Генетичка генеалогија II

izuzev Calabrije (na jugu), Calabrija i Veneto imaju isti postotak slavenskih kao i Slovenija i Hrvatska.
Ama nemaju. U Sloveniji i Hrvatskoj slovenska genetika je dominantna, što nije slučaj ni u jednoj italijanskoj regiji. U Venetu ima nešto slovenskih gena ali znatno manje nego u većem djelu Balkanu, dok u Kalabriji toga nema. Kalabrezi su italsko-grčko-bliskoistočni hibridi genetički kao i ostali južni Italijani, niđe veze sa Slovenima.

nisam expert za genetiku, iako imam vezu sa mapiranjem gena, ali imam dokument u kojem sam to nasao. Nisam iznenadjen za Veneto, porazili su Ilire i apsorbovali, ima podatak da je vise od 10 imperatora bilo Ilirskog porekla. Za Calabriju ne mogu objasniti, znam da su mentalitetom drugaciji, dosta imaju Grckih reci, i nekad je trgovina isla ne preko Balkana nego od Grcke do Italije.

Albanci su po pigmentaciji u prosjeku slični sjevernim Grcima i Makedoncima. Kod Albanaca se javljaju neke specifične fizionomije koje ponekad zaista vuku na Kavkaz, npr. Ramuš Haradinaj. Fizionomije koje se javljaju samo ili gotovo samo kod Albanaca mogu biti posljedica njihove izolovanosti. Takvih fizionomija ima najviše kod Gega. Oni su dugo bili izolovani brđani, pa su se često ženili i udavali samo u okviru svog plemena i isti geni su se vrtili vjekovima. One isturene vilice koje su relativno česte kod Gega (Haradinaj ima takvu vilicu) su moguće devijacija proistekla iz toga što pomenuh u prethodnoj rečenici.
U nekoj emisiji 1990 i neke Šešelj je rekao 'iznenadili biste se kad bi videli koliko ima plave albanske dece na Kosovu', pa je to pripisao srpskom genetičkom uplivu. Kosovski Albanci nemajui začajno veći slovenski upliv od drugih Albanaca. Autosomalno su slični onima iz sjeverne Albanije od kojih imaju tek za nijansu više slovenske i generalno sjevernjačke genetike. Inače najviše slovenske i sjevernjačke genetike imaju Albanci iz CG od svih Albanaca (autosomalno). Šešelj je vrv. zamišljao Albance kao Turke ili Kurde, pa se iznenadio kad je vidio da imaju više plave djece nego što je očekivao. Albanci su ipak Evropljani, južni ali i dalje Evropljani. Čak i kod najtamnijih Evropljana (tipa Sicilijanci i Grci ostrvljani) blondizam u dječjoj dobi je značajno češći nego kod bliskoistočnih naroda, da ne pominjem npr. Indiju u kojoj je to gotovo nepostojeća pojava.
Pogledaj video ispod apropo izgleda/pigmentacije albanskih tinejdžera na istom. Tamniji su od Srba tog uzrasta, ali ne izgledaju ne-evropski. Izuzetak je cura na 1:03/1:04 desno koja ima egzotičan izgled, kao Jermenka izgleda. Ispod videa su slike 2 Albanke za koje bih rekao da imaju dosta tipičan albanski izgled.

Pogledajte prilog 1727019
Pogledajte prilog 1727020

@suave @Lovac Luka ulovio vuka @Perperius @FDDD @Demagogic @Mrkalj
Da, međutim postoji to nešto kod njih što mene asocira na neki blisko istočni upliv.
Primera radi izguglaj brata od one Dua Lipe, ona izgleda okej, al ostatak familije baš i ne, čak joj je i majka delimično iz Bosne poreklom ( ozbiljan slovenski upliv).

Da, međutim postoji to nešto kod njih što mene asocira na neki blisko istočni upliv.
Primera radi izguglaj brata od one Dua Lipe, ona izgleda okej, al ostatak familije baš i ne, čak joj je i majka delimično iz Bosne poreklom ( ozbiljan slovenski upliv).
Zadnja genetička veza koju Albanci imaju sa Bliskim Istokom je rimski imperijalni upliv (anadolsko-levantskog porijekla), ali taj upliv imaju i Srbi i ostali balkanski narodi.

Meni se cini da Albanci cesto imaju neki ridjkast pigment kad su plavi, nije pravilo, al tako mi se cini.
Mnogi ovde misle da su Albanci znatno svetliji nego sto jesu, jer ima puno Goranaca, koji imaju Albanska imena i prezimena, i onda ih trpaju u isti kos sa Albancima. Iako Goranci veze sa Albancima nemaju, i ne mogu ocima da ih smisle.
Kao sam bio u Dobroj Vodi prošle godine u jednoj pekari je radila riđokosa Albanka, ima čak i pege po licu. Izgleda kao stereotipna Irkinja. Da nisam čuo kako priča albanski ne bih vjerovao nekom da mi je rekao ta je cura Albanka. Druga Albanka koja je isto radila u toj pekari (radile su na smjenu) je bila tamna mediteranskog izgleda. U Dobroj Vodi sve pekari drže Albanci, a ima i hotela i drugih lokala u njihovom vlasništvu (restorani, kafići itd). Te 2 Albanke sigurno nisu iz CG, zato što im je srpski loš. Albanci iz CG pričaju dobro srpski, često je nemoguće primjetiti linvističku razliku između njih i Crnogoraca kad pričaju srpski. One su vrv. došle iz Albanije ili sa Kosova.

Zadnja genetička veza koju Albanci imaju sa Bliskim Istokom je rimski imperijalni upliv (anadolsko-levantskog porijekla), ali taj upliv imaju i Srbi i ostali balkanski narodi.
Moguće da sam ja viđao mnogo više ove druge Albance koji su čudno izgledali, na masama onih slika sa raznih protesta su izgledali čudno, al' verovatno uzorak nije najsrećniji.
Primera radi ona pevačica Rita Ora, iako je simpatična, ja dugo nisam mogao da provalim onako ja prvu dal je crnkinja svetlog tena ili sta god, kasnije sam video da je Albanka, moguće da je zbog stila koji fura, sta znam.

Rita ora
250px-Rita_Ora_2018_2.jpg

Moguće da sam ja viđao mnogo više ove druge Albance koji su čudno izgledali, na masama onih slika sa raznih protesta su izgledali čudno, al' verovatno uzorak nije najsrećniji.
Primera radi ona pevačica Rita Ora, iako je simpatična, ja dugo nisam mogao da provalim onako ja prvu dal je crnkinja svetlog tena ili sta god, kasnije sam video da je Albanka, moguće da je zbog stila koji fura, sta znam.
Rita Ora je prirodno vrv. nekog mediteranskog izgleda. Ali je sva izopererida i prerađena pa zato izgleda kao da ima crnačke krvi.
Uporedi Cecu iz mladosti i iz novijeg doba/današnju, u međuvremenu se izoperisala plus u novije doba se kvarca na Kipru ili u solarijumu. Kod mlade Cece nije bilo ništa egzotično u izgledu, a današnja kao da je iz Marinkove Bare eventualno iz Islamabada. :D

Rita Ora je prirodno vrv. nekog mediteranskog izgleda. Ali je sva izopererida i prerađena pa zato izgleda kao da ima crnačke krvi.
Uporedi Cecu iz mladosti i iz novijeg doba/današnju, u međuvremenu se izoperisala plus u novije doba se kvarca na Kipru ili u solarijumu. Kod mlade Cece nije bilo ništa egzotično u izgledu, a današnja kao da je iz Marinkove Bare eventualno iz Islamabada. :D
Da, to takođe ima smisla.
Inače što se tiče Cece njeni sa muške strane su I2a, neki rod iz Zete, Srbi.
Mnogi forsiraju priču da je romskog porekla, međutim nema dokaza za tako nešto, pre će biti da joj je keva klasična južnjakinja jer je sa juga.

@Krishna

Baš gledah slike Cece iz mladosti, izgleda kao prosečna devojka u Srbiji, ništa egzotično ili neobično.
Malo kasnije ( tipa 1995) mi deluje kao tamniji dinarski tip ( kao Doris Dragović npr), ništa čudno.
Našao sam joj par slika majke iz "mladosti" žena takođe izgleda relativno neupadljivo,takvih žena po Srbiji i bivšoj Yu ima baš dosta, i ne samo u južnijim krajevima.

Msm da pre svega neumerena usta ( ogromna) daju taj izgled neprirodnoga.

Ne znam ko je pomenuo ali i meni neki Albanci vuku na Kavkaz, posebno na Cecene
Baš sam slušao nekog Čečena kako kaže da mu Albanci liče na Čečene.
Davno sam to čuo, čak ispod nekog videa gde se bore neki albanski borac protiv čečena, čečeni su pisali da im albanci izgledaju kao čečeni itd.

Ne znam ko je pomenuo ali i meni neki Albanci vuku na Kavkaz, posebno na Cecene
Baš sam slušao nekog Čečena kako kaže da mu Albanci liče na Čečene.
Davno sam to čuo, čak ispod nekog videa gde se bore neki albanski borac protiv čečena, čečeni su pisali da im albanci izgledaju kao čečeni itd.
To je stvar koja me zbunjuje i ne da mi mira. To neslaganje Y linije i fizičke antropologije.
Tačno je to što je @Krishna napisao ali se ne slažem sa njim u vezi fizičkog izgleda. 20-30% Albanaca ima arabidno/armenoidni izgled. To je preveliki procenat da ne ostavi traga na genetici.

To je stvar koja me zbunjuje i ne da mi mira. To neslaganje Y linije i fizičke antropologije.
Tačno je to što je @Krishna napisao ali se ne slažem sa njim u vezi fizičkog izgleda. 20-30% Albanaca ima arabidno/armenoidni izgled. To je preveliki procenat da ne ostavi traga na genetici.
da, al ne vidim zasto bi Y linije imale veze sa izgledom? Haplogrupa je nebitan postotak dnk. Autosomalna ima smisla da ima veze sa izgledom.

Sto se Cecena tice, bas ih puno ima ridju bradu

da, al ne vidim zasto bi Y linije imale veze sa izgledom? Haplogrupa je nebitan postotak dnk. Autosomalna ima smisla da ima veze sa izgledom.

Sto se Cecena tice, bas ih puno ima ridju bradu
Poenta je ako nemaš Y linije koje direktno povezuju sa Kavkazom, Bliskim istokom a imaš takav izgled u tom procentu, onda tu nešto nije u redu.

Poenta je ako nemaš Y linije koje direktno povezuju sa Kavkazom, Bliskim istokom a imaš takav izgled u tom procentu, onda tu nešto nije u redu.
To je i moj "problem" ne mogu da povežen izgled i genetiku kod njih.
Imalo bi smisla ako bi barem 10% genetike ukazivalo na neki upliv iz tih krajeva ili nešto drugo što bi objasnilo izgled kod nekih.

Imalo bi smisla ako bi barem 10% genetike ukazivalo na neki upliv iz tih krajeva ili nešto drugo što bi objasnilo izgled kod nekih.
Prije seobe Slovena Armenoidi i meditetanski tipovi su bili zastupljeniji na Balkanu nego danas. O tome je pisano na Poreklu. Predslovensko balkansko stanovništvo je autosomalno imalo značajan udio anadolsko-levantske genetike, što od neolitskih farmera koji su došli iz Anadolije prije 6000-7000 godina što od kasnijih migracija iz tog pravca zaključno sa rimskim periodom. Albanci imaju više starobalkanske genetike nego Srbi pa je logično da se kod njih češće javljaju tipovi i uplivi koji vuku na Anadoliju, Levant i Kavkaz.

Da. Haplogrupa kod pojedinca nikako nema veze sa fizičkim izgledom ali na velikom uzorku tj. u genetskoj slici na velikom uzorku mora da pokaže neku vezu.
Mene čudi i što kod nas nema nekog procenta "egzotične" hg vezane za Cigane jer realno ima ih u Srbiji barem 10%. Najverovatnije nisu testirani i živeli su u getima, izolovano, nisu se mešali sa Srbima.

Prije seobe Slovena Armenoidi i meditetanski tipovi su bili zastupljeniji na Balkanu nego danas. O tome je pisano na Poreklu. Predslovensko balkansko stanovništvo je autosomalno imalo značajan udio anadolsko-levantske genetike, što od neolitskih farmera koji su došli iz Anadolije prije 6000-7000 godina što od kasnijih migracija iz tog pravca zaključno sa rimskim periodom. Albanci imaju više starobalkanske genetike nego Srbi pa je logično da se kod njih češće javljaju tipovi i uplivi koji vuku na Anadoliju, Levant i Kavkaz.
Ma ni to mi ne pije vodu. Nemoguće da se to zadržalo baš kod njih a i sumnjam da je Armenoida i Arabida bilo baš toliko medju starobalkancima.
Ustalom, u antropološkim radovima Mikića i Živanovića mislim da nema nekih nalaza Armenoida i Arabida. Mediteranaca, da, oni su glavni sloj stanovništva još u Lepenskom Viru, naizmenično sa Kromanjoncima.

Ma ni to mi ne pije vodu. Nemoguće da se to zadržalo baš kod njih a i sumnjam da je Armenoida i Arabida bilo baš toliko medju starobalkancima.
Ustalom, u antropološkim radovima Mikića i Živanovića mislim da nema nekih nalaza Armenoida i Arabida. Mediteranaca, da, oni su glavni sloj stanovništva još u Lepenskom Viru, naizmenično sa Kromanjoncima.
Arheogenetička istraživanja su pokazala da je tokom rimskog perioda Balkan dobio solidan anadolsko-levantski genetički upliv. Rimljani su na Balkan dovlačili Anadolce i Levantijce. Dolazak tih ljudi je bila glavna demografska promjena u odnosu na na predrimski period. U ratovima protiv Rimljana stradalo je puno Balkanaca (naročito Ilira) od rimskog mača, a još više od bolesti i gladi koje su izazvali ratovi. Kad su Rimljani ispostavili vlast falilo je radne snage pa su zbog toga dovodili ljude iz drugih delova carstva a najviše iz Anadolije i sa Levanta. Testirano je više uzoraka sa zapada Balkana sa bivšeg lirskog prostora iz kasnog rimskog perioda i svi su autosomalno pomjereni ka Bliskom Istoku u odnosu na uzorke iz predrimskog perioda. Uzorci iz predrimskog perioda liče autosomalno na sjeverne Italijane, Špance i Portugalce, a oni iz kasnog rimskog perioda su nalik južnim Italijanima zbog anadolsko-levantskog upliva. Predrimskoi Balkanci i oni iz kasnog rimskog perioda ili ranog srednjeg vjeka su različiti autosomalno. Rimska vladavina je značajno promenila autosomalnu genetički sliku većine Balkanaca, kao i seoba Slovena kasnije još više. Na autosomalnim kalkulatorina anadolsko-levantska genetika pristigla u rimskom periodu se označava najčešće kao Roman Imperial. Tog rimskog imperijalnog (anadolsko-levantskog) genetičkog upliva imaju svi današnji balkanski narodi, kod Srba je 15-16%, kod Albanaca oko 18%.

Tako da uplivi u fozionomijama koji vuku na Anadoliju, Kavkaz i Levant a koji se mogu naći kod današnjih Balkanaca (najviše kod Grka i Albanaca) nisu posljedica turskog upliva ili turskih silovanja niti nekih novijih migracija, genetika koja to produkuje je došla na Balkan još u doba Rimljana.
Kod hrvatskog fudbalera Joška Gvardiola je očito Roman Imperial upliv uzrokovao da mu fizionomija bude nalik levantskoj, iz očito iz istog razloga srpski glumac Milan Milosavljević liči na Jermena https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Milan_Milosavljević

@SeverZapad @suave @Demagogic

Poslednja izmena:

Back