FON, PMF ili FTN(Novi Sad) za Web programiranje?

Anyaxx

Početnik
Poruka
2
Pozdrav svima,
Zelja mi je da postanem web programer. Ljude koje znam koji rade u ovoj struci uglavnom nisu zavrsili fakultet, ili imaju skroz nevezanu diplomu pa su se posle sami usavrsavali, tako da stvarno nemam sa kim da diskutujem o ovome. Iako kod nas nazalost nema specifican smer za web programiranje, izdvojila sam ova 3 faksa/smera:
FON - informacione tehnologije;
PMF - informatika;
FTN - graficko inzenjerstvo i dizajn.
Na svakom ima web programiranje bar jedan semestar, i moguce je donekle, preko izbornih predmeta, malo vise se usmeriti. Ali svaki ima i svoje mane; ne znam koliko je zahtevna matematika na PMFu i koliko ce mi uopste trebati svi ti predmeti koji su vezani za klasicno programiranje. FON-ov smer izgleda ok, ali brat mi studira menadzment na FONu i ne znam koliko je ozbiljan sam smer. I na kraju FTN koji je prvo u Novom Sadu (ja sam iz BG-a), mozda cak i najfleksibilnija opcija, ali je sam smer dosta okrenut stampi i stamparskim tehnologijama.
Kao sto vidite vodim bitku sama sa sobom i jako bi mi znacio savet!
pozdrav

Na na jednom fakultetu u Srbiji se ti nećeš specijalizovati za "Web programiranje" jer su i ne postoje neke konkretne odrednice jer je sve stvar trendova. Poenta je da ti odlično savladaš sve osnove tog "klasičnog programiranja" kako bi uopšte i mogla da razumeš trendove koji su trenutno zastupljeni u internet programiranju. Problem je što kod nas na svakom smeru koji se bavi softverskim inženjerstvom ili web programiranjem imaš gomilu drugih predmeta koji se uopšte ne bave konkretnom materijom, nego u načelu, jer služe za profesore da ispune svoju kvotu. Koje konkretne smerove si gledala na PMF-u i FTN-u.

Koje konkretne smerove si gledala na PMF-u i FTN-u.

Na PMF-u smer informatika, a na FTN-u graficko inzenjerstvo i dizajn; na FTN su osnove programiranja kao izborni predmet, ceo smer je spoj graficke kominikacije-stampe-informatike-dizajna
Shvatam ja da cu morati pored faksa sama da se usavrsavam, sto vec i radim, ali trazim najbolju opciju koja ce mi ili dati dovoljno slobodnog vremena da sama guram, ili ce imati dovoljno odgovarajuceg sadrzaja, da mogu da se nosim sa zahtevnijim programom a pritom da izadjem sa faksa kao web programer

Na PMF-u smer informatika, a na FTN-u graficko inzenjerstvo i dizajn; na FTN su osnove programiranja kao izborni predmet, ceo smer je spoj graficke kominikacije-stampe-informatike-dizajna
Shvatam ja da cu morati pored faksa sama da se usavrsavam, sto vec i radim, ali trazim najbolju opciju koja ce mi ili dati dovoljno slobodnog vremena da sama guram, ili ce imati dovoljno odgovarajuceg sadrzaja, da mogu da se nosim sa zahtevnijim programom a pritom da izadjem sa faksa kao web programer

Drugar mi je prošle godine masterirao na GRID-u na FTN-u, sa tog smera nećeš izaći kao veb programer to je sigurno. Taj smer je dizajnerski gde učiš stvari tipa modelovanja u 3dmax-u, organizacija stranica za štampanje, dizajniranje plakata (ja sam jednoj njegovoj koleginici dao neku ideju za koju je ona dobila 10 i dalje mi nije jasno kako). To je kvalitetan smer ali ne za ono što tebi treba, previše vremena će ti oduzeti učenje za ispite pa je pitanje koliko ćeš stići da se nadogradiš za ono što tebi treba. Ako već biraš između ta dva onda definitivno upiši Informatiku na PMF-u. Kao što sam rekao ni sa jednog faksa u Srbiji ti nećeš izaći kao veb programer nego je poenta da što bolje shvatiš paradigme programiranja, način na koji se projektuju baze podataka, osnovna pravila i koncepte pisanja koda itd. Kada to savladaš lako ćeš ti ukapirati one tehnologije koje ti trebaju za veb programiranje kao što su PHP, JavaScript, MySQL itd.

Back