Finansije

gost 343533

Elita
Poruka
17.529
Drage zene....

Da li umete s parama ?
Kako rasporedjujete svoje finansije ?

Kada prvog u mesecu...ili kad god, imate u novcaniku svoju mesecnu zaradu, kako nadalje postupate s tim parama ?

Sasvim spontano.. trosite gde i za sta vam treba ?
ili odvajate budzet po grupicama - toliko za komunalije, toliko za hranu, toliko za garderobi, sport.. za stek, itd.

Da li zapisujete sve sto potrosite ?

Za kraj, da li volite da se bavite parama, ili radje prepustate svojoj jacoj polovini da rasporedi budzet ?

:)

ja sam nekada vodila racuna o parama,sad sam kao pala sa marsa.juce mi muz kaze da nam jedan podstanar duguje 600e
ne rasipam jer me vise nista sto se moze kupiti novcem ne raduje,osim putovanja,a za njih retko ima para
bitno mi je da su racuni placeni i da ima za klopu i to je sve

Поплаћам све рачуне на време. Не одвајам по групицама. Купујем на акцијама. Волим да се бавим парама и тачно знам где је који динар отишао.

Meni muž daje svaki dan koliko mi treba, a pošto sam štedljiva skupi se do vikenda dodatno za izlazak sa drugaricama, ako mi dozvoli. Bila bih jako tužna da moram stalno da se preračunavam za čitav mesec unapred, to bi me baš umorilo.

Meni muž daje svaki dan koliko mi treba, a pošto sam štedljiva skupi se do vikenda dodatno za izlazak sa drugaricama, ako mi dozvoli. Bila bih jako tužna da moram stalno da se preračunavam za čitav mesec unapred, to bi me baš umorilo.

Da, mnoge smara to zapisivanje....

ali sam od mnoih cula da tek kad su stavili na papir, shvatili su koliko par ode na bespotrebne stvari...

Prvo racuni za kucu, pa racuni za kobilu, pa sve ostalo.... Soping i ovako ne volim i kupujem stvari samo kada mi trebaju, tako da nemam problem trosenja novca na gluposti. Jedino sto volim da pijem kafu na Adi i izadjem ponekad.

Drage zene....

Da li umete s parama ?

Kada prvog u mesecu...ili kad god, imate u novcaniku svoju mesecnu zaradu, kako nadalje postupate s tim parama ?

ili odvajate budzet po grupicama - toliko za komunalije, toliko za hranu, toliko za garderobi, sport.. za stek, itd.

Za kraj, da li volite da se bavite parama, ili radje prepustate svojoj jacoj polovini da rasporedi budzet ?

jedina zena koja zna s parama je koja daje meni sve:heart:

Prvo racuni za kucu, pa racuni za kobilu, pa sve ostalo.... Soping i ovako ne volim i kupujem stvari samo kada mi trebaju, tako da nemam problem trosenja novca na gluposti. Jedino sto volim da pijem kafu na Adi i izadjem ponekad.

У просеку седим два пута недељно по кафићима, то ми нико не може одузети.

Drage zene....

Da li umete s parama ?

Razdelis pare Pink. Ne dizes sve pare odmah. Odredim koliko treba za racune i trosak, a ako nesto posebno hocu da kupim to mogu da podignem sa kartice kad god zatreba.
Nisam od onih koji kupuju karticom i samo trpaju u samoposluzi. Ipak, cesto kupujem za nekoliko dana.

Razdelis pare Pink. Ne dizes sve pare odmah. Odredim koliko treba za racune i trosak, a ako nesto posebno hocu da kupim to mogu da podignem sa kartice kad god zatreba.
Nisam od onih koji kupuju karticom i samo trpaju u samoposluzi. Ipak, cesto kupujem za nekoliko dana.

nebitno da li podigao sve , ili stoje na kartici..
Dakle, ti spontano trosis... ?

Jel planiras koliko zelis da ti ostane u steku, i na sta ces potrositi "visak" ?

...kod mene su finansije koje dolaze od mene same bile ciklicne ali sam se nekako rodila sa stedljivim genom, zafrkavam se da smo deca inflacije jer smo sestra, najbolja prijateljica i ja vrlo slicne, nismo mirne ako nemamo ustedjevinu. Mozda je zaista do dece '90-ih, verujem da ima neceg u tome.

...ma koliko da sam zaradjivala, a bilo je bas lepih para, ja sam stedela...ne volim potrosacki mentalitet, bas nikada nisam uletela u skupu kupovinu odece i obuce, verujem da nam mnogo ispiraju glavu kako nesto moramo a to budi revolt da se isprsim i kazem "ne moram ja nista"...kako imam razradjen stil godinama koji jednostavno radi u mom slucaju, garderobu obicno obnavljam u par radnji na rasprodajama...osecam se lose ako mi pare klize niz prste, procenjujem sta je koliko skupo u odnosu na to sto jeste (ne zelim da platim precenjenu cenu), imam otpor prema onome sto svi imaju, verujem da je bahatost odraz siromastva...doduse, ne znam tacno koliko imam u novcaniku i ne zapisujem...verujem da bi me opteretilo ali imam neki sistem da znam na sta hocu a na sta necu da potrosim...

...kod mene su finansije koje dolaze od mene same bile ciklicne ali sam se nekako rodila sa stedljivim genom, zafrkavam se da smo deca inflacije jer smo sestra, najbolja prijateljica i ja vrlo slicne, nismo mirne ako nemamo ustedjevinu. Mozda je zaista do dece '90-ih, verujem da ima neceg u tome.

...ma koliko da sam zaradjivala, a bilo je bas lepih para, ja sam stedela...ne volim potrosacki mentalitet, bas nikada nisam uletela u skupu kupovinu odece i obuce, verujem da nam mnogo ispiraju glavu kako nesto moramo a to budi revolt da se isprsim i kazem "ne moram ja nista"...kako imam razradjen stil godinama koji jednostavno radi u mom slucaju, garderobu obicno obnavljam u par radnji na rasprodajama...osecam se lose ako mi pare klize niz prste, procenjujem sta je koliko skupo u odnosu na to sto jeste (ne zelim da platim precenjenu cenu), imam otpor prema onome sto svi imaju, verujem da je bahatost odraz siromastva...doduse, ne znam tacno koliko imam u novcaniku i ne zapisujem...verujem da bi me opteretilo ali imam neki sistem da znam na sta hocu a na sta necu da potrosim...

Врло слично као и ја. Једино што немам уштеђевину. :mrgreen:

Danas je drugo vreme, ako si nesto starija tesko da si mogla da je napravis...mi smo kao klinci poceli da radimo mnogo mladji nego, recimo, generacija mojih roditelja...oni nisu radili dok su studirali a prvo radno mesto im je bilo prijavljeno dok smo mi radile, i sestra i ja...i pomenuta drugarica...ona je cak pocela u struci i pre diplomiranja...to ranije nije moglo a ljudi nisu imali potrebu da se muce kada su ih neke stvari bukvalno cekale.

Danas je drugo vreme, ako si nesto starija tesko da si mogla da je napravis...mi smo kao klinci poceli da radimo mnogo mladji nego, recimo, generacija mojih roditelja...oni nisu radili dok su studirali a prvo radno mesto im je bilo prijavljeno dok smo mi radile, i sestra i ja...i pomenuta drugarica...ona je cak pocela u struci i pre diplomiranja...to ranije nije moglo a ljudi nisu imali potrebu da se muce kada su ih neke stvari bukvalno cekale.

Није било шансе да уштедим - двоје одрасле деце - џепарци, екскурзије, матуре...

nebitno da li podigao sve , ili stoje na kartici..
Dakle, ti spontano trosis... ?

Jel planiras koliko zelis da ti ostane u steku, i na sta ces potrositi "visak" ?
Pa otprilike kupim sve sto mi treba za 7 dana, pa ako mi se ne jede nesto sto sam kao planirao ostavio, onda to ostavim za kasnije pa kupim ono sto mi se svidja.
Ne odredjujem tacno koliko trosim. Ne vidim zasto bih to radio.

- - - - - - - - - -

Radila si i studirala?? Bravo! :ok:

Drage zene....

Da li umete s parama ?

rece mi drugarica neki dan da sam jedina osoba koju poznaje a koja uziva u stednji. i to je tacno, ne volim da trosim, volim da stedim jer volim da imam stek jer znam da ti pre ili kasnije zatreba za nesto i na kraju krajea tako se osecam komotno. zapravo i kad sam bila detence isto sam imala kasicu sa stekom i uvek cuvala. i ja i deda smo stekare, razlika je sto sam ja bas teska da kupim nesto sto mi zaista ne treba ili nije hitno, a on zna da nadje najbolju i jos se iscenja sa ono sta hoce odmah da kupi. noac trosim po prioritetima, prvo ono sta mora, sta ne mora ili nije hitno proceni se situacija pa se uzima ili ne. jedino na sta mi nije zao da trosim je hrana, jer hocu i bitno mi je da jedem kvalitetno. odecu i slicno se trudim da kupujem po rasprodajama, osim ako ne nadjem nesto sto mi se bas dopada a znam da takve stvari uvek prve odlaze - obzirom da se to desava izmedju retko i nikad nekad odresi baba kesu :zper:

Pa otprilike kupim sve sto mi treba za 7 dana, pa ako mi se ne jede nesto sto sam kao planirao ostavio, onda to ostavim za kasnije pa kupim ono sto mi se svidja.
Ne odredjujem tacno koliko trosim. Ne vidim zasto bih to radio.

Mozda zato sto planiras od onoga sto ti ostane da platis neko putovanje ?
Upises neki kurs ?
Ili skupljas za neki veci izdatak koji se ne kupuje svakog meseca ...

Svi tako rade...

Mozda zato sto planiras od onoga sto ti ostane da platis neko putovanje ?
Upises neki kurs ?
Ili skupljas za neki veci izdatak koji se ne kupuje svakog meseca ...

Svi tako rade...
Pa mozda...
Ja kao samac ne trosim mnogo u svakom pogledu pa se ni ne preracunavam previse...

Mada opet nemam nesto mnogo para, realno tanak sam.:(

Poslednja izmena:
umem
iz iskustva samostalnog upravljanja finansijama
i upravljanja u porodičnom budžetu, primarne porodice
umem da skockam sve, al najviše da radi u moju korist
tako je to kad si deo porodične firme
a u braku bih se radije bogato udao pa on-a nek misli :))

Back