Филолошки факултет

• Začetnik teme Začetnik teme mixy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Шта студирате?

• неолатинске језике и књижевности

• германске језике и књижевности

• словенске језике и књижевности

• општу књижевност са теоријом књижевности

• оријенталну филологију и књижевности

• општу лингвистику

• библиотекарство и информатику

• неохеленистику или хунгарологију или албанологију

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Kako to misliš, arapski I engelski?

Možeš upisati arapski a engleski uzeti kao drugi strani, ili na drugoj godini upisati uporedne studije...

Postdiplomske - još se ništa ne zna, faks je u procesu akreditacije a ne znam da li je uopšte podneo program za doktorske na akreditovanje. Ako nije - treba razmišljati u pravcu Novog Sada, Kragujevca, inostranstva.

Ovako, studiram jedan fakultet al me zanima vec neko vreme i arapski, i mislio sam da upisem al me zanima ako ima nekog ovde ko vec studira arapski da mi pomogne nekim informacijama ili neko ko zna bez obzira koji je smer. Koliko vremena se provodi na predavanjima i vezbama, da li moze da se nadoknade neka predavanja ( ako postoje grupe, da li moze da se dolazi u onoj koja odgovara )? Da li je neko upucen u studiranje dva fakulteta ( filoloski i jos jedan ), neke nedostatke toga i kako je moguce uskladiti obaveze...

Poslednja izmena:
Uporedne studije možeš upisati na drugoj godini ili kao apsolvent.

Ako hoćeš da upišeš na drugoj, moraš da imaš očišćenu prvu sa svog matičnog smera. I ubuduće stalno da čistiš godinu na matičnom smeru a na tom drugom da daješ uslov.

Ako nemaš prosek (e sad nisam sigurna da li se traži više od 8.00 ili više od 9.00) na matičnom smeru, plaćaš školarinu na drugom.

Što se tiče jezika - ti kao bolonjac možeš da uzmeš koliko god jezika (kao drugih stranih) hoćeš, kad god hoćeš, ali dok se uklapaju u šemu od 60 bodova godišnje. (Imaćeš nešto bodova koje treba popuniti izbornim predmetima, koji mogu da budu teorija književnosti, uvod u opštu lingvistiku, estetika, filozofija, kulturologija, komunikologija, bilo koji jezik, ili bilo koji predmet s drugih katedara koji ima status izbornosti.)

Što se tiče jezika - ti kao bolonjac možeš da uzmeš koliko god jezika (kao drugih stranih) hoćeš, kad god hoćeš, ali dok se uklapaju u šemu od 60 bodova godišnje. (Imaćeš nešto bodova koje treba popuniti izbornim predmetima, koji mogu da budu teorija književnosti, uvod u opštu lingvistiku, estetika, filozofija, kulturologija, komunikologija, bilo koji jezik, ili bilo koji predmet s drugih katedara koji ima status izbornosti.)

To znaci da mogu upisati koliko jezika uporedo sa prvim? I ako ne upadnem na engleski,sta mislis da je najbolje upisati? Electra,sta ti studiras?

Ne.

Jezika kao drugih stranih možeš uzeti gomilu.
To su jezici koji se uče 2 godine i idu do nivoa B2.

Ne razmišljaj u pravcu - ''ako ne upadnem na engleski''. Lepo sedi i radi. Vremena je dovoljno da se dobro spremiš.
Ako ipak ne upadneš, mesta obično bude na opštoj lingvistici, bibliotekarstvu i informatici, češkom, poljskom, albanskom, rumunskom, mađarskom i sl. Ako dođeš do te situacije, razmisli šta ti se od ovoga sviđa i da li vidiš sebe na nekom od tih smerova. Ako ne - nije strašno ni pauzirati godinu. Mada, zaista nema potrebe za razbijanjem glave oko toga jer, ponavljam, ima dosta vremena da spremiš prijemni i razvališ.

Ja studiram opštu lingvistiku i skandinavistiku.

PS Pošto ćeš polagati i srpski, nije zgorega znati da se ne kaže ''Confused High School Girl bi stvarno trebala da sprema prijemni'', nego ''CHSG bi stvarno trebalo da sprema prijemni''. ;)

PPS idi na forum fakulteta, prošvrljaj, pitaj brucoše anglistike kako je njima bilo prošle godine, pitaj studente šta god te zanima.

Ne.

Jezika kao drugih stranih možeš uzeti gomilu.
To su jezici koji se uče 2 godine i idu do nivoa B2.

Ne razmišljaj u pravcu - ''ako ne upadnem na engleski''. Lepo sedi i radi. Vremena je dovoljno da se dobro spremiš.
Ako ipak ne upadneš, mesta obično bude na opštoj lingvistici, bibliotekarstvu i informatici, češkom, poljskom, albanskom, rumunskom, mađarskom i sl. Ako dođeš do te situacije, razmisli šta ti se od ovoga sviđa i da li vidiš sebe na nekom od tih smerova. Ako ne - nije strašno ni pauzirati godinu. Mada, zaista nema potrebe za razbijanjem glave oko toga jer, ponavljam, ima dosta vremena da spremiš prijemni i razvališ.

Ja studiram opštu lingvistiku i skandinavistiku.

PS Pošto ćeš polagati i srpski, nije zgorega znati da se ne kaže ''Confused High School Girl bi stvarno trebala da sprema prijemni'', nego ''CHSG bi stvarno trebalo da sprema prijemni''. ;)

PPS idi na forum fakulteta, prošvrljaj, pitaj brucoše anglistike kako je njima bilo prošle godine, pitaj studente šta god te zanima.

Znam ja to za 'sedi i radi',ali nekako mi to za sada ne polazi za rukom,jer govorni engleski znam bas dobro,pa gramatiku radim po osecaju,sto jeste lose,ali jos uvek nisam sela da UCIM gramatiku,ono,da listam redom i podvlacim :) Stvarno cu pokusati da pocnem. Za sada sam pocela da radim testove,uradila sam ih gomilu,pa sta mi zaskripi,ja to pogledam...
Hm,a sta se tacno radi na toj opstoj linvistici? Koja si godina?
I jos nesto:srpski. Za prijemni,sta da spremam i koliko? Posto je 40 bodova iz eng,a 20 iz srp... i da ne znas gde da nadjem podatak o tome koliko je bodova trebalo da se upadne prosle godine? I,da,ja ne mogu da nadjem forum na stranici Filoloskog :)
P.S.-Proseci iz gimnazije su mi oko 4.6 srednji,tako da znam da imam sanse da upadnem...

E, pa to je fin sistem, ja sam tako spremala engleski - pogledaš šta ne valja i onda i naučiš. :)

Opšta lingvistika - istorija lingvistike, jezički nivoi (fonetika, fonologija, morfologija, sintaksa, analiza diskursa), jezik u društvu, jezik u pojedincu odnosno usvajanje jezika, veze lingvistike i sociologije, psihologije, antropologije, etnologije; semantika, pragmatika, računarska i matematička lingvistika i još svašta nešto. :) Meni je jako lepo i zanimljivo i zahvalno za učenje, jer je predmet proučavanja - svuda. Druga sam godina.

Što se srpskog tiče, spremaš samo gramatiku, i to iz Gramatike za srednje škole (Stanojčić, Popović - popularna ''žuta'' gramatika, koja više nije žuta već siva :)). Ako uspeš da nabaviš testove za takmičenje - super, zato što je prijemni za nijansu lakši (tako bar kažu moje kolege, ja prijemni nisam polagala).

Pogledaj na www.infostud.com koliko je bodova trebalo prošle godine.

A forum se nalazi na krajnje čudnom mestu: tamo gore desno gde su KATEDRE I CENTRI. :D Evo, da ne tražiš, adresa je forum.fil.bg.ac.rs. :)

Studiram uporedo skandinavistiku, tako da učim norveški sve 4 godine i engleski 2. :)

Teško da ima 27 ispita u četvrtoj godini: verovatno si previdela da neki od njih imaju status OP a neki OPI (pretpostavljam da je to u pitanju). OP su obavezni predmeti koje moraš da položiš, a OPI obavezni predmeti po izboru - biraš nekoliko njih, onoliko koliko je predviđeno planom i programom grupe za OPI. (Na primer, imaš 7 obaveznih predmeta koji nose 35 bodova, 15 bodova ti je predviđeno za OPI predmete i ti onda gledaš da uzmeš ono što te interesuje a da se uklapa u 15, npr. 2 predmeta od po 6 bodova i jedan od 3, i do zbira od 60 bodova po godini ostaje ti 10 bodova, to je za IP - izborne predmete, i njih možeš izabrati na nivou fakulteta. Tj. tako je u teoriji, u praksi je to ipak nešto manje predmeta.)

Back