Fotografisanje bez dozvole

ludopileglodjekosku

Buduća legenda
Poruka
27.557
I Blicu je objavljena anketa Da li su lepše Novosađanke ili Beograđanke, sa sve fotkama lepih (anonimnih) devojaka iz ova dva grada.http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Za...-devojke-lepse

Baby Jane je sa mnom podelila informaciju da je fotoreporter gostovao na televiziji i hvalio se kako je napravio čak 2000 fotografija lepih žena i da je većina reagovala pozitivno. Ali šta je sa onim ženama koje ne spadaju u tu "većinu"? I ne žele da im se slika u bikiniju nađe na netu ili u novinama?

Kako biste vi reagovali da vam fotka osvane u nekom ovakvom kontekstu?

I na koji način je pravno, zakonski ili kako god, zaštićeno građansko pravo svakog od nas da se skine u kupaći i prošeta plažom, bez da mu fotografije osvanu u Blicu bez dozvole?

Pile, po zakonu svako ima pravo da ide okolo i da snima ljude na javnim mestima.
Zamućuju se lica i tablice ako je reč o snimljenom prekršaju ili ako se govori o nečemu sasvim petom, a prikazuje se običan snimak sa ulice i sl. da ne bi ljudi neosnovano poistovećivali ljude sa nečim sa čime nisu povezani. Inače, zakon ne brani slikanje na javnim mestima osim službenih lica u vršenju dužnosti.

Čisto da bude jasnije, a da ja ne kuckam previše ;)

Krivicni zakonik RS

Član 71

(1) Ko neovlašćeno učini fotografski, filmski ili drugi snimak nekog lica ili bez njegovog pristanka, a pri tome osetno zadre u njegov lični život, ili ko takav snimak preda ili pokazuje trećem licu ili mu na drugi način omogući da se sa njim upozna, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.
(2) Ako delo iz stava 1 ovog člana, učini službeno lice u vršenju službe, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.
(3) Gonjenje za delo iz stava 1 ovog člana preduzima se po privatnoj tužbi.

Neovlašćeno objavljivanje tuđeg spisa, portreta, fotografije, filma ili fonograma

Član 71a

(1) Ko neovlašćeno objavi ili prikaže spis, portret, fotografiju, film ili fonogram ličnog karaktera bez pristanka lica koje je spis sastavilo ili na koga se spis odnosi, odnosno bez pristanka lica koje je prikazano na portretu, fotografiji ili filmu ili čiji je glas snimljen na fonogramu ili bez pristanka drugog lica čiji se pristanak po zakonu traži i time osetno zadre u lični život tog lica, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.
(2) Gonjenje se preduzima po privatnoj tužbi.

Poslednja izmena:
Ma nek rade sta hoce, sta me se tice, ionako me niko nista ne pita.
Mene nece niko da slika, tako da se mnogo ne uzbudjujem.
Meni licno se svidja ona plavojka sa trece slike...
Ko je lep k`o upisan izgleda da mora da snosi posledice ;)
A ko zna, mozda se i proslavi...

Pile, po zakonu svako ima pravo da ide okolo i da snima ljude na javnim mestima.
Zamućuju se lica i tablice ako je reč o snimljenom prekršaju ili ako se govori o nečemu sasvim petom, a prikazuje se običan snimak sa ulice i sl. da ne bi ljudi neosnovano poistovećivali ljude sa nečim sa čime nisu povezani. Inače, zakon ne brani slikanje na javnim mestima osim službenih lica u vršenju dužnosti.

Bljaks bre. Kad objave da je neko silovatelj, ne stavljaju mu fotku i puno ime i prezime već inicijale, šatro mu se čuva privatnost. A na ulici može svaki imbecil da slika i mene i moje dete i da distribuira fotke gde mu volja.
Izem ti zakon.

Bljaks bre. Kad objave da je neko silovatelj, ne stavljaju mu fotku i puno ime i prezime već inicijale, šatro mu se čuva privatnost. A na ulici može svaki imbecil da slika i mene i moje dete i da distribuira fotke gde mu volja.
Izem ti zakon.

Može da bude gonjen ako ti "osetno zadre u privatni život", ali sve ide po privatnoj tužbi. "Osetno zadiranje u privatni život" podrazumeva škakljive fotografije i snimke, a koliko je meni poznato pun je Youtube snimaka seksanja, tuča i sličnih "zadiranja u privatni život" pa nikom ništa. I ako tužiš - slaba ti je vajda ta odšteta kad te je već neko upropastio tim snimkom. Ove devojke su snimljene u pristojnom izdanju, fotografije nisu eksplicitne ni uvredljive, tako da nema osnova za krivično ili prekršajno gonjenje.

Pokarabasio ti se linak, evo ga dobar http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Z...nke-vs-Beogradjanke-Koje-su-vam-devojke-lepse

Inače, par dana pre ove ankete, u Blicu su izašli članci o ovim fotografijama i njihovoj izložbi
http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/273156/Pogledajte-najlepse-devojke-sa-Ade
http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/273362/Pogledajte-nove-slike-najlepsih-devojaka-sa-Ade
http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/272714/Izlozba-fotografija-lepih-devojaka-sa-Ade

Koliko se ja u to razumem, niko ne sme da objavi tvoju fotografiju ili snimak bez tvoje izričite dozvole.
Zato i televizije, recimo, kad snimaju one kadrove prolaznika ili zamagljuju snimak ili prikazuju samo noge...
Naravno, neki to ne rade, jer kontaju da niko neće da se smara nekim tužbama, ako uopšte i vidi sebe na tv-u i ako uopšte zna da za to može nekog da tuži i pod kojim uslovima.
Pretpostavljam da je tako i ovaj fotograf reagovao ili možda smatra da je dobio "saglasnost" time što mu nijedna nije lupila šamar ili je u ćaskanju "odobrila" fotografisanje.
Mada, rečenica iz jednog od ovih članaka " - Sve devojke koje se prepoznaju, pronađu na fotografijama nakon izložbe dobiće na poklon svoju fotografiju - dodaje Jovković." govori da postoji dosta njih koje nisu ni primetile da su fotografisane.

Gđica mi reče da po zakonu imaš pravo da slikaš bilo koga na javnom mestu osim službenog lica (policije).

Znači, neko može da mi fotka dete i okači na pedofilski sajt. Ili mene dok se sunčam na plaži. Ili bilo koga od nas. To što se neko svuče u bikini ne znači da iko ima pravo da ga slika bez dozvole. Mada vidim da su neki mišljenja da čim si polugo to po difoltu znači da tražiš pažnju. Suprotno od toga je šta? Ako neću da mi slika izađe u Blicu, odenuću burku?:think:

Nije baš tako, objasnila sam na drugoj temi. Niko ne sme da te uslika ili snimi a da time "ozbiljno zadire u tvoj privatni život". To znači niko ne sme da te slika golu, ili u toku seksa, ili u bilo kojoj za tebe škakljivoj situaciji jer time zadire u tvoj privatni život. Ovde to nije slučaj, a i pravo da ti kažem sumnjam da bi bilo koja devojka koja je okarakterisana kao "najlepša" imala nešto protiv objavljivanja svoje fotografije, na stranu zakonski osnov za privatnu tužbu. Na youtubu je svaki drugi snimak krivično delo, neki tuže, ali slaba vajda od toga kad te je neko već urnisao time što je objavio tvoje npr. privatne snimke seksualnog čina. Evo iz krivičnog zakonika, još jednom:

Krivicni zakonik RS

Član 71

(1) Ko neovlašćeno učini fotografski, filmski ili drugi snimak nekog lica ili bez njegovog pristanka, a pri tome osetno zadre u njegov lični život, ili ko takav snimak preda ili pokazuje trećem licu ili mu na drugi način omogući da se sa njim upozna, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.
(2) Ako delo iz stava 1 ovog člana, učini službeno lice u vršenju službe, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.
(3) Gonjenje za delo iz stava 1 ovog člana preduzima se po privatnoj tužbi.

Neovlašćeno objavljivanje tuđeg spisa, portreta, fotografije, filma ili fonograma

Član 71a

(1) Ko neovlašćeno objavi ili prikaže spis, portret, fotografiju, film ili fonogram ličnog karaktera bez pristanka lica koje je spis sastavilo ili na koga se spis odnosi, odnosno bez pristanka lica koje je prikazano na portretu, fotografiji ili filmu ili čiji je glas snimljen na fonogramu ili bez pristanka drugog lica čiji se pristanak po zakonu traži i time osetno zadre u lični život tog lica, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.
(2) Gonjenje se preduzima po privatnoj tužbi.

Gđica mi reče da po zakonu imaš pravo da slikaš bilo koga na javnom mestu osim službenog lica (policije).

Znači, neko može da mi fotka dete i okači na pedofilski sajt. Ili mene dok se sunčam na plaži. Ili bilo koga od nas. To što se neko svuče u bikini ne znači da iko ima pravo da ga slika bez dozvole. Mada vidim da su neki mišljenja da čim si polugo to po difoltu znači da tražiš pažnju. Suprotno od toga je šta? Ako neću da mi slika izađe u Blicu, odenuću burku?:think:

Kačenje na pedofilski sajte je već samo po sebi krivično delo, odvojeno od dela snimanja, slikanja bez dozvole a sa zadiranjem u privatan život.

Nije baš tako, objasnila sam na drugoj temi. Niko ne sme da te uslika ili snimi a da time "ozbiljno zadire u tvoj privatni život". To znači niko ne sme da te slika golu, ili u toku seksa, ili u bilo kojoj za tebe škakljivoj situaciji jer time zadire u tvoj privatni život. Ovde to nije slučaj, a i pravo da ti kažem sumnjam da bi bilo koja devojka koja je okarakterisana kao "najlepša" imala nešto protiv objavljivanja svoje fotografije, na stranu zakonski osnov za privatnu tužbu. Na youtubu je svaki drugi snimak krivično delo, neki tuže, ali slaba vajda od toga kad te je neko već urnisao time što je objavio tvoje npr. privatne snimke seksualnog čina. Evo iz krivičnog zakonika, još jednom:

A slike maloletnih lica i dece? Ako su devojke maloletne, zar ne bi trebalo da ima dozvolu roditelja za fotkanje?

Možeš ti da slikaš, ali ne smeš da objaviš.

Videla sam da je ona tamo citirala krivični zakon, tamo upravo to i piše...ajd prebaci te postove na ovu temu, da ne kuckamo dvaput.
Elem, pošto se goni po privatnoj tužbi, ljudi ne znaju...to je to.

Mislim da nešto što se toga tiče ima i u zakonu o zaštiti privatnih podataka, i u zakonu o oglašavanju...imala sam to sve negde, pogledaću popodne.

Ako te neko slika na klupi u parku kako se držiš za ruke sa švalerom i objavi to na nacionalnoj televiziji, šta je to nego zadiranje u privatan život?

Možeš ti da slikaš, ali ne smeš da objaviš.

Videla sam da je ona tamo citirala krivični zakon, tamo upravo to i piše...ajd prebaci te postove na ovu temu, da ne kuckamo dvaput.
Elem, pošto se goni po privatnoj tužbi, ljudi ne znaju...to je to.

Mislim da nešto što se toga tiče ima i u zakonu o zaštiti privatnih podataka, i u zakonu o oglašavanju...imala sam to sve negde, pogledaću popodne.

Može i da objavi. Doduše, možeš ti da tužiš, ali u postupku ćeš morati da dokažeš to objavljivanje predstavlja "osetno zadiranje u lični život". Nisam pravnik, ali mislim da to ovde nije slučaj.

Back