Џорџи
Srebrna tastatura
- Poruka
- 235.645
Je l bre, ekonomisti, zna li ko zasto su u srbiji ne prodaje prava kafa?
U kofi fektori je prava ,ne pijem ja nego sam je nosio seljacima a oni su najmerodavnije kavopije
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
U kofi fektori je prava ,ne pijem ja nego sam je nosio seljacima a oni su najmerodavnije kavopije
Ocu kafu, bre.
- - - - - - - - - -
Predlazem ti da osnujes udruzenje ljubitelja kafe,
pa ako treba da se rusi drzavna uprava da se rusi.![]()
Pa ?
Šta će da se promeni.
Na "krstarici" već postoji "klub" ljubitelja kafe".
I ?
Jel' kafa bolja ?
Nije !
- - - - - - - - - -
Nema
Ni moj kakao nije isti vise
Srecom mi nije palo na pamet da ti otvoris grupu ljubitelja kafe.![]()
Kafe, ne znam da li ti je poznato, ima preko deset vrsta.
Ako cemo precizno , za pravljenje napitka koji mi pijemo se koriste jecam i raz....
- - - - - - - - - -
Ali cenim dobru nameru....
"Preko deset" je tačno, ali vrlo, vrlo neprecizno
Biljaka kafe (Coffea, iz porodice Rubiaceae) ima preko 6.000 vrsta, od toga se za konzumaciju koriste 103 vrste.
E sad, za pravljenje napitka koji mi zovemo kafa se u svetu zapravo koriste samo 2 vrste: Arabica (oko 70% svetskog tržišta) i Robusta (nešto više kofeina nego Arabica, oko 28% svetskog tržišta). Od preostalih 2%, nekih 1.8% otpada na vrste Liberica, Excelsa i Maragogype. Preostalih 98 vrsta se koriste u tragovima, tj. pokrivaju onih 0.1-0.2% (uključujući i pomenuti Kopi Luwak).
Vučić je pošten čovekZato što smo lopovska država i sve na šta se plaćaju akcize ( gorivo, kafa, cigarete), sve je preplaćeno, a lošeg kvaliteta.
Pogledao ja ovo sto prodaju kao kafu u zrnu.....najblaze bi bilo receno da je to lomljena kafa....u smislu cetvrt od normalnog zrna kafe , ne mora da bude lomljena stvarno, nego to je bolje nego da kazes nedozreli prcoljac...Pazi, u zemlji u kojoj se rakija (šatro nacionalno piće) redovno krsti vodom, metil-alkoholom, praškovima "da peni" i sličnim, ne bi me iznenadilo da koriste ječam, raž, pesak, piljevinu i ko zna šta još u mlevenoj kafi
Ali, cenim da ako se kafa kupuje u zrnu, malo je teže podmetnuti nešto drugo, ipak zrna ječma, raži i ostalih žitarica (kao i sitno kamenje) izgledaju sasvim drugačije.
konkurencija bi morala da proradi na ovom trzistu, zato i pitam ekonomiste,
gde se dede prava kafa. Ko, gde i zasto je potpisao monopol na uvoz ovih splacina?