Formula 1

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
А коментар: "Mark, your tire is faster than you. Can you confirm you understood that message?"
wheel.gif

А ово ме је одушевило :)
iRUIdNx5WtBYb.gif

Poslednja izmena:
Šteta za Massu nije kapitalizovao dobar start i ovo preticanje, kasnije su ga još ona dva dodatna kruga koštala mnogo bolje da je otišao zajedno sa Alonsom,kao u Mercedesu. Kimi se baš borio, a nije baš morao jer sam Lewisa stavio u prva dva na kladionici. Gume su opet bile nepotrebno presudne. Blagi popravak forme za nas, nije mi jasno kako Peres ne može bar do boda. Čestitke Ferrariju.

Posle onakvih kvalifikacija vreme je da se razmotri vraćanje ranijeg sistema sa po jednim brzim krugom solo na stazi, ove kalkulacije sa gumama polako obesmišljavaju trenutni način kvalifikacija. Alonso je superiorno dobio trku, činilo se da i Masinjo ima šanse za podijum, RB je verovatno zakasnio sa Fetelovom zadnjom promenom guma za taj jedan krug (koji bi bio dovoljan da ozbiljno napadne Hamiltona), mada mislim da su im ponudili posle subotnjih kvalifikacija 4. mesto da bi prihvatili. Veber od tužnog do očajnog, onaj točak je mogao da napravi haos u poretku (baš tada su ga stizali vodeći vozači dok je točak špartao, neverovatno lako se otkačio pri maloj brzini), Kimi sjajan i sa polomljenim nosom, Hamilton opravdava skupo angažovanje, žao mi za Hulka, ljudski je vozio a ne uze ni taj jedan bod, Baton je završio posao 120%, Rikijardo uknjižio kapitalne bodove (mislim da će teško ponoviti ovaj plasman u daljim trkama), maksimalno je iskoristio odustajanja bržih, sve u svemu jedva čekam da trke dođu u Evropu, iako više od deceniju se vozi po Aziji za mene sezona počinje u Monaku (doduše, ove godine u Španiji)...

Malo u direktnom prenosu,malo u reprizi i videh ja skoro celu trku.
Do duše,utisak mi nije kompletan,jer nisam baš imao neki kontinuitet.
Čini mi se da je sva neizvesnost posledica mekše komponente guma.
Može se reći da je bilo uzbudljivo,ali je to jeftin trik.Nekako veštački.

Ne znam šta bi Kimiju na startu da onako padne,ali su crveni sjajno krenuli i moćno delovali od prve sekunde trke.
Kada sam razmišljao o mogućem ishodu,nakon kvalifikacija,prvo mi je palo na pamet da Alonsovo majstorstvo kontrole haosa mora doneti veliki rezultat.
Tako je i ispalo.Imao je sjajan tempo,što je posledica dobrog podešavanja i performansi bolida,ali mi se čini da je i njegova genijalnost da reši jednačinu sa nekoliko nepoznatih donela uspeh.
Ne znam kako je Massa "potonuo",ali mi se čini da on nije u stanju napraviti dva vezana uspeha,pa da mu raketu daju.
Možda je i brži od Alonsa,ali to je u nivou incidentalnog rezultata.Nema tu kontinuiteta.
Malo bolje mišljenje imam o Rosbergu.Šta više,mislim da j esjajan vozač,ali da vozačku titulu Mercedesu neće doneti on.
Plafon je da ima značajan doprinos za konstruktorsku,ako izdrže do kraja.
Jednostavno,pobede u nizu i podijume,može doneti samo Hamilton,čak i bez "preporuka" iz boksa,kao u Maleziji.
Kimi je lepo pobedio Lewisa.Lotusaova nežnost sa gumama je sigurno značajno pomogla,a koliko je polupan nos odmogao,teško je reći.
Svakako je fascinantno kako se Kimi izvukao u tom kontaktu .
Ako je Alonso majstor u haosu,Kimi je majstor da ga sam sebi napravi i onda se genijalno izvuče iz svega.Njemu je ,očogledo,suviše sporo i dosadno u trci,pa mora da malo uzburka adrenalin i probudi se,kako bi pružio maksimum.
Lewis,iako još nekonstantan u novom autu,pokazuje neko novo lice.RAzmišlja,kalkuliše malo,pojuri kad mora....postaje još bolji vozač.
Tužno je priznati da peto mesto Buttona treba da se slavi kao veliki uspeh.Brzi Gonzales(Perez) se ozbiljno kompromituje.Očekivao sam više od tog dečka.
Biće previše da ostale komentarišem.Već sam i sebe smorio.
Jedino moram izneti zapažanje da su Lewis i Alonso konačno zakopali ratne sekire.Verovatno je Lewisovo napuštanje McLarena doprinelo otopljavanju odnosa.
I,nekako mi se čini da je Lewis jako srećan zbog toga.Oduvek sam mislio da on izuzetno uvažava Alonsa i da mu je on neki reper uspeha.Svaka čast Vetelu i Kimiju,pa i Buttonu,ali Alonso je njemu jedino važan...kladim se u deset Marke :lol:
I sam podijum mi se juče svideo.Kad sve saberem i oduzmem,ova tri šampiona me najviše fasciniraju.Vettel mi ne ide pod kapu,pa to ti je.Onakva harmonija juče na podijumu se sa njim ne bi mogla osetiti.Ovim ne umanjujem njegove natprosečne kvalitete i uspehe.

P.S. Ko pročita sve ovo,ima piće od mene :lol:

U nedelju je u blizini kompleksa gde se održavaju trke "najbržeg cirkusa" odjeknulo nekoliko eksplozija i kako prenose svetski mediji pod znakom pitanja je dovedeno održavanje nedeljne trke.
Ipak, u Bahreinu poručuju da će obezbediti odgovarajuću bezbednost za sve učesnike trke, koja je 2011. bila otkazana zbog sukoba pristalica vladajućeg režima i demonstranata.
.....

Trazio sam na netu i nisam uspeo da nadjem, diving style f1.

Ocigledno je da je svaki vozac licnost za sebe, kako psiho-fizicki , tako i po nacinu voznje.

Voleo bih analizu nacina voznje i kako se ista odrazava na ishod vremena.
Poznato je da neki vozaci vole da voze sa oversteeringom, neki sa understeeringom, a neki traze neutralan auto.

Прича се да Пирели за Барселону припрема нове пнеуматике.
Требало би да тој мекшој компоненти продуже век.

Алонос и Вебер вечерају у Дубајиу, романтика на делу
BH_dYJDCYAAv2ZI.jpg

Квалификације:
Kvalifikacije.png

Овај Мерцедес се баш поправио...
Раиконен је себи много отежао сутрашњу трку.
Да је возио као у Q2 могао је да заузме 6. место и након померања Вебера и Хамилтона стартовао би трку са 4. места

Ludo,burazeru,ludo ! :klap:
Kakva trka!
Pustinjska oluja je dečija igra spram ove jurnjave danas.
Možda su gume uticale na neka dešavanja,mada mislim da je to bilo zanemarljivo,ali je svakako poboljšalo trku.
Start i preticanja Vettela,Rosberga,Alonsa....da se naježiš.Pun gas...dokoske i bez kompromisa,a opet sve korektno.
Bravo,majstori ! :worth:
Ne vredi sad nabrajati sve bitne momente...zakočio bi se forum.Samo se mora pohvaliti družina iz Lotusa,sjajni,sjajni di Resta,probuđeni Brzi Gonzales(mada malo prenapaljen u onom duelu sa Alonso,ali je to trkanje).
Rosberg je potpuno razočarao.Nisam uspeo da skontam uzroke propadanja,ali moram konstatovati da me još nije ubedio da je bolji od Lewisa.Možda je brži na momente,možda nema sreće,ali tabela sve govori,kao i opšti utisak u trci.
Lewis i Kimi suneki novi ljudi ove sezone.Zadržali su atraktivnost,ali popravili pouzdanost.Kraljevi.
Pošto me vrištavac nervira,a Alonsa nikad nisam voleo(samo izuzetno cenim njegov vozački um),i imajući u vidu da od McLarena nema ništa ove godine,što zbog auta,što zbog vozača,ostaje mi da navijam za Lewisa i Kimija u borbi za titulu,kao i poneki bodić za tužnu družinu iz Vokinga.
Ah,da,umalo da propustim pohvaliti fenomenalne Renaultove agregate. Ide to kao raketa.
Kad malo bolje arazmislim,staza u BAhreinu je jako dobra.Možda malo prljava,ali jako atraktivna.Pomaže da se preboli izostanak Turske lepotice.

Да, занимљива трка
Нарочито због агресивности неких возача који нису познати по томе (Розберг, Батон)
Ми смо баш кикснули.
Није ми јасно да Маса два пута има исти проблем са пнеуматиком.
Розберг је баш разочарао али и тим га је доста зезнуо са тактиком, имао је једно више заустављање....
Иако Перез вози за ове сиве надам се да ова трка представља његов повратак на прави колосек, само чврсто.
А Хамилтон је дефинитивно показао да је успео савладати тактизирање са пнеуматица, биће он све озбиљнији противник.

Dolaze stvari polako na svoje mesto, pravi auto u rukama pravog vozača i nema nepotrebnih naklapanja o prvom i drugom vozaču (važi za RB, Ferari, Mercedes i Lotus) itd. Generalno, svi su bili dobri (jedino Perez za ono nabijanje na točak zaslužuje žuti karton), Alonso i bez drsovanja odličan, znanjem i iskustvom je nadoknadio tehničke probleme, Hamilton bez srljanja dovezao do petog mesta, obe Indije su mogle da naprave čudo ali i ova jedna na četvrtom mestu je ogroman uspeh u ovoj konkurenciji, o Lotusu polako postaje izlišno i komentarisati.
Obično me ove ne-evropske trke (ne važi za Brazil) ostave ravnodušnim (ponekad i zaspalim na pola trke), ovog puta (iako je moj favorit bio veći deo trke potpuno siguran) bilo je dovoljno uzbudljivo. Evo kako je nekad (1937) izgledala "formula" u egzotičnom ambijentu, GP Libije(!):
The_Mercedes-Benz_W_125_GP_car.jpg

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back