Filmski klub

Šta gledamo?

• King Kong (2005)

glasova: 0 0,0%
  • Profesionalac (2003) domaći film

• Variola Vera (1982) domaći film

• Ukupno glasova
    6
  • Anketa je zatvorena .
Ma, i ja se zavitlavam, ali uvek postoji mogućnost da neko drugačije protumači to što napišemo...

Damn! Rešena misterija "kako bi Čorba izgledao da je plavušan?" :mrgreen:

ma ima dodirnih tačaka :cool:

images

Mislim da ti neće biti dosadan.

Radnja je zanimljiva, dosta dugo se nižu nerazjašnjene činjenice dok se na kraju sve kockice ne slože. Ipak, imaj na umu da je film iz '99. godine, može delovati ponekad malo naivno.
Učinilo mi se čak da je pomalo i spor, ali to je zato što smo navikli (barem ja, izgleda mi) na brze kadrove, brze dijaloge, eksplozije, napetu muziku... Toga u ovom filmu nema, jednostavno pratiš priču bez dodatnih stimulansa koji povećavaju naboj. Onda sam shvatila da mi to prija.

U svakom slučaju, traje malo preko 1,5 sat, izdržaćeš ako ti se i ne dopadne. :mrgreen:

Mislim da ti neće biti dosadan.

Radnja je zanimljiva, dosta dugo se nižu nerazjašnjene činjenice dok se na kraju sve kockice ne slože. Ipak, imaj na umu da je film iz '99. godine, može delovati ponekad malo naivno.
Učinilo mi se čak da je pomalo i spor, ali to je zato što smo navikli (barem ja, izgleda mi) na brze kadrove, brze dijaloge, eksplozije, napetu muziku... Toga u ovom filmu nema, jednostavno pratiš priču bez dodatnih stimulansa koji povećavaju naboj. Onda sam shvatila da mi to prija.

U svakom slučaju, traje malo preko 1,5 sat, izdržaćeš ako ti se i ne dopadne. :mrgreen:
Hvala na podstreku.
Mozda ipak sutra :hahaha:

Jako dobar i zanimljiv filmić. :) On, zajedno sa Dark City-jem iz godine iza, spada u 2 vrhunska SF i tehno-trilera koji su ostali zayebati pažnje zbog Matrixa koji im je nepravedno pokupio slavu. Matrix ih za inat izbaksuzirao ponajpre jer deli sličnu, ako ne i istovetnu tematiku, spoj čoveka i mašine i simulacija... Valjda je '99. bila prekretnica za te stvari. Kad malo razmislim, shvatam zapravo i zašto: ni u jednom od ta dva filma nije objašnjeno kako je uopšte moguće to što se dešava,:P dok u Matrixu - jeste u podrobnosti... :) Zato kontam da je taj jasan logično-filozofski plan odneo prevagu nad ova 2 filma gde se mutna igra ogleda tek u nekom pretpostavljenom, da ne kažem umišljenom idealističkom planu, što je vrv i zbunjivalo običan narod... No stoji da je priča dobra u oba, pa i sva 3.

Kad čuješ "Matrix" to zvuči ovako čvrsto...:cool: "Dark City" i "The Thirteenth Floor" - nekako neodređeno, čak i ezoterično... :confused: Ali ima ko voli i to.:) Nekima je 13 srećan broj...okultan, ovo, ono.:per: Kako bilo, "13 kat" polazi od premisa filma noir...:cool: Najpre se u tom žanru svašta "obrće i prevrće". To važi i za ovde (ne)gledani Dark City... ;) Taj žanr je večita igra lupeštva, gde se odnosi u trenu radikalno promene, frend biva enemi, zavodnica pošast i obrnuto... a sve zarad nečeg boljeg. E, u "13 spratu" su to bolje vrhunski ideali - autentičnost i sloboda! Sve što je ispod famoznog trinaestog sprata naprosto to nije, pokazuje se kao simulacija... Ali, i ona trpi transformaciju pod svetlošću broja 13: može biti stvarnija od stvarnosti! ;) I sve nadalje takođe prolazi kroz isto: elektronske jedinice mogu postati svesne i imati dušu...koja čak može da se tuneluje ka naprednijim realnostima, manje ili više sve simulacijama - sve do one krajnje, koja to više nije... ali koja u sebi podjednako može kriti arhetip zla, možda i onog vrhunskog... :confused: Najlepša stvar kod filma je, međutim, što uliva nadu da se čestice svesti nezatrovane "realnošću" mogu tunelovati do jedinog mesta koje po tom svom kvalitetu zaista i zaslužuju - do same realnosti... U filozofiji, ovo je preslikani tzv. neoplatonistički model sveta. Tu - on nekako deluje eto samo fer i pošteno... U ovom filmu - paradoksalno opravdano i jedino iskreno. :) Zato bih mu dao ocenu 8,6.:super::hvala:

Jako dobar i zanimljiv filmić. :) On, zajedno sa Dark City-jem iz godine iza, spada u 2 vrhunska SF i tehno-trilera koji su ostali zayebati pažnje zbog Matrixa koji im je nepravedno pokupio slavu. Matrix ih za inat izbaksuzirao ponajpre jer deli sličnu, ako ne i istovetnu tematiku, spoj čoveka i mašine i simulacija... Valjda je '99. bila prekretnica za te stvari. Kad malo razmislim, shvatam zapravo i zašto: ni u jednom od ta dva filma nije objašnjeno kako je uopšte moguće to što se dešava,:P dok u Matrixu - jeste u podrobnosti... :) Zato kontam da je taj jasan logično-filozofski plan odneo prevagu nad ova 2 filma gde se mutna igra ogleda tek u nekom pretpostavljenom, da ne kažem umišljenom idealističkom planu, što je vrv i zbunjivalo običan narod... No stoji da je priča dobra u oba, pa i sva 3.

Kad čuješ "Matrix" to zvuči ovako čvrsto...:cool: "Dark City" i "The Thirteenth Floor" - nekako neodređeno, čak i ezoterično... :confused: Ali ima ko voli i to.:) Nekima je 13 srećan broj...okultan, ovo, ono.:per: Kako bilo, "13 kat" polazi od premisa filma noir...:cool: Najpre se u tom žanru svašta "obrće i prevrće". To važi i za ovde (ne)gledani Dark City... ;) Taj žanr je večita igra lupeštva, gde se odnosi u trenu radikalno promene, frend biva enemi, zavodnica pošast i obrnuto... a sve zarad nečeg boljeg. E, u "13 spratu" su to bolje vrhunski ideali - autentičnost i sloboda! Sve što je ispod famoznog trinaestog sprata naprosto to nije, pokazuje se kao simulacija... Ali, i ona trpi transformaciju pod svetlošću broja 13: može biti stvarnija od stvarnosti! ;) I sve nadalje takođe prolazi kroz isto: elektronske jedinice mogu postati svesne i imati dušu...koja čak može da se tuneluje ka naprednijim realnostima, manje ili više sve simulacijama - sve do one krajnje, koja to više nije... ali koja u sebi podjednako može kriti arhetip zla, možda i onog vrhunskog... :confused: Najlepša stvar kod filma je, međutim, što uliva nadu da se čestice svesti nezatrovane "realnošću" mogu tunelovati do jedinog mesta koje po tom svom kvalitetu zaista i zaslužuju - do same realnosti... U filozofiji, ovo je preslikani tzv. neoplatonistički model sveta. Tu - on nekako deluje eto samo fer i pošteno... U ovom filmu - paradoksalno opravdano i jedino iskreno. :) Zato bih mu dao ocenu 8,6.:super::hvala:
uuuu bree brate, moraću da uključim onog robota što čita tekst, al si zdudosao ovo na gomilu sa sve ovi smajlići,
da ti se mozak okrene od muke...liči na kuvan kupus sa flekicama

:bum:

Ne dolazis u obzir :hahaha:

Da, reaguju na promene toplo-hladno.
I nije bas meteoropatski, objasnjenje je logicno. Ugreju se, onda naglo izloze niskoj temeraturi. Meni su svi doktori koje sam pitala za lek rekli trpi, ti je to, bukvalno :lol:
spoljna temepratura ne menja se svaki put, bar ne drastično, pre će da se radi o atmosferskom pritisku prilkom promene vremena...
ili skače ili se snižava pa tečnost u sinusnim lukovima reaguje

Kao što neki tvrde da je zemlja ravna ploča
:malav:na kraju filma zapitaše se,da li živimo u matrixu u nekoj dimenziji....kao što mi igramo igrice civilizacija,ikariam....itd neko igra sa nama, možda neki bogovi , možda Ananuki
:mrgreen:
Ko nije gledao Ima film Source Code , zanimljiv po pitanju kvantne fizike :)
Ocena 8.

Da li kontrolišemo svoju sudbinu, ili neke nevidljive sile manipulišu nama
:malav:

Ne znam da li je ostalo nešto spomenuti posle Black_star-a i Karpoša. Uvidela sam da je pametnije pisati pre njih, ali, eto, avaj...

Dopao mi se film. Uvek se prvo zakačim za naslov i ovog puta sam ga protumačila u vezi sa sujeverjem o 13. spratu (uglavnom u Americi, ako se ne varam), znam da taj sprat ne postoji u mnogim zgradama (posle 12. sprata je 14). Preskače se iz praznoverja koje se odnosi na broj.

Međutim, baš zato što "ne postoji", taj prostor 13. sprata sam doživela kao prostor za tajne kojim upravljaju pojedinci, nesvesni (ili itekako svesni) da ono čime se bave nije etično, te se stoga i skrivaju. Ideja o stvaranju simuliranih svetova može zvučati zanimljivo, ali se ona rađa u trenucima kada bi čovek malo da se igra boga. Neko bi rekao - to je nauka, ona mora napredovati. Ali, iz mog ugla, ovde nauka staje na stranu kukavičluka ljudskog roda koji ne može da se suoči sa nezadovoljstvom življenja u svetu u kojem jeste. (Jedino bi bilo opravdano razvijati simulirane svetove ako bi se planeta našla u situaciji poput one u filmu "Interstelar". Ne znam kako se oni nisu dosetili toga. :mrgreen:)

Sve što nas danas zabavlja ima funkciju da nas odvoji od realnosti koja nije prijatna. Ličnim primerom to dokazujem žvrljanjem na ovom forumu na koji sam se registrovala iz istih razloga. Gledajući film se nisam toliko koncentrisala na pitanje kako je moguće da se razvila svest unutar simulacije, mene je više interesovala činjenica zašto se time bavimo. Čemu potreba prekrajati i menjati nešto veštačkim putem? (Jedna digresija mi sada pada na pamet kao ilustracija za neprirodnost ovakvog stanovišta: predlog nekih pedijatara roditeljima hiperaktivne dece je bio da im daju neke lekove koji će ih umiriti. Dakle, nije savet da se ta deca dodatno angažuju, da provode vreme u prirodi, bave se sportom nego da se drogiraju. Nažalost, te tablete nisu toliko poznate zato što su ih vrlo brzo zamenili mobilni telefoni, internet i ostalo).

Da li ljudski rod, generalno, postaje gluplji? Ili, ne gluplji, ali manje otporan na izazove?
Da li je AI jedan takav, simulirani svet? Neće nas tehnologija preuzeti kako je "Terminator" predvideo, već ćemo toliko postati zavisni od nje da ćemo se anulirati. Na kraju neće biti potrebno čoveku ništa da zna ni da stvara, dokle ima svoju "infuziju".

Damn. Molim da sledeći ko predlaže uvrsti "Američku pitu" na listu!

P. S.
Našla sam tekst o 13. spratu: https://www.politika.rs/scc/clanak/284501/gde-je-nestao-trinaesti-sprat

Poslednja izmena:

Back