GDE DOĆI...GDE STATI?

(sve reči do sad ispisane, pa i ove, samo su zapisi spisateljkine duše i života....prelepog života....da mogu, kada se prozori sećanja isprljaju po malo da ih obrišem i gvirnem kroz njih, kada me život slomi da se podsetim gde spava snaga. Ovo je knjiga koju ostavljam u amanet onima koji hode za nama koračajući tragovima našim.....našoj deci)​

GDE DOĆI...GDE STATI?

Pa ovako....

1. nadjete poslove
2. odradite poslove
3. naplatite poslove
4. knjigovodja uradi obračun plate
5. isplatite platu
6. odnesete u poresku upravu da zalepe bar kod na obrasce i da proknjiže
7. ponovite postupak u svih 12 meseci, uvek na vreme i redovno
8. dodje vreme da radnicima overite zdravstvene knjižice...znate ono da vam fond za zdravstveno izda famozne markice koje polepite po zdravstvenim knjižicama radnika, njihove dece, žena u muževa.
8a) radnici donose potvrde da su im deca u srednjoj školi, ili da su redovni
studenti...ceo postupak traje jer su ljudi zaboravni i jer rade... opterećeni su svim
i svačim
8b) napokon, napravite zahtev da fond izda traženi broj markica
8c) odete u fond gde nema igla gde da padne
8d) uzmu vam sve zahteve, za sve firme, i kažu dodjite za dva dana...videćemo ko je žut a ko zelen z:shock:
8e) odete posle dva dana...opet nema gde igla da padne
8f) od svih firmi samo jedna je zelena....ostale su žute....žuta znači da firma nije isplatila sve poreze i doprinose na zarade, a ako jeste, kao što su moje, onda žutilo znači da poreska uprava nije proknjižila naše predate obrasce. Dakle, kartica je u pretplati jer ima naše uplate ali nema zaduženje po poreskim prijavama.Trebamo otići u tu istu poresku upravu koja je neažurna i koja nije proknjižila naše poreske prijave, stati u kilometarske redove i podneti zahtev da nam izdaju potvrdu da smo isplatiti sve poreze i doprinose na zarade iako ih jesmo isplatili ali ih oni nisu proknjižili na zaduženju, te to vidi i onaj u fondu i ovaj poreskom, pa se posle 15 dana vratiti po tu potvrdu, pa onda opet u fond za zadravstveno ponovo u red.
Znači, mi ih jesmo isplatili u zakonskom roku, mi jesmo odneli u poresko obrasce takodje u zakonskom roku, mi jesmo otišli u fond po markice u zakonskom roku, ali zato što neko u poreskom nije proknjižio ceo naš mukotrpni posao, radnici i njihova deca, će ostati bez zdravstvene zaštite u narednih skoro mesec dana. I umesto da u poreskom, kad su već krivi za neažurnost, sve radnike stave da rade na izdavanju tih famoznih potvrda koje će opet na osnovu ne znam čega izdati jer proknjižili nisu, oni kaže da dodjemo za 15 dana.
Pitali smo u fondu da im donesemo na uvid sve naše originalne poreske prijave sa
zalepljenim bar kodom od strane poreske uprave kao dokaz da smo im predali na knjiženje....naredjenje je da se to ne smatra validnim več samo potvrda od te iste poreske uprave.
Zar nije pravilnije da tražimo potvrdu da su primili na knjiženje?
Zar je ovo osigurana zdravstvena zaštita od strane države?
Zar ovo nije diskriminacija ljudi?
Zar ovo nije onemogućavanje ostvarenog prava na zdravstvenu zaštitu?
Odakle fondu pravo da brani naša prava jer pravo je po zakonu ostvareno po osnovu redovne uplate doprinosa za zdravstvenu zaštitu a ne po osnovu knjiženja zaduženja u poreskoj upravi po podnetim poreskim prijavama za isplaćene zarade? Odakle im pravo da lišavaju ljude zdravstvene zaštite koja je na najregularniji način ostvarena po zakonu?
Iako su svi u firmi upregli sve svoje snage da zarade novac, isplate zarade i državi šta su dužni u ovom užasno teškom vremenu prepunom nestajanja.....osećate se kao poslednji klošar...poslednji bednik...a bednik ste i pred radnicima.
Ako se neko razboli, ako se nekom dete razboli dok se ovo sve ne sredi, šta da radi....da dodje ispred poreskog...ili ispred fonda za zdravstveno....ispred kog šaltera stati...

attachment.php

PS :dash::dontunderstand:

Birokratija bre
možda si i završili nekakve škole
pa zaseli u fotelje
a život ni okusili nisu
birokratija misli za sebe
da je ona na svetu najvažnija
ovih dana ona na svim nivoima buja
zbog nje će i Evropska unija da dolija z:((

zxy;bt187926:
Birokratija bre
možda si i završili nekakve škole
pa zaseli u fotelje
a život ni okusili nisu
birokratija misli za sebe
da je ona na svetu najvažnija
ovih dana ona na svim nivoima buja
zbog nje će i Evropska unija da dolija z:((

Konfetama se gadjaju
i pravo u glavu i stomake ljude pogadjaju
Suštinu ne vide
ona svima izmiče
da granu na kojoj sede seku
hleb kojim se hrane gaze z:(
da li da kažem pomozi im bože ili pomozi im vraže
dok sve jače bahato gaze

Citam ovo i ne znam da li da se smejem ili da placem....jer sam licno isla po te famozne markice za sve zaposlene, jer je koleginica koja to radi na bolovanju, pa rekose da moram ja....tako da, tacno znam kako sve to izgleda...a izgleda strasno....bas kako si opisala....z:shock:

luna-luna;bt187945:
Citam ovo i ne znam da li da se smejem ili da placem....jer sam licno isla po te famozne markice za sve zaposlene, jer je koleginica koja to radi na bolovanju, pa rekose da moram ja....tako da, tacno znam kako sve to izgleda...a izgleda strasno....bas kako si opisala....z:shock:

Jeste strašno....nadam se da si dobila markice... z:)

Čitam ovo i sva se ježim, prolazila sam slično....Težak lebac
knjigovodstveni. Znaš kako se kaže kad čovek ide sam ulicom
i šapuće; Ovaj ili je knjigovodja ili zida kuću. Tako kažuz:)
Eve ti kafa, ega progledaš:kafa::cvet: i kitka ,turaj gu na koji oćeš stranu..

mari47;bt187990:
Čitam ovo i sva se ježim, prolazila sam slično....Težak lebac
knjigovodstveni. Znaš kako se kaže kad čovek ide sam ulicom
i šapuće; Ovaj ili je knjigovodja ili zida kuću. Tako kažuz:)
Eve ti kafa, ega progledaš:kafa::cvet: i kitka ,turaj gu na koji oćeš stranu..

Zamisli kako je kad knjigovodja zida kuću :zblesav: :tease:
ovo mi je sve saldo još od onda :sanke:
moram da izvršim otpis bre...da se rashodujem :zpozdrav:
al to ću neki drugi dan....kad navatam popisnu komisiju :cistinaocare:
ooooooo kitka....otkad gu ne dobi.....blagodarim a i na kafu :zag:

Uf...
Ima tu na svakom broju i pod a i pod be... pa sve do ž! I opet nema dovoljno slova!
Npr. kad kao poslodavac sa 8-ro zaposlenih (i uredno prijavljenih) radnika ne platiš na vreme te iste doprinose koje oni knjiže kad im padne na pamet - dobijaš prijavu i ideš kod sudije za prekršaje da objašnjavaš zašto i kako... i prete ti kaznom od ne znam koliko... u svaom slučaju dovoljno da otpustiš radnike i zatvoriš firmu ili ih formalno otpustiš i ponudiš im rad "na crno" (a oni pristaju jer nemaju drugi način da zarade). Kao da bi prijavljivao firmu i radnike sa idejom da varaš državu i ne plaćaš doprinose, kao da si (neki) novac potrošio za put na Havaje, kao da ti već i ovako ne deru kožu sa leđa...
Al' treba ta država u koju spadaju i ti isti poreznici, od nečeg i da živi, pa kad već ne zna da zaradi - onda mora da otioma. Šta daje za uzvrat... to je već neka nova tema, opet bez kraja!

smeh;bt189131:
Uf...
Ima tu na svakom broju i pod a i pod be... pa sve do ž! I opet nema dovoljno slova!
Npr. kad kao poslodavac sa 8-ro zaposlenih (i uredno prijavljenih) radnika ne platiš na vreme te iste doprinose koje oni knjiže kad im padne na pamet - dobijaš prijavu i ideš kod sudije za prekršaje da objašnjavaš zašto i kako... i prete ti kaznom od ne znam koliko... u svaom slučaju dovoljno da otpustiš radnike i zatvoriš firmu ili ih formalno otpustiš i ponudiš im rad "na crno" (a oni pristaju jer nemaju drugi način da zarade). Kao da bi prijavljivao firmu i radnike sa idejom da varaš državu i ne plaćaš doprinose, kao da si (neki) novac potrošio za put na Havaje, kao da ti već i ovako ne deru kožu sa leđa...
Al' treba ta država u koju spadaju i ti isti poreznici, od nečeg i da živi, pa kad već ne zna da zaradi - onda mora da otioma. Šta daje za uzvrat... to je već neka nova tema, opet bez kraja!

Uuuuuuuf.....znam...sve znam.....i.....:dash:

Back