„Forbs“ Srbija najgora za biznis u regionu!

draksson

Iskusan
Poruka
5.674
Zasto aktuelna zuta gamad na vlasti unistava Srbiju?:evil:
Molim konkretne odgovore.Hvala

Lista magazina „Forbs“
Srbija najgora za biznis u regionu

181359_0405_kf.jpg

Srbija se po uslovima poslovanja u konkurenciji zemalja regiona ponovo našla na samom dnu. Nova lista koju je objavio američki časopis „Forbs“ pokazuje da se Srbija, među 134 zemlje, pozicionirala na 93. mesto i da je za godinu dana pala za 12 pozicija. Ispred nas su i Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, te države poput Tunisa, Gane, Zambije... Od suseda je bolje pozicionirana i Makedonija, te Albanija i BiH, koje su zauzele 64, odnosno 84. mesto.
Porezi i korupcija veliki problemi

U „Forbsu“ navode da su Srbiji potrebne strukturne ekonomske reforme, a da su upravo one „zapele s početkom krize“.

- Veliki izazovi su visoki vladini izdaci za plate, penzije i pomoć nezaposlenima, te sve veća potreba za državnim zajmovima, rast spoljnog duga, stagniranje investicija i pad prihoda od privatizacije. Drugi ozbiljni problemi su neefikasno pravosuđe, visok nivo korupcije - navode u „Forbsu“.

Srbija je najlošije pozicionirana u oblasti monetarnih sloboda, koje uključuju inflaciju i kurs, gde je zauzela 118. mesto. U oblasti poreskih opterećenja smo zauzeli 100. mesto, dok smo u korupciji bolji za 36 pozicija.

Lošija vest je da smo ukupno za godinu dana pali za 12 mesta, a da su susedi istovremeno poboljšavali uslove poslovanja. BiH je za godinu dana popravila poziciju za 17 mesta, Makedonija i Slovenija za po jedno, Hrvatska za sedam.

http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/281418/Srbija-najgora-za-biznis-u-regionu

Poslednja izmena:
Lepo si uradio domaci- svaka ti cast !
U pravu si u vecini stvari, ali ne kapiras da ne postoji alternativa !
Sto ce reci- kazu da trenutno imamo najbolje ekonomiste na kljucnim pozicijama, ali ce kod nas po svemu sudeci ekonomska kriza trajati jos 20-30 godina !
Zato sto su i oni saka jada! Ali nemamo bolje... Ili gresim ?

Poslednja izmena:
Odavno sam shvatio da gradjani Srbije pogresno razmisljaju i da imaju pogresne stavove u vezi sistemskih pitanja i da smatramo normalnim kada "davimo" privredu dazbinama i raznim administrativnim zaprekama.
Srbi vrlo tesko podnose uspesne i imucne.Smatraju da je bogat covek obavezno i gresan i da je imovinu stekao skoro 100% na neki lopovski nacin.
99% su u pravu...ne moze se sa ovim sistemom biti bogat i posten...

Moramo da shvatimo našu realnost i da je gledamo kao osnovicu za napredak. Najveći nedostatak se ogleda u kratkoročnosti naših zamisli. Sve se svodi na mandatarski period u kojem se razmišlja koliko je moguće više potrošiti, ostavljajući balast na grbači sledećih generacija. Te ostavljaju takav primjer koji se doslijedno idolizuje. Vjerujem u naš obrazovni sistem, i mlade generacije koje će iskorjeniti korov inflacije i nezaposlenosti. Pitanje je da li ćemo se do tada ratosiljati vjekovne pohlepe sa visokih kožnih fotelja??

99% su u pravu...ne moze se sa ovim sistemom biti bogat i posten...

U 99% slucajeva su upravu i to ne samo za nase podneblje nego za ceo svet, pricao sam sa raznoraznim ljudima i jedanput sam naleteo na coveka koji je nasledio veoma jak gradjevinski biznis, radi i u CG i u Srbiji, i upoznao dosta multimilionera i milijardera i po Evropi i po Aziji i po Americi...Rekao je, da od svih tih silnih bogatasa koje je upoznao, oni koji su poceli od 0, a nisu vec imali neko nasledstvo, svi do jednog nisu regularni, svi su u mito-korupcija semama, izbegavanje zakona, u politicko-partijskim semama, cak i u zemljama kao sto je Norveska, Svedska i Kanada, dao mi je cak i primere.. Ne kaze se dzabe, za sve me pitajte ali za prve milione nemojte.

U prednjim porukama se sustinski tvrdi da je kapitalizam sam po sebi lopovski sistem.Ako je tako,onda sam ja u pravu sto se na Filozofiji i na drugim podforumima zalazem za stvaranje nebirokratskih sistema kako bi se se u sto vecoj meri smanjio prostor za razne lopovluke bogatasa.
Nadam se da Forumasi ne negiraju i opravdanost postojanja trzisne ekonomije?
Socijalizam je pravedniji sistem,ali bi morao da bude i ekonomski uspesan.I to je moguce,ali za sada ne postoje geopoliticki uslovi za tako nesto.Licno sam ponudio neka resenja (novi putevi,prilazi) u svojim radovima kako bi mogao da se ostvari i taj cilj.

Poslednja izmena:
U prednjim porukama se sustinski tvrdi da je kapitalizam sam po sebi lopovski sistem.Ako je tako,onda sam ja u pravu sto se na Filozofiji i na drugim podforumima zalazem za stvaranje nebirokratskih sistema kako bi se se u sto vecoj meri smanjio prostor za razne lopovluke bogatasa.
Nadam se da Forumasi ne negiraju i opravdanost postojanja trzisne ekonomije?
Socijalizam je pravedniji sistem,ali bi morao da bude i ekonomski uspesan.I to je moguce,ali za sada ne postoje geopoliticki uslovi za tako nesto.Licno sam ponudio neka resenja (novi putevi,prilazi) u svojim radovima kako bi mogao da se ostvari i taj cilj.

One koji zele da pokrenu nesto drugacije uglavnom nabijaju na kolac... Sve u svemu, kapitalizm i nije toliko los, pa ne mozemo da budemo svi milioneri, vecina ljudi koja kontrolise novac(bar na zapadu) ne kontrolise ga za dzabe, to su uglavnom ljudi sa 100 puta vecom inteligencijom od prosecnog stanovnistva...

Back