Filmovi o serijskim ubicama

Od navedenih, a i uopste Citizen X najbolji- fenomenalno... Chikatilo...
drugi omiljeni M Fritz Lang-a
http://www.imdb.com/title/tt0022100/ Peter Kürten
treci je http://www.imdb.com/title/tt1132623/ Kevorkian

Badlands sa Martinom Sheenom i Sissy Spacek je isto dobar, Zodiaca nisam gledala do kraja, on mi je onako, bio je predug, ali nije los, gledala sam ove stare uglavnom, dobri su ovi pomenuti- 10 Rillington, Boston strangler i P.Tom..
To catch a killer je dobar isto (John Wayne Gacy), naravno Helter Skelter (Manson), The Secret Life: Jeffrey Dahmer, Deranged: Confessions of a Necrophile (Ed Gein)- totalno uvrnut,
The deathmaker (Haarmann), Docteur Petiot... gledala sam jos neke ali nisu ostavili neki utisak, kao onaj o Albertu Fishu. Monster su kapiram svi gledali, i on moze proci, ajde.

Ne svidja mi se Henri- portret ubice. jer ima premalo biografskog- Henri ubija Otisa :neutral:
ne svidja mi se taj Dahmer, on jeste ok odglumio, ali... isto ko i kod Henrija... ne svidja mi se Karla- jednostavno prelose
i ne svidja mi se Countess o grofici Erzebet Bathory- totalno je pogresno predstavljena, i sve je pogresno u vezi sa tim filmom, skoro pa romanticna drama :lol:
ima jos masa ovih novijih navodno po istinitoj prici filmova... gledala sam dosta dobrih dokumentaraca, te znam da nidje veze nemaju.

što se tiče ove priče o Eržebet, ni meni se nije svidela ta romantična strana filma.. Ipak, dopao mi se politički kontekst, pomalo i feministički.. Možda je i potpuno netačan, možda je ona zaista bila samo najobičnija monstruozna prsotina, ali onako natera na razmišljanje.. odnosno koliko propaganda koja koristi instituciju narodnog mita može da utiče na istorijske činjenice.. Mnogo je takvih žena kroz istoriju o kojima i dalje postoji nesuglasica koliko su zaista bile negativne ličnosti, kao Marija Antoaneta, Meri I, Princeza de Eboli..

Meni nije jasno zašto postoji u filmu onaj deo gde je ona kao mala već pokazuje znake okrutnosti, a posle kreće opravdavanje njenih postupaka, jeste to feministički, ipak je film radila žena, ali ima tih kontradiktornosti.
Čitala sam baš mnogo o njoj, i po pročitanom, ne postoji spor u vezi sa tim da je bila monstruozna. Ubistva na stotine devojaka nikako ne mogu biti opravdana, ali ipak je interesantno kod ovog filma je upravo to- da se prikaže neka druga strana njene ličnosti i da se stvari predstave na drugačiji način, tu se slažem. I da, navodi na razmišljanje o tome koliko se i zbog svega istorija menjala.
Zapravo, ta romansa u celoj priči mi najviše parala čula :lol:

Meni nije jasno zašto postoji u filmu onaj deo gde je ona kao mala već pokazuje znake okrutnosti, a posle kreće opravdavanje njenih postupaka, jeste to feministički, ipak je film radila žena, ali ima tih kontradiktornosti.
Čitala sam baš mnogo o njoj, i po pročitanom, ne postoji spor u vezi sa tim da je bila monstruozna. Ubistva na stotine devojaka nikako ne mogu biti opravdana, ali ipak je interesantno kod ovog filma je upravo to- da se prikaže neka druga strana njene ličnosti i da se stvari predstave na drugačiji način, tu se slažem. I da, navodi na razmišljanje o tome koliko se i zbog svega istorija menjala.
Zapravo, ta romansa u celoj priči mi najviše parala čula :lol:

Vidiš, meni se baš taj tač dopao u filmu. Ne bih ga nazvala romansom, i, barem koliko sam se obavestila - a obično se obaveštavam o bizarnostima :mrgreen: - naravno da je skroz izmišljen. Međutim, ja film nisam ni gledala u kontekstu istorijske ili bilo kakve tome podobne verodostojnosti. Gledala sam ga kao pokušaj da se stvari postave iz ugla koji je mogao objasniti razlog.

U tom smislu, u smislu pretpostavke; u tom mi se kontekstu dopao. Moraš priznati da je ljubav u stanju od čoveka (žene?) napraviti svašta. Ne kažem da je Eržebet nesretna romansa napravila Krvavom groficom - nije - ali kažem da je to pretpostavka dobra koliko i bilo koja druga - možda čak i bolja. Zato što vrlo retko naletiš na takav jedan stav o ljubavi, obično ćeš naleteti na jednoroge, duge i livadsko cveće. Retko sretneš ideju da ljubav može biti gadna.

S tim u vezi, i apropo nekih postova od gore; psihopatu ne formira nikakva "trauma iz detinjstva"; nit činjenica da te roditelji nisu dovoljno grlili ko dete. Psihopatija je urođeni defekt, nešto s čim se čovek rodi ko i s plavim očima. Sociopata je taj kojeg formira društvo i iskustvo; mada još uvek postoje debate da li sociopata postoji uopšte. Ili se i on rodi.
Kako god, ni jedno ni drugo se ne leči.

Pa da li je Eržebet bila rođena defektna, i već ko dete ispoljavala sva opšta mesta psihopatije; ili je tek kasnije - sticajem loših okolnosti (čak i romanse) - takva postala; to u principu ne menja ništa. Zato su razlozi toliko malo bitni u ovoj priči. Ako uzmeš da gledaš kroz posledicu, htedoh reći.

Kako god, jedini filmski psihopata na kojeg sam slaba, jeste dr.Lecter. I Christian Bale je dobro odradio posao sa Američkim psihom; mada je film ništica u odnosu na knjigu - e to se zove boleština. Koju sam pročitala ko omađijana.
Zbog simbolike, u stvari!.. :mrgreen:

Ted-a treba gledat u originalu, u njegovim intervjuima pred egzekuciju. Kog zanima tematika, videće šta je pravi, realni, stvarni psihopata na delu. Ne "delo" u smislu vtilanja nožem po napuštenim kućama u nedođiji - što je amerikansko i holivudsko shvatanje psihopatije, i ima veze s mozgom ko i pentagon s istinom. Govorim o - ali nema veze. Pogledajte intervju, ima na yt; pa ako ste u stanju da razumete, kašće vam se samo.
U poređenju s Tedom, Aileen Wuornos je samo nesretna žena. Monster nije film o serijskom ubici, već o nesreći.

Inače, nema ništa gadnije od Japanaca, kad govorimo o sličnoj temi. Pogledajte Audition, ili, šta znam, Visitor Q. Možda nisu strogo za ljubitelje filmova o serijskim ubicama, ali psihopata će umeti da ih ceni. :mrgreen:

Chaser(2008)

Film o stvarnom serijskom ubici Yoo Young-chul, koji je za nepunih godinu dana ubio 21 osobu, najvise prostitutki, i bivsem detektivu, sada makrou, koji pokusava da pronadje svoje devojke koje su nestale i propustima policije. Film je neobican, na momente naivan, ali i dalje dobar. Sve vise mi se dopada azijska kinematografija.

Prilozi

• THE-CHASER-MOVIE.jpg
    THE-CHASER-MOVIE.jpg
    21,1 KB · Pregleda: 5
  • 800px-THE-CHASER-MOVIE.jpg
    800px-THE-CHASER-MOVIE.jpg
    28,6 KB · Pregleda: 5
  • 1024px-THE-CHASER-MOVIE.jpg
    1024px-THE-CHASER-MOVIE.jpg
    21,2 KB · Pregleda: 5
  • The-Chaser-4.jpg
    The-Chaser-4.jpg