Генетичка генеалогија II

Колико сам ја разумео човека на јутарњем програму он каже да Црногорци , милион и по тестираних Срба , Бошњаци , Хрвати тј. бећина вуче порекло од једног заједничког претка мушкарца који је живео негде на око 100 година пре Христа.

Није милион и по тестираних Срба, већ је то слободна процена броја носилаца хаплогрупе I2-PH908 међу Србима, на основу процента заступљености те хаплогрупе код нас.

Није милион и по тестираних Срба, већ је то слободна процена броја носилаца хаплогрупе I2-PH908 међу Србима, на основу процента заступљености те хаплогрупе код нас.

Напротив његове речи дословце"милион и по тестираних Срба".

- - - - - - - - - -

Ја кажем шта је рекао да ли је то тако и да ли постоји милион и по тестираних Срба не знам.

Напротив његове речи дословце"милион и по тестираних Срба".

- - - - - - - - - -

Ја кажем шта је рекао да ли је то тако и да ли постоји милион и по тестираних Срба не знам.

Аха. Ја сам написао шта је вероватно мислио. Наравно да није тестирано толико људи, тестирано је неколико хиљада. На Српском ДНК пројекту постоји око 2.400 тестираних. Ту нису они који се тренутно раде кроз разне пројекте, нема тестираних из анонимних истраживања, као вероватно и одређеног броја оних који се приватно тестирају и не деле ту информацију са светом.

Хмм код ове ваше младе науке ми смета што не постоје ауторитети. Људи са дипломом признати и од америчког универзитета у Флориди су или керин к. или квислинзи.
А читаоци жуте штампе и фељтона по интернету су велики стручњаци.

Кад смо већ код броја тестираних, да ли неко зна зашто је у табели СДП данас мање тестираних него пре око месец дана? Тада сам бацио сам поглед и записао 2488, а сад их је 2396. А у међувремену је пристигло и прилично нових резултата. Неке са 23andMe сам приметио у тој табели, можда су их избацили?

Иначе, тад сам забележио и да је преко 23andMe тестирано 1610 људи. Ако ме не буде мрзело, видећу да саберем све опет па да јавим.

Знам да је рађено за око 400 људи из Херцеговине, око 400 са Косова и Метохије и око 1000 људи у оквиру оног истраживања САНУ још од раније. Ових дана примају пријаве и за 100 Срба староседелаца у Румунији. Ако неко зна прецизне бројке за ова истраживања, нека напише.

Све у свему, око 6000 људи је тестирано.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Кад смо већ код броја тестираних, да ли неко зна зашто је у табели СДП данас мање тестираних него пре око месец дана? Тада сам бацио сам поглед и записао 2488, а сад их је 2396. А у међувремену је пристигло и прилично нових резултата. Неке са 23andMe сам приметио у тој табели, можда су их избацили?

Иначе, тад сам забележио и да је преко 23andMe тестирано 1610 људи. Ако ме не буде мрзело, видећу да саберем све опет па да јавим.

Знам да је рађено за око 400 људи из Херцеговине, око 400 са Косова и Метохије и око 1000 људи у оквиру оног истраживања САНУ још од раније. Ових дана примају пријаве и за 100 Срба староседелаца у Румунији. Ако неко зна прецизне бројке за ова истраживања, нека напише.

Све у свему, око 6000 људи је тестирано.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

На СДП се раде разне манипулације. Само Бог зна зашто је маца појела скоро 100 тестираних.

Има доста тестираних који нису на табели, то су углавном они са 23andMe. Са 23andMe углавном избегавају да носиоце 2 хаплогрупе препознају као Србе, у случајевима кад је очигледно да су тестирани етнички Срби.
Кад су у питању носиоци друге 2 хаплогрупе, онда нису потребни докази да су тестирани етнички Срби, они се по аутоматизму трпају у Србе.

На СДП се раде разне манипулације. Само Бог зна зашто је маца појела скоро 100 тестираних.

Има доста тестираних који нису на табели, то су углавном они са 23andMe. Са 23andMe углавном избегавају да носиоце 2 хаплогрупе препознају као Србе, у случајевима кад је очигледно да су тестирани етнички Срби.
Кад су у питању носиоци друге 2 хаплогрупе, онда нису потребни докази да су тестирани етнички Срби, они се по аутоматизму трпају у Србе.

Искрен да будем, нисам до сада изражавао сумњу у СДП. Сад ме стварно заинтересовало шта је узрок. Резултата са 23andMe дефинитивно има и у табели СДП, проверио сам за моју I1 и ту их је неколико. Е сад, да ли их је раније било више па су неки од њих брисани, не знам. Што се тиче саме те 23andMe табеле, за ових непуних месец дана нарасла је за 61 тестираног.

Ево и статистике те две табеле. Треба напоменути да је у табели 23andMe солидно више католика и муслимана него у табели СДП.

23andMe (1671 укупно).jpg

СДП (2396 укупно).jpg

Иако одступање најзаступљеније хг делује велико, оно није највеће. Највећа релативна одступања на табели СДП, у односу на заступљеност хг на 23andMe табели, међу 6 најзаступљенијих хг, редом су:

R1b (20.5% нижа на СДП),
I1 (14.6% виша на СДП),
J2 (10.8% нижа на СДП),
R1a (9.3% нижа на СДП),
I2 (8.5% виша на СДП),
Е1b (4.3% виша на СДП), уједно и најприближнија на обе табеле.

Да ли се из овога могу извући неки закључци, а да нису последица једноставно другачијег узорка, питање је.

Искрен да будем, нисам до сада изражавао сумњу у СДП. Сад ме стварно заинтересовало шта је узрок. Резултата са 23andMe дефинитивно има и у табели СДП, проверио сам за моју I1 и ту их је неколико. Е сад, да ли их је раније било више па су неки од њих брисани, не знам. Што се тиче саме те 23andMe табеле, за ових непуних месец дана нарасла је за 61 тестираног.

Ево и статистике те две табеле. Треба напоменути да је у табели 23andMe солидно више католика и муслимана него у табели СДП.

Pogledajte prilog 517445

Pogledajte prilog 517446

Иако одступање најзаступљеније хг делује велико, оно није највеће. Највећа релативна одступања на табели СДП, у односу на заступљеност хг на 23andMe табели, међу 6 најзаступљенијих хг, редом су:

R1b (20.5% нижа на СДП),
I1 (14.6% виша на СДП),
J2 (10.8% нижа на СДП),
R1a (9.3% нижа на СДП),
I2 (8.5% виша на СДП),
Е1b (4.3% виша на СДП), уједно и најприближнија на обе табеле.

Да ли се из овога могу извући неки закључци, а да нису последица једноставно другачијег узорка, питање је.

Код Срба са Косова на узорку од око 55 I2a је била тачно 40%
Добио сам информацију да је I2a на узорку од 127 код косовских Срба пала на само 25%. Поставља се питање како је могуће да I2a падне за чак 15%? Значи између 55 и 127 I2a није скоро никако испадала међу тестиранима. Сваки ко има IQ већи од 85 капира да спонтано I2a не може да опадне за читавих 15% између узорка од 55 и 127.
О чему се овде ради? Очигледно о штеловању резултата. Може бити планско тестирање неких родова који нису I2a. Али ако неко тестира нпр. 20 људи за које је извесно да ће испасти иста хаплогрупа, онда то није ништа друго него манипулација и штеловаље.

Ово је генетска слика косовских Срба на узорку од 55

oJVk4AN.png

Сад ја треба да поверујем да је I2a само 25% на већим узорку. :rotf:
Узорак од 55 није безначан, ту се формира нека оквирна слика која може да се помери за 2-3% горе доле на већем узорку, ајде нека буде и 5% (мада мало вероватно). Али да нека хаплогрупа опадне за читавих за 15%, то већ математички и здраворазумски није могуће, ако се спонтано узимају узорци. Ако се узимају плански узорци онда се нека хаплогрупа може повећати а нека смањити и за 20-30% у цугу.

У контакту сам са неким људима који су присутни на СДП и који схватају да тамо нису чиста посла. За још детаља осим овог што сам изнео можемо преко пп.

Poslednja izmena:
Сад ја треба да поверујем да је I2a само 25% на већим узорку. :rotf:
Узорак од 55 није безначан, ту се формира нека оквирна слика која може да се помери за 2-3% горе доле на већем узорку, ајде нека буде и 5% (мада мало вероватно). Али да нека хаплогрупа опадне за читавих за 15%, то већ математички и здраворазумски није могуће, ако се спонтано узимају узорци. Ако се узимају плански узорци онда се нека хаплогрупа може повећати а нека смањити и за 20-30% у цугу.
Узорак од 55 никако не може формирати оквирну статистику за простор који је етнографски прилично хетероген, поготово када се има у виду да је од тих 55 узорака готово половина долазила са простора северног Косова, док је у неким крајевима тестираних било да се могу пребројати на прсте једне или две руке. Ко не верује, може лако да провери овде. Према томе, пад процената неке хаплогрупе а раст друге у регионалним оквирима може да чуди само оне који су себи зацементирали мишљење да на свим просторима морају бити исти проценти.
Резултати за које претходно тестирани нису дали дозволу да буду у табели су из исте укљоњени. Дакле, никаква циа и ми6.

Срећно Вам ново јутро и 100 година слободе.

Резултати за које претходно тестирани нису дали дозволу да буду у табели су из исте укљоњени. Дакле, никаква циа и ми6.

moja teorija je da su u mejduvremenu postali Crnogorci ili su Bosnaski muslimani trazili nazad Srbe iz Bosne posto nisu Srbi nego Bosanski pravoslavci

no nevezano za ovo malo se salimo

verodostojnost tih istrazivanja treba da uzme u obzir i procese srbizacija, kroatizacija, albanizacija i slicno.......tako da mozda se neko utopio u naciju ipak ima drugacije poreklo

Код Срба са Косова на узорку од око 55 I2a је била тачно 40%
Добио сам информацију да је I2a на узорку од 127 код косовских Срба пала на само 25%. Поставља се питање како је могуће да I2a падне за чак 15%? Значи између 55 и 127 I2a није скоро никако испадала међу тестиранима. Сваки ко има IQ већи од 85 капира да спонтано I2a не може да опадне за читавих 15% између узорка од 55 и 127.
О чему се овде ради? Очигледно о штеловању резултата. Може бити планско тестирање неких родова који нису I2a. Али ако неко тестира нпр. 20 људи за које је извесно да ће испасти иста хаплогрупа, онда то није ништа друго него манипулација и штеловаље.

Мислим да ипак треба да сачекамо коначне резултате па да судимо. Погледао сам сад резултате Српског ДНК дана од 14.9.2018. и на узорку од 90 има и даље много одступања од просека на који смо навикли:
I2 је на тачно 50% (дакле, скоро за 15% виша него што заиста јесте),
E1b 14.5%,
R1a 10%,
J2 7.8%,
I1 и R1b само по 3.3%.

Што се тиче уклањања по захтеву, оно може бити разлог, мада то онда мора да су они који нису тестирани у оквиру Српског и Светског ДНК дана, пошто у позивима на та тестирања стоји да ће резултати бити објављени у табели. Волео бих чисто да видим који су то појединци и када су тестирани.

" · · · In terms of haplogroup frequencies, the Hutsuls are more like their non-Rusyn neighbors (especially Ukrainians) than the Boykos or Lemkos. Meanwhile, Lemkos are most like Romanians and Czechs, and Hutsuls are most like Croatian mainlanders. "
Rusini su najblizi genetski Srbima od svih naroda. Bilo bi najvece genetsko klasterovanje Srbi i Rusini da se uradi genetski dijagram.
Rumuni su genetski najblizi Srbima, a Hrvati/Bosnjaci jesu odsrbljeni Srbi, tako da su Rusini najblizi Srbima. Ukrajinci su isto bliski genetski Srbima.
Jedino sam ovo pronasao na netu o genetici Rusina http://www.khazaria.com/genetics/rusyns.html

Neki od poznatih Rusina (nase najblize slovenske brace)

Andy Warhol
Jerzy Franciszek Kulczycki

Има ли неки генетичар да појасни ову реченицу:
https://www.krstarica.com/zdravlje/...klonosti-ka-bolestima-veca-steta-nego-korist/

"Lažno pozitivni rezultati dešavaju se kada test pokazuje da imate mutaciju u svojim genima, a vi je zapravo nemate, to se dešava u čak 40% genetičkih testova, a kod lažno negativnih rezultata test pokazuje da nemate mutaciju, iako je zapravo imate."

Back