Гадафијеви обавештајци тесно сарађивали са британским службама у време Тонија Блера

комшија

Stara legenda
Poruka
96.548
http://www.blic.rs/Vesti/Svet/528696/Gadafijevi-obavestajci-tesno-saradjivali-s-britanskim

U doba vladavine Tonija Blera saradnja tajnih službi Velike Britanije sa obaveštajcima Gadafijeve Libije bila je šira nego što se mislilo, piše juče Gardijan, pozivajući se na vladinu arhivu u Tripoliju.

219267_moamer-gadafi-reuter_f.jpg

Britanske obaveštajne agencije su od 1997. do 2007. s vladom pukovnika Moamera el Gadafija sarađivale u čitavoj seriji zajedničkih, a javnosti nepoznatih operacija. Informacije, pribavljene i iznudom od nelegalno pritvaranih disidenata iz Libije, korišćene su na delimično zatvorenim suđenjima u Londonu, pokazuju zvanična dokumenta, nađena Gadafijevog pada.

Detaljna studija pokazuje, pored ostalog, da je u zajedničkim akcijama britanskih tajnih službe MI5 i MI6 sa Gadafijevim bezbednosnim agencijama bilo nelegalnog hapšenja protivnika Gadafijeve vlade, i da su oni navodno mučeni.

U jednom trenutku, libijski tajni agenti su dobili poziv za akciju na britanskom tlu, gde su sarađivale sa MI5 i maltretirali jedan broj libijskih disidenata kojima je Velika Britanija pružila azil.

Do sada se znalo da je 2004. MI5 pomogla Gadafijevoj diktaturi da otme dvojicu libijskih opozicionih lidera i da ih prebaci u Tripoli, zajedno s njihovim porodicama, uključujući šestogodišnju devojčicu i trudnu ženu.

Međutim, studija pokazuje da je rezultatima ovih zajedničkih tajnih operacija potkrepljivan žnačajan broj sudskih procesa u Londonu, vođenih između 2002. i 2007, u vreme kada je Blerova vlada neuspešno pokušavala da deportuje Gadafijeve oponente, i to na osnovu infomacija iznuđenih od ljudi koji su "privedeni" njegovim vlastima i strpani u zatvor.

Štaviše, dokumenta pokazuju da su četiri čoveka u Velikoj Britaniji bila podvrgnuta takozvanim kontrolnim naređenjima - vrsti ograničenja kretanja - na osnovu informacija iznuđenih od žrtava privođenja koje su predate Gadafijevom režimu.

Među otkrivenom dokumentacijom su tajna prepiska MI6, izveštaji MI5 o Libijcima koji žive u Britaniji, britanski obaveštajni dosije nazvan "Samo za britanske/libijske oči - tajna" i zvanični libijski zapisnici sa sastanaka obaveštajnih agencija dve zemlje.

Dokumenta pokazuju:

•da su britanske obaveštajne agencije poslale više od 1.600 pitanja za postavljanje dvojici lidera libijske opozicije Samiju al Sadiju i Abdulhakimu Belhadžu, iako su morale znati da se nad njima sprovodi tortura.
•da su pravni stručnjaci britanske vlade navodno koristili odgovore na ta pitanja pri zahtevanju deportacije Libijaca nastanjenih u Velikoj Britaniji.
•da je pet ljudi podvrgnuto kontrolnim ovlašćenjima u Velikoj Britaniji, navodno po osnovu informacija iznuđenih od žrtava privođenja.
•da su Gadafijevi agenti zabeležili upozorenje MI5 iz septembra 2006. godine da agencije dve zemlje moraju poduzeti korake sa ciljem da za njihove zajedničke operacije "nikada ne saznaju advokati, organizacije za ljudska prava i mediji".

Dokumenta je otkrila organizacija Hjuman rajts voč u septembru 2011. godine, u jeku libijske revolucije, a pronašla ih je u napuštenom zdanju libijske vlade u Tripoliju.

Back