Galebovi "leteće napasti" u Veneciji

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.720
Galebovi-Venecija.jpg

Kradu hranu, sendviče i komade pice iz ruku turista. Takozvani veliki galebovi dužine i do 65 centimetara, sa krilima koja dostižu dužinu od metar i po
i težinom i do dva kilograma punopravni su stanovnici Venecije u kojoj ih ima više od 2.000 uz 430 parova koji prave gnezda.

Grad Venecija je preko sajta opštine, zatim na sajtu koji pripada firmi „Veritas“ koja se bavi skupljanjem smeća kao i na sajtu Korila,
objavila priručnik sa normama ponašanja koje je potrebno usvojiti ne bi li se u miru živelo sa ovom vrstom galebova.

Ovaj priručnik je iznad svega namenjen turistima koji nisu navikli na ponašanje venecijanskih galebova koji sleću na stolove u potrazi za hranom
koju ponekad i kradu direktno iz ruku. Jedan od saveta jeste da ukoliko je moguće turisti ne jedu hranu na ulici i da ne ostavljaju đubre u opštinskim kantama na ulicama.
Opština Venecija okačila je informativne flajere na dva jezika na opštinske kante za đubre na mestima koje najviše posećuju turisti ne bi li ih obavestili kako da se ponašaju u prisustvu galebova. Godinama opština Venecija uvodi razne mere, poput jastrebova koji svojim prisustvom teraju galebove sa groblja na ostrvu San Mikele, preko zvučnih sistema koji smetaju pticama. Snimljen je i informativni film o galebovima u ovom gradu

Upozorenja-galebovi_429x620.jpg

Jednom se ja u rimu kasno uveče vraćao kući i prolazim kroz neku usku ulicu u polumraku nešto rombla krlja škripi. Ja se sasro živ jbt moram tuda kad imam šta da vidim dva galeba izvrnuli kantu i kopaju po đubretu. Ogromni su jbt izbliza ja prošo izvinio im se na smetnji nisu me ni pogledali :lol:

Imam neke svrake u komšiluku koje se obavezno razaču kad se glasno smejem, kao da se i one smeju.
Jutros sam plevila cveće, i dve doleteše na moj jorgovan. Ljudi, kad su stale da se svađaju, sve u jedan glas, a ja slušam nešto sa YT-a.
Trpim ja, trpim, ali sve pogledujem na njih-ne, neće skoro prestati!

Ništa, prvo im lepo rekoh: "Ej, bre, vi tamo, lakše malo!"
Par sekundi su ućutale, pa opet i još jače.
Meni smešno, ali opet im skrećem pažnju.
One malo duže prestanu, pa opet navale.
Kad sam im ustala i preteće pljesnula rukama, samo su zapalile u dva različita pravca. :zcepanje:

Jao, sve ptice su mi mile, ali što je mnogo, mnogo je!

Ne svađaju se one nego tu blizu imaju gnezdo i teraju sve što mrda. Kod mene znaju da slete i kljucaju mačku dok ne ode :lol:

Probaj da ih dozoveš meni dolete na granu pored prozora pa me gledaju. Onda im bacim malo hleba pa ućute. Al dok me gledaju ćute ako ne dobiju ništa opet grakću :)

Posadio sam drveće oko zgrade da nam se ptice opet vrate u centar bgd :heart:

Kod nas je to kao dobar dan..ali ne galebovi vec svrake i čavke , izbacuiju iz kontejnera i korpi za otpatke :)
Jbt uvek se zgrozim kada izađem sa aerodroma Nikola Tesla kad se vratim odnekud u Srbiju i kad čujem ono kreštanje jata svraka ispred aerodroma a tu su već deceniju barem, odmah me neka depresija uhvati i želja da se vratim "otkud sam došao" :lol:

Inače obožavam recimo vrapce beogradske, često ih dok klopam tamo u ulici gladnih nahranim somunom ili lepinjom, ali već duže vreme primećujem da svrake dominiraju u većem delu grada.

Back