Где би сте се преселили у Европи?

У Европи бих живео у

• Немачка/Aустрија/Швајцарска

• Француска

• Скандинавија/Исланд

• Русија/бивше СССР републике

• В. Британија/Ирска

• Шпанија/Португал

• Италија

• Бенелукс

• Балканске земље(без Србије, Реп. Српске и ЦГ)

• Пољска/Чешка/Словачка/Mађарска

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Цитат:
Оригинал поставио eremita
Нигде, наравно! Моја земља Србија и мој град Београд су НАЈЛЕПШИ НА СВЕТУ.......

[/size][/b]

tema pismenog zadatka za prvi razred osnovne skole:think:

sedi , jedan za kraj:roll:

Ево, први провоцираш - а после као нека жентурача кукаш код модератора изигравајући "финоћу"..........

Ево, први провоцираш - а после као нека жентурача кукаш код модератора изигравајући "финоћу"..........

Izvinite, molim vas, gospodine, ali ja sam mislio zaista da ste vi namerno potavili , u sali takav tekst , koji asocira na zadatke iz srpskog jezika u pocetnim razredima osnovne skole , sa temom , JA VOLIM MOJ GRAD.

Ako to nije bila sala, nego ozbiljan post, jos jednom se izvinjavam.

Izvinite, molim vas, gospodine, ali ja sam mislio zaista da ste vi namerno potavili , u sali takav tekst , koji asocira na zadatke iz srpskog jezika u pocetnim razredima osnovne skole , sa temom , JA VOLIM MOJ GRAD.

Ako to nije bila sala, nego ozbiljan post, jos jednom se izvinjavam.

Да, теби који си оперисан од ЛЕПОГ је несхватљиво да неко ВОЛИ СВОЈУ ЗЕМЉУ И СВОЈ ГРАД... сажаљевам случај...

Да, теби који си оперисан од ЛЕПОГ је несхватљиво да неко ВОЛИ СВОЈУ ЗЕМЉУ И СВОЈ ГРАД... сажаљевам случај...

Ne znam po cemu ste zakljucili da sam ja operisan od lepog, i da mi je neshvatljivo da neko voli svoju zemlju i grad, daleko od toga. Pa ne mislite nadam se da vi vise volite i ovu zemlju, i ovaj grad od mene:???::???:

Samo mi je , recenica kojom ste izrazili svoj lokal patriotizam i patriotizam , bila malo smesna , decija, pa sam mislio da ste se salili , namerno pisuci na taj nacin, i to je sve .

Моја земља Србија и мој град Београд су НАЈЛЕПШИ НА СВЕТУ.......

Ma nije bre ljudi lako na zapadu,mnogi ovde misle samo da se pobegne odavde sve ce se resiti,posle tamo puknu ili jos gore vrate se pa jos veci bedak.
Evo sta je covek iz Svice napisao kako se zivi,ja bas ne bih ovako...

Gastarbajter u Svajcarskoj

Cao svima u Kraljevu,
Drugari, da znate kako meni nedostaju neke stvari kao smoki, bipovo pivo, kisela voda Knjaz Milos ili Tri srca, jogurt, burek, pogacice, kiflice, i sve ostalo sto bi na mrtvacku glavu pojeo ili polizao. Dupe bi dao za sve to, ali sve to 10 godina nisam okusio pa vala mislim da cu sledeci put kad budem imao priliku rasturiti stomak, a pre toga cu gladovati da bi mogao da nabacim jedno 10 kg. Sta da vam kazem, bolujem kao i svake godine za Srbijom (za Kraljevom najvise), patim pa ludujem. Ali jos jednom vam kazem i ponavljam: "Ja koji zivim sa druge strane, kunem se da ne bih nikad napustio Srbiju da zivim dole." Znam kazacete mi da ne znam kako je to kad ne zivim u Kraljevu ali ne znate ni vi kako je vani. U svakom slucaju Srbija je samo jedna, i to nigde neces naci.
Evo na sta lici jedan moj dan, ovde: Dizem se oko 7, oko 7:30 kidam od kuce, u 8 na posao do 12:30 pa na rucak (ako imam vremena za to) pa ponovo od 1:30 do 6, pola sedam (ako nije i kasnije, ali recimo pola sedam), u 7 kuci, okupaj sina, dok zena postavlja sto za veceru, pola 8 za stolom, pola devet sin u krevet, pa onda cerki menjam pelene, dok joj zena pravi jelo, pa joj dam da jede... pa kad zavrsi to je oko 9:15. Ovde filmovi ili utakmice pocinju u 8:30 tako da nista nisam uradio, jos dok se istusiram i sednem par minuta da se ispricam sa zenom to je vec 10 sati.
Verovatno mislite, sto ja dajem cerki da jede, ili sto joj menjam pelene, ili sto zena ne kupa sina, pa samo zato, sto dok ga kupam malo se poigram sa njim u kupatilu i to mi je prilika da provedem koji minut sa njim. A sto se tice cerke, ako joj ne dam da jede ili ne menjam pelene, onda je uopste ne vidim. Radi se od jutra do mraka, pa idi kuci kad mozes, ako mozes. Istina, da imam dobro mesto i da mi se posao dopada, tim bolje jer u svakom slucaju takav ti je ritam ovde. Ode sve u materinu, najavili su poskupljenje osiguranja za nas (za bolest) za 10%, to je sedma godina uzastopce, dosta vise. Svi kukaju, nema para nigde, a trose 13 miliona dnevno za vojsku, zemlja koja nikad nije htela da ratuje. Zeneva placa 1,5 miliona SFR dnevno kamate na kredite jer je u *ovnima, pa sad vi vidite. Nije samo nasa Srbia otisla u ***** ! Smucilo mi se da se tako zivi, zena mi je sad prestala da radi, zato sto je sin posao u prvi razred. Skola pocinje od 8:45 do 11:30 prve dve godine, pa posle isto i popodne od 1:45 do 4. Sad ako ona (ili ja) radimo, kako mozes odraditi onih 8 sati dnevnog rada, ako moras tako da se *ebavas sa decom? NEMOGUCE! Onda prestajes da radis, ili placas 15% obe bruto plate da bi platio da ti cuvaju decu dok radis i to naravno ne mozes skunuti sa poreza koji je oko dve bruto plate.
Evo ti normalna situacija jedne neozenjene osobe:
-Plata prosecna oko 3.500 SFR bruto (3.100 neto)
-Godisnji porez oko 9.000 (800 mesecno, imamo tri poreza)
-Stan (soba, kuhinja, kupatilo, voda, struja (bez telefona) oko 1.000 SFR
-Osiguranje za bolest (minimalno 250 SFR mesecno)
-Mesecna karta za prevoz 70 SFR
-Da jedes u podne (najmanje oko 20 SFR dnevno - 20SFR x 20 dana = 400 SFR
Pa sad ti vidi sta ti ostaje, cigareta 4,50 - Litar benzina 1,30 - bioskop 16 -restoran za dvoje oko 100 - novina 1,70 - koka kola 4 - hleb 2,50 - litar vode 1,50 - mleko 1,80 - i naravno meso, kako koje izmedu 20 SFR za kilo mlevenog mesa do 100 SFR za kilo kvalitetnijeg mesa. Jos tu nisam dodao telefon, osiguranje za kola, ako ih imas i odrzavanje i tablice. Ako se bavis sportom, teretana je 1000 SFR godisnje, tenis 14 SFR na sat ........ i mogao bi da nastavim daleko duze.
Normalna osoba bez ludila tesko izlazi na kraj, pa onda ziveli krediti i kreditne karte. Eto ti, normalan zivot kod nas na zapadu, vidite, nije sve lepo. Treba se zaista snaci, ali sto se toga tice, covek se lakse snalazi kod nas (u Srbiji).
Pozdravi svima u Srbiji

Evo da odgovorim ja tom našem prijatelju iz Švice:

Prijatelju, ako ti je trebalo 10 godina da vidiš da tamo nešto ne valja, onda bi trebalo da posetiš odredjene lekare. Ako je toliko loše tamo, zašto još nisam čuo da se neko od vas
gastosa vratio na rodnu grudu. Kažeš, lakše se snadješ u Srbiji. Izvoli, dodji. Snadji se. Zašto da se patiš tamo? Čemu sve to? Dodji ovde, i ima bureka i pogačica na pretek.....

Evo ja radim za 20000 dinara. Žena za 11000. To je 31000. Ne znam koliko je to u CHF, ali je nešto manje od 400 evra.
Hoćeš da vidiš naše troškove?
KOmunalije 300 mesečno
Struja oko 2000 mesečno
Kablovska 600 mesečno
Internet 1350 mesečno
Fiksni telefon 400 mesečno
TV Pretplata 300 mesečno
mOj i njen mobilni 1000 mesečno.
Ovo do sada je ono što stiže svakog meseca redovno. To je već oko 6000 mesečno. Znam da će pojedini reći: šta će ti internet, mobilni, i slične "luksuzarije" ... ali nadam se da neće niko na ovom forumu, jer svi koristimo taj imternet.

Imamo dva mala deteta. 5ipo i godinu i po. Dečaci moji, ljubi ih tata. Da mi nije njih, odavno bih odlepio.

Pampers košta u Srbiji 1180 din, što je 15 evra. i dva pakovanja vlažnih još 450, odnosno preko 5 evra. Dodaj još i to na onih 6000 to je preko 7500 dinara. Najosnovnije i najnužnije što mora da imaš kao trošak. Nadam se da si primetio da je to bez hrane.
Elem, jedan hleb i jeno mleko je 100 dinara. Nama treba 2 hleba dnevno i dva litra mleka. Za 30 dana to je 6000 dinara. Znači, 13500 dinara.

Litar benzina ti je i ovde preko 100 dinara, znači preko 1.2 evra. Auto na kredit? Nemaš uslova, pa voziš auto od 20 godina. Šta pričaš bre ti, kakav tenis na sat, kakva teretana? Jesi li ti normalan? Odakle pare za to? Restoran i bioskop? Ne pamtim kada sam odveo ženu ....

Skoro pola mesečnih primanja je već otišlo. A nisam ni stigao do Rodića, kupovine namirnica, sandalice za decu, ili cipelice. Ide jesen. Stefa mi za 2 godine polazi u školu. Već sada me hvata jeza od cena knjiga i ostalog što vidim.

Sad ti meni objasni kako ja da se "snadjem" ? Znam i ja .... rad na crno. Radim preko vikenda. Radim posle posla, privatno. Sve šta treba. I znaš li koliko vidjam decu? Manje nego ti. A odmor i more su misaona imenica.

Zato, dragi moji gastarbajteri, ne serite više, i ne *****jte, ne mažite se više, molim vas,,, Sere mi se više od vaših priča. Muka mi je kad vas čujem. Zaboravili ste srpski da pričate koliko ste već tamo, a prvo što kažete kada dodjete je: nama je teško tamo. PA DODJITE. RADITE OVDE. "SNADJITE SE" "vama je ovde super, vi ste ovde na svome." Pa dodjite i vi da budete na svome. Zašto ostavljate znoj i krv tamo nekom tudjinu, čiji su preci klali i ubijali naše pretke. Zašto radiš kod švajcaraca koji su čuvali i čuvaju nacističko zlato koje je delon i odavde pljačkano. Pljuni gazdu u lice i dodji u Srbiju. Dodj u Kraljevo na pogačice.... Mnogo ljudi bi se ovog trenutka menjali sa tobom. Spakovali bi se i otišli tamo gde se toliko muči i pati .... zati ŠŠŠŠ :think: Ako već nemate argumente, ćutite i *****jte, nemojte nama ovde da solite pamet .....

A vezano za temu, ja bih voleo da sam negde dole, Grčka, neko ostrvce ili slično ..... i tako ....

Poslednja izmena:

Zato, dragi moji gastarbajteri, ne serite više, i ne *****jte, ne mažite se više, molim vas,,, Sere mi se više od vaših priča. Muka mi je kad vas čujem. Zaboravili ste srpski da pričate koliko ste već tamo, a prvo što kažete kada dodjete je: nama je teško tamo. PA DODJITE. RADITE OVDE. "SNADJITE SE" "vama je ovde super, vi ste ovde na svome." Pa dodjite i vi da budete na svome. Zašto ostavljate znoj i krv tamo nekom tudjinu, čiji su preci klali i ubijali naše pretke. Zašto radiš kod švajcaraca koji su čuvali i čuvaju nacističko zlato koje je delon i odavde pljačkano. Pljuni gazdu u lice i dodji u Srbiju. Dodj u Kraljevo na pogačice.... Mnogo ljudi bi se ovog trenutka menjali sa tobom. Spakovali bi se i otišli tamo gde se toliko muči i pati .... zati ŠŠŠŠ :think: Ako već nemate argumente, ćutite i *****jte, nemojte nama ovde da solite pamet .....

Alal vera :ok:

Prijatelju, ako ti je trebalo 10 godina da vidiš da tamo nešto ne valja, onda bi trebalo da posetiš odredjene lekare. Ako je toliko loše tamo, zašto još nisam čuo da se neko od vas
gastosa vratio na rodnu grudu. Kažeš, lakše se snadješ u Srbiji. Izvoli, dodji. Snadji se. Zašto da se patiš tamo? Čemu sve to? Dodji ovde, i ima bureka i pogačica na pretek.....

Evo ja radim za 20000 dinara. Žena za 11000. To je 31000. Ne znam koliko je to u CHF, ali je nešto manje od 400 evra.
KOmunalije 300 mesečno
Struja oko 2000 mesečno
Kablovska 600 mesečno
Internet 1350 mesečno
TV Pretplata 300 mesečno
Ovo do sada je ono što stiže svakog meseca redovno. To je već oko 6000 mesečno. Znam da će pojedini reći: šta će ti internet, mobilni, i slične "luksuzarije" ... ali nadam se da neće niko na ovom forumu, jer svi koristimo taj imternet.

Imamo dva mala deteta. 5ipo i godinu i po. Dečaci moji, ljubi ih tata. Da mi nije njih, odavno bih odlepio.

Pampers košta u Srbiji 1180 din, što je 15 evra. i dva pakovanja vlažnih još 450, odnosno preko 5 evra. Dodaj još i to na onih 6000 to je preko 7500 dinara. Najosnovnije i najnužnije što mora da imaš kao trošak. Nadam se da si primetio da je to bez hrane.
Elem, jedan hleb i jeno mleko je 100 dinara. Nama treba 2 hleba dnevno i dva litra mleka. Za 30 dana to je 6000 dinara. Znači, 13500 dinara.

Litar benzina ti je i ovde preko 100 dinara, znači preko 1.2 evra. Auto na kredit? Nemaš uslova, pa voziš auto od 20 godina. Šta pričaš bre ti, kakav tenis na sat, kakva teretana? Jesi li ti normalan? Odakle pare za to? Restoran i bioskop? Ne pamtim kada sam odveo ženu ....

Skoro pola mesečnih primanja je već otišlo. A nisam ni stigao do Rodića, kupovine namirnica, sandalice za decu, ili cipelice. Ide jesen. Stefa mi za 2 godine polazi u školu. Već sada me hvata jeza od cena knjiga i ostalog što vidim.

Sad ti meni objasni kako ja da se "snadjem" ? Znam i ja .... rad na crno. Radim preko vikenda. Radim posle posla, privatno. Sve šta treba. I znaš li koliko vidjam decu? Manje nego ti. A odmor i more su misaona imenica.

A vezano za temu, ja bih voleo da sam negde dole, Grčka, neko ostrvce ili slično ..... i tako ....

Prika, svaka čast.

Moj kolega koji je 2000. godine otišao u Švajcarsku je sve naše gastarbajtere podjelio u tri kategorije.

1. kategorija. Oni koji su otišli u inostranstvo i tamo 20-30 godina jeli makarone i mesne nareske da bi na kamaru skucali neke pare i onda ovdje napravili kuću od cca 300 kvadrata u selu tipa Jamena. Kad njih pitaš kako je u inostranstvu odgovor je obavezno SRA.NJE. Naravno da je sra.nje kad 20 godina rmbačiš i jedeš go.vna da bi u nekoj vukojebini napravio kuću veću od komšijine.

2. kategorija. Oni koji su otišli u inostranstvo bez imalo želje i volje da se prilagode njihovim pravilima igre, nauče jezik i uklope u svoju novu sredinu (on ih je opisao kao "Oni koji bi da prave Banja Luku u sred Minhena"), takvi se u roku 3-6 mjeseci vrate nazad na rodnu grudu (svojom voljom ili voljom zemlje domaćina). Njih kad pitaš kako je u unostranstvu odgovor je opet isti kao kod 1. kategorije. Zašto zato što su se puno očekivali od tog inostranstva gledajući 1. kategoriju, a vratili se bez igdje ičeg kao što su i otišli tamo.

3. kategorija. Oni koji su otišli u inostranstvo i ne pada im na pamet da se vraćaju nazad. Plaćaju poreze, rade svoj posao, uklopili se u njihov sistem. Ako uspiješ da neđeš koga od njih (pošto ih je najteže naći) i pitaš kako je tamo, pola njh je zadovoljno svojim životom, a drugu polovinu ubi nostalgija za rodnim krajem.

Inače moj lični izbor za preseljenje bi bila upravo Švajcarska jer je smatram najdosadnijom državom u Evropi.

3. kategorija. Oni koji su otišli u inostranstvo i ne pada im na pamet da se vraćaju nazad. Plaćaju poreze, rade svoj posao, uklopili se u njihov sistem. Ako uspiješ da neđeš koga od njih (pošto ih je najteže naći) i pitaš kako je tamo, pola njh je zadovoljno svojim životom, a drugu polovinu ubi nostalgija za rodnim krajem.

Takav bih ja bio .... Imam ujaka u Italiji, i baš mu puca tuki da se vrati... Kupio je stan ovde, čisto opet ono, keva ga nagovorila, "da ima gde da se vrati", a i on sam kaže da mu ne pada to na pamet. A u stvari ga je i ona nagovarala baš zbog toga da bi mu malo podigla rejting, jer su svi ubedjeni ovde da je slepac, eto ništa nije postigao .... budale .... a ima više od svih njih ... srce i razum.

******, znam njih kamara koji su u italiji, a dalje od trsta ne postoji za njih. žive na relaciji TRS-MOJE SELO. Baš ovi iz prve kategorije. Njima je neshvatljivo da ima i nešto iza. Nikada nisu dobili želju da posete Rim, Milano, Pizu, Veneciju .... A on je sve to obišao. Ode sa ženom i decom na vikend u Rim. Video koloseum. Krivi toranj. Ima planove da ode i do napulja. Išao na OktoberFest. Išao na trke F1 u montekarlu. Kaže pukao sam pare, ali nije mi žao. Obišao i Austriju. Kaže, ima još planova, u Parizu jednom bio nešto kratko, hoće opet. London. Za par godina planira Kubu, Meksiko...

I nikada ni jednog trenutka se nije požalio na život tamo. Uklopio se. Kada je otišao pre 15 godina, bilo mu je najteže. Već tada su nas gledali sa prezirom. Ali eto, danas ima i njihov pasoš, i boli ga pajče ... Naša srpska snalažljivost i umeće sa njihovim standardom su lepa kombinacija za one koji umeju.
Lepo se uklopio, vredan, gazda ga ceni, progleda mu kroz prste neki slobodan dan više, ovaj to odradi i tako .... Ne radi za to da ugura svaki evro uštedjevine u malter i ciglu, da bude lepša nego komšijina.
Samo, takvih kao on je možda 0.5 posto .... Sve ostalo su oni koji kad dodju ponašaju se kao pušteni sa lanca, jer se tamo stežu i više nego što moraju....

KOmunalije 300 mesečno
Struja oko 2000 mesečno
Kablovska 600 mesečno
Internet 1350 mesečno
TV Pretplata 300 mesečno

Svaka cast......:worth::worth::worth::worth:

Oni tesko zive ....:hahaha::hahaha:
Citao sam u nekom casopisu da su u nekim firmama u evropi da bi smanjili bolovanja svojih radnika u firmama obezbedili ...teretanu..bazen...i ostale zanimacije za relaksaciju...najvishe su koristili bolovanja zbog stresa

Mi se radjamo sa stresom...........

Da smo normalni odavno bi poludeli.........

Back