Fotke made in Belgrade ( II deo)

• Začetnik teme Začetnik teme divlja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
.. je6i ga... ipak je to, samo, softver! D5100 ima implantiran softver, koji to radi, ali ipak se ne zove hDr5100, a što ne možeš sa "malenim" kompaktom, možeš naknadno sa PS- om ili sa nekim drugim programom za obradu fotki... što sa hardverom nema, baš, neke veze...

Softver ne može da emulira HDR. Ovo što sam ja radio je HDR efekat, nije pravi HDR. Za pravi ti treba najmanje pet snimaka, i to u RAW.

P806315G-1.jpg

Softver ne može da emulira HDR. Ovo što sam ja radio je HDR efekat, nije pravi HDR. Za pravi ti treba najmanje pet snimaka, i to u RAW.
Ево како сам ја то схватио из документације. Већина камера за пријем светлости користи CCD чип. Ови чипови махом могу да хватају светлост са контрасним односом који је тек нешто већи од стандардног RGB-а, али се редукује на њега (било софтверски, било хардверски). Да би формирана raw фотографија стварно имала већи контрасни однос, који је бит HDR-а, камере користе или више CCD чипова за различите опсеге, или CMOS чипове.

Предност HDR-а у односу на квази-HDR је то што све податке прикупља у једном клику уместо у више узорака. Дакле, оно што ја зовем HDR камером је камера која има довољни контрасни однос да може у једном једином снимку да накупи довољно RAW података за HDR.

Е, сад, приметио сам да се на доста места HDR-ом зову производи HDR-а, који нису HDR. HDR слика је најобичнија слика која по пикселу има већи опсег вредности него стандардни LDR формати = 256 x 256 x 256 боја. Нпр. 65536 x 65536 x 65536 боја. Ове "кул" слике што ми качимо су у ствари производ HDR-а, који се добија сабијањем тог већег простора боја на мањи, чиме се детаљи и боје боље истакну. Процес тог сабијања се зове мапирање тонова (енгл. tone mapping).

.. sećam se da smo, svojevremeno, na pdf. fotografija dosta raspravljali o tome i neki momci su to jako fino radili u jpg- u( jer neki kompakti uopšte nemaju raw), znači otkucaš tri fotke sa različitim expozicijama i onda ih, uz pomoć nekog programa, obradiš u hdr, e sad', verovatno je fotka kvalitetnija ako su fotke u raw-u slikane ili ako su pet u nizu, jer imaš obilje podataka...( Master, Dule bagljaš, Student....)

HDRi se kao tehnika koristi da bi zabeležili scenu koja prevazilazi dinamički raspon senzora vašeg aparata tako da na konačnoj fotogrfiji nemate highlight ili shadow clippinga, odnosno da ne bi imali 'spaljenih' ili skroz tamnih delova na fotki. Suština HDR tehnike je eleminisanje preeksponiranih i podeksponiranih delova na fotografiji. Može se raditi i iz jpeg fajlova ali informacije koje nosi 8bitni jpeg naravno se ne mogu porediti sa količinom informacija koja sadrži raw fajl. Prednost HDR-a u odnosi na kvazi HDR je baš u toj količini informacija, jer logično 3 RAW fajla imaju mnogo više informacija nego 1 RAW koji će se kasnije razvijati u 3 TIFFa od kojih će se raditi pseudo HDR, manje će se javljati šum i halo efekat prilikom postprocesiranja, itd. Ove 'kul' sličice su zapravo silovan tonemapping (nije problem imam ih i ja urađenih dosta) i nemaju veze sa tehnikom koju je Pol Debevec koristio. Većina ih smatra za kič.

Što se tiče HDR kamera, postoje upravo aparati koji rade ono o čemu ste pisali, beleže više sekvenci i izbacuju samo jednu tonemappiranu fotku iz samog aparata, dok postoje i oni sa AEB funkcijom koje samo beleže veći broj sekvenci pa se na računaru radi ostatak priče.

.. sećam se da smo, svojevremeno, na pdf. fotografija dosta raspravljali o tome i neki momci su to jako fino radili u jpg- u( jer neki kompakti uopšte nemaju raw), znači otkucaš tri fotke sa različitim expozicijama i onda ih, uz pomoć nekog programa, obradiš u hdr, e sad', verovatno je fotka kvalitetnija ako su fotke u raw-u slikane ili ako su pet u nizu, jer imaš obilje podataka...( Master, Dule bagljaš, Student....)

nevoljno predlazem moderatoru da spoji ova dva pf (bg i fotografiju)

Back