Filozofija iz komunikacije

fisherman1

Veoma poznat
Banovan
Poruka
13.583
Može li iz kulturnog dijaloga-rasprave da se iskristališe filozofsko
učenje ili bar rešenje kakvog problema...
Može li filozofija ,primenom aktivne komunikacije (Habermas)postati grupna kreacija?
Kakve i koje prepreke stoje na putu sinergičnoj raspravi?
Jednostavnije,koji uslovi treba a su ispunjeni za solidnu i kreativnu raspravu,da ne pređe
u mrsimuđenje i palamuđenje (drugi izrazi za proseravanje:mrgreen:)?

moze ako se ne prejudicira a prejudicira se kontinualno ..dijalozima se postavljaju ciljevi..do kojih se "kulturnim" dijalogom mora doci da bi se dijalog nazvao konstruktivnim? ma da..nazivati sebe kulturnim kreativnim a ulaziti u dijalog sa unapred zacrtanim ishodom dijaloga koji se zeli postici je olicenje LICEMERJA..nije ni kulturno ni civilizovano..vec je za METAK U CELO..pregovori macevima motkama itd su itekako civilizovani u poredjenju sa vitoperenjem ljudskih umova od strane vlastitih sujeta
Može li filozofija ,primenom aktivne komunikacije (Habermas)postati grupna kreacija?
ne moze
sujeta i licemerje
Jednostavnije,koji uslovi treba a su ispunjeni za solidnu i kreativnu raspravu,da ne pređe
da se u dijalog ne ulazi sa oformljenim misljenjem vec da se da se dopusti dijalogu da sam svojim neprejudiciranim tokom dovode do formiranja misljenja
avaj na forumu za sve ove godine ne sretoh ni jednog sa takvim umom

manje sujete, vise sluha za druge. taj uslov se obicno ispunjava ako su u pitanju prijatelji, sa strancima obicno sve preraste u dokazivanje i palamudjenje, pa ko izdrzi duze.

Ti i ja smo prijatelji sa svima,samo nas ti svi ne doživljavaju baš kao prijatelje...Neki...:mrgreen:

aj ako si frend idi u kafanu i citiraj onu neladm i napisi joj - oces da mi ga uvatis da mi se produzi...msm, fitilj.:zcepanje: nije red da ja kao zensko to napisem....zato se suzdrzavam. :lol:
p.s. bicu kulturna i necu vise da spamujem temu., napisala sma misljenje. ako budem inspirisana pisacu ponovo. :D

Dijalog-rasprava može imati dobre rezultate ukoliko osobe imaju dileme u vezi sa nekim pitanjima. Tamo gde su mišljenja o problemu već formirana, razgovor se svodi ili na međusobno odobravanje, ili na tvrdoglavu odbranu ličnih stavova kad se naiđe na neistomišljenika. Sve u svemu, slaba je vajda da se dođe do nečeg bitnog u ovoj našoj komunikaciji.:(

Dijalog-rasprava može imati dobre rezultate ukoliko osobe imaju dileme u vezi sa nekim pitanjima. Tamo gde su mišljenja o problemu već formirana, razgovor se svodi ili na međusobno odobravanje, ili na tvrdoglavu odbranu ličnih stavova kad se naiđe na neistomišljenika. Sve u svemu, slaba je vajda da se dođe do nečeg bitnog u ovoj našoj komunikaciji.:(
Pomenuo sam Đinđićevog mentora i profesora Habermasa koji je prilično toga razjasnio oko aktivne komunikacije,a i sam Đinđić je praktično pokazivao kako deluje takva živa reč
u sinergičnim istomišljenjima...
Moja pitanja valja pažljivije pročitati...

• Podržavam
Reactions: Nez
Pomenuo sam Đinđićevog mentora i profesora Habermasa koji je prilično toga razjasnio oko aktivne komunikacije,a i sam Đinđić je praktično pokazivao kako deluje takva živa reč
u sinergičnim istomišljenjima...
Moja pitanja valja pažljivije pročitati...

Vidim ja da ovde čovek prvo treba da uradi domaće zadatke iz sinergičnog istomišljenja, pa tek onda da se dopisuje sa sveznajućima.

Vidim ja da ovde čovek prvo treba da uradi domaće zadatke iz sinergičnog istomišljenja, pa tek onda da se dopisuje sa sveznajućima.

Ne, ne nikako. Dijalog je sjajan metod i od krucijalnog značaja za sinergiju koja bi uslovila čak i kreiranje nečega tako moćnog i kompleksnog kao što je filozofsko učenje. Međutim niz opozitnih monologa ili monologa u nastavcima nisu dijalog nego ono što uistinu jesu. Nadmudrivanje i još ponešto. Često i o potpuno različitim temama, na samoj temi.

Jasno-iz čisto komercijalnih raloga-mi dođemo kao besplatne pametne budale koje skupljaju publiku...Što misliš da
posle ovakve izjave ne treba biti na forumu?
Boli me uvo (baš se tako i ne zove)-zbog te izjave se neću autobanovati,a oni ako hoće-odvolje im...

Istina za volju zato i pružam od sebe samo koliko je meni potrebno da pružim. Ni slova više nego želim. Zato sam ti svojevremeno predlagao da otvoriš društvenu grupu zatvorenog tipa. Tu možeš očekivati sinergiju mišljenja i kreativne polemike jer sam biraš sagovornike. Razmisli o tome.

http://forum.krstarica.com/group.php

Ovde je i rec o razgovorima sa onima koji imaju drugacija razmisljanja ali...konstruktivno. Sto je na forumu nemoguce:sad2:
moguce je naravno..ali nemoguce ispada sto se u razgovore ulazi sa prejudicranim ishodom razgovora..pa je za ljude konstruktivan dijalog onaj dijalog u kome je usvojeno NJIHOVO misljenje i stav..a nije konstruktivan onaj dijalog u kome se taj stav i misljenje osporava

Ovde je i rec o razgovorima sa onima koji imaju drugacija razmisljanja ali...konstruktivno. Sto je na forumu nemoguce:sad2:

Čak i to je ekstremno...Pretpostavimo da o jednom lepom predmetu obojenom s deset boja nas pet razgovaramo i svako zna po dve boje i to različite
od onih koje znaju ostali...
Ili još približnije o jednoj radnji koja treba da se preduzme zna svako po nekoliko detalja...I pri tom da se odrede važnosti tih detalja...
Ili svakodnevno:jednom saznanju,solidnom i kulturnom komunikacijom pridružujemo od svakog sagovornika još po neki detalj upotpunjujući
ga,čineći ga s višim stepenom istinitosti ili verodostojnosti.

moguce je naravno..ali nemoguce ispada sto se u razgovore ulazi sa prejudicranim ishodom razgovora..pa je za ljude konstruktivan dijalog onaj dijalog u kome je usvojeno NJIHOVO misljenje i stav..a nije konstruktivan onaj dijalog u kome se taj stav i misljenje osporava

To zavisi od sagovornika, samo sujetni nisu spremni da saslusaju i priznaju kada je argumentacija ubedljiva:neutral:

nametanje svojih stavova shvatanja i misljenja drugima je nasilnicki cin..bez obzira koja se sredstva koriste..dal se koristi motka ili retorika..i motka i retorika mogu podjednako biti i civilizovanima i necivilizovanima ..a kojoj ce kategorji pripasti zavisi od motiva njihove upotrebe
mi smo ono sto cinimo

Back