Gde su nam priznate diplome u svetu

Ja nisam lekar vec rendgen tehnicar i cinilo mi se da sam zavrsivsi skolu kod nas ovde u Austriju dosla sa fakultetom koliko smo morali da ucimo...Naravno ispostavilo se da smo po tehnologiji 300 godina unazad i da mi ni praksa nista ne vredi kad sam dosta toga videla prvi put...Mogu zamisliti takodje koliko je lekarima tesko...Dobila sam mogucnost nostrifikacije da jos tri godine idem na kliniku i ucim malo manje teorije koliko praktikum sto izgleda tako da ceo dan provedem na klinici...naravno da mi je neprihvatljivo osim u slucaju da me neko izdrzava a ja samo da ucim...Ovde je i cistacica u bolnici osoba sa nekom diplomom i to takodje ne moze da radi bilo ko iako nam se cini da metlu moze drzati svako...Polaze se ispit iz poznavanja sredstava za ciscenje...a nasi lekari jesu veliki strucnjaci i zato mi je posebno zao sto se to ovde slabo priznaje...U stvari osnovno je da znas nemacki perfektno pa tek onda mozes da ucis izbor je zaista veliki...

ariela:
Ja nisam lekar vec rendgen tehnicar i cinilo mi se da sam zavrsivsi skolu kod nas ovde u Austriju dosla sa fakultetom koliko smo morali da ucimo...Naravno ispostavilo se da smo po tehnologiji 300 godina unazad i da mi ni praksa nista ne vredi kad sam dosta toga videla prvi put...Mogu zamisliti takodje koliko je lekarima tesko...Dobila sam mogucnost nostrifikacije da jos tri godine idem na kliniku i ucim malo manje teorije koliko praktikum sto izgleda tako da ceo dan provedem na klinici...naravno da mi je neprihvatljivo osim u slucaju da me neko izdrzava a ja samo da ucim...Ovde je i cistacica u bolnici osoba sa nekom diplomom i to takodje ne moze da radi bilo ko iako nam se cini da metlu moze drzati svako...Polaze se ispit iz poznavanja sredstava za ciscenje...a nasi lekari jesu veliki strucnjaci i zato mi je posebno zao sto se to ovde slabo priznaje...U stvari osnovno je da znas nemacki perfektno pa tek onda mozes da ucis izbor je zaista veliki...

PRAKSA JE ZAKON. Posebno na novim rendgenima. Nama na fizici krenuli neku pricu sa nekim formulama, koje ce kao trebati za rendgenologiju jer znate "nije ista doza zracenja za decu i za odrasle" pa tu nesto mora da se izracuna da bi se po tezini namestio aparat na optimalnu dozu.

Ja u ordinaciji imam rendgen, PRITISKOM NA DUGME odredim da li je dete, malo ,veliko, odrasto covek. Svaki moderan rendgen, ortopan, to ima, sve je potpuno digitalizovano, sve sam kompijuter odredjuje i preracunava, robotika 100%. A ti tamo ucis neke racunice i formule koje se otprilike ne koriste vec 10 godina. Nesto sto je izaslo iz upotrebe pre ne znam koliko godina.

AcaBg82:
To su ti 95% ljudi koji zele da okace beli mantil i titulu doktora da bi mogli da se sepure, 5% ti je prakticara i ljudi koji hoce da rade. Verum mi na rec ne znam koliko godina imas, ali pozajmis se malo, uzmes neki krediti otvoris ordinaciju i budes spreman da sledecih 5 godina radis ko crnac od 8 ujutru do 8 uvece, pa i vise, da si uvek tu, da skaces na svaki poziv, najbolje da ti ordinacija bude blizu kuce, u 4 sata ujutru ako te pozove pacijent ima da odes i da ga pogledas, bez pogovora, u sred vikenda, sa izleta, ako treba i letovanje da prekines.
Prvih 20 pacijenata su ti kljucni oni moraju da budu savrseni, posle toga, svaki od tih 20 ce da posalje jos svojih 5 prijatelja a to je jos 100 pa ce svaki od tih 100 da posalje jos njih 5. Pocetak je kljucan.
I kljucni su prvih 20 pacijenata oni su najvazniji, mislim vazni su svi ostali, ali tu ako i najmanju sitnicu zajebes pisi propalo.

PREPORUKA JE ZAKON

Ljudi strasno vole da vide da se neko za njih zrtvovao, jos kad cuju da si zbog njih prekinuo letovanje ili zimovanje, pa jos dobiju savrsenu uslugu, savrsene plombe, savrsenu protetiku. gotovo je KUPIO SI IH. Preporucice te jos na 20 30 40 50 strana.

A tako se razvija posao.
ma slazem se ja sa tobom za nacin rada,sve si ti to u pravu,ali previse je nas stomatologa!!!A Aco i nisi mi odgovorio na pitanje koja je to poliklinika?

AcaBg82:
PRAKSA JE ZAKON. Posebno na novim rendgenima. Nama na fizici krenuli neku pricu sa nekim formulama, koje ce kao trebati za rendgenologiju jer znate "nije ista doza zracenja za decu i za odrasle" pa tu nesto mora da se izracuna da bi se po tezini namestio aparat na optimalnu dozu.

Ja u ordinaciji imam rendgen, PRITISKOM NA DUGME odredim da li je dete, malo ,veliko, odrasto covek. Svaki moderan rendgen, ortopan, to ima, sve je potpuno digitalizovano, sve sam kompijuter odredjuje i preracunava, robotika 100%. A ti tamo ucis neke racunice i formule koje se otprilike ne koriste vec 10 godina. Nesto sto je izaslo iz upotrebe pre ne znam koliko godina.
Ma i sa ovim se slazem...ali nije to tema... :)

sevilja:
Sto se nostrifikacije tice,sada mozes gde hoces da odes u Evropu i da odradis ponovno polaganje samo odredjenih ispita....u julu mesecu sam saznala da npr. Grci ne traze vise nostrifikaciju,a u oktobru prosle godine su trazili da se polazu ponovo patologija,fiziologija i hirurgija...u Nemackoj je vrlo slicna situacija....mozes u Finsku ,Svedsku i Norvesku takodje bez nostrifikacije.....
Tacno, potrebno je odradis turnus - probni rad u razlicitim gradovima jedno godinu dana i naravno - podrazumeva se poznavanje jezika koje tamo polazes .Ovo vazi za specijaliste.
U vreme kada sam se ja interesovala - Norveska, Svedska - bilo je potrebno da ipak polazes par strucnih ispita..i sve u svemu, tek nakon 2 godine bi mogao/la eventualno da radis kao lekar.
Glavni problem - nismo u EU :D

pikax:
Tacno, potrebno je odradis turnus - probni rad u razlicitim gradovima jedno godinu dana i naravno - podrazumeva se poznavanje jezika koje tamo polazes .Ovo vazi za specijaliste.
U vreme kada sam se ja interesovala - Norveska, Svedska - bilo je potrebno da ipak polazes par strucnih ispita..i sve u svemu, tek nakon 2 godine bi mogao/la eventualno da radis kao lekar.
Glavni problem - nismo u EU :D
A sta je sa onima koji nemaju specijalizaciju??? :(

Kongo, Tunis i Libija! Moglo je u Irak, ali svetskom zaverom Masona, Marsovaca i Amerikanaca oni su ga napali da mi nebi mogli da tamo dajemo svoje iskustvo i poznavanje medicine (koje je najbolje u svetu...)

Send me to the Congo
I'm free to leave
Send me to the Congo
i wanna leave
You can du it
if yoy want it
just do what you plese...

Silent Bob:
Kongo, Tunis i Libija! Moglo je u Irak, ali svetskom zaverom Masona, Marsovaca i Amerikanaca oni su ga napali da mi nebi mogli da tamo dajemo svoje iskustvo i poznavanje medicine (koje je najbolje u svetu...)

Send me to the Congo
I'm free to leave
Send me to the Congo
i wanna leave
You can du it
if yoy want it
just do what you plese...
Jesi li ti siguran za africke zemlje??

Back