Fizika je dokazala....

Mnogo je logičnije da astrologija pogađa na isti način na koji "pogađa" numerologija i gledanje u pasulj. Zato se, naravno, mora prilagođavati lokalnim uslovima. Potpuno je jasno da bi eventualni "planetarni uticaj" morao biti homogen, ali pošto nije tako najlogičnije objašnjenje je da uticaja nema.

Iz tog razloga, astrologija je postala toliko difuzna, morali su biti ubačene hiljade raznih "uticaja" i aspekata, baš da bi se stvorila mogućnost objašnjavanja bilo čega. Kako god okreneš, najveća vrednost takvog sistema "pogađanja" je zabava za tinejdžere i dokone domaćice.

Po čemu je logičnije? Za razliku od numerologije i gledanja u pasulj, za astrologiju je lokacija od presudne važnosti. Ako neko ima dobro položenog Jupitera na vrhu druge kuće, osoba će imati mnogo novca, ali ako ta osoba npr živi u Etiopiji neće biti u pitanju enormno bogatstvo, ali će biti veće od onoga što ostatak stanovništva ima. Ali generalno Jupiter ovako položen uvećava materijalna dobra. U nekim bogatijim zemljama to uvećanje će biti ogromno, dok će u siromašnijim zemljama biti dosta manje. Poenta je da Jupiter ima ISTO delovanje u svim zemljama, ali je konačan rezultat drugačiji. Pljusak u prašumi i pljusak u Sahari neće imati isti efekat.

Mada u jednom jesi u pravu. Astrologija je postala rasulo. Izmišljaju se kojekakvi asteroidi, planetoidi, kosmička prašina, hipotetičke planete, matematičke tačke, minorni aspekti itd, i sve to kao izgovor za grešku u prognozama. Tradicionalna astrologija sa druge strane ima samo 7 planeta i samo 5 aspekata, a prognoze starih astrologa su bile veoma precizne.

Uzgred ja sve hoću da se oprobam u nekom tvom testu, ali to ću neki drugi dan, kad budem imao više vremena. Reći ću ti i kakav test da spremiš (naravno ako budeš hteo).

Znate kako, astrologija je pre svega jedna mudrost, nastala 2500 godina pre Hrista i nju odlikuje jedan vid filozofije prema zivotu, i kada se primeni kako treba ona zaista daje rezultate i ljudi mogu da pocnu da vode kvalitetnije zivote, a sada ako je Sizifu toliko stalo da dokaze da smo to mi umislili, sto se mene tice, neka mu, meni iskreno to nije ni bitno, bitna je percepcija stvari oko nas koju nam astrologije pruza, i to bi svako ko je proucava trebao da zna :)

Znate kako, astrologija je pre svega jedna mudrost, nastala 2500 godina pre Hrista....
I salivanje straha olovom je veoma stara mudrost. :) Godine u ovom slučaju uopšte ne daju kredibilitet!
Ako neko ima dobro položenog Jupitera na vrhu druge kuće, osoba će imati mnogo novca,
Da li to znači da svaka osoba koja ima mnogo novca ima Jupitera na vrhu druge kuće? (Ili bar nešto slično?) Ako ti ja dam natalnu kartu 20 ljudi, od kojih su svi ekstremi (ili imaju baš mnogo novca, ili ga nemaju uopšte) šta misliš koliko njih možeš da pogodiš? Ako je ovo što pričaš za Jupiter istina, morala bi pogoditi 16 ili više, a ja znam da ćeš pogoditi između 8 i 13, jer je to očekivani rezultat u slučajnom pogađanju (ekvivalent bacanja novčića)

Mada u jednom jesi u pravu. Astrologija je postala rasulo. Izmišljaju se kojekakvi asteroidi, planetoidi, kosmička prašina, hipotetičke planete, matematičke tačke, minorni aspekti itd, i sve to kao izgovor za grešku u prognozama. Tradicionalna astrologija sa druge strane ima samo 7 planeta i samo 5 aspekata, a prognoze starih astrologa su bile veoma precizne.

Kao što rekoh, to je bilo neophodno. Jedini način za održanje astrologije bio je uvođenje svih tih dodatnih parametara, u protivnom bi se lako dokazalo da je apsolutno neosnovana. Ovako se uvek može kriviti neki "drugi aspekt" za to što ne nešto ne poklapa sa uvreženim stavom. Najbanalniji i meni najsmešniji primer je to što se blizancima (ne znak, nego bebe rođene praktično u isto vreme) ne gleda isti horoskop, već se namerno uvodi nekakva besmislena razlika od tri kuće, ako se ne varam. To je blatantan primer namernog uvođenja šuma da bi se opravdalo to što je očigledno da nisu svi blizanci isti, i da vrlo često jedan ima sreće u životu dok drugi nema. Svakom normalnom čoveku je jasno da je besmisleno gledati različit horoskop osobama koje su rođene na istom mestu u isto vreme od iste majke i oca, otkud zvezde znaju da li neko ima ili nema brata/sestru blizanca.

Uzgred ja sve hoću da se oprobam u nekom tvom testu, ali to ću neki drugi dan, kad budem imao više vremena. Reći ću ti i kakav test da spremiš (naravno ako budeš hteo).

Razume se. Ja nisam na ovom podforumu zato što sam došao da raskrinkavam bilo šta, ja sam ovde samo zato što volim istinu i precizne, tačne odgovore. Toga, nažalost, u astrologji ima veoma malo. To što neko reče da je astrologija zapravo filozofija ne znači ništa, jer se astrolozi predstavljaju kao oni koji imaju vrlo precizne odgovore na vrlo precizna pitanja, to svoje "znanje" naplaćuju (ne svi doduše) - a ja čvrsto verujem da samo prodaju maglu.

Dok me neko svojim znanjen ne ubedi u suprotno, razume se.

Da li to znači da svaka osoba koja ima mnogo novca ima Jupitera na vrhu druge kuće? (Ili bar nešto slično?) Ako ti ja dam natalnu kartu 20 ljudi, od kojih su svi ekstremi (ili imaju baš mnogo novca, ili ga nemaju uopšte) šta misliš koliko njih možeš da pogodiš? Ako je ovo što pričaš za Jupiter istina, morala bi pogoditi 16 ili više, a ja znam da ćeš pogoditi između 8 i 13, jer je to očekivani rezultat u slučajnom pogađanju (ekvivalent bacanja novčića)
Prvo ne znam kako si došao do zaključka da sam žensko :)
Inače ovo za Jupiter mi je prvo palo na pamet, nije u pitanju samo Jupiter, ali recimo da to jeste pravilo, dobro položen Jupiter u drugoj kući uz odsustvo nečega što će to poreći generalno daje ljude kojima pare same dolaze. Ja se tim ne bavim, zato i rekoh da ću reći kakav test da spremiš (jer mogu da se testiram samo u onoj oblasti koju mislim da znam dobro, jelte :))

Kao što rekoh, to je bilo neophodno. Jedini način za održanje astrologije bio je uvođenje svih tih dodatnih parametara, u protivnom bi se lako dokazalo da je apsolutno neosnovana. Ovako se uvek može kriviti neki "drugi aspekt" za to što ne nešto ne poklapa sa uvreženim stavom. Najbanalniji i meni najsmešniji primer je to što se blizancima (ne znak, nego bebe rođene praktično u isto vreme) ne gleda isti horoskop, već se namerno uvodi nekakva besmislena razlika od tri kuće, ako se ne varam. To je blatantan primer namernog uvođenja šuma da bi se opravdalo to što je očigledno da nisu svi blizanci isti, i da vrlo često jedan ima sreće u životu dok drugi nema. Svakom normalnom čoveku je jasno da je besmisleno gledati različit horoskop osobama koje su rođene na istom mestu u isto vreme od iste majke i oca, otkud zvezde znaju da li neko ima ili nema brata/sestru blizanca.
Zbog čega je bilo neophodno? Astrologija uopšte nije bila u krizi da bi morala da izmišlja neke stvari ne bi li se održala. I dan danas imaš puno tradicionalnih astrologa.
Blizanci su svakako poseban slučaj, inače si u pravu za to "izmišljeno pravilo" da je asc mlađeg blizanca treća kuća. Zbog čega bi to važilo za blizance a ne za npr dva brata koji su rođeni u razmaku od godinu dana? Zato je moderna astrologija ubacila gomilu novih aspekata, planetoida, asteroida ne bi li opravdala svoju nemogućnost određivanja signifikatora. Mada u jednom moram da te demantujem. Nikako ne mogu biti rođeni na istom mestu u isto vreme. Mora da postoji razlika makar od jednog minuta. (ako ne minut, bar je u pitanju nekoliko desetina sekundi). To nikako nije isto vreme.
Nego to nije slučaj samo sa blizancima... Imaš i "pravilo" da je prvi mlađi brat/sestra treća kuća, drugi je peta, treći je sedma i tako se to izvrti u krug dok ne dođemo do Asc i tu dolazimo do zaključka da smo sami svoj predak.... Isto rade i za brakove...

Razume se. Ja nisam na ovom podforumu zato što sam došao da raskrinkavam bilo šta, ja sam ovde samo zato što volim istinu i precizne, tačne odgovore. Toga, nažalost, u astrologji ima veoma malo. To što neko reče da je astrologija zapravo filozofija ne znači ništa, jer se astrolozi predstavljaju kao oni koji imaju vrlo precizne odgovore na vrlo precizna pitanja, to svoje "znanje" naplaćuju (ne svi doduše) - a ja čvrsto verujem da samo prodaju maglu.

Dok me neko svojim znanjen ne ubedi u suprotno, razume se.
Teško da će bilo ko u zemlji Srbiji uspeti da te ubedi u suprotno. To čak ni meni nije namera, ja ću taj test da radim samo kao proveru mog znanja. Svako ima pravo da veruje šta želi i da odabere svoju istinu (bilo logikom, intuicijom ili nečim trećim). Astrologija je filozofija koliko i meteorologija... Ranije astrologija nije bila dostupna svima. To je bila privilegija kraljeva, sveštenika i sl. Dostupnost astrologije je ono što je skroz degradiralo... Verujem da će i ovo što pišem naići na osudu mnogih koji su ljubitelji moderne astrologije, na kraju krajeva, ne bi bio prvi put da me napadaju, ali ono u čemu su tanki je upravo ono što ti Sizife ovde pokušavaš da utvrdiš - činjenice.

Uzgred, ako sam dobro shvatio, tebi je bitno da tačnost testa bude veća od 75 % da bi se smatrao uspešno položenim?

JU u 2,ili na vrhu druge ce biti pokazatelj toga da osobi mnogo novca prodje kroz ruke,ali isto tako pretstavlja i rasipnistvo,velike troskove,osoba ne moze da ustedi,sve zavisi od vl.2..kuce.
Npr.ako neko ima vl.2.kuce u trigonu sa JU,sigurno da ce ukazati na bogatsvo,ali se takodje moraju pratiti i drugi aspekti,ako ta ista osoba ima NE u 2.kuci u jednom periodu zivota moze bitit prevarena ili pokradena i izgubiti taj novac.
Ne moze se tumaciti horoskop na osnovu jedne planete..

@Cassiopeia, UltimaN, emillly: Pa kad sve podvučemo, možete li napraviti iole tačan profil osobe što se tiče finansija ako vam dam natalnu kartu? (Ne zahtevam nikakva predviđanja unapred, prosto recite trenutni "presek stanja")?

Super...a sta dobija onaj ko pobedi? :D

A na kraju krajeva, otkud mi da znamo da li je tvoja ocena istinita ili ne? Msm, posto vidim da si zapeo da dokazes kako je astrologija sarena laza, koliko god da neko tacno "uradi zadatak", ti uvek mozes reci da nije dobro.
Slažem se da je malo nezgodno ukoliko samo ja znam rezultate. Ako želite, mogu uključiti nekog astrologa kao kontrolora - neko ko će unapred znati sve što je relevantno, ali ko neće učestvovati, niti reći bilo kome bilo šta. Jedino u tom slučaju ja ne mogu da znam da tačni odgovori neće procureti, tako da bi najbolje bilo imati nekog sasvim neutralnog posmatrača. Takvi testovi se mnogo lakše rade uživo, ispravni odgovori se zapečate u kovertu, i ne otvaraju se do kraja testa, tako da nema laži i nema prevare. Na takvim (double blind) testovima astrologija nažalost redovno pada.

U svakom slučaju, znajte da nemam razloga da lažem, i sam sam nekad verovao u astrologiju dok nisam shvatio kako funkcioniše i spontano prestao da verujem, a onda takođe spontano - postao kritičar iste. :)

Ovo shvatite kao zabavu, ja zaista nemam ništa od toga. A što se tiče nagrada, pa i za to možemo da se dogovorimo! :cool:

A zašto bi crnci bili izuzeti od "planetarnog uticaja"? Odgovor je prost - raspored planeta nema uticaja na boju očiju.

Nema... niti se moze videti u karti... Ali nismo mi postavili pitanje, ti si postavio pitanje boje ociju na prvom testu. :lol:

(a ni bilo šta drugo po svoj prilici)

Ne slazem se. :strika:

Koliko ja vidim zasad, gledali u zvezde, karte ili u pasulj, rezultati su isti... 0

Nemoj tako, bilo je dobrih rezultata... A bice i jos bolji, mnogi tek pocinju pa i ja. :)

A mene zanima, koliko si ti to dugo proucavao, dokle je tvoje znanje otislo, posto ima onih koji pocnu pa kad vide da im ne ide, onda je kriva astrologija. Ja dok ne nastrebam pa vidim da nema istine, necu da kritikujem.

JU u 2,ili na vrhu druge ce biti pokazatelj toga da osobi mnogo novca prodje kroz ruke,ali isto tako pretstavlja i rasipnistvo,velike troskove,osoba ne moze da ustedi,sve zavisi od vl.2..kuce.
Npr.ako neko ima vl.2.kuce u trigonu sa JU,sigurno da ce ukazati na bogatsvo,ali se takodje moraju pratiti i drugi aspekti,ako ta ista osoba ima NE u 2.kuci u jednom periodu zivota moze bitit prevarena ili pokradena i izgubiti taj novac.
Ne moze se tumaciti horoskop na osnovu jedne planete..

Ja imam Jupiter u 2. u samo dobrim aspektima... U Devici je, a dispozitor Merkur u Strelcu, neaspektovan (ne znam da li time gubi nesto)... Ako se novac "bude lepio'' za mene, onda po meni astrologija definitivno funkcionise.

P. S. I Bill Gates ima Jupiter u 2. cini mi se...I jos konjunkcija Pluton...

Poslednja izmena:
Evo jednog zanimljivog testa koji je već urađen na mnogo većoj skali nego što mi možemo ovde da izvedemo, i razume se - astrolozi su pali i na tom testu.

Dakle, ispitivanje je urađeno na sledeći način - na osnovu preciznih podataka o rođenju, testiranoj osobi se uradi horoskop od strane profesionalnog astrologa. Onda mu se da taj horoskop, ali mu se pored njega daju još dva horoskopa urađena za neke druge ljude. Njegov zadatak je prost - treba samo da pogodi koji je horoskop njegov, a koja dva su tuđa.

Očekivani rezulutat je bio preko 50% pogođenih (to su astrolozi očekivali), a ukoliko astrologija ne funkcioniše onda oko 0.33 pogodaka (jedna trećina, slučajan izbor jedne kombinacije od tri mogućnosti)

Ovaj test je uradio Šon Karlson, doktor nuklearne fizike, nad 83 dobrovoljca i 28 profesionalnih astrologa. Samo 28 od 83 subjekata je pogodilo svoj horoskop, što dokazuje da je pogađanje bilo sasvim slučajno.

Zapravo ne dokazuje ništa... Koliko vidim 28 osoba je pogodilo svoj horoskop - bilo je 28 profesionalnih astrologa. Postoji mogućnost da su profi astrolozi pronašli svoj horoskop, a da su pogrešili dobrovoljci. Zašto naučnici ne pokušaju drugi sistem? Svi se iz petnih žila trude da dokažu da nije istinita, a niko nije pokušao da dokaže da jeste (tj jeste, Michel Gauquelin, koji je čak uspeo statistički da pokaže da u astrologiji ima nečega, posle čega je bio odbačen od svojih kolega naučnika... Ako nekoga zanima njegovo istraživanje, nek pogleda na http://en.wikipedia.org/wiki/Mars_effect).

Back