Frida- spasilački pas

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
384.852
Frida je bila pas kog je 2010. godine usvojila meksička mornarica (Secretaría de Marina) za spasilačke misije, ali njen pravi "vlasnik" i partner bio je trener Manuel Garcia, čovek koji ju je obučavao i živeo s njom. Frida je postala poznata nakon zemljotresa u Meksiku 2017, magnitude 7.1, kada je spasila 12 ljudi iz ruševina, uključujući jedan slučaj koji je Manuelu bio ličan i veoma emotivan. Tokom potrage, Frida je nanjušila Manuelovog rođaka, Karlosa, zarobljenog pod zgradom koja se srušila. Manuel je bio očajan jer nije znao da li je Karlos živ, ali Frida nije odustajala – kopala je šapama i lajala dok spasilački tim nije stigao do njega. Karlos je preživeo, a Manuel je kasnije rekao: "Frida mi je vratila porodicu kad sam mislio da sam je izgubio."

Frida je nosila zaštitne naočare i čizmice, što ju je učinilo ikonom na društvenim mrežama, ali za Manuela je bila više od simbola – bila je njegov saputnik. Penzionisana je 2019. uz ceremoniju koju je Meksiko prenosio uživo, a živela je s Manuelom do smrti 2022. od starosti.

488884560_715424537478867_6657276421334320498_n.jpg

Back