Franc ili Fjodor

Definitivno Tomas Man,a od savremenijih Borhes!

Kafka je ,zaista,otvorio sasvim novo poglavlje u književnosti,a Dostojevskog ne mogu da cenim jer takav genije da napiše samo to što je napisao
i to po poruđbinama da bi platio kockarske i kurvarske dugove...A i inače mi eksterijeri ne odgovaraju...Bolji mi i Beket,ali i on kuburi s tim
eksterijerima kao i Bukovski...Inače ,filozofska literatura je jedno ,a književnost drugo...Angažovaniji je naš savremenik Eko,a to je bila i Perl Bak
i slični pisci o crnačkim ugnjetavanjima,kolonijama i sl.Soljženjicina koliko hoćeš...

Definitivno Tomas Man,a od savremenijih Borhes!

Kafka je ,zaista,otvorio sasvim novo poglavlje u književnosti,a Dostojevskog ne mogu da cenim jer takav genije da napiše samo to što je napisao
i to po poruđbinama da bi platio kockarske i kurvarske dugove...A i inače mi eksterijeri ne odgovaraju...Bolji mi i Beket,ali i on kuburi s tim
eksterijerima kao i Bukovski...Inače ,filozofska literatura je jedno ,a književnost drugo...Angažovaniji je naš savremenik Eko,a to je bila i Perl Bak
i slični pisci o crnačkim ugnjetavanjima,kolonijama i sl.Soljženjicina koliko hoćeš...

Isti slucaj, za savremenike jos ne znam.
Ja licno Dostojevskog volim, cak i obozavam, al mi je doqurchila vise ta Rusija i njena kultura, zato on neduzan i strada sadaz:lol:
Od kud ti ideja da je pisao po prorudzbini? Prvi put sada to cujem.

Dostojevski mi je lakši od Kafke...

- - - - - - - - - -

Gde ti živiš? :eek:
Ja zivim u jednoj banji, poznatoj po kockarnici u kojoj je i doticni boravio godinu dana, kockao se jel, sta bi drugo, a navodno je tu napisao i tog Kockara.
Kuca u kojoj je ziveo nedaleko je od moje, a ovo je crkva u kojoj se molio Bogu, narocito kad bi ponestalo paraz:D

20680716gc.jpg

Ja znam da je bio skriboman ( tako sam citala) , nisam znala da je pisao po narudznini.
Moracu da pogledam.

- - - - - - - - - -

Ova crkva ( zovu je ruska kapela) i dan danas je veliki dragulj Bad Homburga, a napravili su je bas ti Rusi koji su dolazili na kockanje, provod i slicno.

Dostojevski mi je lakši od Kafke...

Obojica su teški kao crna zemlja, ali je Dostojevski još teži jer je u svojim delima ubacivao previše ne baš najbolje shvaćenih religioznih ideja.Kod Kafke se plašiš uvrnutog društva, kod Dostojevskog istog tog društva + sila zla.:mrgreen:
Jeste da sam vernik, ali posle čitanja Dostojevskog mi uvek treba dobar psihološki oporavak.:lol:
Ne bih ni jednom od njih dao prednost, obojica su veliki svako u svojoj istorijskoj epohi i sferi delovanja.Dostojevski se bavio malograđanskom Rusijom 19. veka, Kafka egzistencijalnim problemima 20. veka.
( P.S. ja sam vaga u podznaku, pa se nikad ne opredeljujem u potpunosti za jednu stranu.:hahaha: )

Poslednja izmena:
Markes je stalno potencirao da mu je Kafkina novela Preobrazaj vec sa prvom recenicom bila kao neki putokaz za njegov magicni realizam. Kundera u svom jednom delu
jos preciznije govori o tome kako je Markes jednom prilikom rekao " Kafka me je naucio da moze i drugacije da se pise". Kundera objasnjava da " drugacije"
znaci preci granicu verovatnog i moguceg ( ali ne nacin romanticara) ne da bi se pobeglo od stvarnosti nego da bi se stvarnost bolje razumela.

Sigurno si blizanac u podznaku...:lol:

Ne, vaganje je karakteristično za vage.:lol:

Realno, sama postavka teme mi se ne sviđa - ne objašnjavajte zašto samo kažite -Kafka ili Dostojevski.

Pa kako da ne objašnjavam u pi... materinu izvinite na izrazu , zašto sam na stranu jednog ili drugog ili nisam ni na čijoj strani bez dodatnih objašnjenja?

Skoro sam čitao Zapise iz mrtvog doma, ali je taj autobiografski roman veoma ljudski, krajnje nevin naspram Braće Karmazovih koji napadaju centralni nervni sistem i donose osećaj bezizlasnosti, depresije i crnila.

Dostojevski je jeziviji na jednom unutrašnjem nivou.Što reče jedan nemački oficir komentarišući ličnost Hitlera- Kao da ga je Dostojevski pravio.
Čovek treba staviti prst na čelo i razmisliti šta je to toliko patološko u svesti čoveka koji svuda vidi zlo, a njegovo "dobro" je opet na kraju zlo ili detinjasto shvatanje dobra.:lol:

Realno, sama postavka teme mi se ne sviđa - ne objašnjavajte zašto samo kažite -Kafka ili Dostojevski.

Pa kako da ne objašnjavam u pi... materinu izvinite na izrazu , zašto sam na stranu jednog ili drugog ili nisam ni na čijoj strani bez dodatnih objašnjenja?

Skoro sam čitao Zapise iz mrtvog doma, ali je taj autobiografski roman veoma ljudski, krajnje nevin naspram Braće Karmazovih koji napadaju centralni nervni sistem i donose osećaj bezizlasnosti, depresije i crnila.

Dostojevski je jeziviji na jednom unutrašnjem nivou.Što reče jedan nemački oficir komentarišući ličnost Hitlera- Kao da ga je Dostojevski pravio.
Čovek treba staviti prst na čelo i razmisliti šta je to toliko patološko u svesti čoveka koji svuda vidi zlo, a njegovo "dobro" je opet na kraju zlo ili detinjasto shvatanje dobra.:lol:

Braca Karamazovi su teska kao crna zemlja, a i ima stvarno mnogo price o religiji, mene je to opasno smorilo, a kako si ti lepo
primetio, neke su stvari i nerazumljive.

Ovi Zapisi iz mrtvog doma su bas prijatna knjiga, a meni je njegova najomiljenija ipak Zlocin i kazna.

Ne shvatam ja to previše ozbiljno...z;)
Znaš...Najcrnji horor je ipak život s njegovim krajem-knjige su samo hrana za miševe...z:cry:
(:hahaha::mrgreen:)

Tačno. To je kao kad ne temi Šta trenutno čitate samo napišu ime pisca i naziv knjige. Ništa o knjizi, ništa o tome zašto im se sviđa ili ne sviđa... Ne treba niko da se plaši dugih poruka, objašnjenja i eseja. Ako ljubitelji književnosti nisu spremni na malo više čitanja, na šta su spremni?
Inače, Dostojevskog sam davno čitao i nikad nisam poželio da mu se vratim, sumnjam da ću ikad to uraditi. Poštujem ga, ali za mene kod njega ima više psihologije nego književnosti.
Kafka me uvijek više privlačio, pomjerenošću, groteskom, poetikom sna...

Braca Karamazovi su teska kao crna zemlja, a i ima stvarno mnogo price o religiji, mene je to opasno smorilo, a kako si ti lepo
primetio, neke su stvari i nerazumljive.

Ovi Zapisi iz mrtvog doma su bas prijatna knjiga, a meni je njegova najomiljenija ipak Zlocin i kazna.

Nije religija loša, bar meni, nego mi taj psajko daje neke izvitoprene ideje o religiji koje je usput rečeno pokrao, jedva da ma originalnih ideja.I to loše pokrao, ne shvatajući o čemu uopšte piše.

- - - - - - - - - -

Tačno. To je kao kad ne temi Šta trenutno čitate samo napišu ime pisca i naziv knjige. Ništa o knjizi, ništa o tome zašto im se sviđa ili ne sviđa... Ne treba niko da se plaši dugih poruka, objašnjenja i eseja. Ako ljubitelji književnosti nisu spremni na malo više čitanja, na šta su spremni?
Inače, Dostojevskog sam davno čitao i nikad nisam poželio da mu se vratim, sumnjam da ću ikad to uraditi. Poštujem ga, ali za mene kod njega ima više psihologije nego književnosti.

Nekad sam zaista čitao Dostojevskog.Ali u rasponu od nekih deset godina pročitao sam opet samo Zapise iz mrtvog doma.Naprosto nemam snage da čitam tog čoveka.Lik je trovač.

- - - - - - - - - -

Teme -da- ne, teško da mogu doprineti shvatanju ovog ili onog pisca.

sto, da tebi pravimo capraz divan?
Pa pisali smo mi o njima, pisemo uvek iznova, ali koja je bila tvoja zvezda vodilja da postavis ovu temu
i da nas sada kao podyebavash?
Ma ja sam nekako stekao opšti utisak, ne samo na krstarici nego općenito govoreći :D da su Dostojevski i Kafka najbolji, e sad, izgleda da i nije tako, ali kakogod, premalo je uzoraka na ovoj temi... Što se mene tiče, i jedan i drugi su odlični. Ja sam mislio da će ovdje svako napisati koji mu je bolji i obrazložiti sa nekoliko rečenica, ili eventualno nekog trećeg...A to da se ne pišu eseji sam rekao prosto jer ima sasvim dovoljno sudova u literaturi o svakom piscu ponaosob, što u pregovorima knjiga, što u posebni referencama... Zamisli samo koliko ima sekundarne literature o Kafki i D....Mi šta god da napišemo izgledamo smješni u odnosu na to... Jer opšti utisak prosječnog forumaša ne odaje nekog učenjaka...

- - - - - - - - - -

Meni bi bilo mnogo draže da neko napiše šta se njemu sviđa kod jednog, smeta kod drugog itd... Nego da se guši temilica, ali dobro z:lol:

Sta Kafka ili Dostojevski?Sta Tomas Man?

Sve to mora pazljivo da se cita.

naravno ne preporucuje se poklonicima "male neveste " i "Sulejmana velicanstvenog".

I koji mi to glupi moderator brise postove?

E svakakvih li fanatika na ovom forumu!

Tema:
ne bih mogla da se opredelim.
Ne volim sva dela Dostojevskog, iako mi je, pored Mana, na vrhu liste omiljenih pisaca.
Kafka je totalno drugi svet.
Ali, ako bi trebalo da biram između realizma i ekspresionizma kao dva pravca u umetnosti, izabrala bih ekspresionizam.

Back