Генетичка генеалогија II

Dalmatinci su izgleda bez ikakve sumnje slavenizirani Vlasi.
To sto je ispalo da su Dinarci I2a ne treba da znaci da ih se mora gurati u Slovene.

Mislim da bi trebalo da skočiš negde, u nešto...U Dunav recimo.
Brate, ti ovo što ti pričaš je ozbiljna glupost.
Ne znam zašto ti pada na pamet da ako se ne smatra Hrvatom da to odma znači da se još manje smatra Srbinom? Dalmatinci su svakako bliži Srbima, južna Dalmacije je bila jedan od centara srpske države, al' kome ja pričam. Pa ceo vek pre pomena Hrvata u Dalmaciji tamo imamo Srbe...Da se osvrnem na drugi deo, nisu samo Dalmatinci I2a, nego i Zahumljani,Travunjani itd..Shvati da je nešto matematički dokazano, kao 2+2=4? Kapiraš...

- - - - - - - - - -

Dotični, Vedran Bađun ima lokalni indentitet, takoreći plemenski i smatra se Dalmatom što je sasvim ispravno,
iako je čovek prvenstveno pustolov i nije opterećen time.

YgmGpOx.jpg

Srbi sa istog prostora

I2-Y3120 = 36,9%
R1a-M417 = 20%
E-V13 = 16,9%
I1-M253 = 7,7%
N-P189.2 = 6,2%
J2b-M205 = 4,6%
R1b-M269 = 3,1%
J2a-M67 = 3,1%
G2a-L497 = 1,5%

Pogledajte prilog 535897

Srbi sa istog prostora

I2-Y3120 = 36,9%
R1a-M417 = 20%
E-V13 = 16,9%
I1-M253 = 7,7%
N-P189.2 = 6,2%
J2b-M205 = 4,6%
R1b-M269 = 3,1%
J2a-M67 = 3,1%
G2a-L497 = 1,5%

Исти народ!

Муслимани имају нешто егзотике (L2 и G1) од понеког залуталог Анадолца, али то је занемариво.

Poslednja izmena:
Mislim da bi trebalo da skočiš negde, u nešto...U Dunav recimo.
Brate, ti ovo što ti pričaš je ozbiljna glupost.
Ne znam zašto ti pada na pamet da ako se ne smatra Hrvatom da to odma znači da se još manje smatra Srbinom? Dalmatinci su svakako bliži Srbima, južna Dalmacije je bila jedan od centara srpske države, al' kome ja pričam. Pa ceo vek pre pomena Hrvata u Dalmaciji tamo imamo Srbe...Da se osvrnem na drugi deo, nisu samo Dalmatinci I2a, nego i Zahumljani,Travunjani itd..Shvati da je nešto matematički dokazano, kao 2+2=4? Kapiraš...

- - - - - - - - - -

Dotični, Vedran Bađun ima lokalni indentitet, takoreći plemenski i smatra se Dalmatom što je sasvim ispravno,
iako je čovek prvenstveno pustolov i nije opterećen time.

Ne znam kako ti mogu pomoci ako to ne možeš sam sebi :D

Bađun kao zadrti nacionalni Dalmatinac kaže da zna istoriju svog plemena. U jednoj emisiji je za sat rekao Ora.

Orë na Albanskom isto znači sat(čas) koga zanima.

- - - - - - - - - -

Inace Delma na albanskom znači Ovca. Dalmacija je tipičan pastirski kraj.

Bađun kao zadrti nacionalni Dalmatinac kaže da zna istoriju svog plemena. U jednoj emisiji je za sat rekao Ora.

- - - - - - - - - -

Opa bato eto Albanaca na Hrvatskoj granici :rotf:

Kod nas Srba se kaže Ore kad neko ide da ore mora da je to isto nešto što direktno povezuje i implicira na albansko poreklo, na stranu što Albanci od pomorstva u svom rečniku imaju samo tuđe reči, ovo mi se čini puno važnije...
Ore oro ora rita ora= rešena jednačina, ni Sloveni ni Germani, nego Albanci :D

- - - - - - - - - -

Ne, ne mora da znači da su Dalmatinci nužno Albanci.

Ali, da dalmatinski jezik ima sličnosti sa albanskim, da su Dalmati ratovali sa Rimljanima, i da se Dalmati pominju kao Ilirsko pleme pre Slovena, definitivno Da.

Najvažnije pitanje je zašto su oni I2a.

Samo što Albanci nisu Iliri ;)
Oni nisu I2a nego I2a1b;)
Dalmati se često dovode u vezu sa Srbima, zasto je to tako?

- - - - - - - - - -

Далматинци немају генетске везе са Шиптарима. Код Далматинаца изразито доминира I2a са 55%, док је E1b само 6%. Код Шиптара је најјача E1b, па источна R1b, па J2b. Шиптари имају мало I2a, а и то мало што имају је словенски уплив.

Ово ти је генетска слика Далмације, чак су Славонци и Војвођани ближи Шиптарима по y днк y него Далматинци.

GZOmjrP.gif

Што се тиче речи Ура то италијански уплив, од италијанског Ora https://it.wikipedia.org/wiki/Ora

Ја сам Србин из Далмације и моји су говорили Ура за сат или час. Мој ћаћа и данас често каже нпр. "ето ме за уру времена."

Отворио сам тему о локализмима у говору Далматинских Срба (тј. мојих предака), има пуно италијанизама https://forum.krstarica.com/showthread.php/822950-Локализми-у-говору-Далматинских-Срба

Poslednja izmena:
Србин из Далмације (хаплогрупа I2-PH908).

Eurogenes K15

Admix Results (sorted):

#Population Percent
1 Atlantic 19.04
2 Baltic 18.7
3 North_Sea 17.96
4 Eastern_Euro 12.11
5 East_Med 10.61
6 West_Med 10.37
7 West_Asian 7.21
8 Red_Sea 3.52
9 Siberian 0.43

Single Population Sharing:

#Population (source) Distance
1 Serbian 4.26
2 Austrian 5.88
3 Croatian 6.36
4 Romanian 6.71
5 Hungarian 6.92
6 Moldavian 7.03
7 Bulgarian 9.26
8 East_German 10.65
9 Soith_Polish 12.58
10 Ukrainian_Lviv 12.66
11 Ukrainian 13.62
12 Polish 14.87
13 Russian_Smolensk 15.56
14 South_Dutch 15.63
15 French 16.11
16 Ukrainian_Belgorod 16.33
17 West_German 16.73
18 Southwest_Russian 16.73
19 Greek_Thessaly 16.81
20 Southwest_Finnish 16.99

Морам да цитарам овај пост са К15 Eurogenes Србина из Далмације због овог лика што говори да су Далматинци сродни Шиптарима.

Као што може да се види нема Шиптара у првих 20 популација по блискости, најближи му Срби, па Аустријанци, па Хрвати, па Румуни, па Мађари итд.

Poslednja izmena:
To da su Dalmatinci ili njihov jezik bliski Šiptarima je nebuloza i nije vredno komentara. :)

Огромна већина Далматинаца прича српском штокавицом, само на острвима (не свим) има чакаваца.

Далматинци су имали (данас се то губи) пуно италијанских позајмљеница, то је последица вишевековне млетачле владавине.
Моји и по оцу и по мајци су из околине Книна. Код нас су Млечани били 110 година, што је доста краће него на обали и острвима где су били 400-500 година а понегде и преко 500. Мој крај је око 50 км удаљен од мора. Без обзира на географску позицију и знатно краћу млетачку владавину него на обали пронашао сам преко 100 речи пореклом из италијанског језика. Већину тих речи сам чуо од бабе.

Огромна већина Далматинаца прича српском штокавицом, само на острвима (не свим) има чакаваца.

Далматинци су имали (данас се то губи) пуно италијанских позајмљеница, то је последица вишевековне млетачле владавине.
Моји и по оцу и по мајци су из околине Книна. Код нас су Млечани били 110 година, што је доста краће него на обали и острвима где су били 400-500 година а понегде и преко 500. Мој крај је око 50 км удаљен од мора. Без обзира на географску позицију и знатно краћу млетачку владавину него на обали пронашао сам преко 100 речи пореклом из италијанског језика. Већину тих речи сам чуо од бабе.

Kod mene u kraju ima dosta nemackih reči.
To je i normalno...Ma, suvisno je pricati o glupostima koje je napisao onaj gore lik.

Kod mene u kraju ima dosta nemackih reči.
To je i normalno...Ma, suvisno je pricati o glupostima koje je napisao onaj gore lik.

У мом крају је било свега неколико германизама, можда око 10-ак. Нпр. шпајз, шпарати (штедети), цуг, цурик, шифуњер, шпигло (огледало), цукар (?) и можда још понека.
За цукар (шећер) нисам сигуран да ли је дошло из немачког или италијанског јер је слично. Немачки шећер је zucker , а италијански zucchero.

Aman bre.
Ubiste više sa ovim Vlasima,Vasojevićima, Drobnjacima i Piperima.

"Када је у питању „граница“ између Срба и Хрвата, познато је да су од четрнаест жупа које су према Порфирогениту насељавали Хрвати, Цетина, Имота, Ливно и Плива биле најисточније, а када пише како се код Цетине и Ливна Хрвати „приближавају“ Србима, он свакако мисли управо на истоимене хрватске жупе. Дакле, није постојала „гранична линија“ између Хрвата и Срба, већ су се у суседству последњих жупа насељених Хрватима налазиле жупе насељене Србима. Дакле, између самих јужнословенских кнежевина нису постојале утврђене „границе“, већ су се оне само „приближавале“ једне другима, а између њих је лежао, ужи или шири, појас ненасељене и никоме припадајуће територије, углавном у виду планинских венаца, којима су се тада још увек слободно кретале скупине Влаха са својим стадима и крдима."

Poslednja izmena:
Ne, nismo braća uopšte, xaaxaxax!
Pa nas u EU oće samo naša severna gotska I1/I2 braća!!!! xaxaxaxax Tj ŠVEDSKA i NORVEŠKA.
Verujem da se i Saxonci još sećaju zajedničkih zezova...
Oni R1b franci ne mogu da nas smisle!

https://www.blic.rs/vesti/politika/eu-prosirenje-srbija-zapadni-balkan/r06tmh9

Iz ovog proizilazi da su jedine dve zemlje u kojima je više građana za nego protiv Srbije u EU – Švedska i Norveška (nije čanica EU). S druge strane medalje - najveći procenat Francuza (52 odsto) je protiv toga, dok Nemci, Finci i Danci stoje odmah iza njih sa prosečnih 40 i kusur odsto. Moglo bi se reći da su Šveđani i Norvežani najmanje protiv nas.

lkYk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWWpnN01EQV8vOTQzMWY5YjliMDRhYjVhMmY0NmE0YmI3ZjgxNmYxZTkuanBlZ5GTAs0CQgCBAAE

Ili su tragovi I2a bili na Balkanu i pre Slovena ???

- - - - - - - - - -

Dalmati(Dalmatinci), Dukleati(Dukljani), Albani(Albanci), Dardani itd. sve Ilirska plemena.

Zao mi je, ne znam kako ti mogu pomoci.

Što bi ti meni pomagao...Kada mi dokažeš da Albani imaju ikakve veze sa šiptarima onda možemo da pričamo.

Što se tiče ostalih navedenih ima mnogo svedocanstava i izvora gde se gore navedeni poistovećuju sa Srbima.
Objasni ti to meni

Морам да цитарам овај пост са К15 Eurogenes Србина из Далмације због овог лика што говори да су Далматинци сродни Шиптарима.

Као што може да се види нема Шиптара у првих 20 популација по блискости, најближи му Срби, па Аустријанци, па Хрвати, па Румуни, па Мађари итд.

To o sličnosti Albanaca i dalmatinaca i ja prvi put čujem i jeste glupost,ali i ovo ti je glupo da svaki E1b ima veze sa njima...nemam ih ni ja u prvih 20 populacija.

Back