Filozofija mikro i makro elemenata

Tuzni_patak

Elita
Poruka
18.247
Proucavanje miliona slucaja,situacija,dogadjaja,koje generisu mikro osobe,obicni ljudi,ali sa vrlo jasnim nerazumevanjem sta cine, niti sa udubljivanjem u to sta cine.
Na primer razmisljanje pijanog coveka zasto se napio, zasto se obija da povraca, zasto se poneo tako kad je pijan itd....i dodajte jos njih milion takvih koji se pitaju sto madjarska nema more...

Ili

Proucavanje razvijanja ideje, nezadovoljstva, prkosa, funkcije nekog kreativa u drustvu....

Sad nastupa ono sto je tema....
Sta se dobija usmeravanjem paznje i proucavanja na prvu grupu pojava, a sta kod usmeravanja na drugu grupu pojava...
Ako se drzite esencije, nazovite to esencijalizmom,onda pustite da se u vama formira vaznost nekih pojmova , pa onda uzimate te pojmove da drobite i dalje analizirate...ali tako zauvek ostajete slepi za stvarne uzroke mnogih pojava koje ili drugi ne primecuju , pa ni vi onda ne primecujete znacaj tih sitnica, uzroka ili su bas esencije.

Ako ste tragac za zlatom, onda imate sumu pojava koje su generisane od takvih nebuloznih osoba, da se cak nista smislenije od kopiranja nekog lika iz filma i ne moze izvuci...

U sustini ovo pitanje nije samo pitanje percepcije u filozofiji, vec se iz ovoga javlja i posledica deljenja ucesnika u filozofiji...
Esencijalisti dolaze do kolapsa, kad sve sto vide da je esencijalno biva podrobno objasnjeno u filozofiji....
Onda imaju dva resenja, obaranje postojeceg, ili meta ogranak....kvazi ogranak...
Pronalaze ono sto je pogodno za udaranje po sirini i prosirivanje do besmisla ili misticnog smisla....
Kob esencije....

Kod tricavih igraca, nemate takav problem jer kopaju po djubretu ljudske egzistencije...
Tako postavljaju pitanje "Kako sebi docaravaju smisao zivota osobe koje kazu "super je u krevetu, a ovako je djubre na svim poljima" i to im je dovoljno da budu u trajnoj vezi sa takvim,i ne postavljaju uslov da su partner u vezi vec pristaju i na svaleraj kao opciju".....
Naravno vidite da se mogu naci tako cudni primeri koji u sebi stvarno nose neke cudne posledicnosti, a opet moze se naci milion primera totalnog banalizma,gde je sve na nivou citanja slova A pod uglovima od Nx10 stepeni i kao sve je to orginalno drugacije...

Sve ovo sto sam ovde napisao mozete naci obuhvaceno u raznim pravcima u filozofiji,a i u psihologiji , ali mislim da se tako svode na nivo detalja, a ne na nivo pogleda na svet (pogleda na mrtvu prirodu).

Opet mozda gresim sto u srbiji postavljam ovakvu temu, jer vecina logicki razmislja tako sto se trudi da grupise u grupe, bez grupisanja cak i ne moze da uocava niti da razmislja...a njima ova tema znaci kao razgovor sa coravom babom o izostravanju mikroskopa....

Sporadicno ,kao sporedan element, ova se tema javlja u nekim filozofskim delima, ali tako kratko da mislim da nije u polju svesti, iako napisana...

Beznacajne misli malih ljudi , ili velike misli usresredjenih ljudi....
Mozda je to parafraza teme...

Možda i nije u sklopu teme, ali nije li interesantno da je tako veliki svemir, dakle makrokosmos nevjerovatno sličan mikročesticama, atomima, ili još sitnijima ...recimo oblik solarnih sistema, sličan je obliku atoma..pa nije li nevjerovatno da dodavanjem po jednog protona od atoma H dobijemo atom He, dodavanjem još jednog tom litijuma...sve do najtežeg plutonijuma sa nešto više od 100 protona i dakle i elektrona ..pa kako je onda tako naizgled raznovrstan kosmos građen od tako jednostavnih gradivnih elemenata...? ..sve je u načinu spajanja..poput 30 slova (samo!) od kojih može nastati neograničen broj rečenica,postova, tekstova, knjiga,sadržaja ...
Proučavanjem onog mikro možemo shvatiti smisao makro ..(ili živimo u matriksu? ..hm)
Pojedinačne misli ili stavovi ..?
Kad bih povlačila paralelu, onda bi mikro odgovaralo makro samo u slučaju pojedinca ..svaki stil života pojedinca građen je od njegovih pojedinačnih misli ..sad svakako postoji ono opšte zajedničko svima nama..svi imamo (osim patologije nagona) iste nagone, ali ta mala razlika u neuronskim vezama, sinapsama, neurotransmiterskim lučenjima daje različite misli, povezivanje misli, reagovanje na impulse iz Id-a, različito ponašanje ..a šta se onda stvarno dešava prilikom interakcije ljudi

Ne volim tvoje analogije zato sto su vezane za neku rec, a totalno odudaraju od sustine...
Inace za doticnu analogiju svemira se slazem, mada je pitanje da li uopste prihvataju analogije svemira po velicina*vreme kriterijumu...

A ovo drugo, sto jeste kao tema, je upravo antipod temi.....tj negiranje postojanja makro i mikro filozofije...
Dobro , mozda je to ocekivano , po dosadasnjem trudu tgdanijele, a mozda je ocekivano usled doktorskih dogmi....narocito onih frojd psiholoskih....
Ali ja ne zelim da svakog pojedinca unapred definisanjem osudim na kanal u kojem trenutno jeste....
Jeste da je iz kanala neugodno izlaziti...a ima i puno prednosti...

Mikro i makro nije u smislu kakvom ga je tgdanijela shvatila....tj opste ka pojedinacnom, receno filozofskim recnikom...niti obrnuto , pojedinacno ka opstem....
Nego bas razlike izmedju individualnog mikro kad se ukine suglasje konformizma, i razlika makro kad se uporedi makro(nastaje kao generisanje pravila koje uz varijetete ulaza dovodi do tacnih izlaza) i normalno.....(normalno nastaje kao dominantno statisticko ustanovljavanje pravila)...

Bosanski prevedeno....(sta mi tu tupis , reci srpski) normalno u makro smislu moze postati da ljudi gledaju samo sebe i loze se na lovu (srbija trenutno) dok makro u generickom smislu u sebi sadrzi etiku koja nikad nije postojala u praksi, Moral koji nikad nije postojao u praksi, helikoide,teorije haosa (koje uopste nisu sa haosom i anarhijom),neuralni sinteticki kultivizam.....
Genericki makros(skraceno) ce vaziti ako mu se ispune preduslovi, a vazi i kad mu se ne ispune preduslovi (on samo u polju vidi i te nepostojece etike i estetike), i samo nedoradjeni genereicki makros ostaje ideja koja je neostvariva....tj fantazija (koje postoje ali ih ovde ne uzimam,odstranjujem ih ,kao otpadak ljudske teznje da kreiraju genijalno ili autenticno, a ne genericki makros)

Filozofija tezi kreiranju generickih makrosa,ali pri tome stetno zalazi u kanale prihvatljivosti logickih sledova, tj sama sebi propisuje kanonik....
To je neprimetno dok ne nagura sve sto moze , onda se gusi i puca...bespotrebno....i ono sto je ostvarila kao solidan kucni zid, puca i rusi se zato sto se bespotrebno svi guse iznutra...
Raznolikost filozofije je ustvari lazna,ako je metodologija ista....jer nacin percepcije moze da se razlikuje, ali ipak mnogo zavisi od metodologije razvoja te iste percepcije, efekat samoposluge...
Tek razvijanjem raznih metodologija, a ne sistema pravila iznosenja u nekoj podgrani, dolazimo do sustinske razlike bitne za razvoj...

A sve je to posledica konformnog u mikro svetu, tj samo ocigledno i dominantno u ponasanju i pojavi u mikro svetu dobija priliku da se oproba u makrosu...tj da ga koriste kao osnovu za razvoj i filozofiranje...
Neke nijanse, retke pojave, retke ideje i retke misli, nece nikad proci filter filozofije kakva je danas, jer se samozavarava time sto mogu postojati solo ideje, retke ideje, apsolutno "ravnopravno" sa najcescim idejama....
To nije tacno....zato sto su pristup i metodologija prihvacanja onakve kakve jesu, znaci odredjene....i te metodologije jednostavno ne "shvataju" retku misao i pojavu....ne samo zato sto su nelogicne, jer nisu...vec zato sto recnik nije oformljen za takvu retkost, perceptivna mreza kod slusaoca nije oformljena za takvu retkost....a onda logika visi....nema za sta da se uhvati...
Ni za pojam, ni za objekt,ni za odnos, ni za reci.....

Sila boga ne moli, to je jos jedno animalno usmerenje kao i ovo konformno ,koje vlada svim ljudskim delatnostima, trenutno , a kako izgleda i do kraja sveta ....
Zato se makros koncept nece menjati, tj lakse je sugestijom kofnormno menjati pojedinacne mikros i dobijati varijetete koji su besmisleni kad su pijani , i sve ih tretirati kao neke implementacije u haoticnoj razradi....i uz nerazumevanje......
Ali to ce dovesti do jacanja dogmi, jer em je sve prouceno (tako se lazu filozofi) em je uticaj postavljenog u globalnom svetu jaci i gusi bilo kakvu nelogicnost (a mikros je i sam sebi nelogican....nije normalan, nije uobicajen, nema podlogu...)

Genericki makros-razvoj teorija i znanja preko svih onih metoda primenjenih u filozofiji, gde se koristi generalizacija,(ja bih rekao tipizacija, ali se cesto koristi i generalizacija), pa onda dedukcija...
mikros-skup pojedinacnih ideja koje nisu podrzane javnim stavovima, misljenjem, individualna blic ideja , traje 2,3s obicno ne vise...mnoge besmislene,ali mnoge i smislene, javnom konformnoscu od samog individue unistene.....
Makro svet.....javnost, trend, nauka, drustvo.....
Mikro svet......individualno pijancenje, glupiranje,haoticno razmisljanje, blic ideje, izrazi mrznje....emocionalne ispadice....(jedini ventil za ispoljavanje u dogma svetu je ovaj....preko zelja i maste, bez logike...sto je steta....)

Ima nesto genetsko u ljudskoj vrsti sto jedinke opredeljuje na dualizam...Supstancija i forme...teza i entiteza...dve premise...Mikro i makro...Brzo se odustalo od jednog...Cak i materija i talas u kvantnoj mehanici...Jesu li ljudi shizofrenicari kad sve podvajaju ili je postojanje bas takvo shizofreno...Ipak posle superpozicije s izgledima na mnostvo pozicija desava se samo jedna pozicija-superpozicija!
To sto si postavio kao temu,cini mi se da je u dobroj vezi s inertivnim drustvenim sledovima desavanja i s nekovrsnom entropijom(nemam bolji izraz),ali to ne znaci da treba da odustanes od svojih ideja-cuvaj ih i plasiraj u makro bolje ih organizujuci...Ako to i ne prolazi,a tu si da to cinis,ne brini-nije nista uzalud!

Mozda gresim ali prirodno stanje u prirodi je tripletno....ili kvad ako gledas u prostoru.....dualnost je posledica linearnosti....1D prostor...
Kod ljudi to je ravan povrsine zemlje....Iako 2D antropocentricnost to pretvara u linearnost od mene i ka meni....
Akcija reakcija, + - itd...

Nego ja to ne umem da dokazem i pokazem...nego samo kroz praksu odradim ponesto....

Imam druga onje rekurzivac, rekao bi covek nista posebno, ali tek sa njim sam video moc rekurzije...
Moc rekurzije je 3 zakona robotike ,Isaka Asimova....sve pocinje od njih i sve ide preko njih i sve zavrsava sa njima....
Uvek ima rupa, ali je mocno gradivno oruzje...

Poenta,ni covek sebe ne deli na personu publica i personu privata, vec ima i persona publica 2 reda , persona publica 3 reda...(postojeci drustveni modeli)
Mozda ovo mikro i makro, jeste pogresno jer sam akcentovao mikro,dok makro mora da se podeli jos na jedno....
Ovo bi bilo naucno sujeverje....

Ma kavo sujeverje...To je mucna borba s logikom! Dijalektika je jednostavno utkana u jezik!! I prosto trazi analiticko,tezeci cak atomizmu,misljenje...Jezik nije pouzdan ni za interpretacije.Nekako s metaforama docarati nesto,ali i tu treba biti talentovan pesnik(smesna mi poneka nezgrapna metafora Nicea,a sam napravim takve gafovite da bih ih u zemlju nogom utrljao...) Davno sam pokusao i ja simbolizmom,ali opet isti problemi!!!Izgleda je covek nepopravljivi dijalekticar.Tek s algoritmima se prate i predvidjaju dogadjaji u sledu superpozicija donekle ...Mada i tu funkcije kao jednacine s levom i desnom stranom...Fuj...Logicka indukcija mi nekako najlepsi metod.Prikupim dovoljno podataka,bez zurbe,o necemu i samo mi se kaze...
Eto,ne postoji u stvarnosti (u tom "plamenu"desavanja koji bukti "sada")mikro i makro-to je samo kategorizacija-nacin gledanja...Celo postojanje odjednm prsti plamenom svuda oko nas bez obzira na velicinu ili bilo koju "osobinu"... A verolomno (postojanje) i tek iskustvom matematicara covek donekle shvata da donekle vaze jedni "zakoni",a odnekle drugi...Blagi uzas kad samim posmatranjem dogadjaja menjamo dalji tok dogadjanja...

Back