Forumski buvljak

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa eto vidimo da se celo susjedstvo diglo sad, a bukvalno drugi dan od osnivanja drzave Izrael im je pet drzava objavilo rat. E sad, od kad su Jevreji opskrbljeni americkim oruzjem Hamas je video da protiv toga nema borbe pa su krenuli da koriste decu kao stit da bi izazvali sazaljenje sveta, sto im ponekad i uspeva.
Hamas nikada nije bio ozbiljna armija, a i nisam fan islamskih fundamentalista u bilo kom obliku. Muslimanska raja se galvanizira, da, ali nista konkretno ne moze da uradi kao nekoc.

Medjutim, bez chegevarisanja nema slobode. Pa i Zidovi su imali teroristicke napade na Britance pre no sto im je drzava uspostavljena. Cak i po USA, cionisti su bili na mnogim teroristickim listama.

Sad fact:

On 27 December 1917, the head of the Serbian delegation to the United States, Milenko Vesnić, sent Albala a letter in which he affirmed Serbia's support for the creation of a Jewish state in Palestine. Serbia thus became the first country to endorse the Balfour Declaration.

Zbog toga su verovatno bili u fazonu "dosta nam je ovih sto nas ubijaju, od evrope imamo PTSD, ajmo mi u nasu drevnu svetu zemlju" kad ono tamo grinje i prasina etc.

Amos Oz je ponavljao "dragi Arapi, zasto se mi kao semiti zajedno ne ujedinimo protiv Europe koja nas ugnjetava vekovima. Mi vam donosimo strucnjake i tehnologiju, a vi nama...." doduse, Arapi su nastavili da vicu "Jevreji su potomci svinja i majmuna, Alaghu Ekghbehrgegr"

ne znam el nisam dovoljno upućen u ta zbivalja
a ti nemoj na pitanje pitanjem nego odgovori
evo ja sam odgovorio da ne znam
Pa postavlja se pitanje pod kojim je uslovima legitimno da neko dobije drzavu, ona ti kao neki administrativni centar okuplja i pruza kakvu takvu zastitu. Kurdi su rasuti u cetiri zemlje, i kao umereniji muslimani maltretirani i smatrani nevjernicima od svih islamskih zgadija u kojima trenutno zive. Vecina ljudi se uglavnom slaze da bi shodno tome bilo ok da oni imaju drzavu, a u tom slucaju bi to moralo da bude na ustrb ovih zemalja u kojima prebivaju.

Jevrejska istorija vezana je uglavnom za prostor bliskog istoka (drzava Izrael ne postoji jos od prvog veka n.e., ali je dosta Jevreja nastavilo tamo da zivi, a onda nakon osnivanja drzave 1948. masovno da migrira u istu) iako je njihova situacija specificna, jer su rasuti po celom svetu, za razliku od Kurda npr.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back