rekao, kod Srba se to ne vidi zato što je ipak znatno veća količina "severne" genetike maksimalno ublažila taj levantsko-anadolijski fenotp ( ajd da ga tako nazovem).
Kod Albanaca se to dosta vidi jer kod njih je dominantna istočma tračka i "rimsko-levantska" genetika, to je okvirno preko 50% njihove genetike, dok Ilirska i Slovenska predstavljaju manji deo, da kažemo 50:50.
Kod Srba tračka i imperial rome ne prelaze 25-30% autosomalno.
Genetika ne može da se "ublaži". Ili je imaš ili je nemaš.

Čitao nešto o fudbalu i prodje mi par fotki fudbalera Albanaca. Nije ciljano nego nasumično.
Pošto je tema fizičke i antropološke karakteristike, nadam se da brisanje neće biti.

Fadil Vokri
Pogledajte prilog 1585446
Shkelqim Vladi
Pogledajte prilog 1585447
Elseid Hysaj
Pogledajte prilog 1585448
Myrto Uzuni
Pogledajte prilog 1585449
Altin Lala
Pogledajte prilog 1585450

Naser Aliji
Pogledajte prilog 1585451
Alban Ajdini
Pogledajte prilog 1585452

Erfan Zeneli
Pogledajte prilog 1585454
Armando Broja
Pogledajte prilog 1585455

Genetika ne može da se "ublaži". Ili je imaš ili je nemaš.
Kod osobe kome je npr. otac crnac a majka bjelkinja crnačke fizičke karakteristike i pigmentacija budu ublaži u porođenju sa ocem. Ako se melez (polu crva polu bjelac) oženi bjelkinjom i dobiju djete, kod tog djeteta koje je 1/4 crnac i 3/4 bjelac će crnačke karakteristike biti još dodatno ublažene. Nakon 6-7 generacija križanja sa bjelim ženama crnački elemente bi trebali nestati. Mada se dešava da se ponešto crnačko pokaže i do devete generacije, crnački geni se teško ispiraju/razvodnjavaju. Kad se mješaju bjelci i istočni Azijati (mongoloidi) je druga priča, osobe koje su pola-pola uglavnom više liče na bjelce. A oni koji su 3/4 bjelci i 1/4 mongoloidi često izgledaju kao 100% bjelci.

@SeverZapad

Kod osobe kome je npr. otac crnac a majka bjelkinja crnačke fizičke karakteristike i pigmentacija budu ublaži u porođenju sa ocem. Ako se melez (polu crva polu vjeka) oženi bjelkinjom i dobiju djete, kod tog djeteta koje je 1/4 crnac i 3/4 bjelac će crnačke karakteristike biti još dodatno ublažene. Nakon 6-7 generacija križanja sa bjelim ženama crnački elemente bi trebali nestati. Mada se dešava da se ponešto crnačko pokaže i do devete generacije, crnački geni se teško ispiraju/razvodnjavaju. Kad se mješaju bjelci i istočni Azijati (mongoloidi) je druga priča, osobe koje su pola-pola uglavnom više liče na bjelce. A oni koji su 3/4 bjelci i 1/4 mongoloidi često izgledaju kao 100% bjelci.

@SeverZapad
Mislio sam na genetsku sliku, ne na izgled.

Mislio sam na genetsku sliku, ne na izgled.
To funkcioniše po istom principu, msm na autosomalnu genetiku ne na Y DNK. Neko kome je jedna čukunbaba bila crnkinja a svi ostali preci bjelci će kad uradi DNK analizu dobiti neki manji procenat sub-saharske afričke (aka crnačke) autosomalno genetike, nebitno izgleda li taj kao čisti bjelac ili ima vidljivu crnačku primjeru u izgledu.

To funkcioniše po istom principu, msm na autosomalnu genetiku ne na Y DNK. Neko kome je jedna čukunbaba bila crnkinja a svi ostali preci bjelci će kad uradi DNK analizu dobiti neki manji procenat sub-saharske afričke (aka crnačke) autosomalno genetike, nebitno izgleda li taj kao čisti bjelac ili ima vidljivu crnačku primjeru u izgledu.
Rekao bih da fizički izgled više odražava pojedinca nego autosomalni test.

Milan Milosavljević je Armenoid i itekako liči na Jermena. Mogao bi proći i kao Turčin iz istočne Anadoliju, ali ti Turci imaju ogroman jermenski upliv. Čovek ima atipičan i egzotičan izgled za Srbina..

https://www.danas.rs/kultura/milan-milosavljevic-ova-vlast-hoce-da-glumci-umru-sa-osmehom/

@Perperius @FDDD
ne lici, nikad nisam video sli nog Jermena, a znam ih tonu.
Eto ako mozes nadji mi jednog slicnog Jermena.
Kao Turčin mozda, al na Jermena ne lici.

ne lici, nikad nisam video sli nog Jermena, a znam ih tonu.
Eto ako mozes nadji mi jednog slicnog Jermena.
Kao Turčin mozda, al na Jermena ne lici.
Istočnoanadolsko-južnokavkaski tip, tipičan Jermen. Vidio sam mu sliku iz mlađih dana, isto lič na Jermena a mogao bi proći i kao Gruzin. Znaš li ti uopšte šta je Armenoid? To je Milan Milosavljević. Turaka sličnih njemu ima samo u krajevima u kojima su asimilivali Jermene.

Milan Milosavljević je Armenoid i itekako liči na Jermena. Mogao bi proći i kao Turčin iz istočne Anadoliju, ali ti Turci imaju ogroman jermenski upliv. Čovek ima atipičan i egzotičan izgled za Srbina..

https://www.danas.rs/kultura/milan-milosavljevic-ova-vlast-hoce-da-glumci-umru-sa-osmehom/

@Perperius @FDDD
To sto pripada jednom tipu ne znaci da lici na neku naciju ;) I pri tom Jermeni imaju prilicno specifican izgled, manje vise oblik ociju ih uvek odaje, i ima jos par sablona u koje se uklapaju. Ove umorne oci, znao bih da je Jermenka da je vidim medju 1000 nacija
MV5BNmFkMjZlOTktOTk1ZC00NTQyLWIyODUtZDIxN2Y3M2MxYmYzXkEyXkFqcGc@._V1_.jpg

Prilozi

• MV5BNmFkMjZlOTktOTk1ZC00NTQyLWIyODUtZDIxN2Y3M2MxYmYzXkEyXkFqcGc@._V1_.jpg
    MV5BNmFkMjZlOTktOTk1ZC00NTQyLWIyODUtZDIxN2Y3M2MxYmYzXkEyXkFqcGc@._V1_.jpg
    136,1 KB · Pregleda: 5

Back