Filozofija stepskog vuka

MathPhysics

Iskusan
Poruka
5.328
Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred sveta čiji ciljevi nisu moji, čije mi radosti ništa ne znače! Ne mogu da izdržim dugo ni u pozorištu ni u bioskopu, jedva sam u stanju da pročitam novine, retko kad modernu knjigu, i ne mogu da razumem kakve to naslade i zadovoljstva ljudi traže u prepunim železnicama i hotelima, prenatrpanim kafanama sa nametljivom i sparnom muzikom, po barovima i varijeteima elegantnih, raskošnih gradova. Šta traže po svetskim izložbama, po korzoima, na predavanjima za one koji su željni obrazovanja, na velikim sportskim igralištima. Ja sve te radosti, koje bi mi, najzad, bile pristupačne i radi kojih se hiljade muče i guraju, ne mogu da razumem, pa sve i da učestvujem u njima.

(Hese, "Stepski vuk")

Pitanje glasi: ko je stepski vuk? Simbol saznanja, ili znak ludila? Da li je taj običan ljudski svet u pravu sa svojom razmetljivošću prizemnim idealima i trenutnim nasladama, ili je Heseov junak uspeo da se uzidgne iznad prašume ljudi? Da li je on heroj ili slabić, mudrac ili ludak? Da li je on rob nesnalaženja ili silovito stvorenje? Da li je njegov jad vapaj, pobeda ili cilj? Koliko je stepski vuk blizu dostizanja mudrosti? A koliko obični ljudi koji uzdižu svet kojeg se stepski vuk gadi?

Stepski vuk je intelektualac koji jednostavno ne moze da nadje svoje mesto u ovom dekadentnom drustvu, i siguran sam da se svaki intelektualac makar jednom osetio kao Stepski Vuk.
Ja tu nalazim pobunu i protiv kolektivne vreve i društvene kolotečine (koja ipak uliva,normativima,veću,ali ispraznu,sigurnost),ali i protiv
nemogućnosti potpunog ostvarenja individualnog zbog kolektivnog gena (mema) u svakoj individui...
Najpribližnije je to pobuna protiv samog sopstvenog bića...

Istina, ali koliko su te pobune opravdane?
Pre svega ta zadnja, pobuna protiv sopstvenog bića kao dela tuđinskog sveta?
Da li je ona put mudrosti ili samo drugačija stranputica?

Moramo uništiti ovaj smrdljivi svet i izgraditi novi
To šta je Sokrat:Znam da ne znam...
NE TREBA DA UNIŠTAVAMO OVAJ SVET-NI JEDAN POSEBAN NE MOŽE BITI MNOGO BOLJI! ! !

Otkud toliko šablona u ljudskim životima? Kako je moguće da su milijarde ljudi usaglašeni u svim ovim vrednostima?
Da toliko njih pokorno ide na svoj posao, u bioskop, pozorište, iz jednog u drugi dosadni dan?
Da su im tonovi toliko usklađeni da se milionima sviđa ista muzika, iste knjige, ista planeta?
Odakle svima potreba da vole i da budu voljeni, potreba za pohvalama, priznanjem, karijerom?
Otkud potiče nagon za druženjem, zabavom, nasladama?
Sanjarenja, prohtevi, maštanje o boljim i lepšim gradovima, bogatstvu, blagostanju...
Iz dana dan toliko ljudi vuče i gubi svoj život, iz dana u dan otpočinju i završavaju svoj krug.
I šta u tom svetu preostaje stepskim vukovima?
Onim kojim ovaj svet nije pružio mir?
Čemu težiti, čemu se nadati?
Da li poželeti nemoguće?
Pomiriti se s tim?
Otići?
Ili postati čovek?

127fs4730978.gif
herman hesse se nije nagnuo predaleko kroz prozor -
tiziano terzani (+ 2004.), jedan od najuglednijih žurnalista za daleki istok, nekad spiegel-korespondent za aziju,
može svojim putopisima (i biografijom) više ispričati o životu, nego si hesse² može izmisliti.
tko ozbiljno priča o životu, mora stvarni život ipak sam (do)živjeti, a ne izmisliti.
hesse mi je (postao - ovak nakon 40ak godina) kao eurocreme.

Snaga lezi u brojnosti, da su naucnici i veliki ljudi brojniji, koje bi masa pratila i velicala?
Posao je "nuzno zlo" danasnjeg drustva, jer da nema posla, i te vrste "pokornosti" opstanak prestaje. Naravno, ima i onih ljudi koji zive po brdima i planinama bez kontakta sa civilizacijom, mada i njima treba novca, tako da potpuna sloboda od "sistema" tesko da moze da postoji.
Sto se muzike i naslade tice, tu je opet pitanje brojnosti a mozda i malo mentaliteta. Lakse je ici u pun i zagusljiv klub gde sa ostalim stadom, nego biti "onaj cudak" koji slusa Mocarta ili sta vec.
Od najranijeg doba, roditelji decu forsiraju da se uklope, druze, prate trendove, tako da oni kao ljudi poprimaju razne obicaje, te naslade po klubovima i drecava "muzika", mozda jer zaista uzivaju u tim stvarima, ili jednostavno jer se boje pokazati svoje pravo "Ja", jer to obino nosi osudu, a i usamljenost.
Vecina ljudskih bica, zeli priznanje od makar jedne osobe, da pokaze samom sebi da njegovo "Ja" znaci nesto, pa i sam Hari zeli da bude prihvacen kao jedinka.

A stepski vukovi jednstavno moraju da malo smanje svoje apetite, svet nije savrsen, a ako trazis nesto savrseno, uzviseno, od toga nema vajde, jer sve je vec "ukaljano" svojim postojanjem, i stepski vuk i svako zivo bice.
Prihvatiti svoju ljudsku stranu kod sebe, negovati je, a onda prepoznati prirodu kod drugih, pogledati u sebe, i videti dodirne tacke, i zaigrati igru jos jednom.

127fs4730978.gif
herman hesse se nije nagnuo predaleko kroz prozor

Istina. Mada baš u "Stepskom vuku" piše da samoubistvo nije preduslov za to da se postane samoubica. Da među onim koji su izvršili taj čin ima mnogih koji nisu bili predodređeni za to, već su ih okolnosti na to navele, a da od pravih samoubica malo njih zaista i izvrši suicid. Poenta tu nije u samom izvršenju nego odnosu prema životu- što ga mogu odbaciti bez žalosti.

tiziano terzani (+ 2004.), jedan od najuglednijih žurnalista za daleki istok, nekad spiegel-korespondent za aziju,
može svojim putopisima (i biografijom) više ispričati o životu, nego si hesse² može izmisliti.
tko ozbiljno priča o životu, mora stvarni život ipak sam (do)živjeti, a ne izmisliti.

A da li to zaista može svako? Ili je stepski vuk takav kakav je baš zato što život nije za njega? Možda bi stepski vuk drugačije razmišljao da je bio u poziciji tog čoveka. Heseova kritika se ipak pre svega odnosi na osrednji, građanski život. Većina nas nije putovala po svetu, istraživala druge civilizacije, pisala putopise i knjige, većina nas je ipak deo sveta o kojem je Hese pisao. I za razliku od Harija u kojem su se sukobili čovek i vuk, običan čovek na sve opisano ne obraća pažnju, prihvata život skoro kao ritual, ponekad nemajući drugi izbor. Mislim da je suština Heseovog pisanja u sledećem- kako mogu voleti život oni koji ga ne žive?

Poslednja izmena:
127fs4730978.gif
herman hesse se nije nagnuo predaleko kroz prozor -
hesse mi je (postao - ovak nakon 40ak godina) kao eurocreme.

Slazemse !
Interesantano, je to ...odakle ljudima za pravo da simuliraju zivot i zivljenje.

Tako npr. Dzek London, alkoholicar koji je opijatima stvarao u mozgu zivot i zivljenje u divljini.

iako je bio samo 10tak dana na aljasci, piso je kao da je tamo pod uutiskom konzumenata kao da je od rodjenja.

Nije mogao bez 1L viskija da pregura obican dan.

Suština poruke romana, život u šta spada mukotrpno življenje sa svim što nas ubija, pobijediti humorom.

Neki dan sam pročitao Basarinu "Dugovečnost"...Brate mili,kako se i on zajebava s pozerima...
(U pravu je Vidojković kad je reč o Basari...Lično mi nije simpatičan,ali ne mogu a da se ne divim
veštini pisanja ,a posebno veštini uma...)

Tako npr. Dzek London, alkoholicar koji je opijatima stvarao u mozgu zivot i zivljenje u divljini.

iako je bio samo 10tak dana na aljasci, piso je kao da je tamo pod uutiskom konzumenata kao da je od rodjenja.

Nije mogao bez 1L viskija da pregura obican dan.

Nisam znao za ovo. :)

Suština poruke romana, život u šta spada mukotrpno življenje sa svim što nas ubija, pobijediti humorom.

Meni se čini da je Hese mnogo bolje objasnio problem nego što ga je rešio.

ok ovako nekako i moja poruka tako neshto
ali kad dodje dotle da se filozofira ovako bar za sebe pricam znak je da nesto nije u redu, ako se povucem dobro je, ako ostanem nije dobro
kad si stariji vise ti je svejedno i mislis da je sve ok, ali nije
i nije mozda nije ni do povlacenja

Back