Gde ponos dodje po svoje tu ljubav kofere vec pakuje

Ponos nigde ne urušava odnose, već sprečava ljude da budu seronje, što se njima ne sviđa inače, zato i odlaze kada vide ponos... Meni nikada nisu smetali ponosni ljudi, štaviše, uvek sam ih poštovao više nego one krpe... Samo što ja ni nemam potrebu da ih koristim, izrabljujem, pa, da mi smeta njihov ponos, meni to čak i godi.

okvirno se slazem, stav ti je ok
samo da se razgranici ponos i samopostovanje
jer ponos nosi stosta sa sobom, samopostovanje je ''upereno'' samo ka tebi

okvirno se slazem, stav ti je ok
samo da se razgranici ponos i samopostovanje
jer ponos nosi stosta sa sobom, samopostovanje je ''upereno'' samo ka tebi

Nekako kad mislim o tome, kod mene ne mogu da razdvojim ponos i samopoštovanje... Jedno bez drugog ne može... E, sad, to što masa ljudi smatra za ponos "neću ja prvi/a da pozovem", to je druga stvar... Ili za neku svađu za koju su krivi "neću ja prvi/a da priđem i kažem izvini", to nije ponos, to je dečija glupost.

Ponos je ono što sam ja zapravo, ako neko udari na tvoj ponos - udario je i na tebe lično, a takva osoba ti i ne treba, o tome ja govorim... Npr, ne može neka od tebe da pravi majmuna i da radi šta joj padne na pamet, praktično da ti se popiša po dostojanstvu i ti sad treba to da prećutiš da ne bi bilo "puklo je zbog ponosa", nije puklo zbog ponosa već zbog idiotluka.

Sta mislite da li ponos moze da doprinese raskidu?

Pa moze, ali ako je jasno da je u pitanju ponos a ne sujeta. Recimo ako jedna osoba daje vise u vezi a druga to omalovazava ili ne ceni tu moze da proradi ponos ukoliko osoba koja daje svoju energiju i emocije jasno sama sa sobom rascicsti da ceni to sto pruza iako to partner ne ceni. Tu radi ponos.

Back