Gde prestaje medicina a pocinje igranje Boga

Ja ne bi mesala religiju sa ovim pitanjem jer religije ima raznih, neka ucenja se poklapaju, neka ne, mozda sutra izmisle i priznaju neku desetu koja ce obozavati klonirane ljude hehe. Religija nije jedna i apsloutna tako da religija kao takva nema jedinstven stav.

Posmatrajmo to za stanovista pojedinca i/ili drustva.

Moje misljenje je da nema granice :). Granica je sam ljudski um i eventualno njegova savest, a to onda znaci da nema granice. Licno mislim da se ove stvari o kojima pricamo ako ne vec desavaju a ono su uveliko u progresu. Dovoljno je postaviti pitanje, kada je to u medicini postojala granica za bilo sto? Nikada. Dok god ima ko voljan da ekperimentise i neko voljan da to plati, medicina ce 'napredovati' na svim poljima. To je neminovno. I kloniranje coveka ce se sigurno desiti. Uverena sam da tamo negde u nekom dobro ogradjenom naucnom centru u kakvoj zabiti u kavezima drze ljudske kreature koje su neuspeli pokusaji kloniranja i sluze za ispitivanja ..a mozda ih ima i uspelih! ... ali dobro necemo u naucnu fantastiku sad :).
Pitanje koje meni pada na pamet je da li je klon zaista replika coveka. Sta u stvari stvaramo? Da li je zivot samo skup celija koje funkcionisu po DNK programu ili ima tu jos nesto? A poznavajuci ljudsku prirodu, mi prvo stvorimo nesto pa onda resavamo probleme, umesto obrnuto.

LePiaf:
Postavio sam gornje pitanje jer mi se chini da vecina ljudi na pomen kloniranja reaguje ovako, instinktivno i bez rezonovanja. "To je uzhasno i pomisliti" i tachka.
Termini "otac, dete, majka..." kod kloniranja nemaju shta da trazhe.
Drugo: ne dobija se ista osoba. Dobija se individua sa istim genetskim karakteristikama. Osoba, u smislu lichnosti, se postaje, a geni tu igraju samo jednu od uloga.

Jedini razlog ZA reproduktivno kloniranje je mogucnost da se kloniraju neki izuzetni ljudi. Medjutim, iz gore opisanog razloga, ne postoji nikakva garancija da ce copy-paste Hemingvej biti ishta vishe od prosechnog novinara. Jednostavnije je poraditi na tome da se talenti otkriju u ranom detinjstvu i da im se pruzhi ono shto je potrebno za razvijanje tog talenta. Jednom sam vec ovde pisao o tome kako mozhda negde medju Pigmejima upravo zhivi potencijalni genije za atomsku fiziku, koji ce ostati neotkriven...
Ukratko, nisam ni za ni protiv, pogotovo ne iz nekakvih "moralnih" razloga. Jednostavno - koji ce nam?

Otkud ti to da je moje ili necije ovako reagovanje "instiktivno" i bez rezonovanja?:roll: A uostalom,instikt je i prvi koji "reaguje"...Ako sam rekla da je uzasno i pomisliti,ne znaci da nisam razmisljala kako bi "svijet klonova" mogao da izgleda...Dovoljno je samo poci od sebe,i pomisliti kako bi izgledalo da imas "svog"klona i da si to ti,a nisi ti..i sl.
Katastrofa...bez neke vece filozofije,makar bio sto puta genije za atomsku fiziku...

kloniranje ljudi?
idiotizam.
planeta zemljica vec sada prenaseljena, uglavnom idiotima, i sad jos treba da pravimo duplikate.
kakva bi bila psiha tih duplikata?

ono, da znas da nema mame tate korena porodice... zajebi genijalnost, NORMALNOST se racuna.
civilizaciju ne drze genijalni ljudi, nego oni anonimni, a autenticni i emotivno zdravi.
oni o kojima istorija nikada nece pisati.

p.s. ima jedna ironija koju primecujem... dobar deo postojecih ljudskih originala su samo bezlicne kopije, iako nisu klonovi i iako im je dato sve da budu sta god hoce i mogu.

limunada:
Otkud ti to da je moje ili necije ovako reagovanje "instiktivno" i bez rezonovanja?:roll: A uostalom,instikt je i prvi koji "reaguje"...Ako sam rekla da je uzasno i pomisliti,ne znaci da nisam razmisljala kako bi "svijet klonova" mogao da izgleda...Dovoljno je samo poci od sebe,i pomisliti kako bi izgledalo da imas "svog"klona i da si to ti,a nisi ti..i sl.
Katastrofa...bez neke vece filozofije,makar bio sto puta genije za atomsku fiziku...
Ti i dalje po starom - uzhas, katastrofa.

Nego, jesi chula nekad za blizance?

Medicina ima moju podršku da uradi sve što ne ugrožava druge, a što može spasiti treće, čak i za beskorisna otkrića, ako su otkrića.

Jedina velika dilema po tom pitanju je da li vredi uzeti život jednom da bi 1000 živelo? Cilj opravdava sredstvo i to.....
Eksperimenti koje je nemoguće izvesti bez posledica po dobrovoljce, bez upozorenja i slično.....
Recimo izmisle lek za rak, neki... Spasi vam taj lek nekoga dragog, ali posle par godina otkrije se da se do leka došlo tako što je neko pokupio mentalno obolele ljude i ubrizgavao im koješta, otvarao ih, operisao bez potrebe ili im sekao delove tela :shock: ili nešto slično i slično užasno.....
Ali milioni će živeti zbog toga :roll: :? :( :shock:

Ipak su jednojajcani blizanci produkti polnog razmnozavanja, znaci imaju tu dragocenu rekombinaciju gena. Plus, rodjeni su istovremeno, sredinski faktori ih modifikuju razlicito, i bitan faktor, nastali su prirodno. Kloniranje ce, i u narednih milion godina biti eksperimentalno, a praktikovace se ne zbog dobrobiti klonova, vec originala. Evolucija je kod coveka odabrala seksualnu reprodukciju, i ja stvarno ne vidim razlog da se kloniranje omasovi, pa da se razvijamo iz pelcera. Ne mogu da se setim nekog konkretnog razloga:za, sem onog:eto vidite, dokle je dosla nauka, mi i to mozemo. Zao mi, bre, klonova...

love4ever:
Ipak su jednojajcani blizanci produkti polnog razmnozavanja, znaci imaju tu dragocenu rekombinaciju gena. Plus, rodjeni su istovremeno, sredinski faktori ih modifikuju razlicito, i bitan faktor, nastali su prirodno. Kloniranje ce, i u narednih milion godina biti eksperimentalno, a praktikovace se ne zbog dobrobiti klonova, vec originala. Evolucija je kod coveka odabrala seksualnu reprodukciju, i ja stvarno ne vidim razlog da se kloniranje omasovi, pa da se razvijamo iz pelcera. Ne mogu da se setim nekog konkretnog razloga:za, sem onog:eto vidite, dokle je dosla nauka, mi i to mozemo. Zao mi, bre, klonova...
Misssim... "prirodno"... Prirodna je i chovekova inteligencija, od evolucije odabrana, koja mu omogucava da radi sve ono shto radi. Ne priznajem termin "veshtachko" :P

Lexa:
Medicina ima moju podršku da uradi sve što ne ugrožava druge, a što može spasiti treće, čak i za beskorisna otkrića, ako su otkrića.

Jedina velika dilema po tom pitanju je da li vredi uzeti život jednom da bi 1000 živelo? Cilj opravdava sredstvo i to.....
Eksperimenti koje je nemoguće izvesti bez posledica po dobrovoljce, bez upozorenja i slično.....
Recimo izmisle lek za rak, neki... Spasi vam taj lek nekoga dragog, ali posle par godina otkrije se da se do leka došlo tako što je neko pokupio mentalno obolele ljude i ubrizgavao im koješta, otvarao ih, operisao bez potrebe ili im sekao delove tela :shock: ili nešto slično i slično užasno.....
Ali milioni će živeti zbog toga :roll: :? :( :shock:

Svaka zhiva vrsta stavlja dobrobit zajednice (vrste itself) iznad dobrobiti jedinke, pa tako i chovek. Savremena (zapadna) civilizacija potencira poshtovanje individualnih ljudskih prava ali je to i dalje prilichno zanemarljivo i vrlo chesto nedosledno, usled pokusaja da se balansira izmedju ta dva suprotstavljena principa.

Kloniranje je stara stvar, nije to izum coveka. Seksualna reprodukcija je evolutivno naprednija .Sto ne znaci da ce je prirodna selekcija favorizovati. Mozda su klonovi spas ljudske vrste. Mozda ce se tako spreciti dalji razvoj nove kore mozga, koji preti unistenju civilizacije. To je druga tema, a ja nisam Darvin. Slazem se da je sve u principu prirodno, ali to ne znaci da treba pustiti ludake da rokaju okolo bojevim glavama (i to je deo prirode), niti da se genofond ljudske populacije pocne svoditi na odabrane "klonove" i one druge koji sluze kao rezervni delovi, bili to siromasni Indijci sa ilegalnom trgovinom organima, ili klonovi, gajeni za rezervne delove. Licno me vise fascinira intrauteralna hirurgija na fetusu, nego stvaranje klonova, za koje nemamo pojma ni cemu sluze, osim, kao sto rekoh, dokazivanju da nam je nauka otisla jaaaako daleko.

Back