Fleke po zidu - Sta raditi

Leeman

Zainteresovan član
Poruka
428
Zdravo svima,

pre 3 godine smo se uselili u novi stan (skroz nova zgrada), provetravamo redovno u jednom uglu u spavacoj sobi gde su bile neke knjige i kutije supruga je danas raspremala nesto i kaze da su se pojavile zute fleke u tom cosku (otprilike krecu od nekih 20cm od parketa i idu do nekih 50-60cm visine. Nigde drugo u stanu nista slicno nismo ustanovili. Ove knjige i kutije nisu bile sigurno godinu dana pomerane pa i ne znamo kada se to stvorilo i zasto.

Slike sam prilozio pa pogledajte i ako neko ima ideju sta je to i kako otkloniti neka pise:

Hvala!

Prilozi

• 20240205_201917~2.jpg
    20240205_201917~2.jpg
    30 KB · Pregleda: 34
  • 20240205_201710.jpg
    20240205_201710.jpg
    25,8 KB · Pregleda: 33
  • 20240205_201646.jpg
    20240205_201646.jpg
    22,4 KB · Pregleda: 36
Ispod i iza zida su drugi stanovi.

Da li mozemo iskljuciti verovatnocu da je ovo neka vrsta plesni?

Sa cime da operem - Soda bikarbonom, 70% alkoholom, jabukovim sircetom, da li da razredjujem ili nanesem na sundjer i krenem da brisem?

Sa cime da operem - Soda bikarbonom, 70% alkoholom, jabukovim sircetom, da li da razredjujem ili nanesem na sundjer i krenem da brisem?
moz da biras - mozda i deterdzent (neki), nesto ce da 'upali' a mozda 3-hlor-etilen ? (ovo poslednje je sala naravno)

Zdravo svima,

pre 3 godine smo se uselili u novi stan (skroz nova zgrada), provetravamo redovno u jednom uglu u spavacoj sobi gde su bile neke knjige i kutije supruga je danas raspremala nesto i kaze da su se pojavile zute fleke u tom cosku (otprilike krecu od nekih 20cm od parketa i idu do nekih 50-60cm visine. Nigde drugo u stanu nista slicno nismo ustanovili. Ove knjige i kutije nisu bile sigurno godinu dana pomerane pa i ne znamo kada se to stvorilo i zasto.

Slike sam prilozio pa pogledajte i ako neko ima ideju sta je to i kako otkloniti neka pise:

Hvala!
Ako su te knjige bile do samog zida,zatvorile su prohod vazduha,jer izmedju zida i svakog namestaja,treba da ima do 6 cm razmaka,bas zbog strujanja vazduha.Ako to nema,pojavljuje se budj i onda prelazi u razne boje u zavisnosti kakva je podloga zida.Znaci zid mora da dise i kada je toplo i kada je hladno.Ako je slucajno budj,sto mislim da jeste,treba ocistiti suvom krpom,pa kada je toplije prekreciti i ostaviti da ima promaje da se lepo prosusi.Ako imas nekog poznanika,a radi sa drvetom da ti napravi letvice na polici da knjige ne idu do samog zida.Onda nece biti problema.

Nisam cuo za sirce i alkohol, cuo sam za sodu, varikinu(izbeljivac), savo - moze u fajtalicu pa da se pofajta par puta
pa kad osusi suvom krpom.

Hvala svima! Suvom krpom a ni poluvlaznim sundjerom nece da se skine.
Probacemo sodom/izbeljivacem pa cemo naprskati sprej za plesan sacekati da se osusi prebrisati suvom krpom i prekreciti.
Ako se ne skida sa suvom krpom,onda nije budj,vec je zbog lose provetrenosti izbio neki sloj ispod kreca,ili disperzije u zavisnosti sa cime je radjeno.Ako budes kvasio bilo cime,pa skidao,moze se desiti da se prosiri to sarenilo.Jednostavno,kao sto sam rekao obrisi suvom krpom i ako je tu suv zid prekreci.Posle pre stavljanja knjiga,stavi neki granicnik da knjige ne dodiruju zid.

Ako se ne skida sa suvom krpom,onda nije budj,vec je zbog lose provetrenosti izbio neki sloj ispod kreca,ili disperzije u zavisnosti sa cime je radjeno.Ako budes kvasio bilo cime,pa skidao,moze se desiti da se prosiri to sarenilo.Jednostavno,kao sto sam rekao obrisi suvom krpom i ako je tu suv zid prekreci.Posle pre stavljanja knjiga,stavi neki granicnik da knjige ne dodiruju zid.
Supruga je juce skinula jedan dan soda bikarbonom (izmesala sa malo vode nanela ostavila da odstoji pa suvom krpom sastrugala). Svakako cemo prekreciti. Hvala!

Back