Fotografisanje dronom (tutorijal)

Poslednja izmena:
koliko vidim taksa je samo 1.000 din

da li se placa jos nesto?

i u principu naucis onih 140 pitanja i od toga ti postave 40?
Da. To je to. Rekoh jako lako. Zato odradi, čisto da imaš.
Posle ću ti objasniti kako za EU A1/A3 da dobiješ. Još je lakše. Ne mrdaš iz kuće.

P.S. jedino menjaju redosled abc odgovora u odnosu na skriptu

Sada u Sloveniji dok sam snimao u "divljini" iza Bohinjskog jezera, bukvalno odjednom se stvorilo vozilo njihove neke gorske služba koja me je legetimisala. Kazna za puštanje drona na tom mestu pošto je nacionalni park je 500€¨ a ako se snima još plus 500€. Nisu me kaznili samo opomenuli i još smo se lepo ispričali o dronovima i turistima :lol:
Ali, čisto da imate u vidu da ipak treba formalno dozvolu tražiti ponekad.

Inače to je bilo daleko od kuća i nikako nisu mogli da me slučajno vide sa puta jer ga nema, postoji samo traking staza, što znači ili da me neki zaludni planinar prijavio ili da daljinski registruju drona. Verovatnoća daleko veća je ovo prvo, jer sam prethodno snimao danima bez problema.

a kakva je zakonska regulativa za dji neo posto se on vodi kao igracka sa naprednim AI-em za treking a ne kao klasican dron?
on je valjda tezak i svega nekih 160gr.
I DJI Mini 3 je C0 dron kao i Neo , tako da nominalno ne bi trebala licenca i prijava, ali mislim da je njima Triglav nacionalni park baš no fly zone.

Iako sam se nasnimao prilično, u Kranjskoj Gori sam opušteno na sred šetališta puštao...ali eto nađoše me u divljini.

Screenshot 2024-11-07 205252.png

Sa sajta njihovog direktorata .....ovo veliko crveno.......znači Bohinj, Bled, Kranjska gora

I zatim vam kažu da odvojite 4 sata za lekcije i testove
U praksi ako znate tematiku to traje znatno kraće
Ko je polagao za srpsku licencu DCV-a može ovo d azavrši za sat vremena, jer 90% je isto a i zdrava logika pomaže.
Prvo idu lekcije a onda odmah možete raditi deo testa za te odslušane lekcije. Ima nekoliko ovakvih ciklusa i ako imate mislim 75% tačnih odgovora prolazite(davno je bilo ne znam tačan broj ali biće u opisu na početku kada krenete)
Sva pitanja su abc pitalice čini mi se...izuzetno je lako , lakše od našeg

Screenshot 2024-11-11 125915.png

Da bi ste i formalno mogli da tražite dozvole za let potrebno je da se registrujete kao operater u nekoj zemlji EU. To je posebna procedura, ova licenca će vanm trebati za tu registraciju.
Nažalost ona nije besplatna i svaka ima svoju cenu. Ja sam konkretno slovenačku tada 2021 ili 22 mislim platio oko 40€ i može se reči da sam se malko i zajebao jer provereno ima jeftinijih.
Takođe ako ne stojite najbolje sa stranim jezicima hrvatska je najlogičnije rešenje i mislim da je jeftinija bila od SLO.
Znači bukvalno svaka EU registracija važi za sve EU zemlje.

Ovaj registracioni broj ili bar kod bi po pravilima trebalo da nalepite na dron.

Da bi ste prijavili let u nekoj EU zemlji potrebno je da odete na sajt njihove uprave letenja i ostavite podatke, broj licence i ovaj za operatere, broj pasoša, telefon, serijski drona....

Takođe ostavljate vreme leta (možete i 5 sati staviti ako ne znate) i koordinate leta tj zone gde letite a one se dobijaju na mapi sajta.

Back