Filmovi za smak sveta

Verbal_Kint

Iskusan
Poruka
5.339
Pošto od sutra ulazimo u poslednji mesec i do dvaesprvog očekujemo Antihrista, a gikovi kakvi, je l' te, jesmo, taj dan planiramo da ostanemo u kući i useremo se od filmova i Maksa von Sidoua, radije no da gledamo otvaranje pečata i sedmoglave aždaje iz bezdana uživo, red je da se sastavi neka lista, agenda, akcioni plan... Ako se krene stihijski, ponoć ćemo dočekati sa jednim i po odgledanim filmom (prvi je neki sa Stivom Martinom na Prvoj, a druga polovina hardkor arthaus davež kog smo odlagali celu godinu) i 13 raznovrsnih limenki piva (tzv. kolaž) u stomaku. Za one koji će umesto Smaka Sveta da čekaju Novu Godinu, neka sastavljaju listu za taj praznik. Pravilo je sledeće: broj filmova je ograničen ukupnim trajanjem i svi filmovi moraju stati u 24 sata. Lično, svake godine pokušavam, ali nisam uspeo da održim koncentraciju punih 24 sata gledanja filmova, što ću probati i ove godine.

Ja ću malo da razmislim pa se vraćam sa listom, a vi nastavite. Ne morate sve u jednom postu. Ako vam padne napamet jedan-dva filma, metite ih sa rednim brojem, pa nastavite kasnije.

1. Lorens od Arabije - dramatična muzika, smirujuće prazna pustinja, dosta nasilja i pljačke, Omar Šarif i Piter O Tul, i mudre izreke Princa Fajzala (Aleka Ginisa). Idealno za sva stanja izmenjene svesti. Ovaj film bih ostavila za kraj filmskog programa. A pošto je kraj sveta u pitanju, ipak želim da ga provedem sa najdražim i najbliskijim prijateljima, takoreći porodicom:
2. 400 udaraca
3. Warriors
4. Blues Brothers
5. Kum 1
6. Kum 2
7. Moonstruck
8. Mad Max 1
9. Mad Max 2
10. Nešto između
i, ako ostane malo vremena, ubacila bih i Kosu, zbog plesnih numera.

Nikako ne bih mogla da gledam neki nov film u ovom trenutku - ako bih, neočekivano, videla nešto mnogo dobro bilo bi mi žao što je kraj sveta, a ako bih videla nešto loše razbesnela bih se - jer mi neko kvari tako važan trenutak...

1. Lorens od Arabije - dramatična muzika, smirujuće prazna pustinja, dosta nasilja i pljačke, Omar Šarif i Piter O Tul, i mudre izreke Princa Fajzala (Aleka Ginisa). Idealno za sva stanja izmenjene svesti. Ovaj film bih ostavila za kraj filmskog programa. A pošto je kraj sveta u pitanju, ipak želim da ga provedem sa najdražim i najbliskijim prijateljima, takoreći porodicom:
2. 400 udaraca
3. Warriors
4. Blues Brothers
5. Kum 1
6. Kum 2
7. Moonstruck
8. Mad Max 1
9. Mad Max 2
10. Nešto između
i, ako ostane malo vremena, ubacila bih i Kosu, zbog plesnih numera.

Nikako ne bih mogla da gledam neki nov film u ovom trenutku - ako bih, neočekivano, videla nešto mnogo dobro bilo bi mi žao što je kraj sveta, a ako bih videla nešto loše razbesnela bih se - jer mi neko kvari tako važan trenutak...

Meni je pomalo fascinantan citav taj osjecaj neizvjesnosti koji prozima danas, da ne kazem trese, skoro cjelokupan globus, sem mozda tamo nekih zabacenih areala Amazonije, Tibeta, Nove Gvineje.. :) ili bas kako kazes tih nekih pustinjskih pejzaza.. Ne mislim o tome kao o neposrednoj posljedici majanskog ludila :neutral: vec na nesto sto mnogo duze traje, taj osjecaj gubitka perspektive i straha od buducnosti najsire svet. populacije. Za nas balkance sve je tako pocelo 90-ih, burno dozivljeno i jos traje, sad vec u simbiozi sa globalnim pesimizmom... I danas, kao obiljezje citavog tog sentimenta, krize na svim poljima, imamo svojevrsni bum svih fela postapocaliptic, disaster, survival, zombi-filmova... (zar nam teba vise!? :lol:)
Kao neposrednu posljedicu vidnog toka stvari, u bliskom sam ocekivanju novog "crnog talasa" srpske i balkanske kinematografije, sa primjesama nama toliko karakter. humora.
Cini mi se kao savrsen trenutak da iznjedri nekog novog Nusica, Domanovica ili Duska Kovacevica, hronicara tragikomicne balkanske svakodnevnice.

Jednu ideju (ipak ne toliko originalnu i bez odmah naglasenih komicnih elemenata) vec duze vrijeme o mracnijem srpskom trileru imam cak i ja. :) Ako smognem, sljedecih dana pokusacu kratko da je opisem.

Ali da se vratim konkretno na temu. Ova kratka lista gore mi je vrlo zanimljiva i dopala mi se. :) Na slican nacin ubacio neke filmske storije koje govore o koliziji kultura. Recimo za pocetak, ali ne odmah i tacnim redosljedom, npr.:

1. The Emerald Forest (jedan od omiljenih iz djetinjstva)
2. Misija (sa Dzeremi Ajronsom, De Nirom, fantasticnom kamerom i Moriconeovom muzikom)
3. recimo jos Scorsezov Kundun
----------onda rez, sa malo domace "anarhije" :lol:-------------
4. Jedan domaci sa neizostavnim Batom St. (Sabirni Centar mozda ispred svih ostalih i poradi replike: "..e pa Simeune, prijatelju moj, od danas me vise neces brijati..." :))
5. Cudo nevidjeno (Sara me nesumnjivo inspirisala :p)
6. nesto jos od Ace Petrovica ili pak Kuste, ne mogu da odlucim....
------------------------------------------------
7. Dzarmusov Dead Man
8. So weit die Füße tragen
9. posto je zima onda npr. jos Doctor Zhivago
10. ajd kazem jos za kraj: Hajlender.. :mrgreen:

Na brzinu i otprilike.. :)

EDIT: i ovaj neizostavno:

t44205v0btx.jpg

Poslednja izmena:
1.Naseg Profesionalca (2003) sa Borom Todorovicem i Lekom. (Markovica, Sijana, Kustu,Paskaljevica)
2.The Road- Ima smisla, posto se tice svih prica o SMAKU sa ovoga sveta. smatram ga 1od najbolji filmova na tu tako temicu.
3.Forest Gamp- Kao jedan od omiljenih filmova, sa omiljen Henksom.
4.Zatim 300, sjajan film, a i nalozio bi se posle njega, smak s ovoga sveta bi mi lako pao.
5.Wes Andersenove sve filmice..
6.Ameli Pulen, da se oprostim sa voljenom Odri.:heart:
7.Putevi Slave- od jednog od mojih najdrazih rezisera, pokoj mu dusi Kjubrika.
8.Nesto Hickokovo: Vertigo, Rear Window, Rope...
9.400 udaraca od Trifoa...
10.It's Wonderful Life :) i posle Ameli mozda najbolji jurop film u 21. veku svabski film Zivot drugih..

U slucaju smaka,ne bih gledao nesto tesko,previse umetnicko,malo je to vremena da se anasliziraju stvari.Verovatno bi spicio nesto smekersko,ljubavno ili nabijeno erotkom..da se bar tih 24 sata osetim ziv..

1.Pulp Fiction
2 Malena
3.Perdita Durango
4.Kum 1
5.U Turn
6.Scarface
7.Things to do in Denver when you're dead
8.La tigre e la neve
9.Flashbacks of the fool
10.Splendor in the grass

Meni je pomalo fascinantan citav taj osjecaj neizvjesnosti koji prozima danas, da ne kazem trese, skoro cjelokupan globus, sem mozda tamo nekih zabacenih areala Amazonije, Tibeta, Nove Gvineje.. :) ili bas kako kazes tih nekih pustinjskih pejzaza.. Ne mislim o tome kao o neposrednoj posljedici majanskog ludila :neutral: vec na nesto sto mnogo duze traje, taj osjecaj gubitka perspektive i straha od buducnosti najsire svet. populacije. Za nas balkance sve je tako pocelo 90-ih, burno dozivljeno i jos traje, sad vec u simbiozi sa globalnim pesimizmom... I danas, kao obiljezje citavog tog sentimenta, krize na svim poljima, imamo svojevrsni bum svih fela postapocaliptic, disaster, survival, zombi-filmova... (zar nam teba vise!? :lol:)
Kao neposrednu posljedicu vidnog toka stvari, u bliskom sam ocekivanju novog "crnog talasa" srpske i balkanske kinematografije, sa primjesama nama toliko karakter. humora.
Cini mi se kao savrsen trenutak da iznjedri nekog novog Nusica, Domanovica ili Duska Kovacevica, hronicara tragikomicne balkanske svakodnevnice.

Jednu ideju (ipak ne toliko originalnu i bez odmah naglasenih komicnih elemenata) vec duze vrijeme o mracnijem srpskom trileru imam cak i ja. :) Ako smognem, sljedecih dana pokusacu kratko da je opisem.

Ali da se vratim konkretno na temu. Ova kratka lista gore mi je vrlo zanimljiva i dopala mi se. :) Na slican nacin ubacio neke filmske storije koje govore o koliziji kultura. Recimo za pocetak, ali ne odmah i tacnim redosljedom, npr.:

1. The Emerald Forest (jedan od omiljenih iz djetinjstva)
2. Misija (sa Dzeremi Ajronsom, De Nirom, fantasticnom kamerom i Moriconeovom muzikom)
3. recimo jos Scorsezov Kundun
----------onda rez, sa malo domace "anarhije" :lol:-------------
4. Jedan domaci sa neizostavnim Batom St. (Sabirni Centar mozda ispred svih ostalih i poradi replike: "..e pa Simeune, prijatelju moj, od danas me vise neces brijati..." :))
5. Cudo nevidjeno (Sara me nesumnjivo inspirisala :p)
6. nesto jos od Ace Petrovica ili pak Kuste, ne mogu da odlucim....
------------------------------------------------
7. Dzarmusov Dead Man
8. So weit die Füße tragen
9. posto je zima onda npr. jos Doctor Zhivago
10. ajd kazem jos za kraj: Hajlender.. :mrgreen:

Na brzinu i otprilike.. :)

EDIT: i ovaj neizostavno:

t44205v0btx.jpg
Bogovi su pali na teme sam zaboravio.
Neizostavni deo mog odrstanja.
Super filmic.

U slucaju smaka,ne bih gledao nesto tesko,previse umetnicko,malo je to vremena da se anasliziraju stvari.Verovatno bi spicio nesto smekersko,ljubavno ili nabijeno erotkom..da se bar tih 24 sata osetim ziv..

1.Pulp Fiction
2 Malena
3.Perdita Durango
4.Kum 1
5.U Turn
6.Scarface
7.Things to do in Denver when you're dead
8.La tigre e la neve
9.Flashbacks of the fool
10.Splendor in the grass

Ja sam skoro odgledao Malenu po 3,4 put...
Inace Monika je :per:
Za mene ona je potcenjena glumica, svi misli ah izvlaci se na lepotu.
A, jeb*** je dobra glumica....:cool:

Ja sam skoro odgledao Malenu po 3,4 put...
Inace Monika je :per:
Za mene ona je potcenjena glumica, svi misli ah izvlaci se na lepotu.
A, jeb*** je dobra glumica....:cool:

Pa dobro,nije lako prihvatiti da uz onakav izgled,moze da poseduje bilo kakav dodatni kvalitet :) A u tom filmu je uuh..baaas kvalitetna:) Meni se svidja njena gluma,onako po pricipu modela,bez puno nepotrebne gestikulacije,i prija mi da je gledam..a to sto je potcenjuju,jbg to je cesta pojava,ja Brad Pitta nikad nisam smatrao za glumca iako su mu uloge skroz korektne.

Ja Bred Pita uzimam za ozbiljnog glumca, o njemu lose pricaju oni koji su odgledali 2 njegova filma...
Jeste imao je nekoliko promasaja, ali je isto tako imao pregrst dobrih uloga za koje je zasigurno zasluzio Oskara jos davno...
Neki mnogo manji glumci su dobili tu nagradu, koju ja inace i ne cenim previse, Dep isto odlican glumac koji nikada nije dobio istu...
Od glumica tu imamo i Helenu Karter koja je 2 puta nominovana i corak..:think:

Slazem se za Brad Pitta, mislim da je on postao vrlo dobar glumac. Mada ne bi mu dala Oskara jos.
Depp je ok glumac, sarmantan i zabavan ali Oskar nije zasluzio sigurno, niti verujem da ce ikada zasluziti. Pitt je sada bolji od njega kad je rec o glumi. ALI ipak ko zna zasto zanimljivije mi je da gledam Deppa, njegove uloge vise pamtim.

Slazem se za Brad Pitta, mislim da je on postao vrlo dobar glumac. Mada ne bi mu dala Oskara jos.
Depp je ok glumac, sarmantan i zabavan ali Oskar nije zasluzio sigurno, niti verujem da ce ikada zasluziti. Pitt je sada bolji od njega kad je rec o glumi. ALI ipak ko zna zasto zanimljivije mi je da gledam Deppa, njegove uloge vise pamtim.

Pa vise se pamte Depove uloge,jer su pazljivije birane,mnogo slikovitije i mastovitije,al daleko od toga da nema promasaja..

Bred je uvek bio dobar glumac, a Dep je više faca nego što je glumac (nemojte sad da me kamenujete). Jedina uloga u kojoj je bio stvarno dobar je u davnom What's Eating Gilbert Grape. Ostalo su uglavnom šmekerska pojavljivanja i nekoliko dobrih fora.

Bred je uvek bio dobar glumac, a Dep je više faca nego što je glumac (nemojte sad da me kamenujete). Jedina uloga u kojoj je bio stvarno dobar je u davnom What's Eating Gilbert Grape. Ostalo su uglavnom šmekerska pojavljivanja i nekoliko dobrih fora.

Slazem se za Deppa... ja te necu kamenovati. ;) Volim jako da ga gledam ali nikad nisam mislila da je posebno dobar glumac.
Ali se ne slazem sa tim da ja Brad uvek bio dobar... nije bio ni los, ali... ono...prosek.
Mislim da se po njegovim ulogama BAS jako vidi koliko je napredovao.

Jeste odlican u G.Grejpu,al' u Edward Scissorhands,Dead Man,Blow..nije?Ne osporavam kvalitete Brad Pitta,ali su mnogo smekeskija njegova pojavljivanja,dok je Jonny u vecini skoro anti heroj

Meni je Dep dosadan kao glumac. Nešto se beči, napravi par faca, i to je to. Jeste simpatičan, ima super pojavu (u flmovima), i verujem da je u privatnom životu OK tip, ali kao glumac mi je negde na dnu spiska. Glumio u velikom broju šmekerskih filmova (dobar reditelj, super muzika, dobra priča), ali što se mene tiče ti filmovi nisu bili dobri zahvaljujući njemu. E sad: ja sam pre tri decenije mrzela Sonju Savić (kao glumicu) i tvrdila da je nikakva glumica, da ima govornu manu i da se samo bekelji, a sada uživam kada je gledam u tim istim filmovima. Tako da je sasvim moguće da Dep radi nešto fenomenalno, a ja to prosto ne vidim, ili ne prepoznajem, jer je drugačiji...

Meni je Dep dosadan kao glumac. Nešto se beči, napravi par faca, i to je to. Jeste simpatičan, ima super pojavu (u flmovima), i verujem da je u privatnom životu OK tip, ali kao glumac mi je negde na dnu spiska. Glumio u velikom broju šmekerskih filmova (dobar reditelj, super muzika, dobra priča), ali što se mene tiče ti filmovi nisu bili dobri zahvaljujući njemu. E sad: ja sam pre tri decenije mrzela Sonju Savić (kao glumicu) i tvrdila da je nikakva glumica, da ima govornu manu i da se samo bekelji, a sada uživam kada je gledam u tim istim filmovima. Tako da je sasvim moguće da Dep radi nešto fenomenalno, a ja to prosto ne vidim, ili ne prepoznajem, jer je drugačiji...
Pazi, ne mozemo svi voleti iste glumce, ja npr. volim Depa, a ne mogu da kazem da to sto si napisala nema smisla, mlsm to je tvoje vidjenje njegovog umeca ili neumeca.

Pazi, ne mozemo svi voleti iste glumce, ja npr. volim Depa, a ne mogu da kazem da to sto si napisala nema smisla, mlsm to je tvoje vidjenje njegovog umeca ili neumeca.

:ok:

Vraćam se na smak sveta:
La grande bouffe
http://www.imdb.com/title/tt0070130/

Svakako tematski spada u ovu kategoriju + ko ga je video, verovatno bi ga pogledao još jednom, a ko nije - svakako bi to trebalo da učini pre smaka sveta.

7159_1-Grande-Bouffe.JPG
grande-bouffe.png
la_grande_bouffe_de_marco_ferreri_1973_portrait_w858.jpg

Pa da,i ja se slazem sa tim sto je Honduras napisala,al to je opet jedno vidjenje,koje i meni ima smisla.Samo sto bi ja to vise nazvao njegovim stilom,nego nedostatkom.Ja licno volim tu njegovu ,sporu,blentavu glumu,bez neke preterane teatralnosti,tako da ne verujem da su filmovi uvek nosili njega a ne obratno

Back