Formula 1

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Изгледа да је Рикардо дисквалификован јер је како кажу имао више горива од дозвољеног.
Jeste, diskvalifikovan je ali zbog prekoračenja protoka goriva, ma OK ali mislim da su napravili baš sitan vez ovim novim pravilima, teško će biti da se uhoda sve to...
P.S. ovakve odluke, donete posle trke, ubijaju sport...

Htedoh juce da prokomentarisem, ali me je trka toliko ubila u pojam da nisam imao volje da kuckam.

Bilo je uzbudjenja u prvih desetak krugova, posle toga nijedan pokusaj napada u onom vozicu od 4. do 7. mesta. Da Kimi nije pravio njesra mozda ga Botas ne bi ni dobio. Iskreno sam ocekivao vise uzbudjenja. Da pripisemo nedostatak uzbudjenja novim pravilima i novoj tehnici i da se nadamo uzbudljivijim danima.

Da nije bilo slike vec samo tona iz Melburna pomislio bih da su startovala 22 Vartburga, Trabanta i DKWa. Ono da im ugrade neku sirenu tipa na nemackim stukama pa da makar malo zavijaju...

Ne znam da li je protok goriva zasluzan za dobar plasman drugog Red Bula, iskreno mislim da je to glupost, ali je prilicno neshvatljivo da sampionu uvale krs od bolida, a da vodonosa dobije konkurentan auto. Cudno. Ali posto je i Hamiltonov auto u odnosu na Rozbergov strajkovao, nazovimo to pukom slucajnoscu.

Ferari za sada bezopasan, pogotovo Kimi. Dal mu ne daju da pije, dal ulazi u krizu srednjih godina - uglavnom mnogo los.

Mercedes je meta, to je sasvim jasno. Vilijams zbog dva sudara ostaje zagonetka do naredne trke, ali definitivno imaju potencijala. Lotus je tuga, a "mali" timovi su pokazali napredak.

I na kraju, Baton je jos jednom bio majstor taktike, iako ga je prilicno ukenjala ona sejfti kar faza. Drago mi je da je Magnusen odmah stao na pobednicko postolje, tako je i Hamilton poceo u Meklarenu. Ako ne zasserremo nesto u nastavku sezone mozda se mozemo nadati makar jednoj pobedi.

Kakva perfidna igra RB.
Kao uvalili sampionu krs od vozila, a Rikardu odlican auto. `Da probamo mi sa laziranjem protoka goriva i visimo da li pije vodu`?
Ako prodje, eto Vetela na sledecoj trci na podiumu. Ako ne prodje, necemo naseg decaka da bukamo, ne bi imalo smisla.

E, Charlie W., razalovace tebe Helmut Marko, samo tako.

...Da nije bilo slike vec samo tona iz Melburna pomislio bih da su startovala 22 Vartburga, Trabanta i DKWa. Ono da im ugrade neku sirenu tipa na nemackim stukama pa da makar malo zavijaju...

Ovako će da izgleda start u Monte Karlu:
trabant%20rallye.jpg

A da je dosadno bilo, to svakako. Zadžonjah poslednjih par krugova ali ništa ne propustih...

Red Bul preti napuštanjem F1

Vlasnik Red Bula Ditrih Matešić zapretio je da će njegova kompanija napustiti Formulu 1 ukoliko ne bude zadovoljan vođenjem šampionata.

Matešićev komentar stiže nedelju dana posle diskvalifikacije Danijela Rikarda sa Velike nagrade Australije, kojom je startovala nova sezona, i od koje su na snazi nova pravila.
Austrijanac je istakao da budućnost Red Bula u Formuli 1 više zavisi od sportskog fer-pleja i političkog uticaja nego finansija.
“Jasne su granice koje mi možemo da prihvatimo”, istakao je Matešić i dodao da u Formuli 1 trenutno vlada neprikladna politizacija sporta.
Red Bul je podneo žalbu povodom Rikardove diskvalifikacije, koja je izrečena zbog prekoračenje limita goriva po novim pravilima. Saslušanje povodom tog slučaja na program je 14. aprila.
Matešić, inače, veliki uticaj u auto-moto sportu, poseduje dva tima u Formuli 1, a zaslužan je za opstanak Svetskog reli šampionata. Svoje komentare izneo je u intervjuu za “Kurijer” u kojem je na pitanje u kojim okolnostima bi se Red Bul povukao iz Formule 1 rekao:
“Uopšte nije u pitanju da li se to ekonomski isplati, već bi razlozi morali da se traže u fer-pleju, političkim uticajima i takvim stvarima. Postoji jasna granica”, rekao je Matešić.

Matešić je takođe kritikovao novi format Formule 1, kako zbog limita goriva, tako i zbog zvuka novih turbo motora, koji je mnogo tiši nego što je slučaj bio sa prethodnim V8 motorima.

“Moramo da napravimo da Formula 1 bude ono što je bila nekada, najviša kategorija auto-moto sporta. Formula 1 nije tu da bi postavila novi rekord u potrošnji goriva, ni da omogući da možete da šapućete tokom trke. Apsurdno je imati vremena za sekundu sporija nego prošle godine. GP2 serija pruža bolje trkanje, a ima gotovo identična vremena kao Formula 1 sa daleko manjim budžetima”, naglasio je Matešić.

graphics-smurfs-629399.gif

...
Matešić je takođe kritikovao novi format Formule 1, kako zbog limita goriva, tako i zbog zvuka novih turbo motora, koji je mnogo tiši nego što je slučaj bio sa prethodnim V8 motorima.

“Moramo da napravimo da Formula 1 bude ono što je bila nekada, najviša kategorija auto-moto sporta. Formula 1 nije tu da bi postavila novi rekord u potrošnji goriva, ni da omogući da možete da šapućete tokom trke. Apsurdno je imati vremena za sekundu sporija nego prošle godine. GP2 serija pruža bolje trkanje, a ima gotovo identična vremena kao Formula 1 sa daleko manjim budžetima”, naglasio je Matešić.

Овде се скроз слажемо

Mnogo je jak Mercedes ove sezone, kao RB prethodne, teško da može da se desi da Niko ili Luis ne budu šampioni na kraju...
Да, много су јаки...
Бикови су по свему виђеном други тим на гриду, и напредоваће онолико колико им тај мотор буде дозвољавао.
Ми смо опет негде оманули и остаје нам да се боримо са сивима...

Vettel ide na raport kod Tod-a sto je izvredjao novi zvuk bolida :)

Mada je u pravu. Zvuk je skoro ko u wttc, sto se veoma kosi sa dozivljajem formule 1 u odnosu na druge trkacke kategorije. Za mene su bolidi formule 1 prema ostalima oduvek bili nesto kao zmajevi prema ostalim mitoloskim zivuljkama. A od zmajeva se nekako ocekuje da urlaju, budu divlji, brzi i opasni, smrtonosni. To privlaci gledaoce. Pa onda boje, sto svi vole crne bolide (osim sto je Sena vozio iste), pa sto deluju najopasniji, isto ko zmajevi (ok, pojavi se ponekad u igricama neka fancy-gay varijanta svetlo roze zmaja koji je opasniji od crnog, al to je vezano za magije, pravi igrac igra sa crnim zmajevima). Ovim sad bolidima su vec uskratili brzinu i buku, to vise nije zmaj, to je obican pripitomljeni leteci guster, ako ovako nastave pitanje je dana kad cemo najpre zacuti brbotanje dizelasa pa zatim i cvaktanje elektromotora ko u trolejbusu.

Q rezultati:

Driver Teams Time
1 N Rosberg (GER) Mercedes 1'33.185
2 LC Hamilton (GBR) Mercedes 1'33.464
3 D Ricciardo (AUS) Red Bull 1'34.051
4 V Bottas (FIN) Williams 1'34.247
5 S Perez (MEX) Force India 1'34.346
6 KM Räikkönen (FIN) Ferrari 1'34.368
7 J Button (GBR) McLaren 1'34.387
8 F Massa (BRA) Williams 1'34.511
9 K Magnussen (DEN) McLaren 1'34.712
10 F Alonso (ESP) Ferrari 1'34.992