treba mi pomoc od vas koji stalno petljate sa velikim brojem fotki. ja odlucila da sredim svoje fotke sa putovanja i htela da ih smanjim i zipujem da bih stavila pass. da bih to uradila moram da vratim neke slike u vertikalni polozaj posto su sve horizontalne. i otvorim jedna folder u acdsee i nadjem to za rotaciju, medjutim acdsee mi nadje da moze da rotira smao 5 slika...a ima mnogo vise pogresno postavljenih. sad posto acdsee mi blokira i morala bih da skinem noviju verziju, ja skinem besplatni faststone, jer mi ne treba nista za obradu slika, nego samo da vertikalne vratim u vertikalu i smanjim. otvorim ja opet folder taj isti i faststone mi kaze da moze da rotira automatski samo 5 slika na osnovu exifa. a sta je sa ostalima? ne znam sta je to exif, a izbecicu se ako ih budam rucno obelezavala. ja sam malo neuredna i imam jedno 5000 slika da sredim (nikad ih nisam ni sredjivala

). doduse neke foldere sam odmah zipovala, posto su mi tu automatski bile manje slike. pocela sam to rucno da bockam (to je ipak 5000), ali ne mogu vise. msm, u cemu ja caka...zasto nece sva automatski, sta mu taj exif kaze?
Ако сам лепо разумео, ово би био лаган и релативно брз начин за решавање твог проблема...
да не дробим много о детаљима како до те муке долази идемо о'ма на метод...
Ваља почети отварањем фолдера са фотзогарфијама међу којима су те које треба окренути...
уз притиснут
ctrl на тастатури, левим кликом обележити фотографије које треба окренути...
*опција је и да се све те, које треба окренути пребаце у посебан фодлер, па одатле, просто селектовати све...
Кад се направи одабиур фотографија за ротацију, десним кликом на неку од њих (одабраних) позовемо
tools па
batch convert
или, како слика каже, ударимо
F3 (од функиских тастера на тастатури)
то даје прозор у којем се подешавају параметри за конверзију
Нас занима овај квадратић где пише
use advanced options (resize etc) и кад њега чекирамо, кликом на дугменце у продужетку
Advanced options отварамо овај леви прозор.
Input list поред оног црвеног знака узвика је листа фајлова које смо одабрали за конверзију
resize је један од табова опција које се стављају на располагање у процесу те и то може да се користи за велики број фајлова истовремено...
Дабоме, то је овде укључено, али једним кликом се и искључује уколико нема потребе да се мења величина фајла...
нас занима други таб...
Rotate
Свака од опција ће у свом табу да има и зелену тачку, као индикатор да је активна и да ће да измени фајлове који су одабрани.
Тако, у овом случају мењамо величину фотографија и њихову орјентацију...
Опет, свака од опција се укључује и искључује чекирањем кватратића у горњем левом углу...
Кад смо подесили ротацију клик на ок, и враћамо се на предходни прозор.
у њему сад ваља одабрати фолдер где ће да се сачувају измењени фајлови
чекирамо
Output folder
кликнемо на
Browse
нађемо фолдер где хоћемо да се нови фајлови сачувају клик на ок, па после тога на
Convert.
и то би било то...
ако се тражи да само извршимо ротацију ( и/или одабране опције из оних табова у
advanced options ) без да се сачувају оргинални фајлови,
за Output folder постави онај у којем се и налазе фајлови.
код првог корака треба водити рачуна да се одаберу само оне које треба да се окрену на једну страну јер овај метод све одабране фотографије ротира (за 90 или 180 степени) једнако, само на десно или само на лево, па отуд...