Galadriel

I ja svugde idem pa me i nema kod kuce bas sam danas bio Morikami muzeju.Ali to nije tema.Nego sta mislis zasto svi vilovnjaci probleme Srednje zemlje posmatraju sa strane ne pokusavaju direktno da se umesaju.Vidis Galadrijela je njima dala poklone i savete ali nista preko toga.Mozda zato sto vilovnjaci i nepripadaju u Srednjoj zemlji nego u Valinoru.A sta si mislio kad si rekao da je Iluvatar ostao u svojim bezvremenim dvoranama.I cinimi se da sam procitao da nisu svi Ainuri sisli na zemlju i postali Valari nego da su neki ostali sa Iluvatarom.
A sad nesto o Galdrijeli.Meni se cini mada sam to vec pomenuo da mi se izbor glumice svidja.A evo i zasto: mislim da se u ovoj glumici vidi ona vilovnjacka toplina.Cate Blanchet sam gledao i u filmu Elizabet gde je glumela kraljicu Elizabetu.I mogu ti reci da joj je ovde najbolja uloga.Skroz joj je licnost drukcija.U ulozi Galadrijele je puna samopouzdanja,mudrosti...
Kao i tebi i meni je Galadrijela jedan od omiljenih zenskih likova.

Pozdrav :D

Legolas:
I ja svugde idem pa me i nema kod kuce bas sam danas bio Morikami muzeju.Ali to nije tema.Nego sta mislis zasto svi vilovnjaci probleme Srednje zemlje posmatraju sa strane ne pokusavaju direktno da se umesaju.Vidis Galadrijela je njima dala poklone i savete ali nista preko toga.Mozda zato sto vilovnjaci i nepripadaju u Srednjoj zemlji nego u Valinoru.A sta si mislio kad si rekao da je Iluvatar ostao u svojim bezvremenim dvoranama.I cinimi se da sam procitao da nisu svi Ainuri sisli na zemlju i postali Valari nego da su neki ostali sa Iluvatarom.
A sad nesto o Galdrijeli.Meni se cini mada sam to vec pomenuo da mi se izbor glumice svidja.A evo i zasto: mislim da se u ovoj glumici vidi ona vilovnjacka toplina.Cate Blanchet sam gledao i u filmu Elizabet gde je glumela kraljicu Elizabetu.I mogu ti reci da joj je ovde najbolja uloga.Skroz joj je licnost drukcija.U ulozi Galadrijele je puna samopouzdanja,mudrosti...
Kao i tebi i meni je Galadrijela jedan od omiljenih zenskih likova.

Pa verovatno tako posmatraju probleme jer znaju da je njihovo vreme u srednjoj zemlji proslo i da je na ljudima sada da resavaju svoje probleme... Oni odlaze, ali ipak pomazu ljudima pre nego sto odu, jer i Elrond je rekao, "hocemo li da odemo i prepustimo ljude svojoj sudbini?", tako nesto u svakom slucaju:)
Mnogi Ainuri su ostali sa Iluvatarom a najmocniji od njih su sisli na zemlju a to su upravo onih 14 Valara kao i Majari poput Gandalfa... Negde sam procitao da je Tom Bombadil Iluvatarova reinkarnacija, u stvari reinkarnacija nije prava rec, ali to je to otprilike...
Sto se tice Cate Blanchet mislim da si u pravu i zaista mi se svidela kao Galadriela u filmu. Mislim da je ona savrsena za tu ulogu...
Moram na spavanje sada, pozdrav!

Ali sad me je najvise zaintrigiralo to sto si rekao za Iluvatarove bezvremene dvorane.A u vezi Gandalfa zar on nije Istarija(carobnjak).Ja sam mislio da su Majari kao i Valari samo nizeg ranga.Ispravi me ako gresim.Sta li se desilo sa Galadrijelom posle odlaska u Valinor.E i uzeo sam bas sad da gledam u Blockbusteru
Lord of the Rings Felowship of the ring.A sto se tice spavanja tata me mrko gleda vec je 11:50 cuce mo se sutra i malo vise o Galadrijeli

Namarie :D

Legolas:
Ali sad me je najvise zaintrigiralo to sto si rekao za Iluvatarove bezvremene dvorane.A u vezi Gandalfa zar on nije Istarija(carobnjak).Ja sam mislio da su Majari kao i Valari samo nizeg ranga.Ispravi me ako gresim.Sta li se desilo sa Galadrijelom posle odlaska u Valinor.E i uzeo sam bas sad da gledam u Blockbusteru
Lord of the Rings Felowship of the ring.A sto se tice spavanja tata me mrko gleda vec je 11:50 cuce mo se sutra i malo vise o Galadrijeli

Namarie :D
Pazi ovako, nisu svi Ainuri otisli od Iluvatara, mnogi od njih ostali su sa njim u dvoranama, a oni koji su sisli bili su jedni od najmocnijih Ainura. Majari su takodje Ainuri, ali oni su na zemlji manje moci nego Valari i predstavljaju njihove sluge, u stvari ne sluge, vec pomagace.
Gandalf jeste Istar kao i svi ostali carobnjaci koji su dosli sa njim, ali on je i Majar kao i ovi ostali ali njima je dozvoljeno da se krecu srednjom zemljom samo u Ljudskom obliku tako da su imali ogranicenu moc. U Valinoru Gandalf je bio poznat kao Olorin i on se smatra najmudrijom osobom u Ardi, mudrijom cak i od Valara... Njegov neprijatelj bio je Sauron i nakon sto je on unisten,Gandalf je zavrsio svoj zadatak i doslo je vreme da ode... Itd...
A sto se tice Galadriele, kada je ona otisla u Valinor verovatno se srela sa ocem i ostalom rodbinom i prijateljima i moze se napisati ono sto je Bilbo rekao kao kraj knjige: "I zivela je srecno i zadovoljno do kraja zemlje"(ili smaka sveta). Ali kraj sveta je velik pojam, ona je i prorekla da ce se Jednoga dana izdici izgubljene zemlje i onda ce nastati blazenstvo i bice kao u starim vremenima i mozda ce Valinor opet biti otvoren i dostupan smrtnicima (ne da ga posecuju). Nadam se da ce se to desiti u nase vreme :D
Pozdrav...

Vasa diskusija je ocito toliko ucena da se niko ne usudjuje da se ukljuci. Odmorite se malo od silne istorije uz ovaj citat:

"... Pre no sto je otisao na pocinak on posla po Gimilija patuljka i rece mu: "Gimili, Gloinov sine, imas li spremnu sekiru?"
"Ne, Lorede" rece Gimili, "ali mogu je brzo dobaviti, ako ima potrebe".
"Ti ces prosuditi" rece Jomer, "Jer postoje izvesne brzoplete reci koje se odnose na Gospodaricu u Zlatnoj sumi sto leze jos medju nama. A sada sam je video sopstvenim ocima".
"Pa, Lorde", rece Gimili, "sta kazes sada?"
"Avaj!" rece Jomer. "Necu reci da je najlepsa gospa koja zivi."
"Onda moram otici po sekiru" rece Gimili.
"Ali prvo moram zamoliti za ovo izvinjenje", rece Jomer. "Da sam je video u drugom drustvu, ja bih rekao sve sto bi ti mogao pozeleti. ali sada cu staviti kraljicu Aruenu Vecernju Zvezdu kao prvu, i sa svoje srane spreman sam na boj sa svakim ko me porekne. Hocu li pozvati po moj mac?"
Onda se Gimili pokloni duboko. "Ne, tebi je oprosteno sa moje strane, Lorde" rece on. "Ti si odabrao Vece; ali moja ljubav je data jutru. A moje srce predoseca da ce ono uskoro otici zauvek".

Pozdrav Legolasu i Feanoru uz malo plemenitog Tolkinovog teksta.

Evo upravo gledam Gospodar prstenova na prosirenom izdanju gledao sam dva CD-a o snimanju filma i bila je biografija o Tolkinu gde su govorili ljudi koji su ga poznavali njegov izdavac,direktor Oxforda...
I sta sam jos bitno saznao Tolkin je napisao da nikad se nije sluzio dokadjajima iz stvarnog zivota.A takodje jedan od glumaca je i upoznao profesora Tolkina.A ko drugi nego najveci fan njegove knjige na snimanju Cristofer Lee glumac koji tumaci Sarumana.Ali da neskrecem stalno sa teme imam obicaj to da radim.Sto se tice Cate Blanchett nju nisu mnogo prikazivali nijedan iterview na moje razocarenje.Ali kakva moc lezi u tim vilovnjackim prstenovima.Ako se ne varam njihovi nosioci su Galadrijela,Elrond,Gandalf.Zar to prstenje nije svo iskovo Sauron.Koliko se secam ukratko sam procitao poglavlje O prstenovima moci i trecem dobu.
Sauron je bio prvi koji je razvio tehniku pravljenja prstenova moci kao jedan od Majara.A u vezi Istarija.Da li su Istarije vrsta Majara ili je to samo Gandalf i jedno i drugo.I ko je Vilovnjacima poselio prstenove moci.Sauron licno jer u knjizi kaze da je mogao da uzme razna lica.I zast je bas tim Vilovnjacima podelio prstenje.Da li je je Galadrijela bila najmudrija medju Vilovnjacima pa je dobila prsten.

Tri vilovnjacka prstenova Sauron nikada nije ni dotakao. On je uputio vilovnjake dublje u izradu prstenova i pomogao im da ih napreve, ali ne i tri vilovnjacka. Kada su svi prstenovi bili sikovani, on je u tajnosti iskovao onaj jedini da bi zagospodario nad ostalima. Galadriela, Gandalf i Elrond su zaista nosili tri prstena moci a dati su im verovatno zato sto su bili najmudriji na srednjoj zemlji...
Istari je vilenjacko ime za carobnjake tako da su se svi carobnjaci koji su dosli u srednju zemlju zvali istarima. Oni su ustvari Majari poslati od strane Valara da pomognu ljudima i preostalim vilenjacima u srednjoj zemlji da se bore protiv Saurona.
I eto, to je to...
Laku noc sada... :D

Izvinjavam se sto se nisam javljao ali stvarno nisam imao vremena.Nego zaiteresovalo je u vezi Melijane i Galadrijele.Melijana joj je bila ucitelj jar ne.Na sta se misli kad se kaze slom sveta.

Da. Galadriela se sprijateljila sa Melijanom i dugo vremena zivela je u njenom kraljevstvu i stit koji je ona napravila oko Lorijena nalik je onom koji je Melijana napravila oko svog kraljevstva. Galadriela je zaista ucila od nje...
Slom sveta bi moglo da znaci ovo: Svet nece trajati vecno (zar nije tako?) i Iluvatar je rekao da ce na kraju sveta sva Iluvatarova deca i oni koji su ziveli na Ardi, otici u bezvremene dvorane i tada ce svako razumeti um drugoga i pojmice mnoge stvari koje nisu mogli da razumeju i svi ce dobiti vecni plamen i bice napravljena najbolja i najlepsa kompozicija ikada stvorena bolja i od one trece koju je Iluvatar svirao... Ja mislim da je to to, i do tada vilenjaci moraju da cekaju...
Mislim da je o tome rec a ako gresim ti me ispravi, ipak, nisam ni ja bezgresan :D .

Mnogi zudi koje ja poznajem ne mogu da razumeju sustinu Gospodara prstenova.Isti ti ljudi ne mogu da razumeju sta je to toliko magicno u vezi Galadrijele.Zasto ja vracam sto puta film da cujem razgovor na vilovnjackom.Posto si spomenuo da imas prosireno izdanje Gospodara prstenova da li si gledao deo kad Galadrijela ima razgovor sa Aragonom na vilovnjackom.I sta mislis o toj sceni kako je prikazana na filmu.Isti ljudi koje sam spomenuo nerazumeju da sustina knjige(filma) nije samo radnja i nemoze se posmatrati mehanicki nego tema je mnogo dublja.I da knjiga ni izbliza nije za decu.I nikad se ne moze Hari Poter porediti sa ovako ozbiljnom knjigom.Sta ti mislis o tome.

Ta scena je sjajna, i verovatno jedna od mojih omiljenih. Obozavam da slusam vilenjacki... Mnogo lep jezik.
A sto se tice Harry Pottera, mogu ti reci da su ti ljudi glupi koji tvrde da je Harry Bolji od Lorda. Samo da pogledamo ove cinjenice: Tolkienu je trebalo vise od cetrdeset godina da napise ovo grandiozno delo i pritom je stvorio citav jedan mit i svet koji ce ostati zauve, Dok je Roulingova napisala Pottera za godinu dana... Kako delo koje je napisano za godinu dana, moze biti bolje od dela kome je covek posvetio ceo svoj zivot... Samo to neka mi neko objasni. A da ne pominjem bogatstvo Tolkienovog sveta i vrednost njegovog stvaralastva. On je naapravio citav jedan mit... Harry Potter nikada, ali nikada nece imati tu vrednost koju ima Gospodar prstenova. Ja ne tvrdim da je Harry Potter los, bas naprotiv, procitao sam sve cetiri knjige i sada citam petu, i veoma su mi se svidele, ali ipak je to bajka za decu... To je lepa prica, ali nema ni pribliznu vrednostu koju Gospodar prstenova ima, i dok sam ziv, to ce mi biti omiljena knjiga. Od kad sam je prvi put procitao, meni vise nije bilo dosadno, jer kada god mi bude dosadno ja uvek razmisljam o Gospodaru prstenova. Kao sto je i sam Tolkien rekao, jedina mana njegove knjige je sto je previse kratka.
A sto se tice Galadriele, ona mi je zaista omiljeni zenski lik, ona je uzvisena i divna i ja u potpunosti razumem Gimlija. San snova bio bi samo na trenutak je upoznati. Tolkiko mudrosti ima u njoj i naravno lepote (da o tome i ne govorim). Ona je apsolutno savrsena kao bice i ne postoji jezik koji bi je opisao kako ona zasluzuje... Kraljica nad kraljicama! Sta vise reci...
Pozdrav onda... I samo da te pitam jos nesto, imas li ti hotmail adresu? Ako imas, napisi je... Pozdrav! :D

E, ljudi, toliko sam vremena potrošila dok sam pročitala sve što ste napisali da sad nemam više vremena da odgovorim. (Ovo nije kritika). :D
Par stvari mi je upalo u oči, pa samo na brzinu:

1. Gandalfov Prsten Vatre nije od početka bio njemu namenjen, dao mu ga je Kirdan Brodograditelj kad ga je dočekao u Sivim Lukama prilikom Gandalfovog dolaska u Srednju Zemlju.

2. Ne bih se složila da je jedini Galadrijelin doprinos u ratu za Prsten bio podela poklona. Iako je kulminacija rata bila na polju Kormalen, i pre te i Pelenorske bitke mnoge su se stvari odigravale i na drugim frontovima, iako je glavni napad bio usmeren na Gondor. Galadrijela je pomoću Nenje štitila Lotlorijen od Sauronove najezde i tako zadržala dosta od njegove vojske u tom delu Srednje Zemlje, isto kao i patuljci i ostali slobodni narodi koji su se borili u svojim zemljama. Svi su se borili na svoj način, i njihov doprinos nije ništa manje bitan zato što nije direktno pomenut u GPu (ali jeste u dodacima na kraju, pa imamo i Gandalfove reči iz kojih vidimo da je čak i Bilbova avantura sa Šmaugom imala u tome udela, nezavisno od njegovog nalaženja Prstena).

Ovaj...ja htedoh da ovo bude kratko, ali...Biće da mi nedostaje Krčma. :)
Izvinjavam se na gnjavaži. :D

alcesta:
E, ljudi, toliko sam vremena potrošila dok sam pročitala sve što ste napisali da sad nemam više vremena da odgovorim. (Ovo nije kritika). :D
Par stvari mi je upalo u oči, pa samo na brzinu:

1. Gandalfov Prsten Vatre nije od početka bio njemu namenjen, dao mu ga je Kirdan Brodograditelj kad ga je dočekao u Sivim Lukama prilikom Gandalfovog dolaska u Srednju Zemlju.

2. Ne bih se složila da je jedini Galadrijelin doprinos u ratu za Prsten bio podela poklona. Iako je kulminacija rata bila na polju Kormalen, i pre te i Pelenorske bitke mnoge su se stvari odigravale i na drugim frontovima, iako je glavni napad bio usmeren na Gondor. Galadrijela je pomoću Nenje štitila Lotlorijen od Sauronove najezde i tako zadržala dosta od njegove vojske u tom delu Srednje Zemlje, isto kao i patuljci i ostali slobodni narodi koji su se borili u svojim zemljama. Svi su se borili na svoj način, i njihov doprinos nije ništa manje bitan zato što nije direktno pomenut u GPu (ali jeste u dodacima na kraju, pa imamo i Gandalfove reči iz kojih vidimo da je čak i Bilbova avantura sa Šmaugom imala u tome udela, nezavisno od njegovog nalaženja Prstena).

Ovaj...ja htedoh da ovo bude kratko, ali...Biće da mi nedostaje Krčma. :)
Izvinjavam se na gnjavaži. :D
E hvala ti sto si me ispravila... Ne znam o cemu sam mislio, zaista nisam zeleo da kazem kako je Galadriela jedino to postigla... Pa citao sam o tome kako je ona i ostali vilenjaci iz Loriena, oslobodili mrku sumu... Imala je ona i drugih udela svakako... A za Kirdana sam sam se tek posle setio, ali me je mrzelo opet da pisem... Znas kako je...
Pozdrav iz dvora Mandosovih od Feanora!

Zamolila bih vas da mi pomognete da se ukljucim na chat.Naime moj comp ili o.s.{u pitanju je xp profesional}a tako bih volela da razgovaramo.Naime jos bih vas zamolila da mi posaljete recnik vilenjackog jezika i neke lepe fotke.Unapred zahvalna :D

Feanor the elf king:
Pa barem u knjizi(ako ne i u filmu) Galadriela mi je bila, i uvek ce biti, jedan od omiljenih zenskih likova. Svidelo mi se kakvu su glumicu izabrali za tu ulogu. Inace, ja sam za Kejt Blanset cuo i ranije i zaista sam bio prezadovoljan izborom glumice...
Sto se tice lika po samom sebi, mogu samo da kazem da je savrsena...
Neki ljudi tvrde kako je Keleborn malo usporen ili kratke pameti, ali kako neko koji je uspeo da ozeni takvu zenu, moze biti kratke pameti?!?!
Ne svidja mi se sto nisu prikazali u filmu onu scenu kada Galadrijela svima deli poklone i posebno kada daje Gimliju tri pramena svoje kose. Bilo mi je simpaticno kada ga je nazvala Nosicem pramena :D .
Ocigledno, Gilmli se razume u zene...
Pozdrav i dobro dosao na forum!
Pokusaj da nadjes extended version of the fellowship, ta scena postoji i jedna je od boljih. Inace potpuno se slazem Cate Blanshet je savrsena, olicenje plemenitosti, ljepote i dobrote a ipak pomalo dijabolicna kao i prava galadrijel...

Feanor the elf king:
Davno je bilo od kada sam ja napisao obaj post. Sada sam svakako nabavio produzenu verziju... Inace, nije losa. Zadovoljan sam. Jedini nedostatak je Tom Bombadil. Trebali su i njega da stave... :roll:
Potpuno se slazem, kao i goldberry,isto mi je zao sto su potpuno preskocili Barrow wights, ne znam kako su ih kod nas preveli. Ali da su mene slusali film bi trajao 10 sati. U svakom slucaju produzena verzija ima puno vise smisla od one koju smo vidjeli u kinima. By the way svaka cast na opisu valinora koji upravo procitah na nekom drugom forumu :)

Mnogo toga je izostavljeno i to ne bi mogli pokriti ni sati bez kraja dodatnog materijala, kojim nas tako okrutno hrane na kasicicu...
Recimo Faramir je ostecen (iako je sam glumac izvlacio "ono nesto" faramirsko, ali su ga radnjom i "boromirskom pohlepom" upropastili... :cry: ), Dernhelm nije ni postojao (odmah je i Merry znao da je to ona...), Princ i labud-vitezovi od Dol Amrotha (mada, da su to pokusali, kako bi tek onda reagovala razocarana gledateljka koja je na drugom forumu jadne hobite oznacila "toplom" rasom...)...i jos mnogo, mnogo bitnih i/ili lepih momenata...

Back