NOVI SAD – Našem listu javio se Novosađanin Zoran Š., koji ni nakon tri pokušaja nije uspeo da zakaže termin za izdavanje nove lične karte u zgradi novosadske Policijske uprave, u Ulici Kraljevića Marka.
– U petak sam došao u 5.30, u ponedeljak u 5.45, a u utorak u 5.15 sati. Juče je bio pravi haos. Ogorčeni su građani, a najglasnije i najhrabrije bile su žene, nisu se ustručavale da kažu šta misle o tome što po ko zna koji put nisu došle na red. “Mi smo ljudi, nismo stoka, zašto nas ponižavate? Pa šta to radite? Zar mislite da ne vidimo kako su ispred nas termine zakazali mnogi koji uopšte nisu stajali jutros u redu. Došla sam u pola pet, zar treba da noćim ovde da bih dobila ličnu kartu?” Te reči su, doduše, bile upućene na pogrešnu adresu, jer službenik u civilu koji upisuje termine niti zna ko je kad i kako dospeo u red, niti određuje koliko ima mesta tog dana. Ali nadam se da su za našu muku, makar i posredno, čuli oni koji brinu o izdavanju dokumenata – priča naš čitalac Zoran Š.
Nered za uzaludno čekanje
Kako kaže, nakon što odstojite sat ili dva ispred zgrade MUP-a, unutra vas čeka nov red.
– Samo to i nije red u pravom smislu reči, već bi se više moglo reći da je nered. Gomila ljudi stoji u prolazu koji vodi na spratove zagrade. Stranka koja prvi put dolazi i ne zna da ta gomila, u stvari, čeka za različite vrste dokumenta. Ako stanete desno, red će vas polako dovesti do službenika u civilu koji je skriven iza pregrade i koji zakazuje termine za izdavanje lične karte i pasoša. Ali samo za ta dva dokumenta. U slučaju da vam treba vozačka dozvola ili tablice, uzalud ste čekali. Taj službenik uputiće vas na novi red, do kolege u uniformi koji dežura ispred aparata za izdavanje onih čuvenih listića s brojevima za šaltere. U tome i jeste caka – niko vam nije rekao da u unutrašnjosti zgrade postoje dva reda, niti se oni mogu razaznati u gomili građana između kojih se non-stop probijaju policajci, službenici i stranke idući iz prizemlja na spratove Policijske uprave. Nikog ni za šta nije briga. Policajac na ulazu u zgradu nešto reći, niti igde stoji natpis s objašnjenjem gde treba da stanete za ličnu kartu, a gde za vozačku dozvolu – rekao nam je naš sugrađanin.
Je li ministar stajao za dokument?