MathPhysics
Iskusan
- Poruka
- 5.328
Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred sveta čiji ciljevi nisu moji, čije mi radosti ništa ne znače! Ne mogu da izdržim dugo ni u pozorištu ni u bioskopu, jedva sam u stanju da pročitam novine, retko kad modernu knjigu, i ne mogu da razumem kakve to naslade i zadovoljstva ljudi traže u prepunim železnicama i hotelima, prenatrpanim kafanama sa nametljivom i sparnom muzikom, po barovima i varijeteima elegantnih, raskošnih gradova. Šta traže po svetskim izložbama, po korzoima, na predavanjima za one koji su željni obrazovanja, na velikim sportskim igralištima. Ja sve te radosti, koje bi mi, najzad, bile pristupačne i radi kojih se hiljade muče i guraju, ne mogu da razumem, pa sve i da učestvujem u njima.
(Hese, "Stepski vuk")
Pitanje glasi: ko je stepski vuk? Simbol saznanja, ili znak ludila? Da li je taj običan ljudski svet u pravu sa svojom razmetljivošću prizemnim idealima i trenutnim nasladama, ili je Heseov junak uspeo da se uzidgne iznad prašume ljudi? Da li je on heroj ili slabić, mudrac ili ludak? Da li je on rob nesnalaženja ili silovito stvorenje? Da li je njegov jad vapaj, pobeda ili cilj? Koliko je stepski vuk blizu dostizanja mudrosti? A koliko obični ljudi koji uzdižu svet kojeg se stepski vuk gadi?