Firmi Šapićevog saradnika posao od 27 miliona evra

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
333.680
Jadran_firma_FOTO_Printscreen_610x940.jpg


Radovi na izgradnji nacionalnog odbojkaškog centra na Novom Beogradu počeli su pre šest meseci, a iz državnog budžeta za taj projekat biće izdvojeno ukupno 26,8 miliona evra. Za ovaj posao tadašnja Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima prvo je raspisala tender, ali ga je poništila zbog "neprihvatljivih ponuda", pa je izgradnju tog sportskog kompleksa u pregovaračkom postupku dodelila firmi "Jadran", čiji je vlasnik blizak saradnik Aleksandra Šapića. Podizvođač je poznata kompanija "Enegotehnika - Južna Bačka", koja se dovodi u vezu sa SNS.

Prošlo je pola godine otkako je krenula gradnja Odbojkaškog trenažnog centra na Novom Beogradu, preko puta Studentskog grada. Beobuild je objavio da je završen deo posla na izgradnji temelja, postavljanju šipova i izgradnji potpornog zida, a trenutno se radovi izvode na betoniranju podzemnih etaža i budućeg prizemlja.

Ipak, radovi ozbiljno kasne, imajući u vidu da je firmi "Jadran" dodeljen ugovor još u decembru 2021. Zanimljivo je da je posao dodeljen u konkurentskom postupku sa pregovaranjem, iako je prethodno bio raspisan tender.

Kako se može videti u dokumentaciji, tadašnja Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima (sadašnje Ministarstarstvo za javna ulaganja) raspisala je java nabavku "izrade tehničke dokumentacije i izvođenja radova na izgradnji Odbojkaškog trenažnog centra" početkom novembra 2021, a procenjena vrednost projekta iznosila je 2.232.500.000 dinara ili oko 19 miliona evra bez PDV.

Dostavljena je, međutim, samo jedna ponuda, a u grupi ponuđača su se našle firme "Aba professional", DBA, "IMP Automatika", "Jadran", "Koto", "Musculus" i druge. Prema podacima sa sajta javnih nabavki, taj konzorcijum ponudio je oko 2,7 milijardi dinara ili 3,2 milijarde sa PDV-om. Kako se navodi, Komisija je 20. decembra odlučila da ovu javnu nabavku poništi, jer je ponuđena cena prelazila iznos procenjene vrednosti.

Kancelarija za upravljanje za javnim ulaganjima, međutim, ekspresno odlučuje da uđe u konkurentni postupak sa pregovaranjem i već četiri dana kasnije dodeljuje ugovor grupi ponuđača na čelu sa firmom "Jadran". Zapravo, sudeći po onom što se može videti u Odluci o dodeli ugovora, jedino je toj kompaniji poziv i poslat, a osim nje u posao su ušle i firme "Musculus", "Tvido", "IMP Automatik", "Aba profesional", "Koto", DBA, i "IMP Automatika - Security". Reč je o istim firmama koje su u konzorcijumu dostavile ponude u otvorenom postupku. Ipak, Jadran će, kako piše, preuzeti na sebe 90,25 odsto udela u vrednosti i realizaciji ovog projekta.

Iako je prva ponuda odbijena jer je bila veća od procenjene vrednosti, i iznos koji je naveden u odluci o dodeli ugovora takođe je premašio predviđenu cenu. Izgradnja nacionalnog odbojkaškog centra koštaće nas 2.621.318.540 dinara bez PDV ili 3.145.582.248 dinara sa PDV-om, odnosno 26,8 miliona evra.

"Nova" je povodom ovog slučaja uputila pitanja Ministarstvu za javna ulaganja, ali do objave teksta odgovori nisu stigli.
Zanimljivo je i da će podizvođač na ovom projektu biti firma "Energotehnika - Južna Bačka" i to sa 0,85 odsto vrednosti posla. Kako su mediji pisali, ta kompanija je bila garant kredita koji je SNS podigao za potrebe izborne kampanje još 2011, a njen vlasnik je Dragoljub Zbiljić.

Devet ugovora za jedan mesec

Firma Jadran do skoro nije bila poznata široj javnosti. Naime, ova kompanija je u grupi onih koji su dobijale najviše poslova od države, javnih preduzeća i institucija. Dešavalo se da samo u jednom mesecu sklope čak devet ugovora, a u jednom danu etiri posla. Na tenderima učestvuje uglavnom u konzorcijumima, neretko kao jedini ponuđači.Najveći broj poslova u avgustu i početkom septembra 2022. Jadran je dobio od JVP Vojvodina Vode, na čijim tenderima je ta kompanija nastupala sa firmom "Tamiš Dunav". Čak četiri ugovora "Vojvodina vode" dodelile su im 31. avgusta.

U novembru iste godine na tenderima je Jadranu dodeljeno čak sedam poslova, a ugovore su sklapali i sa EPS-om. Istraživanje "Nove" pokazalo je da je tokom 2022. ta firma od Elektroprivrede Srbije dobila blizu 10 poslova u konzorcijumima.

Inače, vlasnik "Jadrana" je Nikola Malbaša, koji je dugogodišnji predsednik Vaterpolo kluba Novi Beograd, kojim neformalno upravlja Aleksandar Šapić.
link
 
Hrana za menze u državnim preduzećima se nabavlja na tal i papir za štampanje, kancelarijski materijal, a ne radovi građevinskih firmi što je najunosniji posao posle narkotika i naoružanja. Svaki veliki posao sa državom rade podobne firme bliske vlasti. Prođite malo Beogradom i pogledajte crveno-bele kranove firme Ultra Kop, koja je registrovana na stadionu Zvezde.

Oni se odavno ne kriju, od kad je bati volšebno nestala lična karta pa neko tako oprao silne pare.
 

Back
Top