Frizider

A hoce li mi neko reci sta znaci automatsko otapanje.Jel se sam otapa ili ja treba da ga ugasim i ostavim da se otopi.A samo da se zna da je meni indesit b 34 ledio kao lud, iako pise da je total no frost.Jedva sam ga vratio posle godinu dana pretnji sekirom serviserima.poz!!!

Pa to ti je primer kako radi odnos temperatura...da je u opticaju "nula"stepeni malo je komplikovano za matematiku;)
Inace temp u frizideru sigurno ne treba da bude 4-8 jer se iznad 4 vec razvijaju bakterije;)
Znaci frizider od 1 do 4...sve manje od toga moze ali ce lediti-ko voli nek izvoli.
Friz ispod -18...
:bye:

Valja sve sto radi...

Svaka zvezdica, po međunarodno prihvaćenim standardima, označava 6 stepeni, dakle, frižideri imaju 1 zvezdicu, što znači 4-6 stepeni kao optimalnu temperaturu. Bakterije se razvijaju i u zamrzivaču (3 zvezdice= 18 stepeni), ali usporeno - zato i držanje hrane u zamrzivaču ima rok trajanja. Drugo je pitanje koliko motor treba da radi i kakvu temperaturu da proizvodi da bi u frižideru bila željena temperatura. Ona se zato i može menjati, jer nije svejedno šta nam se trenutno nalazi u frižideru i koliko želimo da nam stoji.
"Samootapajući", su sada već, mislim, svi frižideri, to znači da treba da pritisnemo dugmence, i da će se on, kad se sav led otopi, sam ponovo uključiti, a ne kao davno nekada, što smo morali i da ga uključimo kada se led otopi. Ništa naročito, vodu ipak moramo sami da prospemo.
"No frost" mora imati takvu ventilaciju, koja odvodi vlagu koja u frižider ulazi iz vazduha kad ga otvorimo, i ako u njemu držimo hranu koja nije dobro zatvorena, a ne sme se u njemu nakupljati led, inače ne odgovara deklaraciji, pa ili je deklaracija lažna, ili on nije ispravan.

Doslo vreme da se kupuje nov frizider pa rekoh mozda neko od vas ima iskustvo sa istim. Elem dvoumim se izmedju Gorenje i Indesit kombinovanih frizidera. Ako treba napisacu i koji su. Jedni kazu da je Gorenje bolji jer nema onaj No frost sistem vec automatsko otapanje dok drugi kazu da je No frost zakon. A ja-pojma nemam:confused:

No frost je stvarno zakon. Indesit marka je napucana reklama, ona uopste nije toliko kvalitetna koliko se misli. Odluci se za Gorenje i trajace ti. Ja sam kupila neki napucani Kendi zbog nijanse boje, a sve me ostalo kod njega nervira pa mi se prosto svidja kada nesto uzimam iz frizidera svoje zaove koja ima Gorenje. To znaci da ni cena ni ime ne garantuju kvalitet vec ono sto najvise zatices kod svojih poznanika i prijatelja. Svi su se oni manje vise raspitali i imaju manje vise slicne finansije tako da napravi statistiku medju njihovom belom tehnikom i videces da ce neki Gorenje frizider da pobedi. Ako imas para ipak izaberi Whirlpool. Po svim kriterijumima su za nos bolji od ostalih.

Ma ovo ti je kako ti zapadne.Moja zena kod njenih vec pet godina ima indesit b 34 beli koji radi kao sat nikad nije zaledio niti je se bunio a ima staru babu koja ga ostavi po ceo dan otvorenog ponekad.A mi kupimo isti takav samo sivi i radi kako treba 2 meseca posle toga se zaledi.Ja zovnem servisera misleci da se pokvario, a on kaze ma jok zaledio je odledi ga.Ja odem u prodavnicu gde sam ga kupio i pitam prodavacicu jel ledi ovaj frizider praveci se lud ona kaze ma kakvi nema pojma total no frost.Ja joj kaze kako ne ledi kad moj ledi.Nema veze otopim ja kazu vrucine, pa ga stavim na holiday opciju i odemo na more.Vratimo se posle 10 dana opet isto.Kaze serviser necu da dolazim vrati ga u prodavnicu kaze nisi zadovoljan kako radi.E tad nastaju muke koje traju godinu dana.Dok su oni dolazili i menjali delove a on ledio i ispustao neke zvuke kao da sam kupio tuce pilica a ne frizider, pijukao je po ceo dan.Jedva sam ga vratio i uzeo pare.Samo da znate da po nasem zakonu mozete da uzmete pare ali onoliko koliko na taj dan kosta kod njih taj frizider.Pa ako je neka akcija od 50 % ode pola vasih para.Prodavnica u kojoj sam kupio friz je INDESIT u cacku, pa ga obidzite ako slucajno ima u vasem gradu, bas su profesionalni.

Mali savet ljudi ako moze.

Kupio sam kombinovani frizider Electrolux ERB 34003W.Dole zamrzivac gore frizider.
Ponekad se cuje zvizdanje iz njega a majstor kaze da se zacepi kapilara jer je blizu resetke
u zamrzivacu pa zvizdi dok ne probije led.Kad je odmaknuo malo kapilaru od resetke tise se cuje.Ima li leka ovome?

Imam kombinovani frižider Gorenje model k357/2al, od nedavno je počela da mi se skuplja voda na dnu frižidera. Znate li možda da li je u pitanju kvar, ili nešto drugo?

Unutar frizidera (na zadnjem zidu) trebalo bi da ima neka rupica kroz koju protice voda koja se sliva sa zidova frizidera kada dodje do kondenza.Ume ona da se zapusi pa probaj da sa nekom debljom zicom ili necim slicnim polako ocepis.

Imam kombinovani frižider Gorenje model k357/2al, od nedavno je počela da mi se skuplja voda na dnu frižidera. Znate li možda da li je u pitanju kvar, ili nešto drugo?

I meni se desilo isto i problem je bio zapusen odvod. Obrati paznju kada guras stvari po policama da se nista ne lepi za zadnji zid frizidera jer u fazi zamrzavanja lepi sve sto je u dodiru sa tom povrsinom a posle kad se otapa to klizne upravo u otvor sa vodom pa se onda odvod zapusi.

I mi uzeli gorenje sa zicanim policama :)
b968cef86a9e729f35f5ff8c023fe034__0.jpg

RI4184W

Gledao sam nekih 60 modela kombinovanih frizidera i sto se tice prakticnosti prostora, Gorenje od 40.000 stvarno nudi najbolju organizaciju unutra.
Ima jedan regulator, u frizideru, u zamrzivacu nije -20 ali je -17 pa do -15.
Led jos nikad nije stigao do rupice, sam sublimira.
Tih, A+ klasa rada.
Izrada ni nalik staroj izradi, znaci kondenzer je par cevki zalemljenih zicama da naprave mreznu strukturu, ni govora o leptir resetki.
Neko pametan se nasao da stedi pa pokrade 3 plasticna cepica za rupice , radi estetike. Izem ti ustedu, kad komad kosta 1 din, a ovako imas utisak da je seljacka izrada.
Utisak i izolacije i izrade je da je inzenjer projektovao dobro, a ekonomista i menadzer su seljaci, radnici zavisno od vremenskih prilika.

Kad radi, iz zamrzivaca se preko toka rashladne tecnosti R600, greje dno frizidera.Ukljucuje se retko.Ispod 20 dB je buka.
Danas je moguce odraditi dvostepene rashladne sisteme, negde su i obavezni npr ako je hladjenje CO2, tu ne moze bez dvo ili trostepenog sistema.

Bitna napomena, razlicita boja, razlicit frizider iako je oznaka ista...Ne znam kako ali je tako.Razlikuju se fizicke osobine koje su bitne.Ne estetski unutra, nego funkcionalno.

Meni se svidja klik sistem kod gorenja kod tih velikih kombinovanih frizidera.Mnogo je upotrebljiviji od indesit ili i skupljih frizidera.
Dobra fora je i guma za lezanje flasa, mali trosak a prakticno za korisnika , jer za vecinu je dovoljno 4 mesta u vratima plus 2 u gumi nego poseban nosac flasha koji trosi mnogo mesta...

Dakle ima dovoljno znanja u Gorenju da naprave funkcionalni frizider, ciganisu se u izradi, a sad da li to smanji rok trajanja frizidera , ne znam. Moji kriterijumi dugotrajnosti su obodin 40+ i gorenje 30+ godina rada, prvi je legenda bez cudnih pojava, a drugi je ekspert za susenje namirnica u njemu, ali radi.

- - - - - - - - - -

Poslednja izmena:
Znas koliko me zabole da li frizider ima klik ili nema?

Frizideri, telefoni, televizori... vidi se u katalogu prosecna cena i moze se slobodno zatvorenih ociju staviti prst na bilo koji i nece se pogresiti. Konstruktori usparaju na jednom delu, a poboljaju ga na drugom. Kupcu dodje na isto.

Back