fizicka memorija

goran78

Obećava
Poruka
57
Novi sam korisnik racunara,pa obzirom da nemam iskustva,a i potrebnog znanja,molim za objasnjenje:
U task manager-u pise sledece:
Physical memory usage 72%
Total 261664 K
Free 72328 K
Od cega zavisi "zauzece" fizicke memorije i dali se i kako moze prazniti?
Ako se free space smanji,i dodje do 0,sta dalje?
Znam da se cach memorija prazni iskljucivanjem racunara,ali neznam kako ova.
Preporucite mi neku knjigu o osnovama racunarstva,kako bi savladao bar osnovna znanja (pa i ovo o cemu pisem).Hvala vam unapred za odgovore.

goran78:
Novi sam korisnik racunara,pa obzirom da nemam iskustva,a i potrebnog znanja,molim za objasnjenje:
U task manager-u pise sledece:
Physical memory usage 72%
Total 261664 K
Free 72328 K
Od cega zavisi "zauzece" fizicke memorije i dali se i kako moze prazniti?
Ako se free space smanji,i dodje do 0,sta dalje?
Znam da se cach memorija prazni iskljucivanjem racunara,ali neznam kako ova.
Preporucite mi neku knjigu o osnovama racunarstva,kako bi savladao bar osnovna znanja (pa i ovo o cemu pisem).Hvala vam unapred za odgovore.
pa ako se ne varam to ti dodje ram memorija i njeno koriscenje... Available predstavlja slobodnu memoriju u sistemu... Do sad se nisam bio u situaciji da je ram pao do 0 %(mslim da se iskoristi do kraja svaki MB)...tako da nemas brines (ali dobro bi ti doslo 512 MB Ram-a ako mozes kupit....).!Inace zauzece ove memorije zavisi od kolicine i zahtevnosti aktivnih programa (primer:ako imas aktivo puno programa u taskbar-u onda je zauzece vec i obrnuto).Ram se moze osloboditi pomocu vise programa ali evo ti dva koja sam uspesno koristio: FastDefragPro i System Mechanic 4 Pro (sa tim da system mechanic ima jos brdo opcija za upravljanje ,odrzavanje i ciscenje sistema)...A sto se tice knjige neznam sta da ti preporucim (zato sto ni sam ne citam uopste...) tako da za ovaj odgovor sacekaj da ti neko odgovori....

Back