Forsiranje deteta i stvaranje trauma

Frederick_

Elita
Poruka
17.301
Pre 20-tak minuta, dodjem u park/igraliste sa detetom, a tamo scena: otac forsira dete, od nekih 5-6 godina, da se popne preko nekih spravica.
A dete vristi kao da ga kolju. Doziva majku, vristi, dere se, zacenilo se toliko da se u jednom momentu zagrcnulo i pocelo da kaslje.
I tek tada je majka ustala sa klupe (udaljena samo 15 metara odatle) i ubedila oca da spusti dete.
Dete je zagrlilo majku, nastavilo jos dobrih 10 minuta da place, i posle su se polako udaljili sa igralista, dok su se roditelji svadjali.

Ovaj dogadjaj je pokazao ambicioznog oca, koji ocigledno ne ume sa svojim detetom, kao i dete koje ce definitivno navući raznorazne traume.

Kakav je vas stav po pitanju forsiranja dece na nesto, sto ona ocigledno ne zele, ili ih je, ocigledno, trenutno strah da to urade?

Mesto na kojem se to desavalo:

1000033627.jpg

Jedno je učiti dete disciplini u stvarima koje mu idu i/ili je samo odabralo
Drugo je maltretirati dete forsirajući ga da uradi nešto što ne želi ili čega se plaši
koliko vrsnih muzicara,sportista je kroz suze prolazilo prilikom svog formiranja.

"nemoj sine ako ti je tesko"
pa naravno da nece ako ga ne teras.

posle kada odraste i bude svoj covek samo ce reci: hvala sto ste me terali.

kao sto je i ona druga strana: zasto ste me pustili da radim kako hocu? zasto me niste naterali?

koliko vrsnih muzicara,sportista je kroz suze prolazilo prilikom svog formiranja.

kao sto je i ona druga strana: zasto ste me pustili da radim kako hocu? zasto me niste naterali?
Pročitaj ponovo šta sam napisala pa se vrati

Porediš talentovanu decu koju roditelji usmeravaju da bi se razvili sa decom koju maltretiraju da rade nešto što ne mogu ili ne žele, bukvalno nebo i zemlja

Ima i među ovim prvim roditelja koji preteruju ali je situacija kudikamo drugačija u odnosu na drugi scenario

Losa ti je pretpostavka, u najvecem broju vrhunske sportiste i naucnike niko nije terao.
Ni Novaka niko nije terao, bukvalno je sam, od kad zna za sebe, isao sa lopticom i reketom po Konacima i lupao u zid, u beton, asfalt, zemlju - gde god bi se loptica odbila.
Jednostavno su mu roditelji pomogli da ostvari svoj san.
Bodiroga je davno u jednoj emisiji pricao kako su ga roditelji terali da manje mlati loptom a vise da uci. Slicno je pricao i Nemanja Vidic.

A sa druge strane, ne znam koliko se secas pokojnog Vladimira Dimitrijevica, iz Zvezde, koji je preminuo na treningu.
E, njega sam odlicno poznavao, kao i celu njegovu porodicu, i on je, bukvalno, glavom platio ambiciju svog oca.

A sa druge strane, ne znam koliko se secas pokojnog Vladimira Dimitrijevica, iz Zvezde, koji je preminuo na treningu.
E, njega sam odlicno poznavao, kao i celu njegovu porodicu, i on je, bukvalno, glavom platio ambiciju svog oca.
naravno, ne sporim da postoji obe strane. i da postoje roditelji idioti koji ce svoju frustraciju da lece na ddeci

ali ako cemo da pustimo decu jer se plase i ne zele nesto samo cemo ubrzati njihovu debilizaciju.

i ja sam se plasio da vozim biciklu jer sam prvi put gadno pao.
skoro pa uz prut me naterali da probam ponovo

i isti ja obisao pola juge biciklom jos dok sam bio maloletan

da su me pustili neka sine, nemoj. ko zna dal bih i danas vozio biciklu

naravno, ne sporim da postoji obe strane. i da postoje roditelji idioti koji ce svoju frustraciju da lece na ddeci

ali ako cemo da pustimo decu jer se plase i ne zele nesto samo cemo ubrzati njihovu debilizaciju.

i ja sam se plasio da vozim biciklu jer sam prvi put gadno pao.
skoro pa uz prut me naterali da probam ponovo

i isti ja obisao pola juge biciklom jos dok sam bio maloletan

da su me pustili neka sine, nemoj. ko zna dal bih i danas vozio biciklu

Niko ne kaze da ne treba detetu pomoci da savlada strah, ali ne treba forsirati kao ovaj majmun.
Ako dete ima napad straha, pustis da to prodje, ne forsiras.
Sacekas.
Pa pricas sa njim.
Pa vidis u cemu je problem.
Pa nadjes nacin da motivises dete.
Polako. Postepeno. Bez forsiranja i stvaranja traume.

Ti imaš svoj stav, primenjuješ ga svoje dete i misliš da radiš najbolje.
I taj što je forsirao dete (garant je muško) je to radio zbog deteta a ne zbog sebe. Bazirano na njegovom iskustvu, procenio je da je to najbolji pristup.

Naravno da svako misli da radi najbolje, ali ovo je bio ocigledan, skolski primer, kako ne treba.
I ja pravim greske. Svako pravi.
Roditeljstvo je skup gresaka, i sto je taj skup manji, to smo bolji roditelji.

Back