Filmska fotografija

blue2x

Domaćin
Poruka
3.223
mirror.jpg

Andre%C3%AF-Roublev-Sc%C3%A8ne-douverture.png

andrei-rublev-2.png

20101004-dontsay4.jpg

attachment.php

Capt_film.jpg

Ово Бобе може да буде врло занимљива тема јер дотиче још један аспект професионалне фотографије који није ни толико познат ни присутан у јавности.
Озбиљне фимске продукције паралелно са ангажовање дирктора фотографије за филм, ангажују и фотографа који ради фотографије евих сцена које се снимаку у светлосним условима које поставља директот фитографије за фим.Ткве се фотографије користе за промотивне сврхе фила, али представљају и вредност за себе. Својевремно је изашла књига фотоградија филма " Паклена поморанџа " која је транспозиција филам у форму књиге.

Плави 2 x мој пост је требало да буде одговор теби.
Ево два насумична примера онога о чему сам говорио

Прва је фото снимање сцене а друга оно што с зове радна фотографија

YilWyMu.jpg

sKsD8aU.jpg

Плави 2 x мој пост је требало да буде одговор теби.
Ево два насумична примера онога о чему сам говорио

Прва је фото снимање сцене а друга оно што с зове радна фотографија

YilWyMu.jpg

sKsD8aU.jpg

Trebalo je da ti budes postavljac, posto ocigledno imas iskustvo... :D
Meni je filmska fotografija samo pojam, ne znam teoriju iza njega, ali mi se dopada rezultat. :rumenko:

Ма ово су само успутне и мање битне ствари, поента је у ономе што ради директори фотографије на филму, али је чињеница даи да и то са развојем манипуклативних техника итехнологије која им то омогућава права филмска фотографије прелази уруке оних који је обрађују..

Plavi, da li te je Tarkovski doveo do ideje za temu? :D

Jeste me doveo jedan ruski(sovjetski) film, ali ne njegov, nisam jos kacio te fotografije, a tvoj post sa scenama iz Zerkala je zasluzan sto je Tarkovski u prvom postu na temi...
I clan pantelic.nebojsa je negde vec objasnjavao da je Tarkovski mozda i najveci majstor kad je u pitanju filmska fotografija.

Чекајте мало, када говоримо о филмског фотографији говоримо о сниматељима - директорима фотографије, а не о редитељима.
Није Тарковски снимао своје филмове а снимали су их сниматељи.
Тако је ИВАНОВО ДЕТИЊСТВО , АНДРЕЈ РУБЉОВ И СТАЛКЕР сниматељски рад Вадима Ивановича Јусова са којим је Тарковски годинама радио.Он је визуелизовао идеју Тарковског.

Чекајте мало, када говоримо о филмског фотографији говоримо о сниматељима - директорима фотографије, а не о редитељима.
Тако је ИВАНОВО ДЕТИЊСТВО , АНДРЕЈ РУБЉОВ И СТАЛКЕР сниматељски рад Вадима Ивановича Јусова са којим је Тарковски годинама радио.Он је визуелизовао идеју Тарковског.

Moja greska, lose sam se izrazio, poenta je da je fotografija u njegovim filmovima jedna od boljih uopste, nisam znao ko mu je radio, a ne bi mi bilo cudno i da je bila njegova zasluga licno...

Moja greska, lose sam se izrazio, poenta je da je fotografija u njegovim filmovima jedna od boljih uopste, nisam znao ko mu je radio, a ne bi mi bilo cudno i da je bila njegova zasluga licno...

Филм је колективно уметничко дело. Шеф параде је редитељ , али из њега стоји тим појединачни мајстора заната који најбоље могу даостваре његову замисао. Зато се главни сарадници увек стављају у најавну шпицу филма, пошто публика обично почне да излази када крене одјавна шпица.

Филм је колективно уметничко дело. Шеф параде је редитељ , али из њега стоји тим појединачни мајстора заната који најбоље могу даостваре његову замисао. Зато се главни сарадници увек стављају у најавну шпицу филма, пошто публика обично почне да излази када крене одјавна шпица.

Ali se obicno u autorskom kontekstu pominje samo reditelj, npr. "film Andreja Tarkovskog"...

Ali se obicno u autorskom kontekstu pominje samo reditelj, npr. "film Andreja Tarkovskog"...

Као што рекох, редитељ је шеф параде, али гомила других, такође аутра стоји иза филам- сценариста, дирктор фотографије, костимограф, мкомпозитор музике, маскер,сценограф,итд. То су она занимања за које као дела добијају награде укључујући и Оскара.

Ja sam razumela da je tema o fotografiji u filmivima.

Као што рекох, редитељ је шеф параде, али гомила других, такође аутра стоји иза филам- сценариста, дирктор фотографије, костимограф, мкомпозитор музике, маскер,сценограф,итд. То су она занимања за које као дела добијају награде укључујући и Оскара.

Naravno, nisam hteo da umanjujem zasluge ostalih, ali obicno je ime rezisera ono koje se najvise vezuje za film...
Tako sam i ja vezao fotografiju iz filmova koje je Tarkovski rezirao za njegovo ime, ne vodeci racuna o tome da li je to ispravno.
Kao sto sam rekao, ne znam teoriju ni istoriju filma, fotografije i njihovog spoja, a Tarkovski mi je nekako uvek delovao kao kompletan autor, tj. ne bi mi bilo iznenadjenje da je snimatelj samo bio izvrsilac(ne kazem da jeste).
Mislim da serija njegovih polaroid fotografija ide tome u prilog, mozda ne vuku toliko na scene iz Zerkala i Rubljova, ali na Stalker svakako da...
https://www.gwarlingo.com/2013/the-polaroids-of-andrei-tarkovsky-the-mystery-of-everyday-life/
https://www.pinterest.com/nicolasiordanou/andrei-tarkovsky-polaroids/

Back