Kako bi lagano Bili Zejn legao kao Džejms Bond...
I to ne samo zbog goldfingerovske kombinacije sa slike, već su tu i njegova uglađena nonšalancija,
šmekeraj sa primesama ironije, urođeni gospodinluk kom ni ne treba odelce, al pomaže...
Da se manemo Bonda, naš pravoslavni brat Zanetakos danas živi 58. godinicu i da, svakako ga nema
kao što ga je nekad bilo, ali ono što je bilo nikad se ne zaboravilo.
Zejn je imao tu fazu proboja i to je bila najzanimljivija faza ("Snajperista"(

malo "Povratak u budućnost, "Tvin Piks", "Tumbston"), onda glavna-glavna uloga u potencijalnom blokbasteru
"Fantom" i za većinu veliki fejl (za mene epika), a potom i ono što ga je prikazalo najvećem broju ljudi, ali ga
samim tim i zakucalo, to je Kal iz "Titanika", najbolje odigran lik u tom filmu.
"Ljudi mi stalno prilaze sa: "Ti si onaj seronja iz Titanika".
To je zaista lepo. Lepo je upoznavati ljude na taj način", priča Bili kako mu je izgledao život posle Kameronovog
hita i kao što rekoh, stvarno ga je malo "zakucao" taj lik, naročito smanjio šanse za neke dalje glavne role.
To nije strašno, zato što ih nije ni lovio...
Od roditelja je nasledio naklonost ka pozorištu, pa tamo više voli da pokazuje šta zna i ume nego li na traci, a i
ušao je odavno u producentske vode neovisno o Holivudu, pa otprilike i radi šta želi bez opterećenja i zahteva
koje bi mu ondašnja ekipa nametala.
Njegovo nemo remek-delce "Probudio sam se rano onog dana kada sam umro", koje je producirao i odigrao
glavnu ulogu, inspirisano pričom velikog Eda Vuda možda je pravi primerak onoga što Bili jeste, a to nikako nije
holivuđanski poster boj i čamotni čekač slave, već momak za sebe, zadovoljan lagodnim zanimanjem koje ima,
ali sa nekim svojim interesovanjima i putevima.
Uživao je u životu, zezao se malo ovde i onde sa likom i delom koje je stvorio, a računao je da se uvek može desiti
da naleti na neku zlatnu koku od filmske priče i zgrne još veće pare od onih koje trenutno ima...
Pa da nazdravimo tome... toj zlatnoj koki u vidu filma "Waltzing with Brando"...
Transformacija Branda Bilija Zejna zadivljuje u "Valceru sa Brandom", jer je praktično neprepoznatljiv u filmu koji
trenutno snima.
On tumači legendarnog Marlona Branda u ovoj adaptaciji memoara arhitekte Bernarda Džadža u kome priazuje
Džadžovo neverovatno putovanje da bi gradio Brandov dom iz snova na udaljenom ostrvu Tahitija.
Rani pogledi na lik Zejna izazvali su šok na internetu. Čini se da su timovi šminke i kostima napravili čuda, uhvativši
Brandov prepoznatljiv intenzitet i fizičko prisustvo. Sam Zejn nestaje u ulozi, koja prevazilazi puko lažno predstavljanje.
Sa neobičnom transformacijom Bilija Zejna i pričom koja seže dalje od holivudske ikone, "Valcer sa Brandom" postaje
nezaobilazan film za ljubitelje filma.
Film je trenutno u potrazi za distribucijom nakon obećavajućeg prikazivanja na Filmskom festivalu u Kanu...
Danas možemo da nazdravimo zlatnoj koki i za zdravlje i sreću Bilija Zejna, čoveka bez kog bi mi ljubavi za film bilo,
ali sigurno daleko manje i sigurno bi drugačije izgledala.