fx 5200?

marco3dx

Zainteresovan član
Poruka
496
planiram da uzmem graficku nvidia fx 5200, ali ne znam kolika je razlika izmedju nje i geforce4 440mx(nju trenutno imam)! znam ok, fx je na 128 a geforce na 64 mb ram, ali da li ima jos neke razlike ili je to to??
mozda je ipak bolje da sacuvam jos malo para pa da uzmem nvidia fx 5900, zar ne?

Ne znam kakva je MX440, ali ja imam FX5200 i mogu da ti kazem da je to stvarno najslabija kartica sa 128 MB. Primera radi, doom 3 igram na najslabijem kvalitetu na rezoluciji 640x480 da mi ne bi kocilo. (doduse, sama igrica mi preporucuje istu rezoluciju, ali drugi najslabiji kvalitet od ukupno 4 koliko ima da se bira, ali ja igram na najslabijem da mi sigurno ne koci) Jos sam poiskljucivao sve one opcije u vezi sa grafickom (anisotropic filtering i antialiasing), a image settings sam stavio na high performance! Ako su ti bitne igrice, sacuvaj pare pa kupi nesto malo jace.

Pa za početak FX 5200 je direcX 9.0 grafička, ali i to svati uslovno jer je ona (a tako mi Boga i FX5600) miljama udaljena od prave DX9 grafike. Znači podržava pixel shader 2.0 i vertex shader 1.4 standarde. Postoji u tri varijante, najslabijoj SE sa 64-bitnom magistralom koja je toliko osakaćena da je i bilo kakav oveclock maltene nemoguć. Zatim u običnoj i najbržoj PRO. Razlika je u brzini grafičkog procesora i memorije. Nedavno je izašla i sa 256 MB memorije, ali i to nije dovoljno da nadomesti nedostatak sporog procesora. Koliko ja znam ima samo 2 pajplajna od kojih svaki obrađije po jedan piksel. Inače je sporija od Radeon 9200 i TI4200 grafički, pogotovo u DX 8.1 modu. Ima negde oko 40 miliona tranzistora, zavisno o modelu. Košta negde oko 50 evra.
MX 440 je definitivno najslabija grafička koja se uopšte može naći danas. Kompartabilna je sa DirectX 8.1., a zasnovana na starom GF2 procesoru i nedovoljna za iole ozbiljnije 3d igre. Šta više mnoge igre danas prestaju podržavati MX grafičke. Grafika će na njoj izgledati lošija negoli na FX modelu, pogotovo kod DX 9 igara. Koša maltene koliko i vrećica kikirikija.
Antialiasing je pusti san za obe grafičke, pogotovo za novije igre, što je i za očekivati s obzirom na cene tih modela.

DabaMAN:
Inače je sporija od Radeon 9200
uuu pa tvoja prica ne drzi vodu
FX 5200 nije sporija od 9200.
A ostali nemojte da savetujete coveka da kupi 9600XT 9800XT ili fx5900 jer niko ne zna kakvu covek ima konfiguraciju
(sta ce mu takve graficke sko ima duron na 1.7 recimo?)

Prelazek sa MXa na 5200 ti je ko da si upgradeovao karticu da ti bude full DirectX 9.0 kompatibilna, sto veruj mi nista ti neznaci. Btw. dobices i malko brzine, sto ti opet nista neznaci, s'obzirom na to koliko ces razliku doplatiti.

Back