BEOGRAD, 23.04.2009.
PRESS
MIŠIĆ: NISAM HTEO DA UBIJEM ŽANDARMA!
Uroš Mišić, navijač Crvene zvezde koji je optužen za pokušaj ubistva žandarma Nebojše Trajkovića, na ponovljenom suđenju u Palati pravde rekao da se kaje zbog svega što je uradio
[Očajni... Urošev otac i drugovi juče u Palati pravde]
Očajni... Urošev otac i drugovi juče u Palati pravde
Očajni... Urošev otac i drugovi juče u Palati pravde
Uroš Mišić (20), navijač Crvene zvezde koji je optužen za pokušaj ubistva žandarma Nebojše Trajkovića, na ponovljenom suđenju u Okružnom sudu u Beogradu juče je rekao da nije hteo da ubije žandarma i da se kaje zbog svega što je uradio.
FAKTI
- Uroš Mišić je prvom presudom bio osuđen na 10 godina zatvora zbog pokušaja ubistva Trajkovića
- Posle izricanja presude usledile su burne reakcije javnosti, fudbalera i navijača Crvene zvezde, koji su na utakmicama nosili transparente i majice i ispisivali grafite „Pravda za Uroša"
- Sudija Velimir Lazović je posle ukidanja presude tražio da ne sudi ponovo taj predmet jer je izložen mnogim pritiscima, međutim, to mu nije odobreno
Uroš Mišić je 19. septembra prošle godine osuđen na 10 godina zatvora zbog pokušaja ubistva Trajkovića na fudbalskoj utakmici na stadionu Crvene zvezde, a Vrhovni sud Srbije je 3. marta ukinuo presudu i vratio predmet na ponovljeno suđenje. Navijač, koji je na poluvremenu utakmice između Crvene zvezde i Hajduka iz Kule upaljenom bakljom napao Trajkovića, izjavio je juče da je posle hapšenja u nekoliko navrata prebijen u policijskoj stanici, kao i CZ-u.
Mišića tukli u policiji
- Nemam ništa novo da dodam. Stojim iza onoga što sam ranije rekao. Žao mi je zbog svega i iskreno se kajem - rekao je Mišić iznoseći odbranu, i dodao:
- U policiji su me tukli palicama, rukama, nogama, a u zatvoru kožnim kaiševima i kablovima. Na kraju me neko udario kofom u glavu posle čega sam morao da idem u zatvorsku bolnicu na ušivanje.
On je objasnio da je video komešanje i gužvu kroz koju se probio i Trajkovića kako se brani od udaraca.
- Trajković me je u tom opiranju udario otvorenom šakom u nos. Već sam uzeo upaljenu baklju i počeo da jurim za njim. Prislonio sam baklju na njegova leđa, on se savio i možda sam ga tada dodirnuo po vratu. Trajković je zatim pobegao, a ja sam bacio baklju. Nisam imao nameru da ubijem žandarma - izjavio je Mišić. On je dodao da je komešanje trajalo nekoliko minuta i da je čuo pucanj, ali da se na mesto sukoba sa Trajkovićem više nije vraćao.
Žandarm izbegao linč
Žandarm Nebojša Trajković rekao je da se i dalje leči, da je pod jakim sedativima i da obilazi četiri lekarske ustanove. On je naveo da je radio u Žandarmeriji na obaveštajnim poslovima i da zbog toga na utakmici nije nosio uniformu. Trajković je opisao šta se sve događalo na stadionu i na koji je način došlo do sukoba sa navijačima i Urošem Mišićem.
- U jednom trenutku smo dobili naredbu da idemo na severnu tribinu. Zadatak je bio da pratimo situaciju i ako smo u mogućnosti, da snimimo i dokumentujemo ko na teren baca baklje. Nosio sam crveno-belu jaknu i imao sam kapuljaču na glavi, tako da niko nije mogao da posumnja da sam policajac - ispričao je Trajković.
Mišić me je bakljom ispekao po leđima i pokušao da mi sprži lice. Vikao je: „Hoćeš baklju! E, pa evo ti baklja" ... Nebojša Trajković, žandarm
Policajac je izjavio da mu je prišao kolega i rekao da je jedan ćelavi navijač okupio oko 50 navijača i da ga oni neprestano posmatraju.
- Na poluvremenu 50 navijača je kao po komandi stavilo kapuljače na glavu i vezalo šalove oko lica. Jedan deo krenuo je ka izlazu, a drugi ka istoku. Krenuo sam ka izlaznoj kapiji, ali ona je bila zaključana. Nisam imao kud. Navijači su me nabili na zid. Tada je Mišić raširenih ruku iskoračio ispred mase i rekao:"Gde ćeš, pi... žandarska". Rekao sam da nisam žandar, a moj kolega Kostić je uzviknuo: „Pa, momci, on je naš". Neko drugi je rekao: „Ma šta naš, pratimo ga satima". Mišić me je zatim šutnuo u genitalije i udario pesnicom u glavu - izjavio je Trajković.
Žandarm je naglasio da ga je masa uhvatila i vukla, a zatim da ga je bacila 10 do 15 metara niz tribine, kao i da su ga navijači stigli i počeli da ga biju.
- Vrištao sam od bolova. Mišić me zatim bakljom ispekao po leđima i pokušao da mi sprži lice. Dok je to radio, vikao je: „Hoćeš baklju, hoćeš baklju. E, pa evo ti baklja". Ne znam koliko je baklji bilo, ali sam zadobio opekotine po vratu, leđima i licu. Pokidali su odeću sa mene, ali sam uspeo da sačuvam službeni pištolj. Repetirao sam oružje i mogao sam da pucam, ali bilo je dece i ja to nisam učinio. Pucao sam u vazduh. Ispraznio sam pištolj i bacio ga preko ograde jer sam znao da ako mi uzmu oružje - sigurno će me ubiti - rekao je Trajković. Pre početka suđenja u sud je stigao podnesak iz policije u kojem se potvrđuje da je Trajković bio na službenoj dužnosti .