forum-filozofija

...nista nije PALO.
A to da ovde ima ljudi koji se OZBILJNO bave filosofijom...ja ih nisam video.
Video sam da ljudi to pokusavaju, nekolicina na vrlo KOREKTAN NACIN.
To jesam video.
Ti imas solidno obrazovanje.Jel ti palo na pamet
da ga malo nafilujes filosofijom?
Ili mislis, da to sto ti je svaka druga rec,
teska vulgarnost, a svak treca teska ironija, spada u filosofski recnik?
Jel ti PALO na pamet da filosofija i rasprava u
okviru NJE, obavezuju ucesnika da prvo unese u sve to (malo vise) DOMACE VASPITANJE, a i KULTURU izrazavanja?
Pocinje da mi PADA...Ma Daaa!

ok....nema problema oko kulture izrazavanja....
ni oko vulgarnosti.....
nema problema.....
domace vaspitanje??
ok....
shta je josh bilo?
filovanje filozofijom?
zashto?
imam svoj stil, moja misao teche ovako...zashto bi gubio vreme na zauzimanje konvencionalnih formi??
to je gubljenje vremena, energije....gubljenje same misli....
objasni mi kako neshto moze da bude novo i staro u isto vreme...kako???

anakin:
tako je...samo po povrsini....udri po citatima...
samo ne znam gde ces da stignes....i gde uopste ide takva diskusija...

PS. da li ti je palo na pamet da ovde ima ljudi koji se ozbiljno bave filozofijom? ma neeeeee....

Osecas uzasnu teskobu,dusa hoce napolje,a nemoze...
Sta god da bi rekao,ti bi me ovde ispljuvala sa tvojim prijateljima.Cuvaj se drago dete,na opasnom si putu...
Tacno znam gde ces Ti da stignes,ali necu da ti kazem...he,he, :wink:

jurodivi:
anakin:
tako je...samo po povrsini....udri po citatima...
samo ne znam gde ces da stignes....i gde uopste ide takva diskusija...

PS. da li ti je palo na pamet da ovde ima ljudi koji se ozbiljno bave filozofijom? ma neeeeee....

Osecas uzasnu teskobu,dusa hoce napolje,a nemoze...
Sta god da bi rekao,ti bi me ovde ispljuvala sa tvojim prijateljima.Cuvaj se drago dete,na opasnom si putu...
Tacno znam gde ces Ti da stignes,ali necu da ti kazem...he,he, :wink:

Onom ko ne želi ne vrijedi ukazivati na istinu... :roll:

anakin:
evo pravog primera da agresija radja agresiju....
nisam videla ni jednog ateistu da sam od sebe pocinje histericno da brani svoj stav da Bog ne postoji...to se desi tek kad pocnu prozivke, sazaljenje, postovi koji kao da su pisani pod uticajim teskih droga...
vernici su ti koji svaku temu pretvore u prepucavanje...o cemu god da se prica, skrenuce se na Boga kad tad..jer njihova prizma je toliko suzena da nijednu pojavu ne mogu objasniti bez religije.
sta je religija? dogma...nista vise od toga.
a filozofija je jako daleko od dogme...ona trazi, pita, diskutuje...ona nema za polaznu tacku apsolutnu istinu...
i vidim da je ovde pojam inteligentnog posta prekucan tekst nekog filozofa + sta su nam profesori rekli da bi o tome trebalo da mislimo.
filozofija je mnogo vise od copy/paste...a tek je daleko od ponavljanja predavanja sa fakulteta. sta ste, papagaji?
neces biti "filozof" ako ces zilion puta prekucavati prezvakanu Staru Grcku ili Dostojevskog...licni stav bi trebalo da ima mnogo vecu vrednost...

Anakin, stvarno pokusavam da skapiram sta je to pisalo u mom postu na ovoj temi, pa da ti krenes u iznosenje ovakvih "zaključaka". Vrlo inspirativno sa tvoje strane. Što se tiče "citata", ili nekih ličnih stavova o raznim pitanjima, pravo na vlastiti sud o svemu ima svako, kako ateista, tako i vernik. Možda se varam, ali iz dosadašnjih tvojih postova, koji su se ticali pitanja Boga, nisam primetila da si ikad nekog vernika tolerisala, a kamoli shvatila. Ako je za tebe religija dogma, za nekog drugog nije. I šta je tu loše biti vernik, ili biti ateista. Slažem se da ima i "vernika" sličnih tebi, totalno netolerantnih po pitanju ateizma, ili čak po pitanju postojanja i ciljeva drugih religija....
Inače, moj stav je da filosofija itekako teži nekom Apsolutu, ona se pita i teži Istini....A Apsolut (Istina) nije polazna tačka, već krajnji ishod svih težnji filosofije...

I na kraju, ako sam ja vernik, a ti ateista, zar sam ja "suženog vida" jer shvatam stvari na drugačiji način, pa mislim da itekako grešiš...

Mogla bi malo da popustiš sa tom netrpeljivošću prema religiji, a to bi mogli i neki tzv."vernici" prema ateizmu, pa da se diskusija na ovom forumu pretvori u nešto korisno svima nama, sa nekim zaključcima o nečemu, novim shvatanjima, saznanjima itd......

Pozz. :wink:

divlja-u-srcu:
:lol: :lol: :lol: :lol:
Pa zato sto se prepoznao!
Ali Goodday, ono sto si meni napisao stvarno je ispod svakog nivoa, ne znam da li si toga svestan?
Prvo mi je bilo tuzno, a sad se opet smejem! :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: vaaazi....
uchinila si mi se previshe nadmenom u svom postu...pa sam se zaleteo.....ali sam posle video da si editovala....zashto li si :lol: :lol: :wink:

ma filozofija ne postoji...izmishljen termin za smrtnike kojima treba vreme i klimatski uslovi da bi pokrenuli svoje mozgove...srz, pochetak i temeljnost u jednoj ideji i tu je sve...sve se lepo slozi i raspozna...tako je jednostavno, a neki to zovu filozofija...

goodday:
divlja-u-srcu:
:lol: :lol: :lol: :lol:
Pa zato sto se prepoznao!
Ali Goodday, ono sto si meni napisao stvarno je ispod svakog nivoa, ne znam da li si toga svestan?
Prvo mi je bilo tuzno, a sad se opet smejem! :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: vaaazi....
uchinila si mi se previshe nadmenom u svom postu...pa sam se zaleteo.....ali sam posle video da si editovala....zashto li si :lol: :lol: :wink:

Sta 'VAZI'? :?
U kom postu sam zvucala nadmeno? :?

Koliko neko moze biti siguran da je sam dosao do nekog zakljucka, a ne da ga je vec negde procitao ili cuo? Ili da je svoju teoriju zasnovao na necijoj drugoj? To sto neko nece citirati izvor ne znaci da je ideja originalno njegova, niti da je deo njegove zivotne filozofije...
Mozda mi koji navodimo citate i pozivamo se na neke druge filozofe, naucnike i pisce ustvari imamo samo rezervu zbog moguce kriptomnezije ili vec...
Dakle, ne vidim ja nista lose ni kod onih koji se pozivaju na neki autoritet ni kod onih koji ne pozivaju na isti ( vec misle da su njihove teorije ovde novost)... samo mi se cini da su oni koji citiraju neki autoritet ipak svesniji svojih ogranicenja... 8)

da....to jeste tako....
ali ipak je prijatnije kada neko da svoj "zvuk" nechemu....da pokaze kako ta rech, nekog priznatog mislioca, odjekuje u njegovom/njenom zivotu....
onda to ne deluje kao "suva" rech....vidi se da je ona sazrela u nekom, da je pustila svoje sokove i zachinila kvalitet zivota te osobe....
jednostavno, deluje provereno shto znatno umanjuje dozu skepticizma....samim tim automatski iskljuchuje tezu o potancijalnom pseudo-misliocu.....
moje iskustvo govori da je bolje prikazati sebe....ne kriti se iza tudjih rechi....skinuti se....kako drugachije proveriti sebe???
ispravnost sopstvenih stavova....
da li tu uopshte treba pominjati ogranichenja?

Ma nisu toliko teme ni bitne, bitnije je razmisljanje, da li ces konsultovati literaturu, ili ces filosofirati iz svoje glave, nije mnogo bitno...Filosof mora biti otvorene misli, bes stanka svoje reci, da bi pustio masti na volju, pa se posle revidirao, ako misli da je to shodno nekom paradoksu njegovih misli...

Dakle, filosofija je i revidiranje misljenja. Nije lose uvesti neke novine ovde....Pustite dva puta razmisljanja, ili tri kako vam drago, put religije ili put ateizma....Umesto sto se prepucavaju, vernici i ateisti bi mogli da promisle o svojim unutrasnjim pobudama za takva prepucavanja, za netoleranciju...To bi bilo nadasve korisno sa filosofskog stanovista, jer bi nas uvelo u eru medjusobne normalne komunikacije, tj. shvatanja i prihvatanja jedni drugih....jer, Čoveku je data i moć izbora misli, kako će da misli, čime će da se upravlja, i kome će da robuje...Ipak mislim da i vernici i ateisti preferiraju pojam slobode. Čovek želi biti slobodan po svojoj prirodi....hm... :D

goodday:
da....to jeste tako....
ali ipak je prijatnije kada neko da svoj "zvuk" nechemu....da pokaze kako ta rech, nekog priznatog mislioca, odjekuje u njegovom/njenom zivotu....
onda to ne deluje kao "suva" rech....vidi se da je ona sazrela u nekom, da je pustila svoje sokove i zachinila kvalitet zivota te osobe....
jednostavno, deluje provereno shto znatno umanjuje dozu skepticizma....samim tim automatski iskljuchuje tezu o potancijalnom pseudo-misliocu.....
moje iskustvo govori da je bolje prikazati sebe....ne kriti se iza tudjih rechi....skinuti se....kako drugachije proveriti sebe???
ispravnost sopstvenih stavova....
da li tu uopshte treba pominjati ogranichenja?

bitno je da osoba ima stav i da ne bude kontradiktorna :P Inace, ja nemam problem da osetim zivu rec ni kod jednog od ucesnika ovog foruma... jedino sto su neki nekad malo kontradiktorni :wink:

random_cloud_form:
ti sa svetle strane meseca, da li i sama imas dualitet slican dzekilu i hajdu,or something like that?

Random,
bright se moze prevesti i kao pravi, prava, pravo...dakle ovde moze biti i u znacenju prava strana meseca, svejedno koja tamna ili svetla, samo ne mogu obe istovremeno.
Odgovor na pitanje o dualitetu moje licnosti: Of skroz, aren't we all like that?

A ako je ovo pitanje trebalo da posluzi kao uvod u diskusiju da ne mogu nikada imati jasan stav posto sam i sama dvosmislena... kontradiktorna u svojoj biti... moram te razocarati...gresis, ovaj gresis silno sinko... that won't work on me...
Postoje situacije u kojima se od ljudi ocekuje da urgentno deluju, zauzmu jasan (possibly tacan) stav i preuzmu punu odgovornost, a sve to naravno sa nekim ciljem o kome sad ne bih. Dakle, od mene (kao i od vecine ljudi) se ocekuje da znam da donosim odluke i da preuzimam odgovornost za njih, naravno da ostanem otvorena za svaku sugestiju koja potice iz relevantnog izvora. Takodje se ocekuje da postujem autoritete, one iskusnije, vestije od kojih ucim, sto naravno i cinim.

Ako pitanje nije bilo upuceno sa ovom namerom (mada cisto sumnjam posto je, cini mi se, tvoja teorija o dvosmislenoj nejasnosti ovde vec jednom spomenuta) onda sorry... nesto sam danas itchy... pa sve vidim crno... :lol: :lol: 8)

Da li je sad moj red da postavim pitanje? Svejedno i da nije ipak cu ga postaviti... Da li je kod tebe sve random? :lol:

Margott:
ma filozofija ne postoji...izmishljen termin za smrtnike kojima treba vreme i klimatski uslovi da bi pokrenuli svoje mozgove...srz, pochetak i temeljnost u jednoj ideji i tu je sve...sve se lepo slozi i raspozna...tako je jednostavno, a neki to zovu filozofija...
...ne postoji, ne postoje ni soliteri, njih su bez
temelja gradili oni sa litrom soli u dzepovima,
pa umislili da je to dovoljno za soljenje pameti...

wow, ovakav potencijal nisam ocekivao dzekil&hajd (hoces da se blize upoznamo?)
sto se tice tvog pitanja, rado bih odgovorio ali ne smem zbog uroka.
izgleda da imamo neke slicnosti sudeci po osecanju one unutrasnje podvojenosti.
Kao da smo od onih sto ne spadaju u ni jedan od ova dva copora ovde koji se medjusobno bore, jedni trapavo opisiju svoju emociju prema bogu a drugi da im pokvare, hvataju prve u masinu preko bukvalizacije simbolike i slicne pakosti i tako u krug.
mada mislim da ovaj sukob nije u modi, proslo je vreme mracnog srednjeg veka i hriscanstvo kao ideja vise nije pretnja necijoj licnoj slobodi, te zasto se boriti. (sto ne vazi za islam).
ja npr ne mogu da napadam ni vernike ni ateiste, niti vidim razlog da nekom secem granu na kojoj sedi i buncam kako je MOJ POGLED SVETA jedini ispravan sve dotle dok me njegov pogled ne ugrozi. Tako da je
mnogo svrsishodnije da ustanemo protiv bujanja radikalizma u srbiji jer to je pretnja a ne shacica vernika protiv kojih se uvek nadje neko da
im sav zadihan objavi veliku novost - nema boga i ne treba da ga bude, to je agresivna formacija vec, jer svoj stav bi da rasprostre i na druge, i onda se vernik oseti kao da mu neko zaklonio sunce, pravilnije je reci - ja sam ateista, tj u MOJOJ slici sveta nema boga. vazi i obratno. kao sto je ms lepo formulisala naslov u onoj svojoj bunt temi
- ja sam vernik.

random_cloud_form:
wow, ovakav potencijal nisam ocekivao dzekil&hajd (hoces da se blize upoznamo?)
sto se tice tvog pitanja, rado bih odgovorio ali ne smem zbog uroka.
izgleda da imamo neke slicnosti sudeci po osecanju one unutrasnje podvojenosti.
Kao da smo od onih sto ne spadaju u ni jedan od ova dva copora ovde koji se medjusobno bore, jedni trapavo opisiju svoju emociju prema bogu a drugi da im pokvare, hvataju prve u masinu preko bukvalizacije simbolike i slicne pakosti i tako u krug.
mada mislim da ovaj sukob nije u modi, proslo je vreme mracnog srednjeg veka i hriscanstvo kao ideja vise nije pretnja necijoj licnoj slobodi, te zasto se boriti. (sto ne vazi za islam).
ja npr ne mogu da napadam ni vernike ni ateiste, niti vidim razlog da nekom secem granu na kojoj sedi i buncam kako je MOJ POGLED SVETA jedini ispravan sve dotle dok me njegov pogled ne ugrozi. Tako da je
mnogo svrsishodnije da ustanemo protiv bujanja radikalizma u srbiji jer to je pretnja a ne shacica vernika protiv kojih se uvek nadje neko da
im sav zadihan objavi veliku novost - nema boga i ne treba da ga bude, to je agresivna formacija vec, jer svoj stav bi da rasprostre i na druge, i onda se vernik oseti kao da mu neko zaklonio sunce, pravilnije je reci - ja sam ateista, tj u MOJOJ slici sveta nema boga. vazi i obratno. kao sto je ms lepo formulisala naslov u onoj svojoj bunt temi
- ja sam vernik.

Izgleda da se nismo razumeli, ja ne patim od MPD (multiple personality disorder) ili sindroma podvojene licnosti :lol: daleko bilo. Nisam ja posebna (a nisi ni ti) po tome sto si svestan svoje prirode, to je bar svakome jasno. Svi smo mi "mesavina" ida, ega i super-ega

U teista vs. ateista rasprave se ne mesam posto nisam ni jedno ni drugo, tako da mi tamo nije mesto.

Sto se tice blizeg upoznavanja :roll: ... bolje da se citamo na forumu filozofija
Poz. 8)

razocarala si me veoma dzekil&hajd, ovde je izgleda moda da se korpiraju chateri, sve neke zenske psihopatkinje koje traze zadovoljstvo u ispaljivanju navucenih budala koji vam se nabacuju,
onaj kojote jbt, covek je zesci mazohista, anakin ga prozdire kao bogomoljka a on uvek iznova i iznova saplice se o isti kamen...
dokle bre vise ova zenska dominacija ljudi

Back