FORMULA 1

• Začetnik teme Začetnik teme Neo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
za mene je glok bio nejvece razocarenje sa weberom.

hamilton je uzeo najbolji do sada plasman :D kako je to jadno :D

Webber se zaista nije pretrgao danas.Osim onog "nervoznog" obilazenja Kovalainena nije nista pokazao.
Pitanje je da li se moglo i ocekivati mnogo vise od njega.Ipak je on startovao sa dna.
A sto se tice plasmana Hamiltona,nema razloga za brigu,jer ce stvari ici na bolje.:D
Trend je uzlazni.;)

Mislim da ferari imeklaren nece ici uzlazno u evropi.a ova staza im je jednostavno odgovarala jer je brza ima dosta pravaca pa su mogli da koriste kers ali u evropi to ne pije vodu.I dalje tipujem na red bul ,toro roso i naravno brown i tojotu..Ne kapiram zasto nekima smeta brown i nazivaju ga bernijev tim samo zato sto su brzi od njih same a da zato nemaju ni trunke dokaza.Dok je meklaren bio najbrzi svi smo priznavali vase rezultate a vi nemozete da se pomirite sa time da su sada od vas brzi i bolji nekoliko tima.Nema vise one hamiltonove jurnjave kao muva bez glave.Dosli su neki novi momci i novi timovi koji pokazuju mnogo bolju borbu itrkanje i ima ih bar nekoliko koji su konkurentni za razliku od proslih gde smo gledali samo ferari i taj meklaren sa umisljenim crncem koji ne postuje ni alonsa ni raikonena pa ni batona koji mu pokazuje u stvari ko je ko u f1.Ustvari njemu sada svi pokazuju ko je ko u f1.

Mislim da ferari imeklaren nece ici uzlazno u evropi.a ova staza im je jednostavno odgovarala jer je brza ima dosta pravaca pa su mogli da koriste kers ali u evropi to ne pije vodu.I dalje tipujem na red bul ,toro roso i naravno brown i tojotu..Ne kapiram zasto nekima smeta brown i nazivaju ga bernijev tim samo zato sto su brzi od njih same a da zato nemaju ni trunke dokaza.Dok je meklaren bio najbrzi svi smo priznavali vase rezultate a vi nemozete da se pomirite sa time da su sada od vas brzi i bolji nekoliko tima.Nema vise one hamiltonove jurnjave kao muva bez glave.Dosli su neki novi momci i novi timovi koji pokazuju mnogo bolju borbu itrkanje i ima ih bar nekoliko koji su konkurentni za razliku od proslih gde smo gledali samo ferari i taj meklaren sa umisljenim crncem koji ne postuje ni alonsa ni raikonena pa ni batona koji mu pokazuje u stvari ko je ko u f1.Ustvari njemu sada svi pokazuju ko je ko u f1.

Uh,Aco,kad pomislim na sta bih ti sve replicirao,prodje me volja za tim.Valjda ce neko drugi umesto mene.:D
Nego,da te pitam drugarski,koliko para bi dao na STR? ;)

Dosli su neki novi momci i novi timovi koji pokazuju mnogo bolju borbu itrkanje i ima ih bar nekoliko koji su konkurentni za razliku od proslih gde smo gledali samo ferari i taj meklaren sa umisljenim crncem koji ne postuje ni alonsa ni raikonena pa ni batona koji mu pokazuje u stvari ko je ko u f1.Ustvari njemu sada svi pokazuju ko je ko u f1.

Koji novi momci? Mislis na Barikela "vodonosu" ili Buttona "vecitog drugog"? Jedini ko je "novi" u celoj prici i ko zasluzuje respekt je Vettel, koji je, ruku na srce, u F1 usao pre Hamiltona. Ja ostale nove ne vidim, jedino ako je neko usao a da ja to nisam video? :confused:

Umisljeni crnac? Decko je osvojio titulu, jedino on nekima moze da pokaze ko je ko.

Ne kapiram zasto nekima smeta brown i nazivaju ga bernijev tim samo zato sto su brzi od njih same a da zato nemaju ni trunke dokaza.Dok je meklaren bio najbrzi svi smo priznavali vase rezultate a vi nemozete da se pomirite sa time da su sada od vas brzi i bolji nekoliko tima.

Pretpostavljam da se ovo odnosilu na arkonu :) On nije "nas". On je "njihov" tako da se ja apsolutno ogradjujem od ovoga :D

Kada sam rekao novi momci mislio sa na momke koji nikada nisu osvajali titulu,baton,glok,vetel,truli.....a crnac nesto bas i nije pokazao osim onih silnih pirueta.Nikada necu respektovati coveka koji je dosao u najaci tim i osvoio titulu.Respekt zasluzuju ljudi ,da se tako izrazxim koji su krenuli od pozadi,sa slabim timovima i tu pokazali sta znaju.Znamo i sumaher kako je poceo iza koga je prvo vozio i sa kim je osvoio titulu da bi kasnije dosao u ferari.Lako je biti najbolji sa najboljim bolidom i opet crnac zamalo da ostane bez titule da ga nepropustise u zadnjem krugu (ne secam se ko).E zato kazem umisljeni crnac.

Koji novi momci? Mislis na Barikela "vodonosu" ili Buttona "vecitog drugog"? Jedini ko je "novi" u celoj prici i ko zasluzuje respekt je Vettel, koji je, ruku na srce, u F1 usao pre Hamiltona. Ja ostale nove ne vidim, jedino ako je neko usao a da ja to nisam video? :confused:

Umisljeni crnac? Decko je osvojio titulu, jedino on nekima moze da pokaze ko je ko.

Pretpostavljam da se ovo odnosilu na arkonu :) On nije "nas". On je "njihov" tako da se ja apsolutno ogradjujem od ovoga :D
Znao sam da ce se neko naci.:D:ok:
Kada sam rekao novi momci mislio sa na momke koji nikada nisu osvajali titulu,baton,glok,vetel,truli.....a crnac nesto bas i nije pokazao osim onih silnih pirueta.Nikada necu respektovati coveka koji je dosao u najaci tim i osvoio titulu.Respekt zasluzuju ljudi ,da se tako izrazxim koji su krenuli od pozadi,sa slabim timovima i tu pokazali sta znaju.Znamo i sumaher kako je poceo iza koga je prvo vozio i sa kim je osvoio titulu da bi kasnije dosao u ferari.Lako je biti najbolji sa najboljim bolidom i opet crnac zamalo da ostane bez titule da ga nepropustise u zadnjem krugu (ne secam se ko).E zato kazem umisljeni crnac.

Sada vec moram da odreagujem.:)
Ovaj,pa nece bas biti da je neko u skorije vreme uzeo titulu sa losim autom.
Ni najvecim majstorima to nije uspevalo.
Schumacher je svoju prvu titulu uzeo u jednom od dva najbolja bolida(Williams je te godine imao velikih aerodinamickih problema,a znamo sta to znaci,jel),a drugu u najboljem bolidu.Alonso isto(ako ne u najboljem,a ono u najpouzdanijem,sto mu dodje slicno).Hakkinen,Mansell,Villeneuve,Prost i veliki Senna,svi u dominantnim bolidima.
Mislim,zar se ne slozismo da je to F1?:confused:
Drugo,mnogo nesto insistiras na terminu "crnac"(nadam se da nije zlonamerno),iako Lewis nije crnac,ako cemo bas posteno.Dete "crnca" i "belkinje" je melez.;)
Mogu se sloziti samo da je nedostatak u Lewisovoj karijeri debitovanje u odlicnom bolidu i neprolazak kroz "manje" timove u cilju sticanja rutine,sto sam nedavno i napisao.

Schumacher je svoju prvu titulu uzeo u jednom od dva najbolja bolida(Williams je te godine imao velikih aerodinamickih problema,a znamo sta to znaci,jel),a drugu u najboljem bolidu.Alonso isto(ako ne u najboljem,a ono u najpouzdanijem,sto mu dodje slicno).Hakkinen,Mansell,Villeneuve,Prost i veliki Senna,svi u dominantnim bolidima.
Drugo,mnogo nesto insistiras na terminu "crnac"(nadam se da nije zlonamerno),iako Lewis nije crnac,ako cemo bas posteno.Dete "crnca" i "belkinje" je melez.;)
Mogu se sloziti samo da je nedostatak u Lewisovoj karijeri debitovanje u odlicnom bolidu i neprolazak kroz "manje" timove u cilju sticanja rutine,sto sam nedavno i napisao.
Braticu daleko bilo da je zlonamerno nemam ja nista protiv crnaca,ali se nismo razumeli.Naravno da titulu i nemoze da uzme neko sa losim autom.Ja samo kazem da on nije prosao da tako kazem skolu sa slabijima,vec je upao u najbolji bolid i osvoio titulu.Secas se vilneva koji je tako upao u viliamsa i bum odmah titula.I gde je sada vilnev.Ista je uradio posle ,ama bas nista.Sve mi lici da ce hamilton (necu vise dakoristim onaj termin)tako proci.

Cestitke Batonu,nek uziva dok moze.Imaju veliku prednost ali jos nista nije gotovo-130 bodova je u igri za vozacku i cak 715 za konstr.titulu.Ovi "jaci'" obicno od Evrope krecu ozbiljno.
Trka zanimljiva prvih 10-ak krugova,posle sam vise bio koncentrisan na neke duele koji su samo meni bitni i molio boga da ne izadje SC na stazu[to je bilo u singlu :lol:]
Vettel odlicno 2.mesto,Weber je puk`o vec u subotu,mislim da nije mogao do poena koliko god da se trudio.
Toyota pored onih silnih miliona,mogla je da odvoji malo i za bolju vozacku postavu,ova dvojica ne iskoriscavaju u potpunosti mogucnosti bolida.
Williams posle pocetne prednosti,polako ali sigurno tone.Sta su moglu,nista nisu napravili,dzabe im dobri treninzi kad ne osvajaju bodove-cini mi se da imaju sansu samo na nekoj "nenormalnoj" trci kad pola bolida odustane.
Toro Roso kao da nije ni ucestvovao,nisam ih ni video.A mozda i bolje jer oni uglavnom izazovu neko sranje na startu.
McLaren polako i sigurno sve bolji.Na svakoj trci dodaju neku novinu i puno su blize "difuzorskoj bandi" nego na pocetku.4.mesto i da nije bilo one kazne,Hamilton bi bio 4.u poretku -odmah iza Vetela i Brawn-ovih vozaca.Kad se sve uzme u obzir uopste nije lose za sad.
Ferrari se dize iz mrtvih,prvi bodovi i sto je najbitnije jos uvek slabiji od McLarena.:D Dobar start za Kimija,massa je izvukao deblji kraj.
BMW-ne pamtim gore izdanje,nadam se da ce im taj novi paket koji spremaju za Spaniju pomoci.
Pike dovezao citav bolid do cilja i to kao deseti.Fantasticno-bolje nije moglo.:klap: Renault slab.:(
Slab start Alonsa,ali na kraju i vise nego zasluzeni bod.Otreso je Trulija ko seljak sljivu a kad sam video slike posle trke jos vise sam zadovoljan osvojenim bodom.

:worth: za borbenost,zelju i trud.

Izvini kolega, ali si kao ozbiljan znalac malo pobrkao lončiće, pa bih ti savetovao da pogledaš još jednom tu sezonu. Šumaher je '95. titulu uzeo sa malo slabijim bolidom od Williamsa, ali je na svojoj strani imao čarobnjaka Rosa Browna i u kombinaciji dobre strategije u ključnim momentima (kao Spa ili Monaco '95.) je odrao Hilla.

Ono sa čim se slažem je da nema šampiona u totalno lošem bolidu. Realno, 2007. McM je imao bolji bolid od Ferrarija, ali opet mrka kapa zbog lošeg funkcionisanja ekipe...
Izvini morao sam ;)

Izvini kolega, ali si kao ozbiljan znalac malo pobrkao lončiće, pa bih ti savetovao da pogledaš još jednom tu sezonu. Šumaher je '95. titulu uzeo sa malo slabijim bolidom od Williamsa, ali je na svojoj strani imao čarobnjaka Rosa Browna i u kombinaciji dobre strategije u ključnim momentima (kao Spa ili Monaco '95.) je odrao Hilla.

Ono sa čim se slažem je da nema šampiona u totalno lošem bolidu. Realno, 2007. McM je imao bolji bolid od Ferrarija, ali opet mrka kapa zbog lošeg funkcionisanja ekipe...
Izvini morao sam ;)

Nista,nista.
Sto se mora,nije tesko.:lol:
Laticu se posla i preispitati tvrdnje.
Ili da mi ti ovde publikujes neke cinjenice i dokaze,pa da mi ustedis trud.:D

P.S.Samo letimicnim "osvezavanjem memorije" na F1.com sam video da je Benetton imao daleko manje odustajanja od Williamsa zbog mehanickih kvarova '95.Do duse,razlika je najvise u odnosu Coulthard/Herbert,gde je ovaj drugi samo jedan kvar imao,a Coulthardu je propala sezona zbog kvarova.
Hill je bio manje na steti u tom pogledu(1 kvar vise od MSC),mada su i njega mehanicki kvarovi omeli u pocetku,sto je Schumacheru dalo znacajnu prednost,a niko se nije usrecio jureci Michaela(osim Hakkinena).
Kako nemam snimke te sezone,a secanja blede,necu tvrditi da je Benetton bio dominantan auto,ali pouzdaniji svakako jeste.U to vreme se kod nas stvarno nije moglo znati puno vise od onog sto vidimo na TV-u,pa se necu preterano oslanjati na secanja,a nema ni potrebe,jer Michaelov Benetton nije bio ni blizu losim bolidima,sto sam prvobitno i pokusao istaci.

Poslednja izmena:

Izvini morao sam ;)

Pa nije bas slabiji bio od wiliamsa koristili su zajedno renoove motore,i nesecam se bas da je odrao hila.Samo da se potsetimo jeli to ono bese kada je u zadnjoj trci izleteo pa posto je imao samo bod vise od hila namerno uleteo u njega i hteo da ubije coveka.To je najpokvarenija titula u istoriji f1,ali opet ga cenim jer je veliki vozaci znalac.

Pa nije bas slabiji bio od wiliamsa koristili su zajedno renoove motore,i nesecam se bas da je odrao hila.Samo da se potsetimo jeli to ono bese kada je u zadnjoj trci izleteo pa posto je imao samo bod vise od hila namerno uleteo u njega i hteo da ubije coveka.To je najpokvarenija titula u istoriji f1,ali opet ga cenim jer je veliki vozaci znalac.

Jaaao,ne to pricati.:) Sad ce te UZ...ma videce sta ce biti kad dodje.:lol:
Pricali smo o narednoj sezoni,ali to i nije bitno.
Poenta je da i '95. Benetton nije uopste bio los auto.;)

A da li je bio legalan? :D
PS
It's I intra!

Naklon za "poslovodju" kladionice.:lol:
Ma znam,ali nisam hteo ulaziti u detalje.
Poenta je da je bolid bio zavidnih performansi.
A i nije proslo dovoljno vremena od poslednjeg ubedjivanja izmedju mene i naseg "ultrasonicnog" druga-Ultra Zvuka,jel.:lol: Nisam hteo njega da diram( a ipak sam ga ocesao :hahaha: ),vec sa Acom da razjasnim stvar.
P.S.Moras pod hitno ispucati ovu kvotu poruka sto cenzurisu,kako ti postovi ne bi kasnili.
Jel bese prvih 10 :confused:

Da sumiramo danasnje zasedanje FIA.

Od 2010. godine ce biti uvedena budzetska granica za timove. Svi koji se budu drzali ove granice mogu da uzivaju u odredjenim prednostima. Granica iznosi 40 miliona funti (oko 45 miliona EUR). Ucesce u ogranicenom budzetu zasniva se na principu dobrovoljnosti. Ovih 40 miliona funti obuhvata sve izdatke izuzev marketinga i VIP-izdataka, svih plata vozaca, kazni FIA, troskova motora (samo za 2010.), svih izdataka koji nemaju uticaja na performanse automobila i dividende koje se isplacuju iz profita koji je ostvaren tokom sezone F1.
Postovanje budtetskog limita nadgledace nova komisija, koja ce biti sastavljena od predsedavajuceg i dva komesara. Medju njima bi trebalo da budu jedan finansijski strucnjak i jedan strucnjak za automobilizam. Sva tri moraju biti potpuno nezavisni od svih F1 timova.
Budzetski limit treba da privuce nove timove. Svi timovi koji se trenutno takmice u F1 i svi oni koji to zele da rade od naredne sezone moraju se u periodu od 22. do 29. maja izjasniti o tome da li ce biti budzetski timovi (prihvatiti limit) ili ne. Istovremeno je FIA odredila da naredne sezone mogu startovati najvise 26 bolida, tj. 13 timova. 12. juna ce biti poznato koji timovi ce se naredne godine takmiciti i koji su timovi prihvatili ogranicenje budzeta.
Bernijeva firma FOM ce kako starim tako i novim timovima u F1 ponuditi 10 miliona USD po timu i po sezoni, kao i besplatan transport dve sasije i do 10 tona tereta (bez 2 sasije). FOM ce staviti na raspolaganje i 20 avionskih karata (ekonomske klase) za svaku trku izvan Evrope. Kako bi ostvario ove beneficije, svaki novi tim u F1 mora biti konstruktor u smislu pravilnika F1 i dokazati da poseduje neophodnu infrastrukturu, finansijske resurse i tehnicku kompetentnost za ucesce u F1.
Kako bi budzetski timovi mogli da drze korak sa ostalim timovima, FIA im je kao sto je najavljeno odobrila tehnicku slobodu u smislu da mogu koristiti pokretna krilca na prednjem i zadnjem stabilizatoru kao i motor bez ogranicenog broja obrtaja. Te ekipe ce moci i van sezone da testiraju bez ikakvih ogranicenja i nece placati penale za koriscenje aerodinamickih tunela.
E ono sto ja sigurno najbitnije. Od sezone 2010 bice ZABRANJENO DOLIVANJE GORIVA TOKOM TRKE. Secate se varnicenja bolida iz 80-ih :worth: . Mada mislim da to varnicenje necemo opet videti. Na ovaj nacin bi trebalo da budu smanjeno troskovi transporta goriva i uredjaja za punjenje, sto ce sigurno obradovati navijace Ferarija :hahaha: . FIA ovim potezom zeli da natera proizvodjace motora da prave stedljivije motore. Kao sto je najavljivano, bice zabranjeni i grejaci pneumatika. Za ovu zabranu mislim da je idiotska, jer zagrejana guma glavu cuva.
Ni to nije sve. Najmanja tezina bolida ce od naredne sezone biti povecana sa 605 na 620 kg. Ovim bi trebalo biti omoguceno da i tezi vozaci mogu da voze sa KERSom i da pored toga imaju optimalno teziste bolida.
Sto se tice KERSa, svi timovi koji prihvate ogranicenje budzeta imace na raspolaganju dvostruko vise kilovata od ostalih (120 umesto 60 KW). Dakle ne samo da akumulirana energija nece biti ogranicena na 60 KW, vec ce oslobodjena energija po krugu iznositi 800 KJ, sto je dvostruko vise nego kod nebudzetskih timova.
KERS nece smeti da se upotrebljava pri brzinama iznad 300 km/h i morace da bude smesten izmedju motora i vozaca.
Mozda je pravi trenutak da Audi sa quattro pogonom udje u F1 :super: . Nebudzetski timovi mocice da koriste samo pogon na dva tocka, a budzetski ce moci da koriste KERS i na prednjoj osovini. Kod svih ovih promena po pitanju KERSa treba imati na umu da jos uvek nije doneta odluka da li ce se KERS uopste koristiti u 2010. odnosno da li ce postojati jedinstveni KERS za sve timove ili ce svaki tim i dalje razvijati sopstveni uredjaj.

Maks i Berni opet teraju po svome. Vecini timova se sve ovo ne svidja, Frenk Vilijams i Martin Vitmars su vec digli glas i ocenili da bi se sprovodjenjem ovih predloga doslo do situacije da se u F1 takmice dva tabora sa tehnicki potpuno razlicitim vozilima. Vecina timova okupljenih u FOTA je za to da budzetska ogranicenja vaze za sve timove i da se ne prave dve klase u F1.
Ludnica se nastavlja.

Poslednja izmena:
Da sumiramo danasnje zasedanje FIA.

E ono sto ja sigurno najbitnije. Od sezone 2010 bice ZABRANJENO DOLIVANJE GORIVA TOKOM TRKE. Secate se varnicenja bolida iz 80-ih :worth: .

Kao sto je najavljivano, bice zabranjeni i grejaci pneumatika. Za ovu zabranu mislim da je idiotska, jer zagrejana guma glavu cuva.
.
Zabranu dolivanja goriva bih mogao prihvatiti.Instinktivno mi se to i svidja,ali je dosta komplikovano racionalno proceniti da li je tako bolje.Jos iz ere pre dolivanja vucem utisak da se tako najvise odlucuje u direktnim okrsajima na stazi,mada je to tesko dokazati,jer nije samo dolivanje uticalo na dogadjaje u trkama.
Kako god,ako to ne bi bitnije narusilo bezbednost,mozda bi vredelo razmotriti,ali nikako na nacin kako to hoce FIA-preko noci uvesti tako krupnu promenu.
Zabrana grejaca je bolesna.Verujem da jedan slupan bolid zbog hladnih guma kosta vise od svih grejaca u garazama.Zar je to usteda?!Ali FIA uvek protezira formu,a zanemaruje sustinu.Zato mi i cupamo kosu svakih par nedelja,citajuci nebuloze.:roll:
Oboje gume u zeleno i kao proteziraju ekologiju.Evo,meni je to presudno uticalo na dizanje ekoloske svesti.Kakve budale.:thumbdown: Zasto ne bismo malo cepidlacili i rekli da upotrebom te boje oni mozda dodatno zagadjuju sredinu(nemojte mi samo reci da je boja biorazgradiva :lol: ).
KERS ne vredi ni komentarisati,a ovkava pravila bi stvarno napravila dva tabora u F1.
Pa mi i sada ovde polemisemo u beskraj zbog "sitnice" zvane difuzor,a novonastale razlike bi izazvale rat na forumima.I medju timovima.
Bilo bi lepo da FIA nadgleda "sportski duh" takmicenja,do koga im je tako stalo :roll: ,a da timovima prepusti malo vise odlucivanja u tehnickim sitnicama.Sumnajm da bi bilo haoticnije od sadasnjeg stanja.Ovo je veoma subjektivno misljenje,prevashodno upereno protiv igrarija koje FIA sprema.Vreme je da ozbiljni timovi ujedine snage,bar na kratko,oproste jedni drugima difuzore,slobodna tumacenja pravila...mora se uzdrmati centar zla-MAxFIA.Upropasti covek sve.
Kojesta i ja pisem,ali dok oni budu kojesta predlagali,kojesta ce se i pisati.:cool:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back