ne znam zasto bi bila uvreda da citavu jednu populaciju, ciji je postojanje konstantno, koja cini od 5-10% svakog drustva (muskarce, zene, starce, decu (da, ta populacija je bila i neko dete, logicno)), uvek i svuda, bilo u sibiru ili americi, ili nekoj vukoyebini u crnoj gori, uporedim sa bilo kojom drugom populacijom?
govorim o konkretnim pravima za koja su oni uskraceni- vidi prethodni post, a mogu izgooglovati i citave liste prava koje nemaju(a koja nisu neka prava koja bi zadirala u kontroverzne teme poput usvajanja dece, recimo, protiv cega sam i ja) chak i u drzavama koje se smatraju liberalnim demokratijama. da ne ulazimo u price kako je to u nekom iranu, ili tunguziji.
to sto je nekome dozvoljeno da sedi u autobusu, a nekima nije bilo, nije sustinska stvar. crncima je u nekim stvarima bilo gore. radi se vise o pitanju kvantiteta a ne pitanju sustine, tako da je poredjenje adekvatno.
shto se tice ovoga o remecenju javnog reda i mira- to je isto vrlo relativan pojam. ti isti crnci su upravo remecenjem tadasnjeg javnog reda i poretka dosli do svojih prava