Fudbalski kviz

Pošto ovo moje 3. pitanje teško ko može znati, reći ću, ovo mi je jedan Englez Totenhemov navijač pomenuo, pa sam našao na netu...

Prvi igrač iz ovog mjesta je Majk Pejić, legenda Stouka i Evertona i engleski reprezentativac
https://en.wikipedia.org/wiki/Mike_Pejic

Drugi je golman Milija Alaksić, poznat po tome što je branio za legendarni Totenhem u dvije utakmice 100. finala FA cupa:
https://en.wikipedia.org/wiki/Milija_Aleksic

Bravo, jeste Kalinjingrad, ruska luka na Baltickom moru koja se nalazi izmedju Poljske i Litvanije i koja i nije geografski povezana sa ostatkom Rusije.

Inace secam se to da Kalinjingrad ima tim u ruskoj drugoj ligi i kada su isli u Vladivostok koji je blizu granice sa Severnom Korejom i koji izlazi na Japansko more i samo je na nesto vise od sat vremena leta udaljen od Tokija, i kad su isli u Vladivostok na gostovanje Energiji putovali su maltene 10,000 km i prosli ko zna koliko vremenskih zona.

Poslednja izmena:
Bravo, jeste Kalinjingrad, ruska luka na Baltickom moru koja se nalazi izmedju Poljske i Litvanije i koja i nije geografski povezana sa ostatkom Rusije.

Da, imam rusku kartu u glavi, samo nisam znao da se igraju utakmice u Kalinjingradu (zato što je mali grad)... a ne znam šta mi bi pa pomislih da je Rostov zapadnije od Sankt Peterburga (valjda što je blizu Ukrajine, pa mi se malo iskrivilo)... mislim da je i Moskva zapadnije od kozačke braće...

Pa dobro i nije bas Kalinjingrad tako mali grad , ima negde oko pola miliona stanovnika , sto znaci da spada u grad srednje velicine da ne kazem "solidne" velicine.

Inace Rostov na Donu i jeste zapadnije od Sankt Peterburga, doduse malo, ali je ipak zapadnije , takodje je i Soci zapadnije od Sankt Peterburga, mislim cak i malo zapadnije od Rostova na Donu , sto znaci da je Soci drugi najzapadniji grad i najjuzniji grad koji ce biti jedan od domacina Svetskog prvenstva.

Pa dobro i nije bas Kalinjingrad tako mali grad , ima negde oko pola miliona stanovnika , sto znaci da spada u grad srednje velicine da ne kazem "solidne" velicine.

Inace Rostov na Donu i jeste zapadnije od Sankt Peterburga, doduse malo, ali je ipak zapadnije , takodje je i Soci zapadnije od Sankt Peterburga, mislim cak i malo zapadnije od Rostova na Donu , sto znaci da je Soci drugi najzapadniji grad i najjuzniji grad koji ce biti jedan od domacina Svetskog prvenstva.

Kalinjingrad je 40. grad po veličini u Rusiji:
https://sh.wikipedia.org/wiki/Spisak_gradova_u_Rusiji_po_broju_stanovnika

Pa dobro to vise govori u prilog tome koliko je Rusija ogromna i koliko velikih gradova ima nego kako je Kaliljingrad mali grad.

Takodje nije sve ni u velicini i broju stanovnika, Kalinjingrad verovatno ima vecu kulturolosku i stratesku vaznost od nekih gradova koji su na toj listi ispred njega po broju stanovnika ili po oblasti koju obuhvataju, takodje mozda neki drugi gradovi nemaju infrastrukturu ili stadione koji zadovoljavaju kriterijume Svetskog prvenstva.

Recimo za mene je iznenadjenje to sto Novosibirsk i Volgograd nisu medju gradovima domacinima Mondijala , pa mozda i Krasnojarsk a tu je recimo Soci grad koji nema gotovo nikakvu fudbalsku tradiciju, ali kapiram da je to zbog olimpijskog stadiona u Sociju.

Lupio sam bez veze Pagliuca. Ne znam zašto sam trebao zaključit da je on, o čemu se radi?
Je Signori je bio prvi špic ali nije imao neki učinak. R. Baggio je bio polušpic i zabio većinu golova koliko se sjećam. Ni Signorijevi partneri u napadu (Casiraghi, Massaro) nisu imali nikakav učinak. Inače Zola je odigrao samo nekoliko minuta na prvenstvu. Ušao je kao zamjena u osmini finala (ili četvrtfinalu) protiv Nigerije i dobio crveni karton koji nije imao veze sa zdravim razumom. Sjećam se da je pao na koljena i plakao. Sudac je bio grozan na toj utakmici. Mislim i da je dosudio nepostojeći penal za Italiju. Tim penalom su izbacili Nigeriju koja je na tom prvenstvu imala strašnu momčad. Bili su prvi u skupini, ispred Argentine koja je igrala fenomenalno dok FIFA nije kaznila Maradonu, i zlatne bugarske generacije koja je došla do polufinala.

Ajmo novi set od 3 pitanja :

1. Koji legendarni urugvajski fudbaler ima nadikak "Kinez" (El Chino) ?

2. Koji bivsi americki reprezrentativac svira u rok bendu "The Gypsies" i trenutno igra za amatersku ekipu Hollywood United FC ?

3. Koji je geografski najjuzniji grad na svetu u kome se ikad odigrala neka utakmica Svetskog prvenstva ?

Lupio sam bez veze Pagliuca. Ne znam zašto sam trebao zaključit da je on, o čemu se radi?
Je Signori je bio prvi špic ali nije imao neki učinak. R. Baggio je bio polušpic i zabio većinu golova koliko se sjećam. Ni Signorijevi partneri u napadu (Casiraghi, Massaro) nisu imali nikakav učinak. Inače Zola je odigrao samo nekoliko minuta na prvenstvu. Ušao je kao zamjena u osmini finala (ili četvrtfinalu) protiv Nigerije i dobio crveni karton koji nije imao veze sa zdravim razumom. Sjećam se da je pao na koljena i plakao. Sudac je bio grozan na toj utakmici. Mislim i da je dosudio nepostojeći penal za Italiju. Tim penalom su izbacili Nigeriju koja je na tom prvenstvu imala strašnu momčad. Bili su prvi u skupini, ispred Argentine koja je igrala fenomenalno dok FIFA nije kaznila Maradonu, i zlatne bugarske generacije koja je došla do polufinala.

Ja se secam tog Svetskog prvenstva u Americi 1994 , iako sam bio bas klinac , imao sam nekih 8,9 godina............odprilike tad negde sam i poceo polako da se interesujem za fudbal.

Secam se tad me je najvise impresionirao Brazil i cuveni napadacki tandem Romario Bebeto, mada ne treba zaboraviti ni Dungu, Leonarda, Branka, Aldaira, Kafua, Tafarela, Raija, Violu, Paula Serza, Rikarda Rocu, Marsio Santosa, Milera i ostale.
To je bila mozda i poslednja prava generacija Brazila koja je igrala brazilski stil fudbala, takodje treba i pomenuti da su imali 11,12 igraca iz njihovih domacih klubova u tom timu, vec kasnije ona novija generacija Brazila iz 1998. ili 2002. vise nije bilo to to , iako je mozda ona generacija iz 2002. sa Rivaldom, Ronaldom, Ronaldinjom, Robertom Karlosom, Kakom je mozda bila i jaca po imenima od te ekipe iz 1994. ali nisu igrali bi blizu tako lepo i leprsavo, vec tad su poceli vise da lice na evropsku ekipu.

Da Bugari su imali odlicno generaciju sa Stoickovim, Balakovim, Penevim i ostalima, mada i Rumuni su mozda imali jos i jaci tim po imenima : Georgi Hadzi, Miodrag Belodedic , Popesku, Dan Petresku, Moldovan, Raducoju i ostali.

Ajmo novi set od 3 pitanja :

1. Koji legendarni urugvajski fudbaler ima nadikak "Kinez" (El Chino) ?

2. Koji bivsi americki reprezrentativac svira u rok bendu "The Gypsies" i trenutno igra za amatersku ekipu Hollywood United FC ?

3. Koji je geografski najjuzniji grad na svetu u kome se ikad odigrala neka utakmica Svetskog prvenstva ?

1. Mozda Rekoba
2. Uf lupetam Donovan, ne znam previse SAD fudbalera
3. Verovatno u J. Africi npr. Johanesburg.

1. Jeste Alvaro Rekoba , koji je eto ovih dana objavio da zavrsava igracku karijeru u 40oj godini zivota, legenda Danubija, Nacionala i Intera , a odigrao je i jednu sezonu u Grckoj za Panionios.

2. Nije Lendon Donovan, stariji je ovaj malo od njega ;)

3. Ovo je mozda malo teze pitanje, nije Johanesburg

Ja se secam tog Svetskog prvenstva u Americi 1994 , iako sam bio bas klinac , imao sam nekih 8,9 godina............odprilike tad negde sam i poceo polako da se interesujem za fudbal.

Secam se tad me je najvise impresionirao Brazil i cuveni napadacki tandem Romario Bebeto, mada ne treba zaboraviti ni Dungu, Leonarda, Branka, Aldaira, Kafua, Tafarela, Raija, Violu, Paula Serza, Rikarda Rocu, Marsio Santosa, Milera i ostale.
To je bila mozda i poslednja prava generacija Brazila koja je igrala brazilski stil fudbala, takodje treba i pomenuti da su imali 11,12 igraca iz njihovih domacih klubova u tom timu, vec kasnije ona novija generacija Brazila iz 1998. ili 2002. vise nije bilo to to , iako je mozda ona generacija iz 2002. sa Rivaldom, Ronaldom, Ronaldinjom, Robertom Karlosom, Kakom je mozda bila i jaca po imenima od te ekipe iz 1994. ali nisu igrali bi blizu tako lepo i leprsavo, vec tad su poceli vise da lice na evropsku ekipu.

Da Bugari su imali odlicno generaciju sa Stoickovim, Balakovim, Penevim i ostalima, mada i Rumuni su mozda imali jos i jaci tim po imenima : Georgi Hadzi, Miodrag Belodedic , Popesku, Dan Petresku, Moldovan, Raducoju i ostali.

Je, Rumunji su bili odlični. Oni su ja mislim izbacili Argentinu koja skroz potonula nakon slučaja Maradona. Što se tiče Brazila, Perreira je bio žestoko kritiziran u domovini jer nisu igrali lepršavo, novinari su ga gazili cijelo prvenstvo, da to nije Brazil itd. Romario je igrao odlično prvenstvo, Bebeto je isto bio dobar, ali vezni red nije bio naročito lepršav. Nekakvom kreativnišću je odskakao eventualno Rai koji se nije baš naigrao. Dunga i Mauro Silva i nisu neki lepršavi igrači bili. Paulo Sergio mislim da nije ni igrao, Muller sam siguran da nije igrao. Leonardo je igrao dok nije dobio crveni tako što je Amerikanca laktom poslao u bolnicu. Protiv Nizozemske ih je izvukao Branco čuvenim slobodnjakom. Uglavnom, taj Brazil mi je možda i "najeuropskiji" kojeg sam gledao. Uz rame sa Dunginim iz 2010.

Evo Zolinog crvenog kartona kojeg sam spomenuo:

Što se tiče pitanja u kvizu:
2. Alexi Lalas
3. Buenos Aires

Poslednja izmena:
2. Bravo jeste Alexi Lalas , igrac koga je pre svega zbog njegove pojave i imidza tesko zaboraviti ;)

3. Eh nije Buenos Aires ali si veoma blizu ;)

E pa ne bi se ja slozio ono u vezi Brazila, itekako su igrali lepo, pogotovo recimo ona epska utakmica cetvrtfinala protiv Holandije 3:2 , doduse bilo je tvrdih utakmica ali prosto protivnici su bili takvi ,kao sto je recimo bio susret protiv SAD koji je bio domacin i vladao je ogroman pritisak i svi su igrali u grcu, takodje i finale protiv Italije a svi znamo kako je Italija je oduvek igrala.
Takodje Dunga je bio itekako vrhunski igrac, imao je izuzetnu igracku inteligenciju i njegovi pasovi su isli sa hirurskom preciznoscu, bio je bas pravi plejmejker.

Svakako ta reprezrentacija Brazila je dala dosta golova, odigrala dosta uzbudljivih utakmica i bilo je tu i lepih akcija i poteza i golova.

Inace ono sto je bilo karakteristicno za tu ekipu Brazila je da nisu bili favoriti , jer pre toga 24 godine i jos od generacije Pelea nisu osvojili SP , a takodje u tom timu nije bilo bas nekih zvezda, svi ti igraci su bili veoma dobri, ali nije im tim bio sacinjen od zvezda i igraca koji su igrali u najjacim evropskim ekipama i bili lideri u svojim klubovima (kao sto je to bio slucaj sa novijim generacijama) , sem eto mozda donekle Romario , vec vecinu tih igraca je upravo proslavilo to Svetsko prvenstvo (pogotovo Romarija) i od tad im je karijera krenula uzlaznom putanjom i od tad su ti igraci kao Bebeto, Dunga, Leonardo, Branko i ostali poceli da se smatraju fudbalskim zvezdama i igracima svetske klase (iako su vecina tih igraca tada vec bili 30+ )

Recimo na tom SP mnogi bi pre Argentinu proglasili za favorita nego Brazil , Argentinu za koji su tad igrali : Maradona, Klaudio Kanidja, Oskar Rudjeri, Gabriel Batistuta i ostali.

Mada generalno svi kazu da nakon Peleove generacije , ubedljivo najlepsi i najleprsaviji fudbal je igrala ona generacija iz 80ih u kojoj su igrali Sokrates, Ziko, Falkao, Batista, Dinamite i ostali, ali eto nazalost nisu imali srece da osvoje SP, narocito ne 1982 u Spaniji kada im se u cetvrtfinalu isprecila Italija i cuveni het trik Paula Rosija ili 4 godine kasnije u Meksiku kada su od Francuske ispali na penale.

Poslednja izmena:
2. Bravo jeste Alexi Lalas , igrac koga je pre svega zbog njegove pojave i imidza tesko zaboraviti ;)

3. Eh nije Buenos Aires ali si veoma blizu ;)

E pa ne bi se ja slozio ono u vezi Brazila, itekako su igrali lepo, pogotovo recimo ona epska utakmica cetvrtfinala protiv Holandije 3:2 , doduse bilo je tvrdih utakmica ali prosto protivnici su bili takvi ,kao sto je recimo bio susret protiv SAD koji je bio domacin i vladao je ogroman pritisak i svi su igrali u grcu, takodje i finale protiv Italije a svi znamo kako je Italija je oduvek igrala.
Takodje Dunga je bio itekako vrhunski igrac, imao je izuzetnu igracku inteligenciju i njegovi pasovi su isli sa hirurskom preciznoscu, bio je bas pravi plejmejker.

Svakako ta reprezrentacija Brazila je dala dosta golova, odigrala dosta uzbudljivih utakmica i bilo je tu i lepih akcija i poteza i golova.

Mada generalno svi kazu da nakon Peleove generacije , ubedljivo najlepsi i najleprsaviji fudbal je igrala ona generacija iz 80ih u kojoj su igrali Sokrates, Ziko, Falkao, Batista, Dinamite i ostali, ali eto nazalost nisu imali srece da osvoje SP, narocito ne 1982 u Spaniji kada im se u cetvrtfinalu isprecila Italija i cuveni het trik Paula Rosija ili 4 godine kasnije u Meksiku kada su od Francuske ispali na penale.

Da. Tu generaciju iz 1982. svi spominju kao jednu od najboljih u njihovoj povijesti, od njih su puno očekivali i na kraju ništa. Što se tiče Brazila 1994. ne kažem ja da nisu igrali dobro, igrali su odlično, samo da su po meni igrali "europskije" od ostalih brazilskih generacija koje sam gledao. Takav je moj dojam. Naravno da je Dunga bio odličan igrač, ali nije bio atraktivan igrač. Kao ni Mauro Silva, Mazinho itd. Što se tiče utakmice protiv Nizozemske, to mi je jedna od boljih utakmica sa SP uopće. Brazil je poveo 2:0, Nizozemska izjednačila i onda Branco s 30-ak metara bombom iz slobodnjaka rješava utakmicu. Romariov gol na toj utakmici je poezija. Onaj udarac iz prve, iz skoka, brutalno. Idem nać to sad....
Evo ga:

3. A ne znam ako nije Buenos Aires, daj neku pomoć da ne nabrajam gradove bez veze

Poslednja izmena:
Inace taj trijumf Brazila na SP 1994 je bilo zaista iznenadjenje u to vreme i pravo osvezenje u svetu fudbala , jer niko nije previse ocekivao od njih, ta generacija je vec bila polako na zalasku , vecina igraca su vec bili zagazili u cetvrtu deceniju zivota, vecina tih igraca je igrala i na SP u Italiji 1990 i nisu nista napravili, ispali su vec u osmini finala , takodje u to vreme prethodna 2 Copa America je osvojila Argentina (tad se Copa America igrala svake druge godine) 1991 i 1993, Brazil je doduse osvojio samo 1989 kada je bio i domacin i cinilo se da je to jos jedna generacija Brazila koje ce brzo pasti u zaborav i da ce se ko zna jos koliko nacekati dok se ne pojavi neka nova genercija koja ce da ponovi uspehe Peleove generacije , medjutim desilo se potpuno suprotno i zaista su sve ocarali na tom Svetskom prvenstvu i postali jedna od najlendarnijih generacija u istoriji brazilskog fudbala.

Da. Tu generaciju iz 1982. svi spominju kao jednu od najboljih u njihovoj povijesti, od njih su puno očekivali i na kraju ništa. Što se tiče Brazila 1994. ne kažem ja da nisu igrali dobro, igrali su odlično, samo da su po meni igrali "europskije" od ostalih brazilskih generacija koje sam gledao. Takav je moj dojam. Naravno da je Dunga bio odličan igrač, ali nije bio atraktivan igrač. Kao ni Mauro Silva, Mazinho itd. Što se tiče utakmice protiv Nizozemske, to mi je jedna od boljih utakmica sa SP uopće. Brazil je poveo 2:0, Nizozemska izjednačila i onda Branco s 30-ak metara bombom iz slobodnjaka rješava utakmicu. Romariov gol na toj utakmici je poezija. Onaj udarac iz prve, iz skoka, brutalno. Idem nać to sad....
Evo ga:

3. A ne znam ako nije Buenos Aires, daj neku pomoć da ne nabrajam gradove bez veze

E svaka cast za video ;)

Sto se tice pitanja 3 , rekao sam ti da si jako blizu , mislim da je to dovoljna pomoc , jedino bi sad sledece mogao da ti kazem ime grada.

Back